2021
Постання Церкви
Березень 2021


За Мною йдіть

Учення і Завіти 20–22

Постання Церкви

Церкву Спасителя було відновлено з її істинним вченням, силою священства і священними обрядами.

Зображення
a father blessing his daughter

Фотографія Джеймса Іліффа Джеффрі

Багато років тому під час мого першого тижня роботи в церковному відділі зі зв’язків з громадськістю в Мексиці ми отримали запрошення взяти участь у радіопередачі. Під час тієї передачі, яка була присвячена світовим релігіям, нам запропонували впродовж 45 хвилин розповідати про Церкву.

“Яка чудова нагода,—сказав я президенту території, ділячись подробицями того запрошення.— Кого від Церкви ми пошлемо?”

Він відповів: “Звичайно ж, вас”.

Я був новачком у тому відділі, і ще дуже молодим. Мене здивувало те, що він не запропонував когось більш досвідченого. Втім я молився, готувався якнайкраще і запросив колегу приєднатися до мене. Невдовзі ми були на радіостанції.

“З нами сьогодні два представники Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів”,—сказав ведучий програми, представляючи нас. Потім він запитав: “Чому ваша церква має таку довгу назву? Чому ви не користуєтеся більш стислою чи, так би мовити, фірмовою назвою?”

Ми з напарником були раді відповісти на таке чудове запитання. Ми пояснили, що назва Церкви була обрана не людиною. Натомість Сам Спаситель дав її через одкровення пророкові в останні дні (див. Учення і Завіти 115:4).

Ведучий програми з повагою відповів: “Тоді ми будемо повторювати повну назву з великим задоволенням”. І він повторював—багато разів.

Я досі пам’ятаю чудовий дух, який відчував, коли ми пояснювали походження назви Церкви і те, як назва пов’язана зі Спасителем та членами Його Церкви в наш час. Ми з колегою відповіли на численні запитання, багато з яких стосувалися назви Церкви. Той досвід благословив Церкву в нашій території і благословив мене.

У 2018 році Президент Рассел М. Нельсон просив святих останніх днів “віднов[ити] правиль[ну] назв[у] Господньої Церкви”. Він пообіцяв, що якщо ми будемо докладати найкращих зусиль і виконувати цю пораду, Господь “буде посилати Свою силу і проливати Свої благословення на голови святих останніх днів так рясно, як ми ще ніколи не бачили”1. Президент Нельсон знову звернувся з цим обіцянням під час квітневої генеральної конференції 2020 року2.

Упродовж короткого періоду, що минув з того часу, як Президент Нельсон просив нас використовувати правильну назву Церкви, його обіцяння вже почало здійснюватися. Оскільки мільйони членів Церкви тепер вживають правильну назву Церкви, все більше людей дізнається про те, що ми віримо в Господа Ісуса Христа і поклоняємося Йому. Я переконаний, що внаслідок цього збільшується вплив Церкви і повага до неї. Двері відчиняються і Відновлення рухається вперед.

Коли Божі діти зрозуміють, що одкровення продовжують проливатися і в наш час та що Церкву Спасителя з правильним вченням, священством і священними обрядами було відновлено, вони захочуть більше дізнатися про Відновлення.

Сучасні пророки

20-й розділ Учення і Завітів починається з цих важливих слів: “Постання Церкви Христа в ці останні дні” (вірш 1; курсив додано). З часу організації Церкви, 6 квітня 1830 року, Господь скеровував те зростання через провідників, яких Він покликав.

Пророк Джозеф Сміт “мав натхнення від Святого Духа закласти основи” відновленої Церкви. Так само і в наш час Господь надихає Президента Нельсона вести Церкву, “будувати” і “просувати справу Сіону могутньою силою для добра” (Учення і Завіти 21:2, 7).

Під час квітневої генеральної конференції 2020 року, коли Президент Нельсон зачитав документ “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події”, члени Церкви побачили підтвердження того, що Господь продовжує надавати скерування і Його Церква продовжує поставати:

“Ми з радістю проголошуємо, що обіцяне Відновлення продовжується й далі через триваюче одкровення,—сказав він.— Земля вже ніколи не буде знову такою ж”.

Президент Нельсон додав: “Небеса відкриті. Ми підтверджуємо, що Бог робить відомою Свою волю Своїм улюбленим синам і дочкам”3.

Господь пообіцяв благословити перших членів Церкви, яким потрібно було знати Його волю, повідомлену через одкровення пророкові Джозефу Сміту. Ті обіцяння поширюються й на нас, якщо ми йдемо за обраними Господніми служителями в наш час: “Ворота пекла не переможуть вас; так, і Господь Бог розжене сили темряви перед вами і зробить так, щоб небеса захиталися для вашого блага і заради слави Його імені” (Учення і Завіти 21:6).

Зображення
President and Sister Nelson greeting people following a devotional

Президент і сестра Нельсон вітають членів Церкви після духовного вечора, який відбувся 16 травня 2019 року в Кона, Гаваї.

Істинне вчення

Серед усього іншого юний Джозеф Сміт дізнався у Священному гаю 200 років тому, що проповідники у його часи навчають “заповідей людських як учення; мають тільки вигляд божественності, але заперечують саму силу її” (Джозеф Сміт—Історія 1:19).

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, нещодавно проголосив, що подібні “релігійні недоліки” в наші дні “залишають голод і надію на дещо з того, що не виповнилося” і що через “різноманіття [доктринальних] невдоволень … дехто відходить від традиційних церковних інституцій”4.

Те, що необхідно світу й те, що може дати Господь—це чудові спасительні вчення, які містяться в простоті й повноті відновленої євангелії.

Істинне вчення знаходиться у Книзі Мормона, яка містить “повноту євангелії Ісуса Христа Іновірцям і також Юдеям” (Учення і Завіти 20:9). “Ця книга навчає про мету життя та пояснює вчення Христа, яке є основним для досягнення тієї мети. … Книга Мормона … свідчить, що всі людські істоти є синами і дочками люблячого Небесного Батька, що Він має божественний план для нашого життя і що Його Син, Ісус Христос, промовляє сьогодні, як і в дні давнини”5.

Істинне вчення міститься в книзі Учення і Завіти, яку пророк назвав “з’єднуючою ланкою між Книгою Мормона і роботою Відновлення, що взяла початок від пророка Джозефа Сміта і продовжується через його наступників”6.

Істинне вчення також міститься в ученнях сучасних пророків і апостолів, яких Господь покликав у наші дні, аби захистити нас від обману. Ми знаємо, що сказане ними під впливом Святого Духа є волею, думкою, словом і голосом Господа (див. Учення і Завіти 68:4).

Істинне вчення надихає, зміцнює і втішає, бо воно запрошує Святого Духа, відкриває план спасіння та свідчить про Ісуса Христа і Його Спокуту.

Священство і обряди

Господь запрошує всіх нас прийти до Нього і Його Церкви та отримати спасительні обряди7. Обряди є важливими для Господньої істинної Церкви так само, як і повноваження священства для їхнього виконання.

Серед іншого, люди, які шукають істинну Церкву, мають розуміти, що Господь встановив певні вимоги стосовно способу хрищення (див. Учення і Завіти 20:37, 71–74) і обов’язків членів Церкви після того, як вони охристяться (див. Учення і Завіти 20:68–70). Вони мають знати, що в Церкві немає професійних священнослужителів, та ознайомитися з обов’язками тих священнослужителів. І їм слід шукати можливостей служити так, як служив Спаситель. (Див. Учення і Завіти 20:38–67; див. також Мосія 18:8–10; Мороній 6:4).

Зображення
women visiting a woman with injured foot

Служіння у відновленій Церкві вирізняє нас з-поміж інших. Служіння у священстві означає служити всім, навіть тим, хто не належить до нашого віросповідання. Служіння благословляє не лише тих, кому служать, але й тих, хто служить.

І, останнє, ті, хто шукає істинну Господню Церкву, має знати, що знайде повноваження священства і обряди, які поєднують сім’ї навічно.

“Що для вас означає, що євангелію Ісуса Христа було відновлено на землі?—запитував Президент Нельсон на квітневій генеральній конференції 2020 року.— Це означає, що ви та ваша сімʼя можете бути запечатаними разом навіки! Це означає, що оскільки ви були охрищенні тим, хто має повноваження від Ісуса Христа, і після конфірмації ви стали членом члени Його Церкви, ви можете насолоджуватися постійним напарництвом Святого Духа. … Це означає, що завдяки силі священства ви можете бути благословенні, коли отримуєте необхідні обряди й укладаєте завіти з Богом та дотримуєтеся їх”8.

Яке благословення бути членами Церкви, яка зростає і яку ведуть сучасні пророки та апостоли! Давайте ніколи не будемо легковажити Господнім божественним скеруванням, Його відновленою Церквою, силою священства і обрядами, які призначені благословити нас зараз та у вічності.

Посилання

  1. Див. Рассел М. Нельсон, “Правильна назва Церкви”, Ліягона, лист. 2018, с. 89.

  2. Див. Рассел М. Нельсон, “Відкрити небеса для отримання допомоги”, Ліягона, трав. 2020, с. 73.

  3. “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події”, Ліягона, трав. 2020, друга сторінка обкладинки.

  4. Джеффрі Р. Холланд, “Справжня яскравість надії”, Ліягона, трав. 2020, с. 83.

  5. “Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці Першого видіння”, друга сторінка обкладинки.

  6. Ezra Taft Benson, “The Book of Mormon and the Doctrine and Covenants”, Ensign, May 1987, 83.

  7. Див. “Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці Першого видіння”, друга сторінка обкладинки.

  8. Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ліягона, трав. 2020, с. 88.