2019
Ви зростаєте і розвиваєтеся
Вересень 2019


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Ви зростаєте і розвиваєтеся

У вас виникає відчуття невідповідності? Саме час зробити для себе перерву.

Вам постійно здається, що ви невдаха? Чи намагаєтеся ви годинами зробити щось ідеально, або, що гірше, годинами збираєтеся з силами, щоб зробити перший крок, бо ви переконані, що ваші зусилля не виправдаються? Ймовірно ви боретеся з перфекціонізмом.

Ще одне коротке запитання: а ваш дух зараз перебуває у воскреслому тілі? Якщо так, то спокійно продовжуйте в тому ж напрямку. Вам не потрібно читати цю статтю. Однак, якщо ні, тоді це послання для вас. Бо якими б праведними (або неправедними) не були ваші щоденні вчинки, якими б не були ваш середній бал успішності, ваша сім’я чи кар’єра, якщо ви йдете земним шляхом, то ви все ще зростаєте і розвиваєтеся.

Безгрішний чи завершений

Президент Рассел М. Нельсон якось навчав того, про що дізнався під час вивчення оригінального грецького тексту Нового Завіту, порівнюючи його з англійським перекладом. Він шукав приклади вживання слова досконалий.

Одним з віршів, який, як здається, бентежить багатьох, є Maтвій 5:48: “Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!” І важливим є те, що в оригінальному грецькому тексті не вказується, що ми повинні бути безгрішними або ніколи не припускатися помилок.

Президент Нельсон навчав: “У Maтвій 5:48 слово досконалий перекладається з грецького слова teleios, що означає “завершений”1.

Президент Нельсон навів чудовий приклад цієї істини: “Перед самим Своїм розп’яттям [Ісус Христос] сказав, що “на третій день Я буду досконалим”. Вдумайтеся в це! Безгрішний Господь, Який ніколи не робив помилок---уже досконалий за нашими земними мірками---проголошує, що досягне стану досконалості в майбутньому. Його вічне вдосконалення настане після воскресіння”2.

Небезпека перфекціонізму

Незважаючи на це, існує поширена тенденція відкидати нашу потребу в божественній допомозі й намагатися робити все власними силами та жити, не припускаючись помилок. Якщо ми так чинимо, то неминуче зазнаємо невдачі.

Учені, які вивчають поведінку людини, описують перфекціонізм як “швидкий і неухильний шлях до нещастя”. Так і є! Перфекціонізм---це крадій щастя й задоволення. Він краде вашу самоповагу, перетворює ваші найкращі зусилля на відчуття того, що ви зробили недостатньо, і може вивести вас на шлях нескінченних спроб зробити більше, ніж можливо.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Наша єдина надія на справжню досконалість—отримати її як дар з небес. Таким чином, благодать Христа дарує нам не тільки спасіння від смутку, гріха і смерті, а й спасіння від нашої постійної самокритики”3.

Будьте трохи добрішими до себе

Чи є ви найгіршим ворогом для себе? Чи знаєте ви, як облити себе багном, краще за будь кого іншого? Тож зупиніться! Натомість, почніть залучати у своє життя “Христову благодать”, щоб знайти необхідну для себе допомогу.

У цьому занепалому світі ніколи не бракуватиме тих людей, які готові вам сказати, що ви так чи інакше не дотягуєте до норми. Вам не потрібно додавати себе до того переліку критиканів.

Настав час трохи покращити ставлення до себе. Так, намагайтеся вдосконалюватися, однак, будь ласка, також пам’ятайте наступну пораду старійшини Холланда: “Я сподіваюся, що ми можемо прагнути особистого вдосконалення без негативних фізичних або емоційних наслідків, відчуття пригнічення чи руйнування самоповаги”4.

Якщо вам це легше сказати, ніж зробити, то можна почати з невеличкої вправи.

Крок за кроком

Зрештою, це життя є надто коротким, щоб думати, ніби ви постійно все псуєте. Президент Нельсон сказав про це краще: “Усім нам слід пам’ятати: люди є, щоб мати радість, а не постійне почуття провини!”5

Оскільки ви зростаєте і розвиваєтеся, то станете повністю досконалими лише в наступному житті. А тим часом просто продовжуйте робити те, що можете. Ви досягнете досконалості з Господньою допомогою і в Господній час.

У Проповіді на горі та інших ученнях Він сказав: “Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!” (Матвій 5:48).

Очікується, що кожен чоловік і кожна жінка від Бога стануть досконалими---згодом. Однак усі ми люди і підвладні гріху. Тож, щоб сповнити нас надією, пророк Мороній навчав: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність; і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді Його благодаті буде достатньо вам, щоб через Його благодать ви могли бути досконалими в Христі” (Мороній 10:32). За планом Небесного Батька ми є недосконалими створіннями, однак це не означає, що ми все ще не можемо стати чоловіками й жінками від Бога, навіть з нашими недосконалостями. І особисто я вдячний за це.

Ми можемо бути жінками і чоловіками від Бога, незважаючи на те, що постійно спотикаємося та іноді падаємо. Усе, що нам потрібно робити,---це з усіх сил намагатися жити за євангелією, а наш Спаситель допоможе зробити решту на шляху до досконалості.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 86.

  2. Рассел М. Нельсон, “Perfection Pending”, 87.

  3. Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі---зрештою”, Ліягона, лист. 2017, с. 41.

  4. Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі—зрештою”, с. 41.

  5. Рассел М. Нельсон, “Perfection Pending”, 86.