2019
Мета, яка змінить наше служіння
Січень 2019


Принципи служіння

Мета, яка змінить наше служіння

Хоча служіння має багато цілей, наші зусилля зі служіння мають скеровуватися бажанням допомогти іншим досягти глибшого особистого навернення і стати більш схожими на Спасителя.

Зображення
ministering like the Savior

Жива вода, художник Саймон Дьюї

Якщо ми любимо інших як Спаситель, ми прагнемо допомагати їм так, як це робив Він. Будучи Добрим пастирем, Він є досконалим взірцем змістовного служіння.

Коли ми намагаємося служити як Він, важливо пам’ятати, що, виявляючи любов, підбадьорюючи, служачи і благословляючи, Він прагнув вищої цілі, ніж задовольняння нагальних потреб. Безперечно, Він знав повсякденні потреби людей і ставився зі співчуттям до їхніх нинішніх страждань. Тож Він зцілював, годував, прощав і навчав. Але Він прагнув піклуватися не лише про тамування сьогоденної спраги (див. Іван 4:13–14). Він хотів, щоб оточуючі йшли за Ним (див. Лука 18:22; Іван 21:22), знали Його (див. Іван 10:14; Учення і Завіти 132:22–24) і сягнули свого божественного потенціалу (див. Матвій 5:48). Те саме вірне й сьогодні (див. Учення і Завіти 67:13).

Існує безліч способів, якими ми можемо допомогти благословляти інших, але якщо кінцева мета нашого служіння—допомогти іншим прийти до пізнання Спасителя і стати більш схожими на Нього, тоді ми будемо працювати, чекаючи на той день, коли нам не буде потрібно навчати нашого ближнього про пізнання Господа, оскільки всі ми знатимемо Його (див. Єремія 31:34).

Спаситель зосереджувався не лише на нагальних потребах

  • Кілька людей пройшли велику відстань, несучи свого друга до Ісуса, щоб той зцілив його від паралічу. Зрештою Спаситель зцілив цього чоловіка, але Йому було значно важливіше простити йому його гріхи (див. Лука 5:18–26).

  • Коли люди привели до Спасителя жінку, схоплену в перелюбі, Він утримався від засудження і спас її життя фізично. Але Він прагнув також спасти її і духовно, тому сказав: “Іди собі, але більш не гріши!” (див. Іван 8:2–11).

  • Марія та Марта послали за Ісусом, аби попросити Його, щоб Він прийшов і зцілив Свого друга, Лазаря. Ісус, Який безліч разів зцілював інших людей, відклав своє прибуття до часу, коли Лазар вже помер. Ісус знав, чого хотіли члени сім’ї, але воскресивши Лазаря з мертвих, Він зміцнив їхні свідчення про Свою божественність (див. Іван 11:21–27).

Які інші приклади ви можете додати до цього переліку?

Що ми можемо робити?

Якщо наша мета—допомогти іншим стати більш схожими на Спасителя, це змінить наш підхід до служіння. Ось кілька способів того, як ми можемо скеровуватися цим розумінням у своєму служінні.

Ідея 1: Пов’язуйте служіння зі Спасителем

Усі наші старання чинити добро—це чудово, але ми можемо шукати нагод, щоб зробити наше служіння змістовнішим, пов’язуючи його зі Спасителем. Наприклад, якщо сім’я, якій ви служите, захворіла, може бути корисним принести їм їжу, але ваше просте виявлення любові посилиться завдяки вашому свідченню про любов Спасителя до них. Вони будуть вдячні вам за допомогу по господарству, але, можливо, якщо ви запропонуєте дати їм благословення священства, вона стане для них більш значущою.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Людина з добрим серцем може допомогти комусь замінити пошкоджене колесо, відвести сусіда по кімнаті в гуртожитку до лікаря, повечеряти з кимось, хто сумує, або усміхнутися і привітати людину, щоб зробити приємним її день.

Але людина, яка виконує першу заповідь, природно додасть ще щось до цього важливого служіння”1.

Ідея 2: Зосереджуйтеся на шляху завітів

Звертаючись до членів Церкви в перший раз як Президент Церкви, Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Залишайтеся на шляху завітів”. Укладання і дотримання завітів “відкриє двері всім доступним духовним благословенням і привілеям”2.

Як святі останніх днів, ми христимося, нас конфірмують і ми приймаємо дар Святого Духа. Гідні чоловіки, члени Церкви, отримують священство. Ми йдемо до храму, щоб отримати наш ендаумент і запечататися сім’єю навіки разом. Ці спасительні обряди і пов’язані з ними завіти необхідні нам, щоб стати подібними до Нього, аби ми могли бути з Ним.

Ми можемо відігравати важливу роль, допомагаючи іншим, хто є на цьому шляху, коли ми допомагаємо їм дотримуватися їхніх завітів і готуватися до укладання завітів у майбутньому3. Як ви можете допомогти людям або сім’ям, яким служите, отримати наступний потрібний їм обряд? Це може означати допомогти батькові підготуватися, щоб він охристив свою дочку, пояснити благословення, пов’язані з наступним завітом, який буде укладений, або розповісти, як зробити більш змістовним досвід оновлення наших завітів під час прийняття причастя.

Зображення
invite and encourage

Христос і багатий юнак, художник Генріх Гофман

Ідея 3: Запрошуйте і підбадьорюйте

Коли це доречно, обговорюйте з тими, про кого ви піклуєтеся, їхнє навернення та їхні зусилля бути більш схожими на Христа. Розкажіть їм, які сильні риси ви у них бачите і якими захоплюєтеся. З’ясуйте, в чому, на їхній погляд, вони можуть вдосконалитися і поговоріть про те, як ви можете допомогти. (Щоб дізнатися більше, як радитися разом з людьми, яким ви служите, див. “Радьтеся про їхні потреби”, Ліягона, вер. 2018, сс. 6–9).

Не бійтеся запрошувати їх наслідувати Спасителя і дозволити Йому допомогти їм сягнути їхнього божественного потенціалу. Це запрошення може змінити їхнє життя, якщо водночас ви висловите свою впевненість у них і свою віру в Нього.

Шість способів, якими ми можемо допомогти іншим наближатися до Христа

Далі наведено поради щодо того, як ви можете підтримувати інших, коли ті вдосконалюють щось у своєму житті та просуваються шляхом завітів. (Більше ідей ви знайдете в Проповідуйте Мою євангелію, розділ 11.)

  1. Діліться досвідом. Щиро і сміливо діліться тим, як Спаситель допомагав вам, коли ви намагалися наблизитися до Нього, живучи за принципами євангелії попри невдачі.

  2. Розкажіть про обіцяні благословення. Людям, щоб змінитися, потрібна причина, яка є більш вагомою, ніж причини не змінюватися. Такою потужною мотивацією може бути пояснення благословень, пов’язаних з певною дією (див. Учення і Завіти 130:20–21).

  3. Запрошуйте. Життя за певним принципом євангелії приносить свідчення про його істинність (див. Іван 7:17) і веде до глибшого навернення4. Під час майже будь-якої розмови можна просто запросити їх робити щось таке, що допоможе їм розвиватися.

  4. Плануйте разом. Що має відбуватися з ними, щоб вони успішно дотримувалися свого зобов’язання змінитися? Як ви можете допомогти? Чи використовується хронологічна лінія?

  5. Підтримка. Надаючи допомогу, створіть мережу підтримки, до якої залучіть тих, хто може допомогти людині залишатися вмотивованою і досягти успіху. Усім нам потрібні ті, хто за нас вболіває.

  6. Перевіряйте. Регулярно обговорюйте досягнення. Будьте зосереджені на плані, але вдосконалюйте його, якщо це необхідно. Будьте терпеливими, наполегливими і підбадьорюйте. Щоб сталася зміна, потрібен час.

Запрошення діяти

Обміркуйте, як ваші зусилля зі служіння—як значні, так і незначні,—можуть допомогти іншим поглибити їхнє навернення і стати більш схожими на Спасителя.

Діліться своїм досвідом

Надішліть нам ваші розповіді про те, як ви служили іншим або інші служили вам. Зайдіть на сайт liahona.lds.org і клацніть на “Надіслати статтю або відгук”.

Посилання

  1. Neil L. Andersen, “A Holier Approach to Ministering” (Brigham Young University devotional, Apr. 10, 2018), 3, speeches.byu.edu.

  2. Рассел М. Нельсон, “Разом уперед”, Ліягона, квіт. 2018, с. 7.

  3. Див. Генрі Б. Айрінг, “Дочки в завіті”, Ліягона, трав. 2014, сс. 125–128.

  4. Див. Девід А. Беднар, “Навернені до Господа”, Ліягона, лист. 2012, сс. 106–109.