2013
Святі о будь-якій порі
Вересень 2013


Послання Першого Президентства

Святі о будь-якій порі

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

Мої спогади дитинства пов’язані з тією частиною світу, фотографія якої прикрасить поштову листівку в будь-яку пору року. Кожен місяць приносив щось чудове і прекрасне. Морозного зимового дня гори й вулиці міста були вкриті білосніжним сніговим покривалом. Весна умивала землю дощами й одягала у плащ із зеленого листя. Безхмарне небо в літню пору було чудовим блакитним фоном для яскравого сонця. А неймовірна осінь забарвлювала природу в яскраві відтінки помаранчевого, жовтого і червоного кольорів. В дитинстві я любив усі пори року, і зараз люблю особливості й неповторність кожної з них.

У нашому житті також бувають різні періоди. Деякі з них теплі й приємні. Інші—ні. Деякі дні нашого життя бувають настільки прекрасними, як фотографії в календарі. А бувають такі дні й обставини, які спричиняють душевні муки й сповнюють наше життя глибоким відчаєм, образою і гіркотою.

Я впевнений, що іноді кожному з нас приходить думка, що було б добре знайти місце на землі, де всі дні о будь-якій порі були б прекрасними і ми могли б уникати неприємних моментів між ними.

Але це неможливо. І не бажано.

Озираючись на своє життя, я бачу, що періоди найбільшого зростання я переживав тоді, коли долав грозові перевали життя.

Наш Всемудрий Небесний Батько знав, що аби Його діти виросли такими, якими їм слід стати, їм необхідно пережити часи випробувань під час земного життя. Легій, пророк з Книги Мормона, сказав, що без протилежності “праведність не могла б існувати” (2 Нефій 2:11). Дійсно, саме життєві неприємності дають нам можливість усвідомити, порівняти і оцінити приємні моменти в житті (див. УЗ 29:39; Moйсей 6:55).

Президент Бригам Янг так описав це: “Усі розумні істоти, яких увінчано вінцем слави, безсмертя і вічних життів, повинні пройти через усі суворі випробування, призначені розумним істотам, аби здобути свою славу і піднесення. Усі біди, які можуть випасти смертним, будуть знесені, … аби підготувати їх для того, щоб насолоджуватися присутністю Господа. … Кожне випробування і досвід, здобутий вами, є необхідними для вашого спасіння”1.

Питання не в тому, чи будуть у нас періоди випробувань, а в тому, як ми переживемо бурі. Під час мінливих періодів життя ми матимемо чудову нагоду міцно триматися вірного слова Божого, бо Його порада має на меті не лише допомогти нам пережити життєві бурі, але і пройти через них. Небесний Батько дав нам Своє слово через пророків—дорогоцінне знання, призначене для того, щоб вести нас крізь випробування важких часів до невимовної радості і яскравого світла вічного життя. Дуже важливо для нас під час земного життя розвинути силу, сміливість і цілісність, аби міцно триматися істини та праведності попри удари долі, які ми можемо відчувати на собі.

Увійшовши у води хрищення й отримавши дар Святого Духа, люди стають на шлях учнівства і мають зобов’язання незмінно та з вірою йти слідами нашого Спасителя.

Спаситель навчав, що сонце сходить “над злими й над добрими, і дощ [падає] на праведних і на неправедних” (Матвій 5:45). Іноді ми не можемо зрозуміти, чому важкі, навіть несправедливі події відбуваються у житті. Але як послідовники Христа ми довіряємо тому, що коли шукаємо старанно, завжди молимося і віримо, все спрацює нам на благо якщо ми ходитимемо праведно (див. УЗ 90:24; курсив додано).

Як члени Його Церкви, як святі, ми з радістю і бажанням служимо за будь-якої погоди і о будь-якій порі. Коли ми так робимо, наші серця наповнюються святою вірою, зцілюючою надією і небесним милосердям.

І все ж нам доведеться пройти через усі періоди життя—як приємні, так і болісні. Проте незалежно від періоду життя, як послідовники Ісуса Христа ми покладатимемо свою надію на Нього, йдучи до Його світла.

Одним словом, ми, святі Бога, твердо налаштовані навчатися від Нього, любити Його і любити своїх ближніх. Ми є пілігримами на благословенній дорозі учнівства, і ми наполегливо йтимемо до своєї небесної мети.

Тож залишаймося святими навесні, влітку, восени і взимку. Будьмо святими о будь-якій порі.

Посилання

  1. Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young (1997), 261–62.

Як навчати з цього послання

Перше Президентство навчає: “Деякі з найвеличніших проповідей виголошуються саме через спів гімнів” (Гімни, с. іх). Обговорюючи це послання, ви можете заспівати разом з тими, кого навчаєте, один з цих гімнів або іншу пісню про подолання випробувань: “Святі, вашій вірі не буде кінця” (№ 36); “Господь—Добрий Пастир” (№ 52) або “Треба труд вершить” (№ 146). Якщо ви відчуваєте спонукання, розкажіть про випадок, коли грозовий період вашого життя обернувся благословенням.

Фотоілюстрації Крейга Дімонда; ФОТОГРАФІЯ ЗИМОВОГО ПЕЙЗАЖУ © Thinkstock/iStockphoto