Інститут
Урок 6. Підготовчий матеріал для уроку: Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом


“Урок 6. Підготовчий матеріал для уроку: Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 6. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
наречена і наречений йдуть біля храму

Урок 6 Підготовчий матеріал для уроку

Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом

Проголошення про сім’ю починається з урочистої заяви, що “шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Чи ви коли-небудь думали про те, чому пророки, апостоли та інші церковні провідники продовжують навчати цієї істини? Вивчаючи цей урок, обміркуйте, як вияв віри у Небесного Батька та Ісуса Христа може допомогти вам у вашому просуванні у напрямку укладання шлюбу.

Частина 1

Як знання погляду Небесного Батька на шлюб допомагає мені розуміти Його план для мене?

В останні роки у багатьох суспільствах погляди на шлюб змінилися. Про які погляди ви нещодавно чули?

Невдовзі після того, як Церква була організована, Ліман Коплі хотів, щоб місіонери проповідували євангелію шейкерам—членам релігійної групи, до якої він раніше належав. Шейкери заперечували інститут шлюбу, і замість того вірили у життя в цілковитому целібаті. Пророк Джозеф Сміт запитав у Господа стосовно цього та інших вірувань й отримав одкровення.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 49:15–16 і знайдіть, що Господь проголосив стосовно шлюбу.

Як це вказано у вірші 15, призначено означає назначати, встановлювати або впорядковувати за наказом вищої влади ( можна позначити це визначення у ваших примірниках Писань). Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, підкреслив важливість шлюбу між чоловіком і жінкою, коли навчав:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Сімʼя, збудована на шлюбі чоловіка і жінки, створює найкраще середовище для успіху Божого плану: вона є середовищем для народження дітей, які приходять у чистоті й невинності від Бога, і в ній створюється атмосфера для навчання і підготовки, які їм будуть необхідні для успішного земного життя і вічного життя у світі, що настане. …

Це [Бог] на самому початку створив Адама і Єву за Своїм образом, чоловіка і жінку, і з’єднав їх як чоловіка і дружину. …. Кожна людина несе в собі божественний образ, але саме у подружньому союзі чоловіка і жінки ми досягаємо, мабуть, найповнішого розуміння, що таке бути створеними за образом Бога—чоловіком і жінкою. Ні ми, ні хто інший із смертних не може змінити цей божественний порядок шлюбу. Це не винахід людини. Такий шлюб дійсно є “згори, від Бога” [див. Dietrich Bonhoeffer, Letters and Papers from Prison, ed. Eberhard Bethge (1953), 42–43], і він так само є частиною плану щастя, як і Падіння, і Викуплення” (“Чому шлюб, чому сім’я?”, Ліягона, трав. 2015, с. 52).

Шлюб відповідно до закону Бога є найбільш священними стосунками, які можуть існувати між чоловіком і жінкою. Президент Говард В. Хантер пояснював:

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Без жінки чоловік недовершений. Міра їхнього сотворіння не може бути виповнена ними одне без одного [див. 1 Коринтянам11:11; Мойсей 3:18]. Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом [див. Учення і Завіти 49:15–17]. Тільки через новий і вічний завіт шлюбу вони можуть отримати повноту вічних благословень [див. Учення і Завіти 131:1–4; Учення і Завіти 132:15–19]” (“Being a Righteous Husband and Father”, Ensign, Nov. 1994, 49).

Ті, хто укладає новий і вічний завіт шлюбу і зберігає його, отримають найвищий ступінь слави в целестіальному царстві (див. Учення і Завіти 131:1–4). Те, коли вони “отримають повноту вічних благословень”, також відомо як піднесення або вічне життя. (Більше ви дізнаєтеся про новий і вічний завіт шлюбу в уроці 10).

Зображення
наречена і наречений тримаються за руки

Згадайте, що ви дізналися про природу вічного життя на попередніх уроках. Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“План Батька надає нам можливість успадкувати вічне життя—таке життя, яке мають наші небесні батьки. Згідно з планом, “в Господі ані чоловік без жінки, ані жінка без чоловіка” [1 Коринтянам 11:11]. Сама суть вічного життя включає вічний шлюб чоловіка і жінки, без чого неможливо стати такими, як наші Небесні Батьки” (“План спасіння: священний скарб знань, що скеровує нас”, Ліягона, жовт. 2015, с. 29).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Як би ви пояснили, чому шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом і є невід’ємною частиною Його вічного плану?

Частина 2

Що станеться, якщо я не одружусь у цьому житті або мій шлюб завершиться невдало?

Попри свої праведні бажання деякі люди ніколи не одружуються у цьому житті через багато різних обставин. Для деяких людей, які одружуються, їхній шлюб закінчується розлученням. Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, говорив про ці обставини, коли навчав:

Зображення
Президент Даллін Х. Оукс

“Дехто з вас, хто слухає це послання, можливо, говорить: “Але як це стосується мене?” Ми знаємо, що багато гідних і прекрасних святих останніх днів на даний момент не мають ідеальних можливостей і необхідних умов для свого розвитку. Через самотність, бездітність, смерть і розлучення руйнуються ідеали і відкладається здійснення обіцяних благословень. … Але ці розчарування лише тимчасові. Господь пообіцяв, що у вічностях у жодному благословенні не буде відмовлено його синам і донькам, які дотримуються заповідей, вірні своїм завітам і бажають того, що є правильним” (“The Great Plan of Happiness”, Ensign, Nov. 1993, 75).

Хоча деякі вічні благословення неможливо повністю отримати у цьому житті, щастя та виповнення цих благословень не утримуються від тих, хто неодружений. (Ця тема буде обговорюватися пізніше на наступному уроці). Кожен може відчути безкінечну радість та значне зростання і зробити необхідні внески зараз, будучи всебічно активним учасником у Божому плані і царстві.

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що ви б сказали тим, хто відчуває, що їхні можливості для щастя та вічного життя були втрачені через те, що вони не одружилися?

Частина 3

Як виявлення віри в Небесного Батька та Ісуса Христа може допомогти мені подолати страх та відчути радість у шлюбі?

Подумайте про запитання чи занепокоєння, які виникають у вас або у людей у вашому оточенні стосовно одруження. Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про одну з причин, чому деякі люди зволікають із одруженням:

Зображення
Старійшина Квентін Л. Кук

“Дехто відкладає укладення шлюбу поки не закінчить навчатися і не отримає роботу. Хоч це і є загальноприйнятим у світі, таке виправдання не демонструє віри, не відповідає пораді сучасних пророків і не сумісне з розсудливим ученням” (“Вибирайте мудро”, Ліягона, лист. 2014, с. 47).

Зображення
молода людина замислено дивиться на захід сонця

Супротивник часто підсилює страхи, виправдання, обумовлені життєвими обставинами, або відволікання, які можуть утримувати людей від укладання шлюбу. У деяких людей виникає страх перед шлюбом або у шлюбі, бо вони бачили, якими можуть бути випробування під час розлучення. (У майбутніх уроках ви вивчите принципи, які можуть допомогти вам зміцнити ваш шлюб та запобігти розлученню).

Що може допомогти вам з впевненістю готуватися до шлюбу?

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Приповісті 3:5–6; 2 Тимофія 1:7 та Учення і Завіти 6:36. Поміркуйте, як ці вчення можна застосувати для вашої підготовки до шлюбу.

Президент Джин Б. Бінгем, генеральний президент Товариства допомоги, зазначила:

Зображення
Президент Джин Б. Бінгем

“Ми інколи боїмося довіряти, оскільки не розуміємо абсолютної Божої любові та бажання допомогти нам. Однак, коли ми вивчаємо план Небесного Батька та місію Ісуса Христа, ми розуміємо, що Їхнєю єдиною ціллю є наші вічне щастя та прогрес [Мойсей 1:39]” (“Щоб повна була ваша радість”, Ліягона, лист. 2017, с. 86).

Коли люди одружуються і обидва подружжя продовжують виявляти віру, Небесний Батько та Ісус Христос продовжують спрямовувати і благословляти їх. Старійшина Х’ю У. Піннок, навчав, служачи сімдесятником: “Бог повністю був залучений до шлюбу [Адама і Єви], і Він так само занепокоєний кожним шлюбом у наш час і так само має бути залучений до нього” (“Making a Marriage Work”, Ensign, Sept. 1981, 37). Небесний Батько та Ісус Христос хочуть допомогти вам досягти успіху у розбудові вічного шлюбу.

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Президент Бонні Х. Кордон, генеральний президент Товариства молодих жінок, зауважила: “Кожна з нас має поставити собі запитання: Як мені залишатися зосередженою і не покладатися на власний розум? Як мені розпізнавати голос Спасителя і йти за ним, якщо голоси світу настільки переконливі? Як мені навчитися довіряти Спасителю?” (“Покладайся на Господа і не відхиляйся”, Ліягона, трав. 2017, с. 6). Запишіть свої думки стосовно запитань президента Кордон з точки зору шлюбу. Також обміркуйте, чи є щось, що утримує вас від того, щоб просуватися (або більш активно просуватися) до вічного шлюбу.