Інститут
Урок 26. Підготовчий матеріал для уроку: Розпізнавання насильства та зцілення від нього


“Урок 26. Підготовчий матеріал для уроку: Розпізнавання насильства та зцілення від нього”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 26. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
двоє людей обіймаються

Урок 26. Підготовчий матеріал для уроку

Розпізнавання насильства та зцілення від нього

Жорстоке поводження з кимось—це серйозний гріх. Пророки і апостоли застерегли, що “особи, які … жорстоко поводяться зі своїм подружжям або дітьми, … одного дня будуть відповідати за це перед Богом” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Вивчаючи цей урок, зʼясуйте, як ви можете розпізнати, коли має місце жорстоке поводження і як ті, хто від нього постраждав, можуть бути зцілені Господом.

Частина 1

Що таке насильство?

Наш вибір може мати різні наслідки для нас та інших. На жаль, деякі люди використовують їхню моральну свободу вибору неправедно, щоб жорстоко поводитися з іншими.

“Часто не існує єдиного визначення поняття насильства, яке могло б застосовуватися до всіх ситуацій. Натомість існує діапазон тяжкості насильницької поведінки. Цей діапазон є широким: від періодичного використання різких слів до заподіяння значної шкоди” (Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 38.6.2.4, ChurchofJesusChrist.org). Насильство може статися через нехтування або погане поводження з іншими і виявлятися фізично, сексуально, емоційно або фінансово.

В одній церковній публікації зазначено:

“Господь очікує від нас, що ми будемо робити все можливе, аби запобігати насильству та захищати тих і допомоги тим, хто став його жертвами. Ніхто не повинен терпіти насильство. …

Жертв насильства … ніколи не слід звинувачувати за жорстоку поведінку інших—не залежно від того, хто жорстоко ставиться до них. Жертва невинна” (Статті на євангельські теми, “Abuse (Насильництво)”, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
молода людина сидить на самоті

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив, що ми як учні Ісуса Христа маємо утримуватися від жорстокого поводження з іншими, особливо з членами нашої сім’ї:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Якими ж удвічі обачними маємо бути ми, учні Господа Ісуса Христа. … Ми у жодному випадку не маємо бути винними у будь-якому виді насильства чи неправедного владарювання або аморального примусу—фізичного, емоційного, духовного чи будь-якого іншого їх виду. …

Надто часто вірні в усьому іншому чоловіки, жінки і, навіть, діти можуть бути винні в тому, що промовляють недобрі, навіть, нищівні слова до тих, з ким вони, можливо, запечатані святим обрядом у храмі Господа. Усі мають право на те, щоб вдома їх любили, щоб вони могли там відчувати спокій і знаходити безпеку. Будь ласка, намагаймося підтримувати там таку атмосферу. Миротворцям обіцяно, що Святий Дух буде вашим постійним супутником і благословення проливатимуться на вас “сам[і] по собі” віковічно [Учення і Завіти 121:46]” (“Не так, як дає світ”, Ліягона, трав. 2021, с. 37; див. також Ефесян 4:29–32).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Які євангельські принципи порушуються, коли відбувається насильство?

Частина 2

Як я можу розпізнати, що відбувається насильство?

“Є загальні ознаки, як насильство зазвичай починається і продовжується, і на них варто звертати увагу” (“Recognizing Patterns of Abuse (Розпізнавати ознаки насильства”, abuse.ChurchofJesusChrist.org). Розпізнання та розуміння цих ознак може відкрити двері для Господа, щоб допомогти вам зупинити насильство або запобігти ситуаціям, які можуть привести до насильства.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Зображення
молода людина шукає допомоги у провідника священства

Ніколи не применшуйте серйозності насильства, спрямованого на вас чи будь-кого іншого. “Якщо ви або хтось, кого ви знаєте, страждаєте від жорстокого поводження, негайно шукайте допомоги в органах влади, провідників священства, організаціях, що займаються захистом дітей або дорослих” (“In Crisis? Talk Now (У вас криза? Говоріть про це зараз)”, abuse.ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Поміркуйте про те, як ви можете використовувати вчення, які розглядаються у цій частині, щоб захистити себе та бути знаряддям Господа, захищаючи інших від насильства.

Частина 3

Як я можу зцілитися, ставши жертвою жорстокого поводження?

Жертви насильства зазнають важких травм. Біль та травма, яких вони зазнали, можуть призвести до психічних, емоційних, духовних та фізичних проблем.

Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, застерігав:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Якщо ви зазнали насильства, Сатана намагатиметься переконати вас, що виходу немає. … Його стратегія полягає в тому, щоб зробити усе можливе аби відділити вас від вашого Батька та Його Сина. Не дозвольте Сатані переконати вас у безнадійності вашого становища” (“Зцілити руйнівні наслідки насильства”, Ліягона, трав. 2008, с. 41).

Найкращий Лікар, Ісус Христос, може дати надію та необхідне зцілення для всіх Божих дітей. Старійшина Скотт далі навчав:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Свобода морального вибору є невід’ємною складовою плану щастя нашого Небесного Батька. Він розумів, що деякі Його духовні діти будуть використовувати цю свободу вибору неналежним чином, спричиняючи серйозні проблеми для інших. Дехто навіть порушуватиме священну довіру, наприклад, як батько або інший член сім’ї, що жорстоко ставиться до невинної дитини. Оскільки справедливість нашого Небесного Батька є абсолютною, має існувати спосіб подолання трагічних наслідків такого руйнівного використання свободи вибору—як для жертви, так і для винуватця. Це заспокійливе зцілення надходить через силу Спокути Його Улюбленого Сина, Ісуса Христа, щоб виправити несправедливість. Віра в Ісуса Христа і Його силу надає жертвам засоби для подолання жахливих наслідків неправедної поведінки інших людей. …

Зцілення може початися з допомоги чуйного єпископа, або президента колу, або мудрого професійного консультанта. Якщо ви зламали ногу, вам не спаде на думку лікувати її самостійно. Для подолання серйозних наслідків насильства також не обійтися без професійної допомоги. Існує багато способів, як розпочати зцілення, але пам’ятайте, що повне зцілення приходить через Спасителя, Господа Ісуса Христа, нашого Учителя і Викупителя. Майте віру в те, що через ваші зусилля, Його досконала, вічна, безкінечна Спокута може зцілити ваші страждання, спричинені жорстоким поводженням” (“Зцілити руйнівні наслідки насильства”, сс. 40, 42).

Зображення
Ісус Христос обіймає чоловіка, якого зцілив

Пророк Ісая говорив про місію Спасителя і Його силу зцілювати.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Ісая 61: 1–3 і знайдіть, яку надію пропонує Ісус Христос будь-кому, хто постраждав від насильства.

Щоб краще зрозуміти фразу “замість попелу … оздобу” (вірш 3), буде корисно знати, що ізраїльтяни за традицією посипали свої голови попелом у часи суму та відчаю. Господь обіцяв замінити цей попіл оздобою, тобто вінцем чи прикрасою для голови. Ті, хто виявляють віру в Ісуса Христа, можуть отримати цей священний дар зцілення і любові.

Можна подивитися відео “Князь миру” (2:32) та подумати про те, як Ісус Христос може допомогти принести мир жертвам жорстокого поводження.

Президентка Джин Б. Бінгем, генеральна президентка Товариства допомоги, запевнила:

Зображення
Президентка Джин Б. Бінгем

“Незалежно від чого ми страждаємо, Він є джерелом зцілення. Ті, хто пройшов через будь-яку кривду, … можуть бути зціленими Викупителем світу. Однак Він не ввійде без запрошення. Ми повинні прийти до Нього і дозволити Йому здійснити Його чудеса” (“Щоб повна була ваша радість”, Ліягона, лист. 2017, с. 86).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що ви зробили, аби отримати мир, допомогу та зцілення від Спасителя у будь-яких обставинах? Що може допомогти вам бути терпеливими й вірними у той час, який може бути необхідним для зцілення?