2017
“Я маю роботу для тебе”
November 2017


“Я маю роботу для тебе”

Кожен з нас має відігравати суттєву роль в поширенні Божої роботи.

Бог сказав Мойсею: “Я маю роботу для тебе” (Мойсей 1:6). Чи задумувалися ви коли-небудь над тим, чи має Небесний Батько роботу для вас? Чи є щось важливе, для чого Він вас—конкретно вас—підготував? Я свідчу, що відповідь на це запитання: “Так!”

Зображення
Джиріш Гімір

Подумайте про Джиріша Гіміра, який народився і виріс в країні Непал. Підлітком він навчався в Китаї, де однокласник познайомив його з євангелією Ісуса Христа. Зрештою Джиріш приїхав до Університету Бригама Янга, щоб навчатися в аспірантурі, і зустрівся зі своєю майбутньою дружиною. Вони оселилися в Долині Солоного озера і усиновили двох дітей з Непалу.

Через декілька років, коли більше 1500 біженців з таборів в Непалі були переселені в штат Юта1, Джиріш відчув натхнення допомогти. Вільно розмовляючи рідною мовою і розуміючи культуру, Джиріш служив перекладачем, вчителем і наставником. Після переселення в цю громаду, дехто з біженців з Непалу зацікавився євангелією. Була організована непаломовна філія, і Джиріш згодом служив в якості її президента. Він також брав активну участь в перекладі Книги Мормона непальською мовою.

Зображення
Джиріш Гімір з Книгою Мормона непальською мовою

Чи бачите ви, як Небесний Батько готував Джиріша і як використовує його зараз?

Бог має роботу для кожного з нас

Брати і сестри, Бог має важливу роботу для кожного з нас. Говорячи з сестрами, але навчаючи істин, які стосуються усіх, Президент Спенсер В. Кімбол навчав: “До нашого пришестя [на землю нам] було дано певні завдання. … Хоч ми не пам’ятаємо подробиць, це не змінює славетної реальності того, на що ми колись погодилися”2. Яка надихаюча істина! Наш Небесний Батько хоче, щоб ми з вами зробили щось конкретне і значне (див. Ефесянам 2:10).

Ці божественні завдання не зарезервовані для кількох привілейованих осіб, а для всіх—незважаючи на стать, вік, расу, національність, рівень прибутку, соціальний статус чи покликання в Церкві. Кожен з нас має відігравати суттєву роль в поширенні Божої роботи (див. Мойсей 1:39).

Дехто з нас сумнівається в тому, що Небесний Батько може використати нас, щоб зробити важливий внесок. Але пам’ятайте: він завжди використовував звичайних людей, щоб зробити щось надзвичайне (див. 1 Коринтянам 1:27–28; УЗ 35:13; 124:1). “[Ми] є вільними в собі” і “є в н[ас] сила”, щоб “вершити багато праведності” (УЗ 58:27–28)3.

Президент Рассел М. Нельсон пояснив:

“Господь планує для вас набагато більше, ніж ви плануєте для себе. Вас було зарезервовано і збережено для цього часу і місця. …

Господу потрібно, щоб ви змінили світ. Коли ви приймаєте Його волю і слідуєте за нею, ви побачите, що досягаєте неможливого!”4

Отже, як нам зрозуміти і виконувати роботу, яку Бог для нас приготував? Дозвольте мені поділитися чотирма принципами, які допоможуть нам.

Зосереджуйтеся на інших людях

Перший: зосереджуйтеся на інших людях. Ми можемо слідувати за Христом, який “ходив …, добро чинячи” (Дії 10:38; див. також 2 Нефій 26:24).

Після повернення з місії повного дня, я сумував за тим, щоб ставити щоденну мету. Мені це подобалося. Звісно ж, мені потрібно було дотримуватися своїх завітів, отримати освіту, почати створювати сім’ю і заробляти собі на життя. Але мене цікавило, чи було щось більше, чи навіть особливе, що Господь хотів, щоб я зробив. Після кількох місяців роздумів, я прочитав цей вірш: “Якщо ти бажаєш, ти станеш тим засобом, за допомогою якого творитиметься багато добра в цьому поколінні” (УЗ 11:8). Дух допоміг мені зрозуміти, що основною метою божественних завдань є благословити інших, творячи багато добра.

Ми можемо підходити до моментів прийняття рішень в нашому житті—наприклад, на кого навчатися, ким працювати чи де жити—в контексті допомоги іншим.

Одна сім’я переїхала до нового міста. Замість того, щоб знайти житло в багатому районі, вони відчули, що треба переїхати в район зі значними соціальними та економічними потребами. Протягом років Господь працював через них, щоб підтримувати багатьох людей і розбудовувати їхні приход і кіл.

Медичний працівник мав свій професійний бізнес, але відчував натхнення виділити один день на тиждень, щоб надати безкоштовну допомогу особам, які не мали медичного страхування. Через те, що цей чоловік і його дружина бажали благословити інших, Господь дав їм можливість підтримати сотні нужденних пацієнтів, в той час як вони виховували свою велику сім’ю.

Виявляйте і розвивайте духовні дари

Другий: виявляйте і розвивайте духовні дари. Небесний Батько дав нам ці дари, щоб допомогти нам визначити, яку роботу Він має для нас, виконати цю роботу і отримати задоволення.

Дехто з нас запитує себе: “Чи в мене є якісь дари?” Знову ж, відповідь: “Так!” “Кожній людині дається дар Духом Бога …, щоб усі мали користь від цього” (УЗ 46:11–12; курсив додано)5. Певна кількість духовних дарів згадується в Писаннях (див. 1 Коринтянам 12:1–11, 31; Мороній 10:8–18; УЗ 46:8–26), але існує й багато інших6. Серед них може бути вияв співчуття, висловлювання надії, знаходження спільної мови з людьми, ефективне планування, вміння переконливо говорити або писати, здатність ясно навчати і віддано працювати.

Тож як ми можемо дізнатися про наші дари? Ми можемо звернутися до нашого патріаршого благословення, запитати тих, хто найкраще нас знає, і особисто визначити, що нам від природи добре дається і що приносить нам радість. Найважливіше, ми можемо запитати у Бога (див. Якова 1:5; УЗ 112:10). Він знає наші дари, адже Він дав їх нам (див. УЗ 46:26).

Коли ми дізнаємося про наші дари, у нас є обов’язок розвивати їх (див. Матвій 25:14–30). Навіть Ісус Христос “не отримав від повноти спочатку, але [розвивався] від благодаті до благодаті” (УЗ 93:13).

Зображення
Картина з зображенням Спасителя, Бен Сімонсен

Один юнак зробив ілюстрації, щоб сприяти розвитку релігійних цінностей. Моєю улюбленою є портрет Спасителя, копія якого висить у нас вдома. Цей брат розвинув свої художні дари і використав їх. Працюючи через нього, Небесний Батько надихнув інших стати кращими в учнівстві.

Інколи ми відчуваємо, що у нас немає ніяких особливо важливих дарів. Одного дня знеохочена сестра благала: “Господи, яке моє особисте служіння?” Він відповів: “Помічати інших”. Це був духовний дар! З тих пір вона знайшла радість в тому, що помічала тих, про кого регулярно забували, і Бог працював через неї, аби благословити багатьох. В той час, як деякі з наших духовних дарів, можливо, не є видатними по світовим міркам, але вони є важливими для Бога і Його роботи7.

Використовуйте лихо собі на благо

Третій: використовуйте лихо собі на благо. Наші випробування допомагають нам знайти ту роботу, яку Небесний Батько має для нас, і підготуватися до неї. Алма пояснював: “Після великого лиха Господь … зробив мене знаряддям у Своїх руках” (Мосія 23:10)8. Так само, як і Спаситель, чия спокутна жертва дала Йому можливість допомогти нам (див. Алма 7:11–12), ми можемо використовувати знання, отримані в тяжкі для нас часи, щоб надихати, зміцнювати і благословляти інших.

Після того, як успішного працівника відділу кадрів було звільнено, він прочитав своє патріарше благословення і відчув натхнення започаткувати компанію, щоб допомагати іншим професіоналам знайти роботу. (Він навіть допоміг мені знайти роботу, коли наша сім’я повернулася зі служіння на місії). Господь використав його випробування як важливу сходинку для благословення інших, в той самий час забезпечивши його більш суттєвою кар’єрою.

Молоде подружжя на власному досвіді відчули, що таке мертвонародженість. З розбитими серцями вони вирішили вшанувати свою доньку, надаючи консультації і матеріальну допомогу батькам, які пережили подібні ситуації. Господь працював через це подружжя завдяки їхній особливій чуйності, яка розвинулася через лихо.

Покладайтеся на Бога

І четвертий: покладайтеся на Бога. Коли ми просимо Його, маючи віру, із справжнім наміром, Він відкриє нам наші божественні призначення9. Коли ми про них дізнаємося, Він допоможе нам виконати ці призначення. “Все присутнє перед [Його] очима” (УЗ 38:2; див. також Авраам 2:8), і в правильний час, Він відкриє двері, які потрібні нам (див. Об’явлення 3:8). Він навіть послав Свого Сина, Ісуса Христа, щоб ми могли покладатися на Нього, для отримання сили, більшої за нашу природну здатність (див. Филип’янам 4:13; Алма 26:12).

Один брат, переймаючись місцевими рішеннями уряду, відчув натхнення балотуватися на державну посаду. Незважаючи на складний процес виборчої кампанії, він проявив віру і зібрав ресурси для балотування. Зрештою він не переміг, але відчув, що Господь дав йому спрямування і силу, щоб важливі проблеми громади були почуті.

Мати-одиначка, виховуючи дітей з вадами розвитку, сумнівалася в тому, що здатна задовольнити потреби своєї сім’ї. Хоча їй і важко, вона відчуває, що Господь зміцнює її для успішного виконання найважливішої місії.

Слово застереження

В той час, як Господь допомагає нам виконувати божественні призначення, супротивник працює над тим, щоб відволікти нас і змусити відмовитися від життя, сповненого сенсу.

Гріх, напевне, є найбільшим нашим каменем спотикання, який притупляє нашу чутливість до Святого Духа і обмежує наш доступ до духовної сили. Щоб виконувати роботу, яку Небесний Батько має для нас, ми повинні намагатися бути чистими (див. 3 Нефій 8:1). Чи живемо ми таким чином, щоб Бог міг працювати через нас?

Сатана також прагне відволікти нас менш важливими справами. Господь попереджав одного з перших провідників Церкви: “Твій розум був з земним більше, ніж з тим, що від Мене, … і з священнослужінням, до якого тебе було покликано” (УЗ 30:2). Чи ми настільки зайняті мирськими справами, що відволікаємося від божественних призначень?

На додаток, Сатана знеохочує нас почуттями неадекватності. Він робить так, що наша робота лякає або здається занадто складною. Однак ми можемо довіряти Богу! Він любить нас. Він хоче, щоб ми були успішними. Він “піде перед [нами],—не опустить [нас] й не покине [нас]” (Повторення 31:8; див. також Псалми 31:8; Приповісті 3:5–6; Матвій 19:26; УЗ 78:18).

Сатана може також надихнути нас розглядати нашу роботу, як менш цінну, ніж роботу, призначену іншим. Але кожне завдання від Бога є важливим, і ми знайдемо рішучість, коли “пиша[ємо]ся тим, що Господь заповів [нам]” (Алма 29:9).

Коли Бог працює через нас, супротивник може спокушати нас пишатися собою за будь-які досягнення. Однак ми можемо наслідувати смиренність Спасителя, відкидаючи особисту похвалу і натомість звеличуючи Батька (див. Матвій 5:16; Мойсей 4:2). Коли репортер намагався надати Матері Терезі визнання за місію її життя—допомагати бідним—вона відповіла: “Це [Божа] робота. Я наче … олівець в Його руці. … Бог думає. Бог пише. Олівець тут ні при чому. Олівцю лише дозволено бути використаним”10.

Заключна частина

Мої улюблені брати і сестри, я закликаю кожного з вас: “Віддавайте себе Богові … за знаряддя праведности” (Римлянам 6:13). Віддавати себе означає дати Йому знати, що ми хочемо бути корисними, прагнемо Його спрямування і отримуємо доступ до Його сили.

Як завжди, ми можемо дивитися на Ісуса Христа як на досконалий приклад. В доземному житті Небесний Батько запитав: “Кого Мені послати?”

А Ісус відповів: “Ось Я, пошли Мене” (Авраам 3:27; див. також Ісая 6:8).

Ісус Христос прийняв Свою роль бути нашим Спасителем і Викупителем, яку Йому було призначено наперед, підготувався до неї і виконав її. Він виконав волю Батька (див. Іван 5:30; 6:38; 3 Нефій 27:13) і здійснив Свої божественні призначення.

Коли ми слідуємо за прикладом Христа і віддаємо себе Богові, я свідчу, що Він також використає нас для продовження Своєї роботи і для благословення інших. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Refugee Processing Center, “Admissions and Arrivals”, ireports.wrapsnet.org/Interactive-Reporting.

  2. Spencer W. Kimball, “The Role of Righteous Women”, Ensign, Nov. 1979, 102.

  3. Президент Гордон Б. Хінклі заохочував: “Повірте в себе. Повірте у свою здатність робити прекрасні … справи. … Ви—дитина Бога й маєте безмежні можливості” (Учення Президентів Церкви: Гордон Б. Хінклі [2016], с. 82).

  4. Russell M. Nelson, Accomplishing the Impossible: What God Does, What We Can Do (2015), 147.

  5. Президент Дітер Ф. Ухтдорф навчав:

    “Наш Небесний Батько бачить наш реальний потенціал. Він знає про нас те, чого ми самі про себе не знаємо. Він дає нам підказки в нашому житті, щоб ми виповнили міру свого сотворіння. …

    Давайте приймемо рішення йти за Спасителем і старанно працювати, щоб стати тими, ким нам призначено стати. Давайте слухати підказки Святого Духа і виконувати їх. Якщо ми будемо робити це, Небесний Батько відкриє нам те, про що ми б ніколи самі не дізналися. Він буде освітлювати шлях попереду і відкривати наші очі, щоб ми побачили в собі таланти, про які не знаємо і які, можливо, й не уявляємо” (“Про жалкування і рішення”, Ліягона, лист. 2012, сс. 22, 23).

  6. Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі пояснював: “Духовні дари незліченні за кількістю й необмежені за різноманітністю. Ті, які перелічені у слові одкровення, є лише ілюстрацією безмежного виливу божественної благодаті, яку милостивий Бог дає тим, хто любить Його і служить Йому” (A New Witness for the Articles of Faith [1985], 371).

  7. Старійшина Марвін Дж. Ештон навчав:

    “Дозвольте мені згадати про кілька взятих навмання дарів, які не завжди очевидні або заслуговують на увагу, та все ж є дуже важливими. Серед них можуть бути і ваші дари—дари не настільки явні, але реальні й цінні.

    Давайте розглянемо деякі з цих менш видимих дарів: дар ставити запитання, дар слухати, дар чути тихий спокійний голос та дар говорити тихим, спокійним голосом, дар уміти плакати, дар уникати суперечок, дар уміти погоджуватися, дар уникати непотрібних повторень, дар прагнути того, що є праведним, дар не судити, дар звертатися до Бога за проводом, дар бути учнем, дар піклуватися про інших, дар уміти розмірковувати, дар молитися, дар приносити сильне свідчення й дар отримати Святого Духа” (“There Are Many Gifts”, Ensign, Nov. 1987, 20).

  8. Павло також навчав: “В усякій скорботі [Бог] нас потішає, щоб змогли потішати й ми тих, що в усякій скорботі знаходяться, тією потіхою, якою потішує Бог нас самих” (2 Коринтянам 1:4).

  9. Старійшина Річард Г. Скотт пояснював: “Бог має особливий план для вашого життя. Він відкриє для вас частини плану, якщо ви будете прагнути цього з вірою та незмінним послухом” (“Як жити гідно серед наростаючого зла”, Ліягона, трав. 2004, с. 102).

  10. Mother Teresa, in Edward W. Desmond, “Interview with Mother Teresa: A Pencil in the Hand of God”, Time, Dec. 4, 1989, time.com.