Учення Президентів
Розділ 25: Ідіть уперед з вірою


Розділ 25

Ідіть уперед з вірою

“Якщо нам з вами щось і потрібно, … [так це] мати віру такого ґатунку, яка спонукає нас ставати на коліна й благати Господа про скерування, а потім, маючи певну міру божественної довіри, вставати з колін та йти трудитися, щоб досягати бажаних результатів”.

З життя Гордона Б. Хінклі

“Коли я [ще молодим чоловіком] відʼїжджав на місію,---згадував Президент Гордон Б. Хінклі,---мій добрий батько вручив мені картку, на якій було написано чотири слова. Це були слова Господа до старшини синагоги, якому повідомили про смерть його дочки: “Не лякайсь,---тільки віруй!” (Марк 5:36)”1. Коли молодий старійшина Хінклі служив в Англії, він часто опинявся у складних ситуаціях, коли йому необхідно було згадувати ті чотири слова. Пізніше він так описав один з таких випадків:

“Одного дня три чи чотири лондонські газети надрукували рецензії на одну стару перевидану книгу в уїдливому й задирливому тоні, стверджуючи, що ця книга була історією мормонів. Президент Меррілл [мій президент місії] сказав мені: “Я хочу, щоб ти пішов до видавця й опротестував це”. Я глянув на нього і вже був готовий сказати: “Тільки не я”. Натомість покірно сказав: “Так, сер”.

Без жодного сумніву скажу, що я злякався. Я пішов у свою кімнату і відчув те, що, я думаю, повинен був відчувати Мойсей, коли Господь попросив його знову піти й побачитися з фараоном. Я помолився. Мене аж нудило, коли я йшов до станції Гудж-стріт, щоб звідти доїхати підземкою до Фліт-стріт. Я знайшов офіс президента видавництва й подав свою візитну картку секретарці. Вона, взявши її, зайшла в кабінет і швидко повернулася, аби сказати, що президент надто зайнятий, щоб зустрітися зі мною. На це я відповів, що я подолав пʼять тисяч миль [8000 кілометрів] і що я почекаю. У наступну годину вона двічі або тричі заходила в його кабінет; і ось нарешті він запросив мене увійти. Мені ніколи не забути картину, яку я побачив, увійшовши до нього. Він курив довгу сигару, усім своїм виглядом неначе кажучи: “Не заважай мені!”

Я тримав у руці рецензії. Не памʼятаю, що я потім казав. Немов якась інша сила говорила через мене. Спочатку він зайняв оборонну позицію й навіть був войовничим. Потім почав мʼякшати. А завершив він тим, що пообіцяв щось зробити. Протягом години кожному торговцю книгами в Англії було повідомлено, що вони повинні повернути примірники цієї книги видавцеві. Витративши чималі кошти, він надрукував і розмістив на початку кожної книги заяву, в якій стверджувалося, що книгу не слід розглядати як історію, що вона є просто белетристикою і що не було жодного наміру образити шановний мормонський народ. Через багато років він зробив ще одну важливу послугу для Церкви, і кожного року, аж до самої його смерті, я отримував від нього вітальні картки на Різдво”2.

Приймаючи те завдання сходити в офіс видавця, старійшина Хінклі зробив за правилом, якого дотримувався все життя: з вірою приймати виклики; благати Господа про допомогу; а потім іти й робити.

Зображення
жінка читає Писання

“Віра є, після всього сказаного й зробленого, нашою єдиною справжньою й тривалою надією”.

Учення Гордона Б. Хінклі

1

Віра в Небесного Батька та Ісуса Христа може стати невичерпним джерелом цілеспрямованого життя.

Якщо нам з вами щось і потрібно, щоб домогтися успіху та чогось досягнути в цьому світі, так це мати віру---той динамічний, могутній, дивовижний елемент, яким, як заявив Павло, самі віки [світи] були збудовані (див. Євреям 11:3). Я маю на увазі не якусь ефемерну ідею, а практичну, прагматичну, працюючу віру---віру такого ґатунку, яка спонукає нас ставати на коліна й благати Господа про скерування, а потім, маючи певну міру божественної довіри, вставати з колін і йти трудитися, щоб досягати бажаних результатів. Така віра є ні з чим незрівнянним надбанням. Така віра є, після всього сказаного й зробленого, нашою єдиною справжньою й тривалою надією.

… Віра може стати невичерпним джерелом цілеспрямованого життя. Для гідних справ не існує більш переконливої мотивації, ніж знання, що ми---діти Бога, що Бог очікує, що ми будемо робити щось зі своїм життям, і що Він надаватиме нам допомогу, коли ми шукаємо її. …

… Коли я говорю про віру, я не маю на увазі щось абстрактне. Я вважаю її існуючою, життєво необхідною силою, яка приходить від визнання Бога нашим Батьком, а Ісуса Христа---нашим Спасителем. …

… Віра в Божественну Істоту, у Всемогутнього---ось що є тією великою рушійною силою, яка може змінити наше життя3.

Колись дуже давно я працював на одній з наших залізниць, поїзди якої їздили через [ці] гори. Поїздами я їздив часто. Це було в часи, коли локомотиви були паровими. Ті могутні залізничні монстри були величезними, швидкими та небезпечними. Я часто задумувався, як машиніст наважувався на таку довгу подорож у темряві ночі. Потім я зрозумів, що то була не одна велика подорож, а скоріше---постійне продовження короткої подорожі. Локомотив мав потужний передній ліхтар, який освітлював шлях на відстань 350–450 м. Машиніст бачив тільки цю відстань, і цього було достатньо, тому що цей ліхтар світив перед ним постійно протягом ночі---аж до світанку нового дня. …

І те ж саме з нашою вічною подорожжю. Ми робимо крок за кроком. Роблячи це, ми просуваємося до незнаного, але віра освітлює шлях. Якщо ми розвиватимемо цю віру, то ніколи не будемо ходити в темряві. …

Випробування, з яким стикається кожен член цієї Церкви, полягає в тому, щоб зробити наступний крок, прийняти ту відповідальність, до якої його покликали, хоч він і не відчуває себе підготовленим до неї, і виконувати доручене з вірою, цілковито сподіваючись, що Господь освітить шлях, який у нього попереду4.

2

Віра---це основа свідчення й сила Господньої роботи на землі.

Єдине справжнє багатство Церкви---це віра її людей5.

Прекрасним і чудовим є те, що на тисячі людей вплинуло диво Святого Духа, Якому вони вірять, Якого приймають і стають членами [Церкви]. Їх охрищують. Їхнє життя постійно змінюється на краще. Відбувається диво. Зернятко віри лягає в їхнє серце. Воно збільшується, коли вони дізнаються більше. І вони приймають принцип за принципом, аж поки не мають кожне з дивовижних благословень, які приходять до тих, хто ходить з вірою в цю Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

… Цей дорогоцінний і дивовижний дар віри, цей дар від Бога, нашого Вічного Батька, продовжує залишатися силою цієї роботи і тихим відлунням її послання. Віра лежить в основі всього цього. Віра---суть всього цього. Чи це стосується рішення їхати на місію, чи жити за Словом мудрості, чи платити десятину---це все одно. Саме віра, що в нас, і виявляється в усьому, що ми робимо.

… Сила цієї справи й цього царства---не в матеріальних її активах, якими б вражаючими вони не були. Вона---у серцях її людей. Тому-то вона і є успішною. Тому-то вона велика і далі розширюється. Тому-то і вдається досягти всього того чудового, що було досягнуто. І все це приходить завдяки дару віри, що ним Всемогутній нагородив Своїх дітей, які не сумніваються і не бояться, а йдуть уперед. …

Віра---основа свідчення. Віра лежить в основі відданості Церкві. Віра уособлює собою жертву, яка з готовністю віддається для просування вперед Господньої роботи6.

Євангелія---це добра новина. Вона є посланням про тріумф. Вона є справою, яку слід прийняти із захопленням. …

Давайте не боятися. Ісус---наш провідник, наша сила і наш цар.

Зараз вік песимізму. Нашою є місія віри. Мої брати і сестри повсюди, я закликаю вас знову зміцнити свою віру, рухати цю роботу вперед по всьому світу. …

“Браття, хіба не підемо ми далі у такій величній справі? Рушаймо вперед, а не назад. Сміливіше, браття; і вперед, вперед до перемоги!” (УЗ 128:22). Так написав пророк Джозеф у псалмі віри.

Яким же славетним є минуле цієї великої справи. Воно сповнене героїзму, сміливості, відваги й віри. Яким же дивовижним є її теперішнє, коли ми рухаємося вперед, щоб благословити життя людей скрізь, де б вони не почули послання Господніх слуг. Яким же величним буде її майбутнє, коли Всемогутній продовжуватиме Свою прекрасну роботу, несучи добро всім, хто буде приймати Його євангелію й жити за нею, і навіть надаючи вічне благословення Своїм синам і дочкам з усіх поколінь завдяки самовідданій роботі тих, чиє серце сповнене любовʼю до Викупителя світу. …

Я запрошую кожного з вас, членів цієї Церкви, де б ви не були, стати на свої ноги і з піснею в серці рухатися вперед, живучи за євангелією, люблячи Господа і будуючи царство. Разом ми будемо дотримуватися курсу й триматися віри, і Всемогутній буде нашою силою7.

3

Маючи віру, ми можемо піднятися вище страху і будь-яких перешкод чи труднощів у нашому житті.

Хто серед нас може сказати, що він чи вона не відчували страху? Я не знаю нікого, хто не відчував би його. Звичайно ж, одні відчувають страх сильніше, ніж інші. Хтось здатний швидко його побороти, а хтось потрапляє до нього в пастку, знесилюється ним і навіть заганяється у глухий кут. Ми страждаємо від страху бути осміяними, страху зазнати невдачі, страху самотності, страху бути зневаженими. Хтось боїться теперішнього, хтось---майбутнього. Хтось носить тягар гріха і віддав би майже все, щоб звільнитися від тих тягарів, але боїться змінити своє життя. Давайте визнаємо: страх приходить не від Бога; цей гризотний, руйнівний елемент приходить від супротивника істини і праведності. Страх---цілковита протилежність вірі. За своїми наслідками він є розʼїдаючим і навіть смертельним8.

Павло писав Тимофію: “Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму.

Тож, не соромся засвідчення Господа нашого” (2 Тим. 1:7–8).

Я хотів би, щоб кожний член цієї Церкви розмістив ці слова там, де б він міг бачити їх кожного ранку, коли починає свій день. Вони давали б нам сміливість, щоб висловлюватися, вони б давали нам віру, щоб пробувати, вони б зміцнювали нашу впевненість в Господі Ісусі Христі. Я вважаю, що тоді на землі відбувалося б більше чудес9.

Зображення
Ісус Христос

“Тож, не соромся засвідчення Господа нашого” (2 Тимофію 1:8).

Одного дня я розмовляв з другом, який втік зі своєї країни. Коли влада в його країні була скинута, його арештували й кинули у вʼязницю. Його дружині й дітям вдалося втекти, а ось йому довелося більше трьох років перебувати у вʼязниці без можливості звʼязатися з тими, кого він любив. Їжа була нікудишня, умови життя---гнітючі, без жодної надії на покращення.

“Що ж підтримувало тебе у всі ті темні дні?”--- спитав я.

Він відповів: “Моя віра; моя віра в Господа Ісуса Христа. Я поклав свої тягарі на Нього, і після цього вони здавалися набагато легшими”10.

Це так і є. Хвилюватися не треба. Я кажу про це собі кожного ранку. Це спрацює. Якщо ви зробите все від вас залежне, це спрацює. Покладіться на Бога і йдіть вперед з вірою та впевненістю у майбутньому. Господь не полишить нас. Він не полишить нас11.

Хіба не міг би кожен з нас сказати, що якби ми мали більшу віру в Бога, то наші справи йшли б краще, ніж тепер? Якщо у нас є віра, то немає ні надто великих перепон, ні надто важких труднощів. З вірою ми можемо піднятися над всім тим негативним в нашому житті, що постійно тягне нас вниз. Докладаючи зусилля, ми можемо набути здатності гасити в собі ті пориви, що підштовхують до принизливих і злих вчинків. З вірою ми можемо контролювати свої бажання. Ми можемо простягнути руку тим, хто занепав духом і переможений, і ми можемо зігріти їх силою й міцністю своєї власної віри12.

4

Якщо ми виявляємо свою віру, Господь допомагатиме збільшувати її.

Якщо ви віддаєте свій час і таланти служінню, то ваша віра зростатиме, а сумнівів у вас ставатиме менше13.

Церква проситиме вас зробити багато чого. Вона проситиме вас служити в різних якостях. У нас немає оплачуваного духовенства. Служителем цієї Церкви стаєте ви, і коли б вас не покликали служити, дозвольте дати вам пораду: погоджуйтеся, і якщо ви будете так робити, ваша віра буде міцнішати й зростати. Віра подібна до мʼязів на моїй руці. Якщо я користуюся нею, якщо я треную її, вона стає сильною; вона зробить багато справ. А якщо я покладу її у перевʼяз і нічого не буду нею робити, вона ослабне й буде ні до чого не здатною; так буде й з вами. Якщо ви приймаєте кожну можливість, якщо ви приймаєте кожне покликання, то Господь зробить так, щоб ви успішно служили в ньому. Церква не буде просити вас зробити те, що ви не можете зробити з допомогою Господа14.

Я молюся про всіх нас: “Господи, додай Ти нам віри” [див. Лука 17:5]. Збільш нашу віру, щоб перейти через провалля невизначеності й сумнівів. …

… Господи, збільш нашу віру, щоб піднятися над нікчемними обмовниками цієї Твоєї великої і святої роботи. Зміцни нашу волю. Допоможи нам будувати й розширювати Твоє царство за Твоїм чудовим мандатом, щоб ця євангелія могла проповідуватися в усьому світі як свідчення всім народам. …

… Нагороди нас вірою, щоб дивитися вище проблем миті на чудеса майбутнього. Дай нам віру, щоб платити десятину і пожертвування та довіритися Тобі, Всемогутньому, аби відкрилися вікна небес, як Ти пообіцяв. Дай нам віру, щоб робити те, що є правильним, якими б не були наслідки.

Даруй нам віру, коли бурі нещастя збивають з ніг і гнуть нас до землі. У хворобах нехай наша впевненість в сили священства стає сильнішою. Прислухаймося до поради Якова:

“Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Імʼя,

і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме” (Якова 5:14–15; курсив додано). …

Господи, коли ми ходимо долиною смертної темряви, дай нам віри, щоб усміхатися крізь сльози, знаючи, що це---частина вічного плану люблячого Батька, що, переступаючи поріг цього життя, ми переходимо в інше, ще прекрасніше життя, і що завдяки Спокуті Сина Божого всі піднімуться з могили і вірні підуть у піднесення.

Дай нам віру, щоб виконувати роботу з викуплення померлих, аби Твої вічні цілі могли бути досягнуті задля Твоїх синів і дочок у всіх поколіннях.

Батьку, даруй нам віру, щоб дотримуватись поради в малому, що може означати так багато. …

Господи, збільш нашу віру одне в одного і в себе, і в нашу здатність робити хороші й великі справи. …

Батьку, збільш нашу віру. З усього, що нам потрібно, найнеобхіднішим є збільшення віри. Тож, дорогий Батьку, збільш нашу віру в Тебе і в Твого Улюбленого Сина, у Твою велику вічну роботу, в самих себе як Твоїх дітей і в нашу здатність іти й робити за Твоєю волею, за Твоїми приписами, я смиренно молюся про це в імʼя Ісуса Христа, амінь15.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • Президент Хінклі навчав, що віра в Бога є “тією великою рушійною силою, яка може змінити наше життя” (підрозділ 1). Що з пережитого допомогло вам дізнатися про силу віри? В яких випадках ви помічали, що коли “ми просуваємося до незнаного, … віра освітлює шлях”?

  • Чого ми можемо навчитися з підрозділу 2 стосовно того, що є джерелом сили для Церкви? Як віра і жертва повʼязані між собою? Подумайте, як ви можете відгукнутися на заклик Президента Хінклі “рухати цю роботу вперед по всьому світу”.

  • Чому, на вашу думку, віра має силу допомагати нам в годину випробувань? (Див. підрозділ 3). Як віра допомогла вам подолати страх? Коли віра допомагала вам піднятися над перешкодами?

  • Прогляньте молитву Президента Хінклі у підрозділі 4. Які слова в цій молитві мають для вас особливе значення? Як може віра допомогти нам подолати невпевненість і сумніви? Як може віра допомогти нам дивитися вище проблем, щоб бачити чудеса?

Відповідні уривки з Писань

Іван 14:12–14; Римлянам 5:1–5; 2 Нефій 26:12–13; Мороній 7:33–38; УЗ 27:16–18

Допомога у вивченні

“Якщо ми регулярно і старанно вивчаємо Писання, щиро прагнучи проводу від Духа, то будемо сприйнятливими до знань, готуючись до уроків. Ми також будемо підготовленими до того, щоб одержати підказки Духа, коли навчаємо” (Навчати---немає покликання величнішого [2000], с. 14).

Посилання

  1. В Conference Report, Oct. 1969, 114.

  2. “If Ye Be Willing and Obedient”, Ensign, July 1995, 5.

  3. Standing for Something: Ten Neglected Virtues That Will Heal Our Hearts and Homes (2000), 109–110.

  4. “Ми ходимо з вірою”, Ліягона, лип. 2002, сс. 80–82.

  5. “The State of the Church”, Ensign, May 1991, 54.

  6. “Диво віри”, Ліягона, лип. 2001, с. 82.

  7. “Stay the Course—Keep the Faith”, Ensign, Nov. 1995, 71–72.

  8. “God Hath Not Given Us the Spirit of Fear”, Ensign, Oct. 1984, 2.

  9. “Be Not Afraid, Only Believe”, Ensign, Feb. 1996, 5.

  10. “Be Not Faithless”, Ensign, Apr. 1989, 4.

  11. “Latter-Day Counsel: Excerpts from Addresses of President Gordon B. Hinckley”, Ensign, Oct. 2000, 73.

  12. Standing for Something, 109–10.

  13. “He Is Risen, As He Said”, Ensign, Apr. 1983, 7.

  14. “Inspirational Thoughts,” Ensign, June 1999, 2.

  15. “Lord, Increase Our Faith”, Ensign, Nov. 1987, 52–54.