Інститут
Урок 25. Підготовчий матеріал для уроку: Покаяння і прощення у сімейному житті


“Урок 25. Підготовчий матеріал для уроку: Покаяння і прощення у сімейному житті”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 25. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
“Блудний син”, художник Кларк Келлі Прайс

Урок 25. Підготовчий матеріал для уроку

Покаяння і прощення у сімейному житті

“Щасливі шлюби й сім’ї засновуються й зберігаються на принципах” євангелії Ісуса Христа (“Сімʼя: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). Двома з цих принципів є покаяння і прощення. Яку роль ці принципи відіграють у вашому сімейному житті? Вивчаючи цей матеріал, обміркуйте, як Ісус Христос може допомогти вам, коли ви стараєтеся покаятися у зроблених вами помилках чи заподіяних вами образах щодо членів вашої сім’ї. Також подумайте, як Спаситель може допомогти вам пробачити членам сім’ї, які, можливо, образили вас чи завдали вам шкоди.

Частина 1

Як моє покаяння може благословити мою сім’ю?

Служачи у генеральному президентстві Початкового товариства, сестра Шеріл А. Есплін навчала:

Зображення
Сестра Шеріл А. Есплін

“Сім’ї—це майстерні Господа на землі, які допомагають нам вивчати євангелію і жити за нею” (“Наповнити наші домівки світлом та істиною”, Ліягона, трав. 2015, с. 8).

Коли ми намагаємося навчатися євангелії Спасителя у наших домівках і жити за нею, будуть моменти, коли ми будемо робити помилки. Хоча суперечки й образи бувають у кожній сім’ї, це не означає, що членам сім’ї можна ставитися одне до одного не так, як би ставився Христос. Навпаки, наші помилки дають нам можливість застосовувати євангельські принципи покаяння й прощення у наших сім’ях.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, що означає покаяння:

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

“Покаяння означає зміну розуму і серця—ми припиняємо робити погане і починаємо чинити те, що є правильним. Це приносить нам оновлене ставлення до Бога, себе і життя взагалі” (“Рубіж повернення”, Ліягона, трав. 2007, с. 100).

Спаситель розповів притчу про сина, якому потрібно було покаятися через вибір, який зашкодив йому та його сім’ї. Цей син передчасно забрав свій спадок та розтратив його, проводячи безпутне життя. Зубожілий та голодний він почав працювати, пасучи свиней, і був у такому відчаї, що навіть їв їхню їжу. (Див. Лука 15:11–16).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Лука 15:17–24 і позначте принципи, про які ви дізналися, що стосуються покаяння у сімейному житті.

Зображення
батько біжить, щоб обійняти блудного сина

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, учив про те, як ми і члени нашої сім’ї можуть бути благословенні завдяки нашому покаянню:

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

“Покаяння змінює не лише нас, але й благословляє наші сім’ї і дорогих нам людей. Завдяки нашому щирому покаянню у належний для Господа час простягнута рука Спасителя не тільки огорне нас, але й торкнеться наших дітей і нащадків. Покаяння завжди означає, що попереду чекає більше щастя” (“Покайтеся, щоб Я міг зцілити вас”, Ліягона, лист. 2009, с. 42).

Служачи сімдесятником, старійшина Л. Уітні Клейтон навчав, як постійний самоаналіз та невідкладне покаяння може благословити шлюб. Обміркуйте, які ці дії можуть допомагати у всіх ваших родинних стосунках:

Зображення
Старійшина Л. Уітні Клейтон

“Я зрозумів, що щасливі шлюби основуються на дарі покаяння. Покаяння є необхідною складовою хороших шлюбних стосунків. Шлюбні партнери, які регулярно проводять чесний самоаналіз своєї поведінки і швидко вдаються до необхідних кроків для покаяння і вдосконалення, відчувають силу зцілюючого бальзаму в своєму шлюбі” (“Шлюб: дивитися і навчатися”, Ліягона, трав. 2013, с. 84).

Зображення
молода людина думає
Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Виділить кілька хвилин, щоб провести чесний самоаналіз. Чи вам потрібно покаятися у будь-яких рішеннях, які завдали або завдають шкоди стосункам з кимось з вашої сім’ї? Якщо це так, то що ви можете зробити, аби звернутися до Господа і розпочати цей процес? Також подумайте про рішення, які ви приймаєте і які благословляють ваші стосунки з членами вашої родини, і про те, як ви можете продовжувати приймати такі рішення.

Частина 2

Як я можу пробачити члену сім’ї, який завдав мені шкоди?

У притчі Спасителя про блудного сина старший син відмовився приєднатися до святкування, влаштованого, щоб вшанувати повернення його молодшого брата (див. Лука 15:25–32). Як і цьому старшому сину, нам, можливо, час від часу потрібно виконувати пораду, надану старійшиною Джеффрі Р. Холландом, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Дозвольте людям покаятися. Дозвольте їм зростати. Вірте, що люди можуть змінюватися і ставати кращими” (“‘Remember Lot’s Wife’: Faith Is for the Future” [Brigham Young University devotional, Jan. 13, 2009], speeches.byu.edu).

Так само, як можуть бути випадки, коли вам потрібно буде прощення від члена сім’ї, іноді й вам, можливо, треба пробачити члену сім’ї, який образив вас чи завдав вам шкоди.

Зображення
пара розмовляє
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 64:8–11 та знайдіть, чого навчав Господь перших святих останніх днів про прощення інших людей.

Після цитування частини цього уривку з Писань старійшина Холланд пояснив:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Для декого з вас, хто відчуває справжні страждання, важливо розуміти чого [Господь] не казав. Він не казав: “Вам не можна відчувати справжній біль або смуток через руйнівні події, які ви пережили від руки іншої людини”. Не сказав Він і такого: “Аби повністю простити, ви маєте поновити неприємні стосунки або повернутися в образливі, деструктивні обставини”. Але, незважаючи на навіть найжахливіші образи, які можуть спіткати нас, ми можемо піднятися над нашим болем лише тоді, коли стаємо на шлях справжнього зцілення. Цей шлях є шляхом прощення, яким ходив Ісус з Назарету, Котрий закликає кожного з нас: “Іди вслід за Мною” [Лука 18:22]” (“Служіння примирення”, Ліягона, лист. 2018, с. 79).

Зображення
молода людина молиться

Іноді ви можете не відчувати бажання прощати або не можете простити. Або ви можете відчувати, що відстань між вами та членом сім’ї надто велика для відновлення ваших стосунків. Подумайте, як наведена далі порада президента Джеймса Е. Фауста, з Першого Президентства, може допомогти вам у вашому прагненні простити:

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

“Нам слід виявити і визнати наявність недобрих почуттів. Для цього знадобиться смирення, але якщо ми станемо на коліна і попросимо у Небесного Батька відчуття прощення, Він допоможе нам. …

Нелегко викинути таке з голови і звільнити серце від палаючого обурення. Спаситель запропонував усім нам безцінний мир через Свою Спокуту, але отримати його можна лише за умови нашої готовності відкинути недобрі почуття люті, злоби чи помсти” (“Цілюща сила прощення ”, Ліягона, трав. 2007, с. 69).

Старійшина Массімо Де Фео, сімдесятник, також підкреслив, як важливо зосереджуватися на Спасителі:

Зображення
Старійшина Массімо Де Фео

“Мої дорогі брати і сестри, якщо вам важко знайти силу простити, не думайте про те, що зробили вам інші, але думайте про те, що Спаситель зробив для вас. І ви знайдете мир у викупительних благословеннях Його Спокути” (“Чиста любов: істинна ознака кожного істинного учня Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2018, с. 82).

Для прощення і відновлення потрібен час. Будьте терплячими, коли ви прагнете Господньої допомоги та Його дару зцілення.

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Поміркуйте про те, що ви дізналися та відчули, вивчаючи цей матеріал. Запишіть свої бажання або цілі стосовно покаяння та прощення у вашому сімейному житті. Як ви можете запросити Спасителя допомогти вам у ваших зусиллях?