Інститут
Урок 8 Підготовчий матеріал для уроку: Намагатися розуміти потяг до осіб своєї статі та любити наших ЛГБТ братів і сестер


“Урок 8 Підготовчий матеріал для уроку: Намагатися розуміти потяг до осіб своєї статті та любити наших ЛГБТ братів і сестер”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022).

“Урок 8 Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
група дорослої молоді гуляє на пляжі

Урок 8 Підготовчий матеріал для уроку

Намагатися розуміти потяг до осіб своєї статі та любити наших ЛГБТ братів і сестер

Ми всі є улюбленими дітьми небесних батьків. Ми також є людьми з особливими талантами, здібностями та досвідом. Деякі діти Бога мають потяг до осіб своєї статі або ідентифікують себе як лесбіянок, геїв, бісексуалів або трансгендерів, яких часто скорочено називають ЛГБТ. (Тема про трансгендерів обговорювалася на уроці 7). Як ви реагуєте на людей, які мають потяг до осіб своєї статі або ідентифікують себе як ЛГБТ? Якщо ви маєте потяг до осіб своєї статі, як це вплинуло на ваші стосунки з сім’єю, друзями та членами Церкви? Вивчаючи цей матеріал, поміркуйте, що ви можете зробити, щоб бути більше подібними до Спасителя та ставитися до всіх дітей Небесного Батька привітно, з любов’ю та повагою.

Частина 1

Як Спаситель може допомогти мені виявляти любов і повагу до тих, хто має потяг до осіб своєї статі?

Президент Томас С. Монсон навчав, що “любов—це сама суть євангелії, а Ісус Христос є нашим Взірцем“ (“Любов—це суть євангелії”, Ліягона, трав. 2014, с. 91). Наприкінці Свого земного священнослужіння Спаситель наголосив на важливості істинної любові до всіх, давши Своїм учням “нову заповідь”.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Іван 13:34–35 і обміркуйте, як ця заповідь може спрямовувати вас як учнів Ісуса Христа.

Подібно до інших членів Церкви, ті, хто мають потяг до осіб своєї статі, мають друзів і сім’ї, сподівання і мрії, сильні і слабкі сторони, і вони намагаються пройти через випробування цього життя якомога краще. На жаль, деякі люди, які відчувають потяг до осіб своєї статі або визначають себе як ЛГБТ, гадають, що їм немає місця у Господній Церкві. Замість того, щоб відчувати любов і підтримку, багато хто з них відчувають себе зневаженими, ізольованими, розгубленими і наляканими.

Зображення
молода людина із сумом дивиться у вікно

Служачи радницею у генеральному президентстві Товариства молодих жінок, сестра Керол Ф. Мак-Конкі навчала:

Зображення
Сестра Керол Ф. Мак-Конкі

Ми просто не можемо бути або навіть зватися учнями Христа, якщо не допомагаємо іншим на цьому шляху [завітів]. Євангелія Ісуса Христа не маргіналізує людей. Люди применшують важливість людей. …

І, якщо ми збираємося будувати царство Бога на землі, нам потрібно, щоб прийшли всі, прийшли та зробили свій внесок. (“Lifting Others” [2:49], ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
Христос втішає Марію і Марту

Замисліться на хвилинку про життя Спасителя. Коли Він виявляв любов до тих, хто страждав через те, що їх зневажали? Обміркуйте, як виконання на практиці наведених далі порад може допомогти вам краще наслідувати приклад любові Спасителя, коли ви спілкуєтеся та взаємодієте з людьми, які мають потяг до осіб своєї статі:

  1. Говоріть та дійте із щирою турботою, занепокоєнням та співчуттям. Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Хто як не члени Церкви мають бути більш люблячими та співчутливими. … Будьмо в перших лавах у виявленні любові, співчуття і підтримки”. (“Let Us Be at the Forefront (Будьмо в перших лавах)” [0:59], ChurchofJesusChrist.org; перегляньте це відео, щоб дізнатися більше).

  2. Розвивайте розуміння, слухаючи без засудження. Президентка Джин Б. Бінгем, з генерального президентства Товариства допомоги, порадила: “Один з найкращих способів встановити хороші стосунки—не приходити зі своїми припущеннями або упередженнями, а відкрити свій розум і своє серце”. (Щоб дізнатися більше, перегляньте відео “Focus on the One (Зосередьтеся на одному)” [2:32], ChurchofJesusChrist.org).

  3. Визнайте, що потяг і почуття до осіб своєї статі дійсно існують. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав пораду: “Те, що завжди важливо,—це визнавати почуття людини, що вони реальні. Що вони справжні. Що ми не заперечуємо, що хтось відчуває себе якимось певним чином”. (Щоб дізнатися більше, перегляньте відео “Feelings Are Real and Authentic (Почуття є реальними і справжніми)” [0:47], ChurchofJesusChrist.org).

  4. Зосереджуйтеся на вічному аспекті своєї особистості. Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Не всі ярлики рівноцінні. І якщо якийсь ярлик замінить ваші найважливіші ідентифікатори, результати можуть бути духовно задушливими. … Жоден ідентифікатор не має посувати, заміняти або ставати пріоритетним понад ці три вічні визначення: “дитина Бога”, “дитина завіту” та “учень Ісуса Христа” (“Choices for Eternity” [worldwide devotional for young adults, May 15, 2022], ChurchofJesusChrist.org).

  5. Шануйте заповіді Бога та укладені з Ним завіти. Якщо ми любимо інших так, як нас любить Спаситель, це не означає, що ми погоджуємося з поведінкою, яка суперечить заповідям Бога, схвалюємо її або заохочуємо до неї. Ісус Христос навчав: “Якщо ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте” (Іван 14:15). Старійшина Д. Тодд Крістофферсон пояснив, що перша заповідь—любити Бога—є першою з певних причин: “Якщо ми ставимо першу заповідь на перше місце, це не зменшує і не обмежує нашу здатність дотримуватися другої заповіді [любити нашого ближнього]. Навпаки, вона збільшує і посилює її. … Наша любов до Бога звеличує нашу здатність любити інших більше і досконаліше, оскільки, по-суті, ми є напарниками Бога у піклуванні про Його дітей” (“The First Commandment First” [Brigham Young University devotional, Mar. 22, 2022], 2, speeches.byu.edu).

Ми виявляємо любов до Бога та інших людей, коли чітко говоримо про Його вчення та заповіді і робимо це з чуйністю. У матеріалах, опублікованих Церквою, щодо потягу до осіб своєї статі сказано:

Немає змін у позиції Церкви щодо того, що є морально правильним. Те, що змінюється,—і що повинно змінюватися—це допомога членам Церкви реагувати з чутливістю та розважливістю, коли вони стикаються з потягом до осіб тієї ж статі в своїх власних сім’ях, серед інших членів Церкви або деінде. (У Same-Sex Attraction: Church Leaders, “Communicate Doctrine with Love”, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Виділить кілька хвилин, щоб подумати про ваше ставлення до тих людей, які мають потяг до осіб своєї статі або ідентифікують себе як ЛГБТ, та ваші дії щодо них. Чи могли б ви сказати, що ваші думки, слова та дії узгоджуються із заповіддю Господа: “Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви”? (Іван 13:34). Якщо ви маєте потяг до осіб своєї статі, обміркуйте, як ви можете виявляти любов до тих, кому бракує розуміння ваших обставин і хто не виявляє співчуття до вас.

Частина 2

Що мені потрібно знати про потяг до осіб своєї статі?

Такі терміни як гей (іноді використовується для загального визначення людей, які мають потяг до осіб своєї статі, а іноді використовується, щоб визначити конкретно потяг чоловіка до чоловіка), лесбіянка (жінка, яка має потяг до жінки) або бісексуал (чоловік або жінка, які мають потяг до обох статей) можуть бути використані, щоб визначити почуття, свою ідентичність або стиль життя. Пам’ятайте, що незалежно від терміну або термінів, які особа використовує для визначення своїх сексуальних почуттів або своєї сексуальної орієнтації, наше найважливіше визначення—це те, що ми є “улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
усміхнена жінка

Розвиток нашої сексуальності є складним процесом і на нього впливає багато факторів. Почуття потягу до осіб своєї статі можуть бути різними за інтенсивністю, можуть з часом змінюватися і не є однаковим для всіх. Церква не займає офіційної позиції у питанні щодо причин потягу до осіб своєї статі. (Див. “Потяг до осіб своєї статі: Для окремих осіб”, ChurchofJesusChrist.org).

Через велику любов до Своїх дітей Небесний Батько дав нам закон цнотливості та заповідав, щоб сексуальні стосунки були “тільки [між] чоловіком і жінкою, законно одруженими як чоловік і дружина” (“Сім’я: Проголошення світові”). Цей закон захищає священні цілі сексуальних стосунків у Божому плані і стосується всіх Божих дітей. Небесний Батько визначив, що сексуальні стосунки мають бути між чоловіком і жінкою у межах шлюбного завіту “для створення дітей і для вияву любові” (Статті на євангельські теми, “Chastity (Цнотливість)”, topics.ChurchofJesusChrist.org).

У відповідь на соціальний тиск, направлений на те, щоб змінити вчення стосовно закону цнотливості, старійшина Д. Тодд Крістофферсон заявив:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

Закон цнотливості існував від самого початку. … Наша доктрина—не лише вірування, але доктрина—що сексуальні стосунки є прийнятними і законними в очах Господа лише між чоловіком і жінкою, легально і законно одруженими, не змінювалася і ніколи не зміниться (In Sarah Jane Weaver, “Church’s Doctrine on Chastity Will Never Change, Says Elder Christofferson”, Church News, Feb. 5, 2015, ChurchofJesusChrist.org).

Важливо розрізняти між почуттями та поведінкою. Коли людина має потяг до осіб своєї статі або є геєм, лесбіянкою чи бісексуалом, це не означає, що вона грішна, погана або зіпсована. Але, якщо вона діє відповідно до цих почуттів, порушуючи закон цнотливості, тоді це є порушенням заповідей Небесного Батька.

Зображення
доросла молодь розмовляє за обідом

Говорячи про позицію Церкви щодо потягу до осіб своєї статі, президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Президент М. Рассел Баллард

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів вірить у те, що “потяг до осіб своєї статі є складною реальністю для багатьох людей. Сам по собі потяг не є гріхом, але потурання йому—це гріх. Хоча потяг існує незалежно від вибору людини, сама людина обирає, як їй реагувати на нього” [див. Потяг до осіб своєї статі: Для окремих осіб, розділ “Чи відчувати потяг до осіб своєї статі є гріхом?”, ChurchofJesusChrist.org]” (“Ви потрібні Господу зараз!”, Ліягона, вер. 2015, с. 29).

Господня милість доступна для всіх, хто порушив закон цнотливості. Якщо вони вирішать прийти до Нього і покаються, Він пробачить їх.

Якщо члени Церкви, які мають потяг до осіб своєї статі або ідентифікують себе як ЛГБТ, дотримуються своїх завітів, вони можуть повною мірою брати участь у церковній діяльності, служити у покликаннях та поклонятися у храмі (див. Учення і Завіти 97:8).

Якщо ви маєте потяг до осіб своєї статі, обміркуйте, як матеріали, представлені у розділі “Прагнете дізнатися більше?”, можуть благословити ваше життя. Також, якщо ви бажаєте, можна розповісти про свій стан члену сім’ї, другу або церковному провіднику, яким ви довіряєте. Будьте обережні, щоб не називати себе публічно так, щоб це відділяло вас від вічних цілей.

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Як ви можете бути благословенні, краще розуміючи, чого навчають церковні провідники про потяг до осіб своєї статі?

Частина 3

Як мені розібратися у всіх суперечливих думках щодо потягу до осіб своєї статі?

У наш час існує багато різних думок про шлюб, сім’ю, потяг до осіб своєї статі і тем, що стосуються ЛГБТ. Коли ми вивчаємо ці теми, важливо намагатися краще зрозуміти вічні перспективи Небесного Батька.

Президентка Бінгем навчала:

Зображення
Президентка Джин Б. Бінгем

Точка зору, з якої все стає зрозумілим,—це точка, з якої можливий погляд на вічну перспективу: досконалий, всеохоплюючий погляд нашого Небесного Батька. …

Зі Своєї точки зору Бог бачить нас та речі навколо нас “як вони дійсно є, і … як вони дійсно будуть” [Кн. Якова 4:13]. Його погляд є довгостроковим, а не обмеженим поняттями тут і зараз, і він дозволяє Йому бачити наш божественний потенціал, а не просто наш теперішній чи минулий стан. І Він дивиться на всі свої створіння через призму любові (“How to Be Happy Now—and Forever”, [Brigham Young University devotional, Dec. 10, 2019], 2, speeches.byu.edu).

Коли ви читатимете наведені далі істини та слова підтримки від пророків та апостолів, обміркуйте, як вони можуть допомогти вам більше розвинути здатність розглядати питання потягу до осіб своєї статі з точки зору вічної перспективи.

  1. Небесний Батько любить усіх Своїх дітей (див. 1 Нефій 11:17; 1 Івана 4:9–10, 16).

    Президент Монсон навчав:

    Зображення
    Президент Томас С. Монсон

    Небесний Батько любить вас—кожн[ого] з вас. Та любов ніколи не змінюється. … Вона відкрита для вас, коли вам сумно чи радісно, коли ви відчуваєте розпач або безнадію. Божа любов відкрита для вас незалежно від того, чи, на вашу думку, ви заслуговуєте на неї, чи ні. (“Ми ніколи не самотні”, Ліягона, лист. 2013, сс. 123–124).

  2. Спаситель має цілковите розуміння нашого життя і знає, як допомогти та зміцнити кожного з нас (див. Алма 7:11–12).

    Президент Оукс сказав:

    Зображення
    Президент Даллін Х. Оукс

    Наш Спаситель зніс і перестраждав повноту всіх земних випробувань. … Отже, Він знає наші труднощі, наші переживання, наші спокуси і наші страждання, бо Він добровільно зніс їх усі, і це стало суттєвою складовою Його Спокути. А завдяки цьому Його Спокута дозволяє Йому допомагати нам—надавати нам силу зносити все. (“Зміцнені Спокутою Ісуса Христа”, Ліягона, лист. 2015, сс. 61–62).

  3. Ми всі маємо місце у Церкві Спасителя й у вічному плані щастя Небесного Батька (див. Псалми 83 (84):12–13; 1 Коринтянам 12:12–26; Мосія 2:41).

    Президент Баллард пояснив:

    Зображення
    Президент М. Рассел Баллард

    Я хочу, щоб усі, хто є членом Церкви і є геєм чи лесбіянкою, знали, що я вірю, що для вас є місце у царстві, і розумію, що іноді вам може бути важко побачити, як ви можете бути у Господній Церкві, але ви можете (“Questions and Answers” [Brigham Young University devotional, Nov. 14, 2017], 3, speeches.byu.edu).

    Дехто, хто має потяг до осіб своєї статі, також розмірковує над тим, як вони можуть вписуватися у план щастя Небесного Батька після цього життя. Пророки запевнили нас, що наш люблячий Небесний Батько благословить усіх тих, хто прилине до Нього і залишиться вірним Йому. Старійшина Уліссес Соарес радив:

    Зображення
    Старійшина Уліссес Соарес

    Такі самі принципи стосуються й тих з вас, хто відчуває потяг до осіб своєї статі і почувається розгубленим і безпорадним. І, можливо, через це дехто з вас відчуває, що вам уже не потрібна євангелія Ісуса Христа. Якщо це так, я хочу запевнити вас у тому, що завжди є надія на Бога Батька і Його план щастя, на Ісуса Христа і Його спокутну жертву і на життя за Їхніми з любов’ю даними заповідями. У Своїй досконалій мудрості, силі, справедливості і милості Господь може запечатати нас до Себе, щоб нас можна було привести в Його присутність і щоб ми могли мати довічне спасіння, якщо будемо стійкими і непохитними у виконанні заповідей [див. Алма 1:25] і завжди будемо багатими на добрі справи [див. Мосія 5:15] (“Візьми свій хрест”, Ліягона, лист. 2019, с. 114).

  4. Коли ми зосереджуємося на Небесному Батькові та Ісусі Христі і дотримуємося наших завітів з Ними, ми можемо бути зміцнені надією (див. 2 Нефій 31:20).

    Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, свідчив:

    Зображення
    Президент Дітер Ф. Ухтдорф

    Ми надіємося на Ісуса Христа, на милість Бога, на прояви Святого Духа, на знання, що молитви почуті і що на них прийде відповідь. … Така надія … надає нам сміливості в часи складних випробувань і дає силу тим, хто відчуває себе в небезпеці серед загрозливих мурів страху, сумніву й розпачу. (“Безкінечна сила надії ”, Ліягона, лист. 2008, с. 23).

Зображення
Зображення Христа, художник Генріх Гофман
Зображення
піктограма, обговорюйте

Обговоріть, готуючись до уроку

Обговоріть з членом сім’ї або близьким другом, чого ви навчилися і що відчували, коли читали цей матеріал. Приходьте на урок готовими поділитися будь-якими думками, які виникли у вас під час обговорення.