2020
Чи маєте ви запитання стосовно євангелії? Ось п’ять способів того, як знайти відповіді
Липень 2020


Лише в цифровому форматі

Чи маєте ви запитання стосовно євангелії? Ось п’ять способів того, як знайти відповіді

У мене також є запитання. І цього не треба боятися.

“Чи є в когось запитання?”

Чи доводилося вам чути таку фразу наприкінці уроку і думати собі: “Так, у мене мільйон запитань” або “Так, я зовсім розгубився/лась”, але ви промовчали?

Зі мною так було. Іноді я досі боюся запитань.

Я боюся, що недостатньо знаю; боюся того, що можуть подумати інші, а також боюся натрапити на інформацію, яка може викликати в мене ще більше запитань.

Незважаючи на це, не треба боятися чи соромитися, якщо ви маєте запитання і бажаєте краще зрозуміти, особливо, коли це пов’язано з євангелією. Небесний Батько хоче, щоб ми шукали більше знання! Навіть старійшина Дітер Ф. Ухтдорф сказав: “Постановка запитань---це не вияв слабкості; це провісник зростання”1.

Кожному є чого навчатися. А запитання відчиняють двері до знання і зростання віри---якщо тільки ви шукаєте відповіді правильним чином! Ось п’ять способів того, щоб пролити світло на ваші запитання.

1. Перевіряйте свої джерела інформації

Є багато хороших, гідних довіри джерел, які розширять ваше бачення, це, зокрема, Писання й церковні матеріали. Але по світу також блукає багато недостовірної інформації та ненадійних джерел. На щастя, ви в змозі відрізнити істину від обману!

Ентоні Світ, доцент Університету Бригама Янга з історії й учення Церкви, пропонує ставити п’ять наступних запитань, щоб визначити надійність джерела інформації:

  1. Чи це першоджерело? (Те, що написане або створене людиною, яка була учасником або спостерігачем певної події).

  2. Чи це розповідь сучасника події? (Записано під час певної події або невдовзі після неї).

  3. Чи спостерігається дотримання об’єктивності? (Автор наскільки можливо прагне бути справедливим, виважено подавати інформацію, бути неупередженим та безстороннім).

  4. Як це узгоджується з іншими джерелами? (Чи узгоджуються дати, факти, заяви тощо з іншими джерелами, в яких розповідається про ті ж самі події).

  5. Чи наведені заяви підтверджуються доказами? (Заяви основуються на достовірних доказах та даних, які підтверджують правдивість інформації)2.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Якщо йдеться про віру і рішучість, корисно ставити запитання тим, у кого дійсно є ці чесноти!”3 Завдяки цим словам, а також наведеним вище запитанням, ви можете отримати впевненість у тому, що знайдете надійну інформацію.

2. Покладайтеся на слова пророків

Пророки й апостоли подають вчення та істини (а отже, й відповіді для вас!) за допомогою одкровення. Незліченну кількість разів, коли я була збентежена або стурбована, я отримувала втішення під час читання або прослуховування виступу з генеральної конференції.

Навіть якщо ви не все розумієте в деяких посланнях церковних провідників, пам’ятайте, що їхні слова йдуть від Небесного Батька, вони йдуть з джерела любові та істини. Якщо ви будете пам’ятати слова старійшини Уліссеса Соареса: “Те, що є пророки,---це ознака любові Бога до Своїх дітей”4 і вірити їм, це принесе надію у ваше життя, незважаючи на те, якого саме знання ви прагнете.

3. Вивчайте Писання … По-справжньому вивчайте

Як виглядає ваше вивчення Писань? Моє могло б бути кращим! Але коли я дійсно обдумую прочитане, я помічаю в собі певні зміни. Я відчуваю більше спокою і надії. Для того, щоб відкрити свій розум для отримання натхнення з Писань, спробуйте такі поради:

  • Починайте і завершуйте своє вивчення молитвою. Якщо ви будете запрошувати Духа допомагати вам зрозуміти написане, ваше сприйняття поглибиться і прийде більше натхненних думок.

  • Записуйте отримані вами підказки. Коли з часом ви будете читати отримані підказки, це може допомогти вам пов’язувати певні принципи зі своїм життям і розпізнавати відповіді.

  • Приділіть час, щоб побути в тиші. Після читання і вивчення посидьте тихенько, звертаючи увагу на думки і почуття, які повторюються. Пам’ятайте, що Дух промовляє спокійним тихим голосом.

4. Учіться отримувати одкровення

У той час, як ніколи раніше, мені потрібні були скерування від Небесного Батька, Його допомога у зміцненні моєї віри. І часом я засмучувалася через те, що робила все для того, аби запросити Духа, і все одно не отримувала відповіді з небес. На щастя, я дізналася від сестри Шері Дью, колишньої радниці в генеральному президентстві Товариства допомоги, що для того, аби відкрити канали зв’язку з Небесним Батьком, слід ставити собі такі запитання:

  • Чи ставите ви запитання з переконанням, що на них є відповіді?

  • Чи готові ви довіритися Господу і залишити сумніви Йому?

Потім попросіть Небесного Батька:

  • Показати, як Він промовляє саме до вас.

  • Показати, які почуття Він має до вас.

“А тоді спостерігайте, як Він навчатиме вас,---каже вона---зокрема, з Писань, які ви вивчатимете; з послань генеральної конференції, які були важливі для вас, але які ви пропустили з першого разу, і так далі. … З часом Він звернеться до вас, і коли Він це зробить, ви більше дізнаєтеся про вміння розпізнати одкровення від Духа”5.

Ці два важливі запитання мали величезний вплив на мою здатність розпізнати й отримати одкровення.

5. Тримайтеся того, що ви вже знаєте

Іноді відповіді не приходять негайно. Ваша відповідь, отримана відразу, може просто бути такою: довіряти Небесному Батькові і мати терпіння. Пам’ятайте пораду старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа “ставити під сумнів свої сумніви, перш ніж сумніватися у своїй вірі”6.

Якщо ви відчуваєте розчарування, подумайте про істини, які мають місце у вашому серці. Коли мені важко, я пригадую ті миті, коли знала напевне, що є улюбленою дочкою Небесних Батьків, що в Бога є план для мене і що Ісус Христос---мій Спаситель.

Коли ви маєте запитання, можна легко зосередитися на тому, що ви не розумієте, а не на тому, що ви розумієте. Але якщо ви готові пом’якшити своє серце, тримати в полі зору вічну перспективу і смиренно узгодити свою волю з волею Небесного Батька, Він завжди вестиме вас до істини і дасть надію, доки не прийде додаткове знання. І одного дня ви отримаєте відповіді на всі свої запитання (див. Учення і Завіти 101:32--36).

Посилання

  1. Дітер Ф. Ухтдорф, “Відображення на воді” (духовний вечір ЦСО для дорослої молоді, 1 лист. 2009 р.), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.

  2. Див. Anthony Sweat, Seekers Wanted: The Skills You Need for the Faith You Want (2019), 11–20.

  3. Джеффрі Р. Холланд, “Послання, значення і натовп”, Ліягона, лист. 2019, с. 6.

  4. Уліссес Соарес, “Пророки промовляють силою Святого Духа”, Ліягона, трав. 2018, с. 99.

  5. Sheri L. Dew, Worth the Wrestle (2017), 8, 9, 41.

  6. Дітер Ф. Ухтдорф, “Приєднуйтеся до нас”, Ліягона, лист. 2013, с. 23; див. також Джеффрі Р. Холланд, “Вірую, Господи”, Ліягона, трав. 2013, сс. 93–94.