2017
Щоб повна була ваша радість
November 2017


Щоб повна була ваша радість

Ісус Христос є джерелом усілякого зцілення, миру та вічного прогресу.

Брати й сестри, як радісно бути з вами. І ось про це, я б хотіла поговорити з вами сьогодні вранці—-як мати повноту радості.

У нещодавніх газетних заголовках читаємо: “Катастрофи вразили націю [і] світ”1. Від ураганів та повеней до спеки та посухи, від пожеж та землетрусів до війн та жахливих хвороб здається, що “вся земля … у сумʼятті”2.

Через ці випробування мільйони людей покинули домівки та безліч життів були зруйновані. Суперечки у сім’ях та громадах разом з внутрішніми стражданнями від страху, сумніву та нездійснених сподівань також викликають у нас сумʼяття. Може бути важко відчувати радість, про яку навчав Легій і яка є метою життя3. Ми всі запитували час від часу: “Як відшукать мені втіху і спокій … ?”4 Ми запитуємо себе: “Як мені знайти радість, незважаючи на труднощі смертного життя?”

Відповідь може здатися занадто простою, але її істинність доведена з часів Адама. Довготривала радість приходить, коли ми зосереджуємося на нашому Спасителі, Ісусі Христі, та житті за євангелією, як Він показував і вчив. Чим більше ми дізнаємося про Ісуса Христа, маємо віру в Нього та наслідуємо Його, тим більше ми розуміємо, що Він є джерелом усілякого зцілення, миру та вічного прогресу. Він запрошує кожного з нас прийти до Нього5, запрошення, яке Президент Генрі Б. Айрінг охарактеризував як “найважливіше запрошення, яке людина може прийняти”6.

Пізнавати Ісуса Христа

Як ми приходимо до Нього? Минулого квітня Президент Рассел М. Нельсон і старійшина М. Рассел Баллард заохотили нас вивчати документ “Живий Христос”7, як складову частину процесу пізнання Спасителя. Багато хто послідував заохоченню та були благословенні. Не так давно моя люба подруга дала кожній своїй дорослій дитині копію цього документа з євангельськими картинками, які ілюстрували кожну фразу. Вона заохотила своїх дітей допомогти її онукам зрозуміти та запам’ятати його. Через деякий час моя подруга поділилася відео її шестирічної онуки Лейн, яка шепелявила її вивчену версію з ентузіазмом та стійкістю. Я зрозуміла, що якщо шестирічна дитина могла це зробити, то я теж можу!

Зображення
Лейн, яка завчила напам’ять документ “Живий Христос”

Коли я вивчала життя та вчення Ісуса Христа з більшою увагою та завчила напам’ять документ “Живий Христос”, моя вдячність та любов до нашого Спасителя зросла. Кожне речення того натхненного документа містить повчання і збільшило моє розуміння Його божественних ролей та земної місії. Те, що я дізналася та відчувала під час мого навчання та обмірковування, підтверджує, що Ісус Христос дійсно “є світлом, життям та надією для світу”8. Прославляючи Його, написані або сказані слова давніх Писань і пророків останніх днів свідчать, що “Його шляхом є шлях, що веде до щастя в цьому житті й вічного життя у світі прийдешньому”9.

Мати віру в Ісуса Христа

Коли ви вивчатимете життя та вчення Спасителя багатьма різноманітними способами, ваша віра у Нього зросте. Ви дізнаєтеся, що Він любить вас особисто та досконало розуміє вас. Протягом Його 33 років смертного життя Він терпів неприйняття й переслідування, страждав від тілесних голоду, спраги і втоми10, самотності, словесних та фізичних образ і, зрештою, зазнав надзвичайно болючої смерті від рук грішних людей11. У Гефсиманському саду та на Голгофському хресті Він відчув весь наш біль, страждання, спокуси, хвороби та слабкості12.

Незалежно від чого ми страждаємо, Він є джерелом зцілення. Ті, хто пройшов через будь-якого виду кривду, приголомшливу втрату, хронічну хворобу або ваду, що робить недієздатним, неправдиве звинувачення, жорстоке переслідування або духовний занепад через гріх або непорозуміння, можуть бути зціленими Викупителем світу. Однак Він не ввійде без запрошення. Ми повинні прийти до Нього і дозволити Йому здійснити Його чудеса.

Одного чудового весняного дня я залишила двері відчиненими, щоб насолодитися свіжим повітрям. Маленька пташка залетіла у відчинені двері і зрозуміла, що потрапила не туди, куди вона хотіла. Вона у відчаї літала по кімнаті, часто билася у вікно, намагаючись вилетіти. Я спробувала обережно направити її до відкритих дверей, але вона була налякана і продовжувала швидко улітати від мене. Нарешті вона, спантеличена і втомлена, сіла зверху віконної портьєри. Я взяла мітлу і повільно дотягнулася щетиною до місця, де пташка нервово сиділа. Коли я тримала щітку мітли біля її ніг, пташка нерішуче ступила на щетину. Повільно, дуже повільно я пішла до відкритих дверей, тримаючи мітлу настільки рівно, наскільки я могла. Як тільки ми дійшли до відкритих дверей, пташка стрімко вилетіла на волю.

Подібно до цієї пташки ми інколи боїмося довіряти, оскільки не розуміємо абсолютної Божої любові та бажання допомогти нам. Однак, коли ми вивчаємо план Небесного Батька та місію Ісуса Христа, ми розуміємо, що Їхніми єдиною ціллю є наші вічне щастя та прогрес13. Їм приємно допомагати нам, коли ми просимо, шукаємо та стукаємо14. Коли ми застосовуємо віру та смиренно відкриваємо себе до Їхніх відповідей, ми стаємо вільними від обмежень наших непорозумінь та припущень, і ми побачимо вихід.

Ісус Христос також є джерелом миру. Він запрошує нас “спертися на [Його] сильну руку”15 та обіцяє “мир … , що вищий від усякого розуму”16, почуття, яке приходить, коли Його Дух “промовля[є] мир нашим душам”17 незалежно від випробувань, які оточують нас. Незважаючі на особисті страждання, сімейні проблеми чи громадські кризи, мир прийде, якщо ми віримо, що Єдинонароджений Син Бога має силу втішати наші поранені душі.

Зображення
Сніжана Подвінські, член Церкви у Хорватії

Сніжана Подвінські, одна з невеликої кількості святих у Карловаці, Хорватія, спиралася на Спасителя, коли минулого року протягом шести місяців померли її чоловік та батьки. Приголомшена горем, але маючи свідчення, що сім’ї можуть бути навіки разом, вона використала всі свої збереження, щоб доїхати до храму, де вона була запечатана з її чоловіком та батьками. Вона поділилася, що ті дні у храмі були яскравою подією у її житті. Через її міцне свідчення про Ісуса Христа та Його Спокуту вона відчула мир та отримала зцілення так, що стала опорою для тих, хто її оточував.

Віра в Ісуса Христа приносить навіть більше дарів, ніж зцілення та мир. Як говорив президент Генрі Б. Айрінг: “Я був вдячний за багато способів, у які Господь благословляв мене через Утішителя, коли мені потрібен був мир. Проте наш Небесний Батько дбає не лише про наше втішення, але й, навіть ще більше—про наш подальший розвиток”18.

Завдяки Спокуті Ісуса Христа, яка включає дари викуплення та воскресіння, ми можемо покаятися, змінитися та розвиватися у вічності. Завдяки силі, яку Він нам дає, коли ми слухняні, ми можемо стати кимось більшим, ніж коли-небудь змогли б стати самотужки. Ми можемо не повністю розуміти, як це відбувається, але кожен з нас, хто відчував зміцнення віри у Христа, також отримував краще розуміння нашої божественної особистості та мети, що допомагало нам робити вибір, відповідний до цього знання.

Незважаючи на світ, який намагатиметься опустити нас до рівня тварин19, знання, що Бог—наш Батько, запевняє, що у нас є божественний потенціал та величне обіцяння. Незважаючи на світ, який каже нам, що це життя не має цілі, знання, що Божий Єдинонароджений Син уможливив для нас викуплення та воскресіння, дає нам надію на вічний розвиток.

Наслідувати Ісуса Христа

Коли ми дізнаємося більше про Ісуса Христа, ми розвиваємо більшу віру в Нього і природно хочемо слідувати Його прикладу. Дотримання Його заповідей стає нашим найбільшим бажанням. Наші серця прагнуть зменшити страждання інших, як Він це робив, і ми хочемо, щоб вони відчували мир та щастя, які ми знайшли.

Чому намагання робити так, як Він робив, настільки впливове? Оскільки, коли ми застосовуємо свою віру в справах, Святий Дух свідчить про вічну істину20. Ісус навчає Своїх учнів дотримуватися Його заповідей, тому що Він знає, якщо ми слідуємо Його прикладу, ми почнемо відчувати радість, а якщо ми будемо продовжувати йти Його шляхом, ми пізнаємо повноту радості. Він пояснював: “Це Я вам говорив, щоб радість Моя була в вас, і щоб повна була ваша радість!”21

Чи наші свідчення побудовані на твердій основі Ісуса Христа та Його євангелії? Коли бурі життя охоплюють нас, чи ми для допомоги шалено шукаємо книгу з інструкціями або пост в Інтернеті? Відводячи час для побудови та зміцнення нашого знання й свідчення про Ісуса Христа, ми зберемо великі дивіденди під час труднощів та випробувань. Щоденне вивчення Писань та обмірковування слів сучасних пророків, змістовна особиста молитва, вдумливе щотижневе прийняття причастя, служіння, як Спаситель би це робив—кожна з цих простих справ стає частиною фундаменту для радісного життя.

Що приносить вам радість? Бачити тих, кого ви любите після важкого дня? Задоволення від добре виконаної роботи? Світло у чиїхось очах, коли ви розділяєте їхні тягарі? Слова гімну, які глибоко проникають у ваше серце? Рукостискання близького друга? Обміркуйте наодинці ваші благословення, а потім знайдіть способи поділитися ними. Коли ви намагатиметеся служити та підтримувати братів і сестер у вашій громаді чи по всьому цьому світу, який знаходиться у такому великому сум’ятті, ви відчуєте більший мир і зцілення, і навіть прогрес.

Прийдіть до Нього. Я свідчу, що якщо ви зосередите ваше життя на Ісусі Христі, ви знайдете радість у ваших обставинах, якими б вони не були. Істинно, “тільки Господь”22 є відповіддю. Знайдіть час та приділить його тому, щоб пізнати Ісуса Христа через старанне навчання, розвиваючи більшу віру у Нього та намагаючись стати більш схожими на Нього. Коли ми це будемо робити, ми теж захочемо сказати з маленькою Лейн: “Ми дякуємо Богові за незрівнянний дар Його божественного Сина!”23 У благословенне і священне імʼя Ісуса Христа, амінь. ◼