Інститут
Урок 5. Підготовчий матеріал для уроку: Наш земний досвід і дар фізичного тіла


“Урок 5. Підготовчий матеріал для уроку: Наш земний досвід і дар фізичного тіла”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 5. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
жінка йде через поле

Урок 5. Підготовчий матеріал для уроку

Наш земний досвід і дар фізичного тіла

Чи ви коли-небудь захоплювалися дивом вашого фізичного тіла і всього того, що воно може робити? З іншого боку, чи був такий час, коли ви були незадоволені труднощами, які вам треба було долати через ваше тіло? Вивчаючи матеріал, поміркуйте над тим, який зв’язок мають наші фізичні тіла з метою нашого смертного життя у плані щастя Бога.

Частина 1

Яким чином моє фізичне тіло є важливою складовою мого вічного розвитку?

Наші фізичні тіла були створені за образом Бога (див. Буття 1:26–27). Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, пояснив: “Мета земного життя і можливості післяземного зростання полягає в тому, щоб нащадки Бога стали такими, як Він” (“Великий план”, Ліягона, трав. 2020, с. 94).

Отже, через що нам потрібно пройти у земному житті, щоб стати подібними до Бога? Дві важливі складові згадані у наступному твердженні з проголошення про сім’ю: “У доземному царстві [ми] … прийняли план [Бога], за яким Його діти могли отримувати фізичні тіла й набувати земного досвіду, щоб розвиватися в досконалість” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
усмішка немовля

В одкровенні про доземне життя Аврааму була показана Нарада на Небесах (див. Авраам 3:22–28). У той час він дізнався про важливу істину стосовно нашого смертного життя.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Авраам 3:24–26 і знайдіть, що дізнався Авраам про одну з цілей нашого приходу на землю й отримання фізичного тіла. (Може бути корисним знати, що наш “перший стан” означає наше доземне життя, а наш “другий стан” означає час між нашим смертним народженням та Останнім судом).

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про те, як наявність фізичного тіла є тією нашою частиною, що перевіряється або випробовується у земному житті:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Якщо ж під час земного існування ми виберемо робити “все, що Господь Бог [наш] накаже [нам]” [Авраам 3:25], то збережемо свій “другий стан” [Авраам 3:26]. Це означає, що своїм вибором ми будемо демонструвати Богу (і самим собі) нашу відданість і здатність жити за Його целестіальним законом, коли ми не перебуваємо в Його присутності й маємо фізичне тіло з усіма його силами, жаданнями і пристрастями. Чи зможемо ми приборкати плоть настільки, щоб вона стала для духа інструментом, а не його господарем? Чи можна нам буде довірити і в часі, і у вічності божественні сили, зокрема й силу створювати життя? Чи будемо ми на індивідуальному рівні перемагати зло? Ті, хто зможе, “матимуть славу, додану на їхні голови на віки вічні” [Aвраам 3:26], і дуже важливий аспект тієї слави—бути воскрешеним, безсмертним і прославленим фізичним тілом. Не дивно, що ми “радісний крик здіймали” від цих чудових можливостей та обіцянок [Йов 38:7]” (“Чому шлюб, чому сім’я?”, Ліягона, трав. 2015, с. 51).

Завдяки Ісусу Христу ми можемо одного дня отримати безсмертне досконале тіло, подібне до того, яке має наш Небесний Батько (див. Учення і Завіти 130:22). Це єдине тіло у якому ми можемо “отрим[ати] повноту радості” (Учення і Завіти 93:33–34; 138:17). Пророк Джозеф Сміт також навчав, що справжнє щастя передбачає наявність фізичного тіла:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Ми прийшли на цю землю, щоб мати тіло і представити його чистим перед Богом у целестіальному царстві. Великий принцип щастя полягає в наявності тіла. У диявола немає тіла, і в цьому його покарання”. (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 212).

Як згадувалося раніше в уривку з проголошення про сім’ю, дуже важливо також набувати земного досвіду, щоб розвиватися у досконалість та ставати подібними до Бога. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснює те, наскільки наші фізичні тіла збільшують наш земний досвід:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Завдяки нашому фізичному тілу, ми можемо набути значний, глибокий і важливий досвід, який просто не були в змозі отримати у своєму доземному житті. Таким чином, наші стосунки з іншими людьми, здатність розпізнавати істину і діяти відповідно до неї та дотримуватися принципів і обрядів євангелії Ісуса Христа підсилюються у нашому фізичному тілі. У школі смертного життя ми пізнаємо ніжність, любов, доброту, щастя, горе, розчарування, біль і навіть виклики фізичних обмежень у такий спосіб, що це готує нас до вічності. Просто кажучи, тут є уроки, які ми повинні засвоїти, і досвід, який нам потрібно набути, як сказано в Писаннях, “будучи у плоті” (1 Нефій 19:6; Алма 7:12–13)” (“Ми віримо, що повинні бути цнотливими”, Ліягона, трав. 2013, с. 41).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Як би ви пояснили, чому наші фізичні тіла є важливими у плані щастя Небесного Батька?

Частина 2

Чому важко опанувати деякі з моїх фізичних бажань та апетитів?

Зображення
жінка молиться

Наш Небесний Батько дав нашим тілам певні бажання, щоб продовжувати життя і допомогти виконати Його план. Частково наше земне випробування—це “визначити, чи [ми] зможе[мо] подолати пожадання нашого тіла за допомогою духа, що в ньому пробуває” (Рассел М. Нельсон, “Ваше тіло: дивовижний дар, який слід плекати”, Ліягона, серп. 2019, с. 5).

На кожного з нас впливає тілесна людина. (Зазначте, що термін тілесна людина описує стан, в якому перебувають як чоловіки, так і жінки). Через нашу смертну частину наші фізичні апетити та мирські бажання розвиваються безконтрольно і долають наші прагнення та зусилля стати подібними до Бога (див. Путівник по Писаннях, “Тілесна людина”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Алма 41:11 і 1 Коринтянам 2:14 і позначте слова або фрази, якими описано, як ми поступаємося тілесній людині в нас.

Старійшина Беднар додав, розширивши наше розуміння тілесної людини, коли навчав:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“У деякій мірі тілесна людина … живе і добре себе почуває у кожному з нас (див. Мосія 3:19). Тілесні чоловік чи жінка не каються і є плотськими та хтивими (див. Мосія 16:5; Алма 42:10; Мойсей 5:13), потураючими собі, та надмірними, гордовитими та егоїстичними. …

Як сини і дочки Бога ми успадкували від Нього божественний потенціал. Але зараз ми живемо у занепалому світі. Самі елементи, з яких було створено наші тіла, за своєю природою є занепалими і такими, що завжди піддаються дії гріха, тління і смерті. Тому Падіння Адама і його духовні та земні наслідки найбільше впливають на нас безпосередньо через наші фізичні тіла” (“Ми віримо, що повинні бути цнотливими”, сс. 42–43).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Виберіть одну з рис тілесної людини, що описані в Алма 41:11 чи 1 Коринтянам 2:14 або у висловлюванні старійшини Беднара. Як ця риса може впливати на стосунки в сім’ї або з людиною, з якою ви ходите на побачення?

Частина 3

Як Ісус Христос може допомогти мені подолати в собі тілесну людину?

Зображення
Ісус прощає та зцілює паралізованого чоловіка

Під час проповіді своєму народу цар Веніямин розказав про те, чого його навчав ангел про священнослужіння і Спокуту Ісуса Христа (див. Мосія 3:5–19).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мосія 3:19 і знайдіть те, як ми можемо подолати в собі тілесну людину. (Зауважте, що у цьому контексті піддатися означає підкоритися підказкам Святого Духа, а свята—це та людина, яка стає освяченою чи святою, такою, яка віддана Богу).

Прочитайте наступні твердження старійшини Беднара та єпископа Джеральда Коссе, з Верховного єпископату, і поміркуйте над тим, як Ісус Христос може допомогти вам подолати тілесну людину і стати подібними до Нього.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Кожний потяг, бажання, схильність та порив тілесної людини можуть бути подолані Спокутою Ісуса Христа і через неї. Ми знаходимось тут, на землі, щоб розвинути божественні якості і приборкати всі плотські пристрасті” (“Ми віримо, що повинні бути цнотливими”, с. 43).

Зображення
Єпископ Джеральд Коссе

“Своєю Спокутою Ісус Христос не лише змиває наші гріхи, але й також Він надає уможливлюючу силу, завдяки якій Його учні можуть “[скинути з себе] оболонку тілесної людини” [Мосія 3:19], розвиватися “рядок за рядком” [2 Нефій 28:30] і зростати у святості, щоб одного дня вони могли стати досконалими істотами за образом Христовим [Мороній 10:32–33], гідними знову жити з Богом і успадкувати всі благословення небесного царства” (“Могутнє свідчення про живого Христа”, Ліягона, трав. 2020, с. 40).

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Подумайте про сімейні стосунки, які ви хотіли б покращити. Які риси тілесної людини заважають таким стосункам? Як ви можете отримати благословення Спасителевої спокути та прислухатися до Святого Духа, щоб позбутися цих рис і стати більше подібними до Спасителя?