Учення Президентів
Розділ 16: Сила Книги Мормона


Розділ 16

Сила Книги Мормона

“Для світу, нестійкому у своїй вірі, Книга Мормона є … переконливим свідком божественності Господа”.

З життя Гордона Б. Хінклі

Коли Гордон Б. Хінклі був ще юнаком, він визначив для себе, як буде вивчати Писання. “Місіонером я щовечора перед тим, як лягати спати, читав по кілька розділів з Книги Мормона,---сказав він,---і в моє серце прийшла впевненість, яка з тих пір ніколи не зникала, в тому, що вона є словом Бога, відновленим на землі владою Всемогутнього, перекладеним даром і силою Бога для переконання юдеїв та іновірців в тому, що Ісус є Христос”1.

Після місії його знання Книги Мормона та свідчення про неї впливали на багатьох людей, коли він працював у Церковному комітеті у справах радіомовлення, видавництва та місіонерської літератури. Його завданням було писати сценарії для серії радіопередач, що називалася A New Witness for Christ (Нове свідчення про Христа). У цій серії уривки з Книги Мормона оживали для радіослухачів. У той час він сказав одному з товаришів: “Я завжди думав, що ми зробимо найкраще свою роботу, якщо нам вдасться настільки викликати в людей цікавість до Книги Мормона, що вони захочуть її прочитати. І ось тоді Дух зможе свідчити про її божественність”2.

Упродовж усього свого служіння Президент Хінклі наголошував на важливості Книги Мормона. У серпні 2005 р. він як Президент Церкви закликав святих останніх днів прочитати всю цю книгу до кінця того року. Пізніше він розповідав: “Просто вражає, що так багато людей відгукнулося на той заклик. Кожний, хто зробив це, був благословенний за свої зусилля. Коли вони занурювалися в це додане свідчення про нашого Викупителя, їхні серця билися частіше, а їхні душі зворушувалися”3.

Зображення
чоловік читає книгу

“Доказ істинності й реальності [Книги Мормона] знаходиться між обкладинками самої книги. Перевірка її істинності відбувається під час її читання”.

Учення Гордона Б. Хінклі

1

Біблія разом з Книгою Мормона свідчить про Ісуса Христа.

У давнину було сказано Спасителем, що усе підтверджується устами двох чи більше свідків4.

Біблія---це свідчення Старого cвіту, Книга Мормона---це свідчення Нового cвіту. Разом вони проголошують Ісуса Сином Батька5.

Книга Мормона свідчить про Того, Хто народився у Віфлеємі Юдейському і Хто помер на Голгофському пагорбі. Для світу, нестійкому у своїй вірі, Книга Мормона є ще одним і переконливим свідком божественності Господа. Уже в самому вступі до неї, написаному пророком, який жив в Америці півтори тисячі років тому, категорично стверджується, що вона написана, щоб “переконати Юдея й Іновірця, що Ісус є Христос, Бог Вічний, Який являється до всіх народів”6.

З усього, що ми могли б зробити, немає нічого важливішого, ніж зміцнити у своєму особистому житті непохитну впевненість в тому, що Ісус є Христос. … Мої брати і сестри, саме заради цього й зʼявилася ця дивовижна і чудова книга7.

2

Силою Святого Духа ми можемо отримати свідчення про божественне походження Книги Мормона.

Я прочитав Книгу Мормона, перекладену [Джозефом Смітом] завдяки дару й силі Бога. Силою Святого Духа я отримав засвідчення й свідчення про божественне походження цього священного літопису8.

Її походження---дивовижне; коли хтось, хто не знає про цю книгу, вперше чує історію про її походження, то воно здається майже неймовірним. Але ця книга ось---відчутна на дотик, її можна потримати, почитати. Ніхто не може заперечити її існування. Усі старання пояснити її походження, крім розповіді, повіданої Джозефом Смітом, виявилися марними9.

Доказ її істинності, її реальності у світі, схильному вимагати доказів, знаходиться не в археології чи антропології, хоч вони для когось і можуть бути корисними. Він знаходиться не в дослідженні слів чи історичному аналізі, хоч вони й можуть бути підтвердженням. Доказ її істинності й реальності знаходиться між обкладинками самої книги. Перевірка її істинності відбувається під час її читання. Це---Божа книга. Розважливі люди можуть щиро сумніватися в її походженні; однак ті, хто прочитав її з молитвою, дізналися завдяки силі, яка не може бути сприйнята їхніми природними відчуттями, що вона є істинною, що вона містить в собі слово Бога, що в ній визначено спасительні істини вічної євангелії, що вона “[зʼявилася] даром і силою Бога … , щоб переконати Юдея й Іновірця, що Ісус є Христос”10.

[Мороній] написав своє останнє свідчення в книзі, що носить його імʼя, і нею закінчується літопис нефійців. Він писав як людина з упевненим знанням, що написане ним зрештою вийде на світло. …

У заключному розділі, написаного ним, він свідчив про літопис свого народу й рішуче пообіцяв: ті, хто читатиме її, зможуть пізнати силою Святого Духа, чи є вона істинною [див. Мороній 10:3–5].

Такого обіцяння немає ні в якій іншій книзі. Якби Мороній більше нічого й не написав, то це обіцяння в його заключному свідченні характеризувало б його як красномовного свідка вічної істини. Бо він сказав: “Силою Святого Духа ви можете пізнати правду про все” (Мороній 10:5)11.

3

Свідчення про Книгу Мормона веде до переконання в інших істинах.

Кожного разу, коли ми закликаємо інших читати Книгу Мормона, ми допомагаємо їм. Якщо вони прочитають її з молитвою та щирим бажанням дізнатися істину, то дізнаються силою Святого Духа, що ця книга є істинною.

Завдяки цьому знанню прийде впевненість в істинності багато чого іншого. Бо якщо Книга Мормона істинна, тоді Бог живий. З її сторінок приходить свідчення за свідченням про той священний факт, що наш Батько---реальний, що Він---особа, що Він любить Своїх дітей і прагне для них щастя.

Якщо Книга Мормона істинна, то Ісус є Сином Бога, Єдинонародженим Батька у плоті, народженим від Марії, діви, яка була прекраснішою за всіх інших дів (див. 1 Неф. 11:13–21), бо ця книга свідчить про це, і опис цей є неперевершеним в усій літературі.

Якщо Книга Мормона є істинною, то Ісус справді є нашим Викупителем, Спасителем світу. …

Якщо Книга Мормона є істинною, то Джозеф Сміт був Божим пророком, бо він був знаряддям у Божих руках, щоб явити світу це свідчення про божественність нашого Господа.

Якщо ця книга є істинною, то [Президент Церкви] є пророком, бо він тримає всі ключі, дари, сили й повноваження, які тримав пророк Джозеф, який відкрив цю роботу останніх днів.

Якщо Книга Мормона істинна, то й Церква є істинною, бо те саме повноваження, за яким цей священний літопис було явлено світу, існує і проявляється серед нас сьогодні. Це є відновленням Церкви, створеної Спасителем у Палестині. Це є відновленням Церкви, створеної Спасителем, коли Він відвідував [Американський] континент, про що сказано в цьому священному літописі.

Якщо Книга Мормона є істинною, то й Біблія є істинною. Біблія---це свідчення Старого світу; Книга Мормона---це свідчення Нового світу. Одна є літописом Юди; інша є літописом Йосипа, і вони зійшлися в руці Господа на виконання пророцтва Єзекіїля. (Див. Єз. 37:19). Разом вони заявляють про Викупителя світу як про Царя та про реальність Його царства12.

4

Книга Мормона пропонує вчення, які можуть допомогти нам знайти вирішення проблем сучасного суспільства.

Розказане в [Книзі Мормона]---це хроніка народів, які жили дуже давно. Але за описом в ній проблем сучасного суспільства вона настільки ж актуальна, як і ранкова газета, і в ній набагато більше чітких, натхненних і надихаючих рішень для усунення тих проблем13.

Я розкриваю її, читаю сторінки, її текст і прекрасний, і надихаючий. Стародавній літопис, з якого вона була перекладена, зʼявився із землі як голос, що звучить з праху. Вона зʼявилась як свідчення поколінь чоловіків і жінок, які жили своїм життям на землі, які боролися з труднощами, які ворогували й воювали, які то жили за божественним законом і процвітали, то залишали свого Бога і прямували до знищення14.

Я не знаю, де ще так чітко пояснюються трагічні наслідки, що приходять до суспільства, яке рухається шляхами, що суперечать Божим заповідям. На її сторінках можна простежити історію двох різних цивілізацій, які процвітали у Західній півкулі. Початок кожній з них поклав нечисленний народ, і люди ці ходили в страхові Господньому. Кожна процвітала, але з процвітанням приходило й дедалі більше зло. Ті люди піддалися хитрощам честолюбних керівників-інтриганів, які гнобили їх обтяжливими податками, які заколисували їх пустими обіцянками, які дозволяли вести розпущене й хтиве життя, більш того---навіть закликали до нього, які вели їх до жахливих воєн, результатом яких була загибель мільйонів та остаточне зникнення двох великих цивілізацій в двох різних епохах.

Жодне інше письмове свідчення не ілюструє так чітко той факт, що коли люди й цілі народи ходять у страху Божому та в послуху Його заповідям, вони процвітають і міцніють, але коли вони нехтують Ним і Його словом, відразу настає занепад, який, якщо не спинити його праведністю, призводить до ослаблення і смерті. Книга Мормона---це підтвердження ось цієї приповісті із Старого Завіту: “Праведність люд підіймає, а беззаконня---то сором народів”. (Пр. 14:34)15.

5

Книга Мормона має силу змінювати наше життя й наші перспективи.

У серпні 1830 р. вільний проповідник, Парлі Паркер Пратт, мандрував з Огайо на схід, у Нью-Йорк. У Ньюарку він зійшов з човна, яким плив по каналу Ері, і пройшов пішки десять миль [16 кілометрів] до місцевості, де зустрів баптистського диякона на імʼя Хемлін, який розповів йому про “книгу, ДИВНУ КНИГУ, ДУЖЕ ДИВНУ КНИГУ! … За його словами, ця книга нібито була спочатку написана на пластинах із золота чи латуні вітою з колін Ізраїля; і вона нібито була знайдена та перекладена молодим чоловіком поблизу Пальміри, у штаті Нью-Йорк, за допомогою видінь чи служіння ангелів. Я поцікавився в нього, як або де можна отримати цю книгу. Він пообіцяв мені, що я зможу уважно прочитати її наступного дня в нього вдома. … Наступного ранку я прийшов до нього додому, де вперше мої очі побачили “КНИГУ МОРМОНА”---цю книгу книг … , яка була основним знаряддям в Божих руках у зміненні всього курсу мого майбутнього життя”.

Зображення
Парлі П. Пратт читає

Книга Мормона дуже вплинула на Парлі П. Пратта, який пізніше став апостолом.

“Я з нетерпінням розгорнув її й прочитав титульну сторінку. Потім я прочитав свідчення кількох свідків стосовно того, як вона була знайдена й перекладена. Після цього я почав читати її зміст по порядку. Я читав увесь день; їв через силу, бо мені зовсім не хотілося їсти; коли прийшла ніч, сон мене не брав, бо мені хотілося читати, а не спати.

Коли я читав, дух Господа був на мені, і я знав і розумів, що ця книга була істинною, і це було настільки ясно та явно, як те, що людина розуміє і знає, що вона існує”. (Autobiography of Parley P. Pratt, 3rd ed., Salt Lake City: Deseret Book Co., 1938, pp. 36–37).

Парлі П. Пратту тоді було двадцять три роки. Читання Книги Мормона настільки сильно подіяло на нього, що невдовзі він охристився в Церкві і став одним із самих дієвих та переконливих її захисників. …

Досвід Парлі Пратта з Книгою Мормона не був унікальним. Коли примірники першого видання цієї книги розійшлися й були прочитані, сотні сильних чоловіків і жінок були настільки нею вражені, що відмовлялися від всього, що в них було, аби мати її, і в наступні роки немало їх віддало своє життя за свідчення, яке вони носили у своєму серці про істинність цієї дивовижної книги.

Сьогодні … її читають більше людей, ніж у будь-який період її історії. … Її привабливість---вічна, як і сама істина, та всесвітня, як і саме людство16.

[Книга Мормона] змінила на краще життя мільйонів людей, які з молитвою читали її та розмірковували над її словами. Дозвольте мені розповісти вам про один такий випадок. …

Цей чоловік був бізнесменом, успішним у своїй справі. Під час своїх подорожей він зустрів двох наших місіонерів. Вони намагалися домовитися про зустріч, щоб навчати його. Він ухилявся, але зрештою погодився послухати їх. Він дещо поверхово сприйняв те, що вони повинні були сказати. Розумом він усвідомлював, що вони говорять істину, але його серце залишилося незворушним.

Він вирішив, що прочитає Книгу Мормона. Він сказав, що він людина мирська і не з тих, хто плаче. Але коли він читав цю книгу, сльози текли по його щоках. Вона щось зробила з ним. Він прочитав її ще раз і відчув те саме. Те, що було наверненням розуму, стало наверненням серця.

Шлях його життя став іншим, його перспектива змінилась. Він віддався роботі Господа. Сьогодні він служить у високому й святому покликанні тій справі, яку полюбив17.

Дозвольте мені розказати [ще одну] історію про Книгу Мормона. Я почув цю історію від одного чоловіка, який був банкіром в Каліфорнії. Він розповів, що його секретарка курила, курила постійно. Вона стала залежною від куріння. Вона не могла перестати курити. Одного дня вона сказала йому: “І як мені перестати курити?”

Він нахилився до свого столу і, взявши звідти примірник Книги Мормона, дав їй цю книгу. Він сказав: “Бери, почитай”.

Вона відповіла: “Добре, почитаю”.

Через два дні вона прийшла й сказала: “Я прочитала вже 200 сторінок, але ніде не побачила слова куріння. Я ніде не побачила слова тютюн. Я нічого не помітила, що стосувалося б цього”.

Він сказав: “Читай далі”.

Тож через пару днів вона знову прийшла й сказала: “Я прочитала ще 200 сторінок---жодного згадування про куріння, жодного згадування про нікотин, жодного згадування хоч про що-небудь, повʼязане з тютюном”.

Він сказав: “Читай далі”.

Вона повернулася до нього через три або чотири дні. І сказала: “Я прочитала всю книгу. Я ніде нічого не побачила про тютюн, я ніде нічого не побачила про куріння. Але,---сказала вона,---завдяки читанню цієї книги моє серце відчуло якийсь вплив, в нього увійшла якась сила і в мене зникло бажання курити; і це чудово”18.

Дозвольте мені прочитати лист, який ми отримали. … Ось що написав чоловік: “Я у федеральній вʼязниці. Нещодавно у тюремній бібліотеці я натрапив на примірник Книги Мормона. Я прочитав її, і коли читав плач Мормона про його пропащий народ: “О ви, прекрасні, як ви могли зійти з шляхів Господа! О ви, прекрасні, як ви могли зректися Того Ісуса, Який стояв з розкритими обіймами, щоб прийняти вас! Бачите, якби ви не зробили цього, ви б не пали” (Мор. 6:17–18), то відчув, що Мормон говорив до мене. Як мені дістати цю книгу?”

Ми відіслали йому примірник. Через певний час він увійшов у мій офіс іншою людиною. Дух Книги Мормона зворушив його, і сьогодні він є успішною людиною, він реабілітований, чесно заробляє на життя для себе і своєї сімʼї.

Ось такою є сила цієї прекрасної книги в житті тих, хто читає її з молитвою.

Брати і сестри, я обіцяю вам без жодних застережень: якщо ви будете з молитвою читати Книгу Мормона, незалежно від того, скільки разів ви читали її до цього, ваше серце буде сильніше відчувати Дух Господа. Прийде зміцнене рішення ходити у послуху Його заповідям, і прийде сильніше свідчення про живу реальність Божого Сина19.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • Чому нам потрібна Книга Мормона? Які з уривків у Книзі Мормона зміцнили ваше свідчення про Ісуса Христа? Які ви бачите приклади того, що Книга Мормона і Біблія разом свідчать про Спасителя? (Див. підрозділ 1).

  • Чому, на вашу думку, обіцяння в Мороній 10:3–5 є більш важливим, ніж речові докази Книги Мормона? (Див. підрозділ 2). Як це обіцяння відчувалося у вашому житті?

  • Розглядаючи підрозділ 3, зверніть увагу на істини, які ми можемо пізнати, маючи свідчення про Книгу Мормона? Як Книга Мормона свідчить про ці істини?

  • Подумайте про деякі з “проблем сучасного суспільства” (підрозділ 4). Як Книга Мормона може допомогти нам знайти вирішення тих проблем? Які з уривків у Книзі Мормона допомогли вам, коли у вас були особисті труднощі?

  • Поміркуйте над історіями у підрозділі 5. Якби хтось запитав вас про Книгу Мормона, то що б ви могли сказати про її вплив на ваше життя?

Відповідні уривки з Писань

Ісая 29:9–18; 1 Нефій 13:35–41; 2 Нефій 29:6–9; Мороній 10:27–29; УЗ 20:8–12; 42:12–13

Допомога у вивченні

“Я вдячний за те, що робиться наголос на читанні Писань. Я сподіваюсь, що для вас це стане чимось значно приємнішим, ніж обовʼязок; що, швидше, вивчення Божого слова стане улюбленим заняттям. Я обіцяю вам: якщо ви будете читати, ваш розум буде просвітлюватися і ваш дух буде підноситися. Спочатку це може здаватися стомливим, але це зміниться й стане надзвичайним досвідом, повʼязаним з думками і словами, що стосуються божественного” (Gordon B. Hinckley, “The Light within You”, Ensign, May 1995, 99).

Посилання:

  1. “Gifts to Bring Home from the Mission Field”, New Era, Mar. 2007, 2.

  2. In Sheri L. Dew, Go Forward with Faith: The Biography of Gordon B. Hinckley (1996), 100.

  3. “Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 115.

  4. “Inspirational Thoughts”, Ensign, July 1998, 2.

  5. “Те величне, що відкрив Бог”, Ensign або Ліягона, трав. 2005, с. 82.

  6. “The Symbol of Our Faith”, Ensign, Apr. 2005, 4; процитовано з титульної сторінки Книги Мормона.

  7. “Excerpts from Recent Addresses by President Gordon B. Hinckley”, Ensign, July 1997, 72.

  8. “Believe His Prophets”, Ensign, May 1992, 51.

  9. “An Angel from on High, the Long, Long Silence Broke”, Ensign, Nov. 1979, 7.

  10. “Four Cornerstones of Faith”, Ensign, Feb. 2004, 6; процитовано з титульної сторінки Книги Мормона.

  11. В Heroes from the Book of Mormon (1995), 198.

  12. “The Power of the Book of Mormon”, Ensign, June 1988, 6.

  13. “The Power of the Book of Mormon”, 4.

  14. “Four Cornerstones of Faith”, 5.

  15. “The Power of the Book of Mormon”, 5.

  16. “The Power of the Book of Mormon”, 2, 4.

  17. Mormon Should Mean ‘More Good’”, Ensign, Nov. 1990, 52.

  18. Discourses of President Gordon B. Hinckley, Volume 2: 2000–2004 (2005), 402–403.

  19. “The Power of the Book of Mormon”, 6.