2019
Подібно до Спасителя: зростання у чотирьох важливих областях
Січень 2019


Подібно до Спасителя: зростання у чотирьох важливих областях

Нам небагато відомо про те, як зростав Ісус Христос, але в Лука 2:52 міститься велика підказка.

Зображення
woman rappelling

Фотографія жінки, яка здійснює спуск зі скелі, від Getty Images

“То я маю … робити що?”

Я все вислухала. Я дійсно слухала. Інструктор перевірив моє спорядження, показав як саме вивільняти мотузку, і навіть, дивлячись мені в очі, сказав: “Я НЕ дам тобі впасти!”

Але в той вирішальний момент, я стояла там, тремтіла й обливалася потом, дивлячись через плече і вниз, … до самого дна, знаючи, що мені треба зробити той перший крок.

Зі скелі.

Але ви, мабуть, ніколи не були на моєму місці і не мали робити крок прямо у прірву, сподіваючись, що достатньо підготувалися до безпечного сходження вниз. Але, з великою вірогідністю, ви бували там духовно. Це як вивчати Писання самостійно і чути, як учителі свідчать про істинне вчення і принципи. Ви відчуваєте, як Дух запрошує вас діяти у спосіб, який допоможе вам ставати більше схожими на Спасителя. Ви радісно робите цей крок і показуєте Господу наскільки ви віддані Його євангелії.

Потім ви думаєте: “І як мені це зробити?”

І відчуття, що ви все зрозуміли і можете виконати, яке ви мали лише мить тому, десь зникає. І ось ви там, стоїте на краю духовної скелі, невпевнені, чи є у вас належне спорядження і підготовка, щоб діяти за отриманими істинами.

Ставати подібними до Ісуса Христа: як це робиться?

Почніть спочатку

Спаситель починав Своє смертне життя так само, як ви і я—дитиною. І з часом, як і ми, Ісус почав зростати (див. Учення і Завіти 93:11–17). Він навчався ходити, розмовляти і сміятися. Він навчався працювати, читати і співіснувати з людьми.

Насправді, те, як Господь “зростав”, записано в Лука 2:52: “А Ісус зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей”.

Якщо ми хочемо ставати схожими на Спасителя, ми можемо наслідувати Його приклад.

Тому давайте подивимося на цей зразок і побачимо самі, як це дійсно можливо—ставати подібними до Ісуса Христа!

“Зростав мудрістю”

Бог створив наш розум з дивовижною здатністю оцінювати, обробляти і застосовувати знання. Факти, образи, навички, процедури—кількість інформації, яку ми можемо засвоїти, майже безмежна!

Але, як і Спаситель, ми прагнемо зростати в мудрості, не лише в засвоєнні інформації. Мудрість—це здатність правильно використовувати інформацію, розуміти варіанти вибору і приймати правильні рішення.

“Мудрість—це правильне використання знань”,—навчав старійшина Джеймс Е. Талмейдж (1862–1933), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів1. Він також пояснив, як Спаситель здобув мудрість: “Він здобував знання вивченням і здобував мудрість через молитву, обмірковування і власні зусилля”2. Алма навчав свого сина Геламана: “О пам’ятай, сину мій, і вчися мудрості змолоду; так, вчися змолоду виконувати заповіді Бога” (Алма 37:35; курсив додано). Подумайте про це: віра, вивчення і слухняність посилюють нашу здатність отримувати знання і зростати в мудрості!

“Зростав віком [статурою]”

Нефій був великий і сильний. Він був, за словами з Писань, “міцної статури” (1 Нефій 2:16). Я не така. Статура Нефія була такою, що він міг виконувати зовсім інші справи, на відміну від моїх, оскільки у Господа були для Нефія зовсім інші завдання. Нефій мав побудувати корабель, знаходити їжу для своєї сім’ї і допомагати їм подорожувати в пустині.

Наші фізичні тіла мають те, що нам потрібно, щоб жити в смертному житті і насолоджуватися ним. За божественним задумом Бога, новонароджена дитина зростає в тілі протягом часу. Нам не потрібно, щоб у нас виростали додаткові органи чи кінцівки у нашому зростанні—все це вже було закладено в наші тіла. Додаткові складові не потрібні! Але для того, щоб ми служили Богу і тим, хто нас оточує, нам необхідно утримувати наші тіла здоровими.

Наші фізичні тіла—це досконало спроектований храм чи будинок для наших духів (див. 1 Коринтянам 3:16–17; 6:19–20). Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Ваше тіло, які б не були його природні дари, є дивовижним творінням Бога. Це скинія з плоті—храм для вашого духа”3.

Наші тіла можуть витримувати величезні фізичні навантаження, інвалідність і біль, бо ми отримуємо досвід смертного життя, але наш Небесний Батько спроектував наші тіла досконалими, щоб ми могли успішно використати наші можливості в житті.

Зображення
young man at the top of mountain

“Зростав благодаттю у Бога”

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “перша велика істина всієї вічності—що Бог любить нас всім Своїм серцем, всією могутністю, розумом і силою”4.

Бог любить вас. Навіть коли у вас важкий день, коли ви погано виглядаєте або почуваєтеся, Він любить вас—з усіма вашими сильними сторонами, слабкостями, запитаннями і сподіваннями. То як ви “зростаєте благодаттю у Бога”? Ви показуєте Йому, що теж любите Його!

Якось Ісус сказав Своїм учням: “Якщо Ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте!” (Іван 14:15). Ваша слухняність свідчить про вашу любов до Бога. Ваша добровільна слухняність у маленьких щоденних справах може підготувати вас діяти, коли в майбутньому надійдуть Його запрошення, і виконати навіть більші завдання.

“Зростав благодаттю у людей”

Сюрприз! Якщо у вас найбільше послідовників у соціальних мережах, це не означає, що у вас є “благодать у людей”.

Ісус виявив інший спосіб впливу на людей—і того, кому Він дозволяв на Себе впливати. “І ходив Він, добро чинячи, … бо Бог був із Ним” (Дії 10:38).

Президент Генрі Б. Айрінг, другий радник у Першому Президентстві, якось сказав: “Я й досі пам’ятаю, наче це було тільки вчора, своїх друзів, які давним-давно по-доброму вплинули на моє життя. Їх немає, але згадка про їхню любов, приклад, віру та свідчення й тепер підтримує мене”5.

Ви можете посилити свій вплив, якщо будете другом, який змінюватиме життя на краще! Брошура Заради зміцнення молоді навчає вас: “Виявляйте щирий інтерес до інших людей; усміхайтеся і виявляйте свою турботу про них. Ставтеся до всіх з добротою і повагою, утримуйтеся від осудження і критики оточуючих … Намагайтеся з усіх сил бути другом тим, хто є сором’язливим або самотнім, має особливі потреби або не відчуває себе прийнятим”6.

Подумайте про тих, ким ви щиро захоплюєтеся і кого поважаєте—тих, до кого ви ставитеся прихильно. Які вони розвинули риси характеру, що нагадують вам про Ісуса Христа? Оскільки якими б хорошими не були наші друзі, наш найкращий Друг—Ісус Христос, і саме Його приклад ми хочемо наслідувати!

Зображення
Jesus sitting with a child

В Його світлі, художник Грег К. Олсен

Це все пов’язано

“А Ісус зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей” (Лука 2:52). Якщо ви будете наслідувати приклад зростання Спасителя, то побачите, як усе досконало спрацює, і ви станете більше схожими на Нього. Ваші розум, тіло і дух поєднаються разом на ваше благо, і ви зможете благословити життя багатьох людей і “служи[ти Богу] всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою”! (Учення і Завіти 4:2).

Посилання

  1. James E. Talmage, Articles of Faith, 12th ed. (1924), 90.

  2. James E. Talmage, Jesus the Christ (1916), 112.

  3. Рассел М. Нельсон, “Ми—діти Бога”, Ліягона, січ. 1999, с. 85.

  4. Джеффрі Р. Холланд, “Господь узавтра чинитиме чуда поміж вами”, Ліягона, трав. 2016, с. 127.

  5. Генрі Б. Айрінг, “Справжні друзі”, Ліягона, лип. 2002, с. 29.

  6. Заради зміцнення молоді (брошура, 2011 р.), с. 16.