2021
Важлива роль жінок
Березень 2021


Важлива роль жінок

З виступу “Women of Dedication, Faith, Determination, and Action” (Жінки рішучості, віри, відданості справі та дії), виголошеного 1 травня 2015 року під час Жіночої конференції в Університеті Бригама Янга.

Робота Божого царства не може сягнути своєї істинної мети, якщо її не виконують пліч-о-пліч з вірними, чудовими сестрами Церкви.

Зображення
photos of women in various settings

Жінки мають неймовірний вплив. Ніхто не може просувати вперед євангельське царство і покращувати світ так, як вони.

Коли ви, сестри, об’єднуєтеся разом з іншими жінками завіту в єдності й гармонії, ваш позитивний вплив на світ не має меж. Я був свідком того, яким важливим і вічним був той вплив на життя не лише окремих людей, але й сімей. І я спостерігав це у величезній кількості культур і країн по всьому світу.

Я бачив, яку роботу ви виконуєте у філіях, приходах, колах, місіях, храмах і на рівні генеральних чинів Церкви. Ваш вклад у малий і великий бізнес та благодійність, а також у громадські, освітні, спортивні організації та у сферу охорони здоров’я—незмірний.

Жінки у радах

Уже багато років я кажу про силу рад, в яких беруть участь сповнені віри жінки. Ваша думка і порада мають величезне значення. У наш час Господь надзвичайно благословляє Церкву й світ, оскільки все більше сестер-місіонерок вірно служать на керівних посадах у місіях і беруть участь у радах провідників місій. Зросла кількість тих, хто отримує власний ендаумент раніше, таким чином збільшилася кількість жінок, які укладають храмові завіти й служать у Церкві. Сестри, які очолюють генеральні президентства, моляться і виступають на генеральній конференції.

Жінки у Писаннях

Деяким жінкам хотілося б, аби в Писаннях та в історії Церкви вони могли знайти більше історій про жінок. Нам необхідно розвивати вміння помічати їхній вплив, як це зробила одна молода сестра. Вона сказала: “Mабуть у Мормона була дивовижна дружина, оскільки вона змогла виховати такого надзвичайного сина, як Мороній!”

Якщо ви будете уважні й відповідно налаштовані, то зможете знайти подібні приклади ефективного виховання дітей по всіх Писаннях.

Уже кілька років Церква приділяє особливу увагу ролі вірних сестер та їхньому внеску в Церкву. Наприклад, я запрошую вас ознайомитися зі статтями під темою “Women of Conviction” (Жінки сильної віри) на сайті history.ChurchofJesusChrist.org

Роль сестер-піонерок була видатною. Пишучи про піонерок, один з авторів, який не був святим останніх днів, сказав: “Їхні жінки—неймовірні”1.

Шукаючи і знаходячи вплив жінок у Писаннях та в нашій історії, ми будемо краще бачити силу та значення жінок у нашій сім’ї, громаді, Церкві та світі.

Знайти баланс

Зображення
eye doctor examining a woman’s eyes

За той час, який я живу на землі, ми спостерігали, що багатьох жінок призначали або обирали на державні посади, на керівні посади великих корпорацій та організацій; все в більшій кількості їх приймали до престижних навчальних закладів для вивчення бізнесу, юриспруденції та медицини.

Джозеф Сміт, звертаючись до сестер Товариства допомоги в 1842 році, сказав: “І тепер я повертаю ключ за вас в ім’я Бога, і це Товариство радітиме, і знання і розуміння полинуть віднині—це початок кращих днів [для жінок]”2.

Ми бачимо виповнення цього пророчого видіння в тому, що нові можливості й перспективи відкриваються перед жінками, як ніколи раніше. Знайти баланс серед усіх наявних можливостей може бути нелегкою справою. Зрештою, більшості з нас доводиться обирати між тим, що важко узгоджується.

Звичайно, у нас є божественна модель для наслідування, яку описано у документі “Сім’я: Проголошення світові”, але ми знаємо, що земне життя може бути складним. Багато жінок довгий час не виходять заміж. Є жінки, які створюють сім’ю. Є жінки, які стають самотніми внаслідок смерті чоловіка або розлучення. А деякі жінки можуть так ніколи й не вийти заміж.

Однак якщо ми залишаємося вірними й витерпимо до кінця, не буде праведного бажання, яке не здійсниться, і всі благословення зрештою будуть нашими. Кожна з вас має зрозуміти, чого Господь від вас хоче з огляду на вибір, який стоїть перед вами.

Як тільки ви дізнаєтеся про Господню волю, ви можете з вірою рухатися вперед, аби виконати своє призначення.

Благословення, які чекають попереду

Якщо члени Церкви, які поклоняються у храмі, правильно налаштовані, вони зрозуміють, що Господь приготував дивовижні вічні благословення для Своїх вірних дочок і синів.

А що ж то за благословення? Цей змістовний погляд президента Далліна Х. Оукса, першого радника у Першому Президентстві, дає пояснення: “Мета земного життя і місії Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів полягає в тому, щоб підготувати синів і дочок Бога до їхньої долі—стати такими, як їхні небесні батьки”3.

Історія євангелії—це історія сім’ї, не більше і не менше. Вона починається з небесних батьків і закінчується тим, що діти, пройшовши через виклики земного життя, які іноді є радісними, а іноді приголомшуючими, повертаються до свого небесного дому, отримавши усі важливі обряди для вічного піднесення.

Такою є історія нашого життя. Бог дав нам схему, але Він залишає за нами можливість наповнити її деталями. Ми робимо це, приймаючи ті чи інші рішення та виявляючи вірність. Бог приготував надзвичайно щасливий кінець для всіх, хто хоче цього. Але перш ніж заявити своє право на нього, нам слід стати не просто Його дітьми—нам слід стати Його послідовниками.

Жінки у якості послідовниць Христа

У житті багато відволікаючих факторів, які потенційно можуть нас відводити від основного вчення Церкви—у першу чергу, від Спокути Ісуса Христа.

Пророк Джозеф Сміт сказав: “Фундаментальними принципами нашої релігії є свідчення апостолів і пророків стосовно Ісуса Христа, що Він помер, був похований і піднявся на третій день, і вознісся на небеса. А все інше, що стосується нашої релігії, є лише додатком до цього”4.

Спокута Ісуса Христа—це суть нашого послання! Це головна цінність. Це наша доктринальна основа. Це серце і душа Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Якщо ви ще не відчули істини й сили Спасителевої Спокути у своєму житті, я запрошую вас звернути увагу на основоположне послання Відновлення—послання, де проголошується, що ми можемо стати “досконалими через Ісуса, посередника нового завіту, Хто виконав цю досконалу спокуту через пролиття Своєї власної крові” (Учення і Завіти 76:69).

Сестри, будь ласка, робіть усе необхідне, щоб завжди тримати в полі зору це просте й основне послання Відновлення. Прийміть його. Зрозумійте його. Живіть за ним. Любіть його. Діліться ним. Захищайте його.

Жінки, зміцнені силою завітів

Зображення
woman in wheelchair teaching a class

А тепер я попрошу вас робити те, що просив робити сестер Товариства допомоги пророк Джозеф Сміт. “Tовариств[о] допомоги не тільки допомага[є] бідним, але й ряту[є] душі”,—сказав він5.

“Кожна сестра у цій Церкві, яка уклала завіти з Господом, має божественні повноваження спасати душі, вести за собою жінок світу, зміцнювати домівки Сіону й будувати царство Бога”6. Будь ласка, допомагайте нам рухати Церкву вперед, допомагаючи кожному члену Церкви зміцнювати віру в своєму житті.

Праведні й вірні жінки завжди відігравали важливу роль у спасінні душ та захисті царства Божого. Втім вам, жінки цього останнього розподілу, призначено особливо важливу роль і обов’язки. Ви є жінками рішучості, віри, відданості справі та дії.

Як і вірним сестрам у минулому, вам потрібно навчатися застосовувати повноваження священства, якими вас було обдаровано, для отримання всіх вічних благословень, що належатимуть вам.

Я прошу Небесного Батька благословити вас миром і спокійною впевненістю в тому, що все зроблене вами в Церкві є важливим для покращення цього світу і його підготовки до дня, коли Господь і Спаситель скаже: “Достатньо”, і прийде, щоб правити й царювати.

Робота Божого царства йтиме вперед, але вона не може сягнути своєї істинної мети, якщо її не виконують пліч-о-пліч з вами, віддані, чудові сестри Церкви.

Посилання

  1. Wallace Stegner, The Gathering of Zion: The Story of the Mormon Trail (1964), 13.

  2. Джозеф Сміт, у Дочки в Моєму царстві: історія і спадок Товариства допомоги (2017), с. 15.

  3. Dallin H. Oaks, “Same-Gender Attraction”, Ensign, Oct. 1995, 7.

  4. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 51.

  5. Учення: Джозеф Сміт, с. 459.

  6. М. Рассел Баллард, “Жінки праведності”, Ліягона, груд. 2002, с. 39.