2017
Бажання повернутися додому
November 2017


Бажання повернутися додому

Поверніть свою душу до світла. Почніть свою дивовижну подорож додому. Коли ви це зробите, ваше життя стане кращим, щасливішим і цілеспрямованішим.

Недавно, коли ми зустрілися з Президентом Томасом С. Монсоном, він висловив з великою серйозністю і щасливим виразом обличчя, як сильно він любить Господа, і що він знає, що Господь любить його. Мої дорогі брати і сестри, я знаю, що Президент Монсон дуже вдячний за вашу любов, ваші молитви і вашу відданість Господу і Його чудовій євангелії.

Боббі—диво-пес

Близько століття тому, одна сім’я зі штату Орегон, відпочиваючи в штаті Індіана, за 3200 км від своєї домівки, загубила свого улюбленого пса, Боббі. Занепокоєна сім’я усюди шукала його та безуспішно. Боббі неможливо було знайти.

Вбиті горем вони повернулися додому, з кожним кілометром віддаляючись від свого дорогого улюбленця.

Через шість місяців ця сім’я була приголомшена, побачивши Боббі на порозі свого дому в штаті Орегон. “Брудний, худий, лапи, зношені до кісток—як виявилося, [він] подолав усю цю відстань … сам”1. Історія Боббі захопила уяву людей у Сполучених Штатах і він став відомий, як Боббі—диво-пес.

Боббі—не єдина тварина, яка спантеличила вчених дивовижним відчуттям напрямку та інстинкту у пошуку шляху додому. Деякі популяції метеликів монарх щороку мігрують на відстань 4800 км у пошуку клімату, який краще підходить для їх виживання. Шкірясті черепахи долають Тихий океан від Індонезії до узбережжя Каліфорнії. Горбаті кити пливуть з холодних вод північного та південного полюсів до екватора і назад. Мабуть, навіть більш дивовижно те, що крячок полярний щороку літає з Північного арктичного кола до Антарктики і назад на відстань 97000 км.

Вивчаючи цю дивовижну поведінку, вчені запитують: “Звідки вони знають, куди рухатися?” та “Як кожне наступне покоління переймає цю поведінку?”

Коли я читаю про ці сильні інстинкти у тварин, я не можу не запитувати себе: “Чи можуть бути у людей подібні відчуття—внутрішня система скерування, якщо можна так назвати, яка притягує їх до своєї небесної домівки?”

Я вірю, що кожен чоловік, кожна жінка і дитина відчували в якийсь момент свого життя поклик небес. Глибоко всередині нас є бажання якимось чином перейти завісу й обняти Небесних Батьків, Яких ми колись знали і любили.

Дехто може заглушати це бажання і закривати свою душу від цього поклику. Але ті, хто не заглушать це світло всередині себе, можуть вирушити у дивовижну подорож—чудову міграцію до небесних країв.

Бог кличе вас

Піднесене послання Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів полягає в тому, що Бог наш Батько, що Він турбується про нас і що є спосіб повернутися до Нього.

Бог кличе вас.

Бог знає кожну вашу думку, ваші страждання і найбільші сподівання. Бог знає про всі ті багато разів, коли ви шукали Його. Ті багато разів, коли ви відчували безмежну радість. Ті багато разів, коли ви плакали на самоті. Ті багато разів, коли ви почувалися безпомічними, збентеженими або розгніваними.

Та що б там не було раніше, якщо ви помилялися, зазнавали невдачі, почувалися розбитими, ображеними чи побитими, знайте, що ви не самі. Бог досі кличе вас.

Спаситель простягає вам Свою руку. І так само, як Він промовляв до рибалок, які в давнину стояли на берегах Галілейського моря, з безкінечною любов’ю Він каже вам: “Ідіть за Мною”2.

Якщо ви готові почути Його, Він звертається до вас прямо сьогодні.

Коли ви йдете шляхами учнівства, коли ви наближаєтеся до Небесного Батька, щось усередині вас підтвердить, що ви почули заклик Спасителя і налаштували своє серце у напрямку світла. Воно підкаже вам, що ви на правильному шляху і що ви повертаєтеся додому.

З самого початку часів пророки Бога заохочували своїх сучасників “слухатися голосу Господа, Бога свого, … дотримувати заповіді Його та постанови Його … , і навернутися до Нього усім серцем своїм та всією душею своєю”3.

Писання навчають нас про тисячі причин, чому нам слід це робити.

Сьогодні дозвольте мені запропонувати дві причини, чому нам треба звернутися до Господа.

Перша: ваше життя буде кращим.

Друга: Бог використає вас для покращення життя інших.

Ваше життя буде кращим

Я свідчу, що коли ми почнемо або продовжимо дивовижну подорож, яка веде до Бога, наше життя буде кращим.

Це не означає, що наше життя буде вільним від страждань. Ми всі знаємо про вірних послідовників Христа, які страждають від трагедій та несправедливості—Сам Ісус Христос страждав більше будь-кого. Так само, як Бог дозволяє “сходити сонцю Своєму над злими й над добрими”, Він також дозволяє лиху випробовувати справедливих і несправедливих4. Насправді, іноді здається, що наше життя є складнішим саме завдяки тому, що ми намагаємося жити за вірою.

Ні, наслідування Спасителя не забере всі ваші випробування. Однак воно зруйнує перепони між вами і допомогою, яку хоче надати вам Небесний Батько. Бог буде з вами. Він скерує ваші кроки. Він ітиме біля вас і навіть нестиме вас, коли це буде вам найбільше потрібно.

Ви відчуєте піднесені плоди Духа: “любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя [і віру]”5.

Ці духовні плоди не є наслідками тимчасового благополуччя, успіху чи везіння. Вони приходять від Спасителя, і вони можуть постійно перебувати з нами посеред найтемніших штормів.

Вогні і неспокій смертного життя можуть загрожувати і лякати, але ті, хто прихилить своє серце до Бога, будуть оточені Його спокоєм. Їхня радість не зменшиться. Їх не покинуть і не забудуть.

“Надійся на Господа всім своїм серцем,—навчають Писання,—а на розум свій не покладайся! Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки”6.

Ті, хто прислухається до внутрішнього поклику і шукає Бога, ті, хто молиться, вірить і ходить шляхами, підготованими Спасителем, навіть якщо вони часом спіткнуться на шляху, отримають утішаюче запевнення, що “все спрацює [їм] на благо”7.

Тому що Бог “змученому дає силу, а безсилому—міць”8.

“Бо праведний сім раз впаде—та зведеться”9.

І Господь у Своїй доброті запитує:

Чи хочете ви відчути нескінченну радість?

Чи прагнете ви відчувати у своєму серці спокій, вищий усякого розуму?10

Тоді поверніть свою душу до світла.

Почніть свою дивовижну подорож додому.

Коли ви це зробите, ваше життя стане кращим, щасливішим і цілеспрямованішим.

Бог використає вас

На своєму шляху повернення до Небесного Батька ви невдовзі усвідомите, що ця подорож вимагає зосереджуватися не лише на власному житті. Ні, цей шлях неминуче підводить вас до того, що ви стаєте благословенням у житті інших дітей Бога—ваших братів і сестер. І що цікаво на цьому шляху—коли ви служите Богу і коли піклуєтеся про своїх ближніх і допомагаєте їм, ви бачите великий прогрес у вашому власному житті у способи, які ніколи не могли уявити.

Мабуть, ви не дивитеся на себе, як на того, хто приносить користь, і, можливо, ви не дивитеся на себе, як на благословення у чиємусь житті. Часто, коли ми дивимося на себе, ми бачимо лише обмеження і недоліки. Ми можемо думати, що нам треба бути у чомусь “більшими” для того, аби Бог використав нас—більш розумними, більш багатими, більш харизматичними, більш талановитими, більш духовними. Благословення прийдуть не стільки завдяки вашим здібностям, як завдяки вашому вибору. І Бог Всесвіту працюватиме в вас і через вас, звеличуючи ваші смиренні зусилля, докладені для досягнення Його цілей.

Його робота завжди виконувалася за цим важливим принципом: “З малого виходить те, що є великим”11.

Коли апостол Павло писав святим у Коринфі, він зауважив, що серед них було небагато таких, які вважалися б мудрими за мирськими стандартами. Але це не мало значення, оскільки “Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих”12.

Історія роботи Бога сповнена людьми, які вважали себе невідповідними. Але вони смиренно служили, покладалися на милість Бога та Його обіцяння: “Їхня рука буде Моєю рукою, і Я буду їхнім щитом і прикриттям … і вони битимуться мужньо за Мене; і … Я збережу їх”13.

Минулого літа наша сім’я мала чудову можливість відвідати деякі історичні місця, пов’язані з першими роками історії Церкви у східній частині Сполучених Штатів. У особливий спосіб ми пережили історію того часу. Люди, про яких я так багато читав, такі як: Мартін Гарріс, Олівер Каудері і Томас Б. Марш—стали більш реальними для мене, коли ми ходили там, де ходили вони, й обдумували жертви, які вони принесли заради побудови царства Бога.

У них було багато чудових якостей, які дозволили їм зробити значний внесок у Відновлення Церкви Ісуса Христа. Але вони також були людьми: слабкими і здатними помилятися, так само, як ви і я. Дехто знайшов розбіжності з пророком Джозефом Смітом і відійшов від Церкви. Пізніше багато тих самих людей мали зміну серця, змирилися і знову прагнули вступити, і вступили до товариства святих.

Ми можемо бути схильними засуджувати цих братів та інших членів Церкви, схожих на них. Ми можемо казати: “Я б ніколи не залишив пророка Джозефа”.

Хоча, може, це й так, ми не знаємо точно, як воно було жити в ті часи й у тих обставинах. Ні, вони не були досконалі, але як же заохочує знання, що попри це Бог зміг використати їх. Він знав про їхні сильні сторони і слабкості і Він дав їм надзвичайну можливість додати свій вірш чи мелодію до славетного гімну Відновлення.

Як же заохочує знання, що хоча ми недосконалі, якщо наші серця звернені до Бога, Він буде щедрим і добрим і використає нас для досягнення Своїх цілей.

Ті, хто любить Бога і ближніх і служить їм, і смиренно й активно бере участь у Його роботі, побачать, наскільки дивовижні речі відбуватимуться в їхньому житті і в житті тих, кого вони люблять.

Двері, які здавалися зачиненими, відкриються.

Ангели підуть поперед них і підготують шлях.

Яким би не було ваше становище у суспільстві або в Церкві, Бог використає вас, якщо ви будете готові. Він звеличить ваші праведні бажання і поверне милосердні дії, які ви сієте, щедрим урожаєм благодаті.

Ми не можемо дістатися туди на автопілоті

Ми всі, кожен з нас, є “чужинцями і приходьками”14 у цьому світі. Ми багато в чому далеко від домівки. Але це не означає, що нам треба почуватися загубленими або самотніми.

Наш улюблений Батько на Небесах дав нам Світло Христа. І глибоко всередині кожного з нас небесний поштовх заохочує нас повернути очі і серця до Нього під час здійснення цієї подорожі додому до нашої целестіальної домівки.

Це потребує зусиль. Ви не можете дістатися туди, якщо не будете намагатися навчатися у Нього, розуміти Його настанови, старанно застосовувати їх і ставити одну ногу поперед іншої.

Ні, життя це не самохідна машина. Це не літак на автопілоті.

Ви не можете просто плавати ріками життя і довіряти, що течія винесе вас туди, де ви сподіваєтеся одного дня бути. Учнівство вимагає від нас готовності пливти проти течії, якщо це буде потрібно.

Жодна інша людина не відповідальна за вашу особисту подорож. Спаситель допоможе вам і підготує шлях попереду вас, але зобов’язання йти за Ним і виконувати Його заповіді має бути вашим. Це—саме ваш тягар, саме ваш привілей.

Це ваша велика пригода.

Будь ласка, прислухайтеся до заклику вашого Спасителя.

Йдіть за Ним.

Господь встановив Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів для того, щоб допомогти вам виконати цей обов’язок—служити Богу і ближнім. Її мета—заохочувати, навчати, піднімати і надихати. Ця чудова Церква надає вам можливості співчувати, служити іншим, поновлювати священні завіти і дотримуватися їх. Її призначення—благословляти ваше життя і покращувати вашу домівку, спільноту і народ.

Приходьте, приєднуйтеся до нас і довіряйте Господу. Застосовуйте ваші таланти в Його чудовій роботі. Робіть перший крок, заохочуйте, зцілюйте і підтримуйте всіх, хто хоче відчути бажання повернутися до нашого божественного дому і діяти за ним. Давайте з’єднаємося разом у цій славетній мандрівці до небесних країв.

Євангелія—це славетне послання надії, щастя і радості. Це шлях, який веде нас додому.

Якщо ми будемо приймати євангелію вірою і справами щодня і щогодини, ми будемо потроху наближатися до нашого Бога. Наші життя покращаться і Господь використає нас у дивовижний спосіб заради благословення людей навколо нас і заради досягнення Його вічних цілей. Про це я свідчу і залишаю вам своє благословення, у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.