Інститут
Урок 16. Підготовчий матеріал для уроку: Стати щасливими у сімейному житті завдяки Ісусу Христу


“Урок 16. Підготовчий матеріал для уроку: Стати щасливими у сімейному житті завдяки Ісусу Христу”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 16. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
Ісус вітає дитину

Урок 16. Підготовчий матеріал для уроку

Стати щасливими у сімейному житті завдяки Ісусу Христу

Подумайте хвилинку про час, коли ви відчували щастя та мир у своєму житті. Служачи членом президентства сімдесятників, старійшина Річард Дж. Мейнз навчав: “Радість, яку ми відчуваємо в цьому житті, буде прямо пропорційною тому, наскільки добре зосереджене наше життя на вченнях, прикладі й викупній жертві Ісуса Христа” (“Радість життя, зосередженого на Христі”, Ліягона, лист. 2015, с. 28). Вивчаючи матеріал при підготовці до уроку, обміркуйте, як зосередження вашого особистого та сімейного життя на Ісусі Христі та Його вченнях може принести вам більше щастя, миру та стабільності попри всі ваші обставини.

Частина 1

Як я разом із моєю сім’єю можу побудувати духовний фундамент на Ісусі Христі?

Коли споруджують будівлю, то особливу увагу приділяють її фундаменту та типу ґрунту, в якому він буде знаходитися. Безпечний фундамент зробить будівлю стійкою та захистить її від сил природи та навантаження щоденного використання. Як цей принцип стосується вас у розбудові вашого особистого та сімейного життя?

Зображення
будівельники закладають фундамент будівлі

Пророк Геламан навчав своїх синів про необхідність будувати їхній духовний фундамент на Ісусі Христі.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Геламан 5:12 та знайдіть, як розбудова на “камені нашого Викупителя” може зміцнити нас проти впливів, які загрожують нашому особистому та сімейному житті.

Коли ви будете читати наведене далі висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, знайдіть, як ми можемо будувати фундамент нашого особистого і сімейного життя на Ісусі Христі:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Обряди і завіти є цеглинами, за допомогою яких ми будуємо наше життя на фундаменті Христа і Його Спокути. Ми надійно приєднуємося до Спасителя і поєднуємося з Ним, коли гідно отримуємо обряди й укладаємо завіти, вірно пам’ятаємо і шануємо ті священні зобов’язання і робимо усе в наших силах, щоб жити згідно із зобов’язаннями, які ми на себе взяли. І цей зв’язок є джерелом духовної сили і стабільності в усі періоди нашого життя” (“Тому вони усмирили свій страх”, Ліягона, трав. 2015, с. 48).

Під час служіння в президентстві сімдесятників старійшина Дональд Л. Холлстром навчав такого принципу про розбудову на фундаменті Ісуса Христа:

Зображення
Старійшина Дональд Л. Холлстром

“Всі інструменти, які вам потрібні для розбудови, ремонту або зміцнення вашого фундаменту доступні для вас. … Серед них: постійна щира молитва; щоденне вивчення євангелії за допомогою Писань; активна участь у церковних зборах, особливо прийняття причастя зі справжнім наміром; безупинне самовіддане служіння та старанне дотримання завітів.

Ще один важливий інструмент—це порада живих пророків” (“Jesus Christ: Our Firm Foundation”, Ensign, Apr. 2016, 61).

Зображення
сім’я вивчає Писання разом
Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Подумайте про кілька найбільш ефективних способів, за допомогою яких ви чи ваша сім’я будували своє життя на фундаменті Ісуса Христа. У зошиті для навчання або у додатку для записів напишіть кілька способів або звичок, про які ви можете розповісти в класі.

Частина 2

Які благословення доступні мені та моїй сім’ї, якщо ми вирішуємо будувати наш фундамент на Ісусі Христі і Його вченнях?

Пророки останніх днів проголосили: “Щастя в сімейному житті найпевніше досягають, коли воно засновано на вченнях Господа Ісуса Христа” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Подумайте про вчення Ісуса Христа, яке принесло вам щастя у ваше особисте або сімейне життя, коли ви застосовували його. Знайдіть уривок з Писань, в якому знаходиться це вчення. Приходьте на урок готові поділитися тим, що ви знайшли.

Коли група людей, наприклад, сім’я, вирішує будувати своє життя на Спасителі і Його вченнях, вони можуть отримати великі благословення. Це одна з причин, чому концепція Сіону, народу, який “одного серця і одного розуму і перебува[є] в праведності” (Мойсей 7:18), є такою прекрасною та могутньою. Один з прикладів такого народу можна знайти в Книзі Мормона. Після того, як Спаситель відвідав жителів Американського континенту, вони всі разом взяли на себе зобов’язання жити за Його вченнями.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 4 Нефій 1:1, 11–13, 15–18 і знайдіть, за якими вченнями люди вирішили жити і як життя за цими вченнями вплинуло на них.

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Де ви бачили приклади таких благословень, описаних у цьому уривку з Писань? На що б це було схоже, якби сім’я разом працювала над тим, щоб будувати своє життя на Ісусі Христі і Його вченнях? Як ви можете розпочати або продовжити працювати над досягненням цього ідеалу?

Зображення
сім’я гуляє разом

Частина 3

Що може заважати мені і моїй сім’ї будувати фундамент на Ісусі Христі?

Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про способи, якими супротивник спокушає нас утримуватися від розбудови нашого життя на Спасителі та Його вченнях:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Сатана та його духи будуть робити все, що в їхній силі, щоб не дозволити вам отримати обряди, необхідні для ідеальної сім’ї. Він спокушатиме вас відволікатися від зосередження вашого розуму та серця на формуванні міцної сім’ї через виховання ваших дітей, як цього вимагає Господь.

… У Сатани є могутній засіб проти добрих людей. Це відволікання. Він намагається наповнити життя хороших людей “приємними речами”, щоб у них не залишилось часу для головного” (“First Things First”, Ensign, May 2001, 7).

Подумайте про деякі “приємні речі”, які, як ви бачили, відволікають людей від зосередження на тому, ще є головним у їхньому особистому та сімейному житті.

У декого з нас є культурні чи сімейні традиції чи звичаї, які утримують нас від впевненої розбудови нашого фундаменту на Ісусі Христі та Його євангелії (див. Учення і Завіти 93:39). Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Президент Даллін Х. Оукс

“Щоб допомогти членам Церкви по всьому світу, Церква навчає нас відмовлятися від будь-яких особистих або сімейних традицій, або практичних дій, що суперечать ученням Церкви Ісуса Христа та цьому євангельському способу життя” (“Євангельський спосіб життя”, Ліягона, бер. 2012, с. 42).

Обміркуйте, які інші перешкоди можуть утримувати вас або вашу сім’ю від більш повноцінної розбудови вашого фундаменту на Спасителі.

Зображення
фундамент Солт-Лейкського храму

Після обговорення роботи, яка була проведена будівельною командою, щоб зміцнити та відремонтувати фундамент та будівлю Солт-Лейкського храму, старійшина Гарі Е. Стівенсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, порекомендував наступне:

Зображення
Старійшина Гарі Е. Стівенсон

“Самоаналіз може виявити те, що і ми, і наші сім’ї, також можемо мати користь, влаштувавши в собі певний ремонт і реставрацію, а то й “сейсмічне” оновлення! Ми можемо почати цей процес, запитавши себе:

“Як виглядає мій фундамент?”

“Що включають у себе товстостінні, непохитні, міцні наріжні камені, які є складовою мого особистого фундаменту, на якому покоїться моє свідчення?”

“Якими є основоположні елементи мого духовного й емоційного характеру, які дозволять мені і моїй сім’ї залишатися стійкими й непохитними, аби вистояти під час приголомшливих і неспокійних “сейсмічних” подій, що неодмінно відбуватимуться в нашому житті?” (“Добра основа в майбутньому”, Ліягона, трав. 2020, с. 50).

Зображення
піктограма, дійте

Дійте

Обміркуйте запитання, які поставив старійшина Стівенсон. Як ви можете краще встановити ваш фундамент—ваші пріоритети, цінності, прийняття рішень, використання часу, тощо—на Ісусі Христі та Його євангелії? Запишіть ціль або план, над якими ви можете працювати на цьому тижні.