2019
Отримати і зрозуміти скерування з небес
Вересень 2019


Отримати і зрозуміти скерування з небес

Бог хоче надати нам скерування, але нам необхідні бажання й готовність отримати його.

Зображення
cell phone

Нам, молодим місіонерам у центрі підготовки місіонерів у Бразилії, призначили день, коли разом з напарниками ми мали вийти на вулиці Сан-Паулу, щоб запрошувати людей послухати місіонерські уроки. Через кілька годин ми повернулися до ЦПМ і провели збори свідчень.

Багато місіонерів розповідало про отримані спонукання піти на конкретну вулицю або підійти до певної людини. Такі історії здавалися мені дивовижними. Однак, оскільки в мене не було подібного досвіду, я думав, що, мабуть, я не є достатньо хорошим або достатньо підготовленим, щоб стати місіонером.

Відчуваючи збентеження, я звернувся по допомогу до керівників ЦПМ. Вони допомогли мені зрозуміти, що Бог дійсно готовий надавати нам настанови через Святого Духа, і в той час як мій досвід може відрізнятися від досвіду інших людей, мені все ж потрібно бути гідним скерування від Духа. Так само, як радіо потрібно налаштовувати на певну станцію або смартфон під’єднувати до Інтернету, ми повинні бути налаштовані й під’єднані, аби отримати те, що Святий Дух нам повідомляє.

Духовне виживання

Президент Рассел М. Нельсон звернувся з таким застереженням: “В майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа”1.

Він закликав нас “сягнути вище [наших] теперішніх духовних здібностей отримувати особисте одкровення, бо Господь пообіцяв: “Якщо ти [шукатимеш], ти отримаєш одкровення за одкровенням, знання за знанням, щоб ти міг знати таємниці і мирні речі—те, що приносить радість, те, що приносить життя вічне” [Учення і Завіти 42:61]”2.

Господь сподівається, що під час свого земного життя ми будемо “робити багато чого за своєю власною вільною волею, і вершити багато праведності” (Учення і Завіти 58:27). Однак дещо ми можемо здійснити лише з допомогою небес. Святий Дух відкриє нам, що необхідно робити, аби встояти—і рухатися вперед—на шляху до щастя у цьому житті й успадкувати вічне життя. “Бо ось, знову я кажу вам, якщо ви ввійдете цим шляхом, і отримаєте Святого Духа, це покаже вам усе, що вам слід робити” (2 Нефій 32:45).

Господній взірець

У Писаннях пояснюється, як Господь дає нам особисте одкровення: “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа, Який зійде на тебе і Який буде жити у твоєму серці” (Учення і Завіти 8:2).

Господь також каже нам: “Поклади довіру свою на Того Духа, Який веде чинити добре” (Учення і Завіти 11:12). Іноді Дух вестиме нас чинити добрі справи, впливаючи на думки, посилаючи ідеї, послідовність ідей, відчуття утриматися від чогось або почати щось робити, прозорливість або розуміння, сприйняття того, чого б ми не засвоїли, покладаючись на власні здібності, згадування забутих знань тощо3.

З Послання до Галатів 5:22--23 ми дізнаємося, що Святий Дух часто спілкується через почуття й емоції, такі як любов, радість, мир, довготерпіння, м’якість, доброта, віра, лагідність і поміркованість. Допомога, яку ми отримуємо від Святого Духа, часто надходить як спеціальні настанови для наших конкретних потреб; втім пам’ятайте, таке скерування вестиме вас до добрих вчинків (див. Мороній 7:13) і завжди буде в гармонії з ученнями сучасних пророків і Святим Письмом.

Отримуйте і розумійте

Можливо, одним з найбільших випробувань, які перед нами постають у земному житті, є знання того, як отримати, розпізнати спонукання і скерування Святого Духа і діяти відповідно до них. Наступні уроки можуть нам допомогти:

Зображення
satellite

Урок 1: Господь бажає надати нам особисте одкровення, але нам потрібно бути готовими його отримати.

“Одне з того, що Дух постійно давав мені розуміти з того часу, як я отримав нове покликання бути Президентом Церкви,—сказав Президент Нельсон,—це те, як сильно Господь бажає відкривати Свій розум і волю. Привілей отримувати одкровення є найвеличнішим з дарів Бога Його дітям”4.

У ЦПМ я зрозумів, що мені необхідно бути готовим до отримання усього, що Господь хоче мені послати—згідно з Його розкладом і у Його спосіб. Я зрозумів, що перешкоди можуть спричиняти відволікання, внаслідок чого ми не будемо спроможні зрозуміти, коли Господь до нас промовляє, або уважно слухати послання, яке Він хоче, щоб ми почули.

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Якщо ми хочемо мати Святого Духа в нашому житті й запрошуємо Його та навчаємося швидко дослухатися до простих спонукань, ми також зможемо заблокувати відволікаючий гамір світу й чітко зосередитися на спонуканнях Святого Духа”5.

Зображення
bar chart

Урок 2: Нам потрібно навчатися й вивчати, як діє мова Духа.

Старійшина Рональд А. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Найчастіше Дух спілкується через відчуття. Ви відчуваєте Його у словах, які знайомі вам, які мають сенс для вас, які “спонукають вас”. …

Ці відчуття є ніжними, спонукають до дій: щось зробити, щось сказати, відреагувати певним чином”6.

Навчання того, як отримувати одкровення від Святого Духа, можна порівняти з вивченням мови. Спочатку ми розуміємо трохи, можливо, майже нічого. Однак, продовжуючи докладати зусилля, ми розуміємо по кілька слів, потім речень, а потім і цілі думки. Згодом ми помічаємо, що розуміємо сказане. Щоб вивчити мову Духа, ми повинні:

  • Мати бажання навчатися.

  • Навчатися з Писань і слів сучасних прорків, як отримувати одкровення.

  • Бути уважними до духовних відчуттів.

  • Просити Бога послати скерування черезСвятого Духа.

  • Бути готовими отримувати надані настанови—не відкидати й не ставитися до них легковажно.

  • Діяти за спонуканнями.

  • Щиро прагнути отримання додаткового скерування.

Зображення
gps pointer

Урок 3: Небесний Батько має власний спосіб і час надання для нас одкровень.

Цей урок включає три принципи:

  1. Бог може й буде казати нам, що робити, аби розвиватися. Робота нашого Небесного Батька полягає в тому, щоб допомогти нам здобути вічне життя (див. Мойсей 1:39). “[Він] дбає не лише про наше втішення, але й, навіть ще більше—про наш подальший розвиток”,—сказав Президент Генрі Б. Айрінг, другий радник у Першому Президентстві7.

    Це означає, що Небесному Батькові не байдуже, які кроки ми робимо тут, на землі. Він знає, які рішення ми повинні приймати і які дії робити, щоб ми “могли стати синами [і дочками] Бога” (Moроній 7:48). “Більше, ніж ви навіть можете уявити, Він бажає, аби ви досягли своєї долі—повернулися до вашої божественної домівки з честю”,—сказав старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів8.

  2. Іноді ми не розуміємо причини надання небесних настанов. Бог час від часу надає нам такі настанови, яких ми не очікували. Я пам’ятаю, як сидів на причасних зборах, і в цей час у розумі виникла чітка думка. Та настанова прийшла не у вигляді голосу або нашіптування, але у вигляді чіткої думки про те, що слід зробити. Я не сподівався отримати таку настанову під час причасних зборів.

    Я звернувся до дружини і розповів про щойно отримане спонукання. Вона зазначила, що мені слід до нього дослухатися, хоча ми й не розуміємо причини такої настанови.

    Ми виконали ту настанову і з часом отримали кілька доказів того, що отримане скерування принесло нам більший спокій і запевнення, що ми залишаємося на нашому шляху зростання.

  3. Ми повинні з готовністю виконувати Божу волю. У своїй досконалій мудрості Бог знає, що для нас є найкращим. Він, з огляду на Божественне бачення, показує нам кращий шлях. Однак часто для нас це є трудністю. У цьому, як і в усьому іншому, Господь Ісус Христос є нашим досконалим взірцем. Він перетворив Батькову волю на Свою власну. Коли Спаситель страждав за наші гріхи, Він молився: “Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене… Та проте,—не як Я хочу, а як Ти” (Maтвій 26:39).

    Ми також повинні з готовністю слухатися Божої волі, а не діяти за власними бажаннями. Якщо ми приймаємо Його волю і виконуємо її, то готуємо себе до отримання подальшого скерування. Старійшина Беднар навчав, що, “шануючи наші завіти і дотримуючись заповідей, завжди прагнучи постійно чинити добро і ставати кращими, ми можемо йти з впевненістю в тому, що Бог скеровуватиме наш поступ”9.

Отримання допомоги з небес

Наш вічний розвиток залежить від отримання особистого скерування від Святого Духа. Тож нехай кожен з нас виконає пораду Президента Нельсона прагнути отримання одкровення для свого життя. Якщо ми віримо й довіряємо тому, що Бог хоче послати нам скерування через Святого Духа, тоді, щиро зосередивши своє життя на отриманні допомоги з небес, ми отримаємо необхідне скерування.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона,, трав. 2018, с. 96.

  2. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, с. 95.

  3. Див. Девід А. Беднар, “Дух одкровення”, Ліягона, трав. 2011, сс. 87–90.

  4. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, с. 94.

  5. Девід А. Беднар, “Receiving, Recognizing, and Responding to the Promptings of the Holy Ghost” (Ricks College Devotional, Aug. 31, 1999).

  6. Рональд А. Разбанд, “Хай нас Дух Святий веде”, Ліягона, трав. 2017, с. 94.

  7. Генрі Б. Айрінг, “Зоставляю вам мир”, Ліягона, трав. 2017, с. 17.

  8. Дітер Ф. Ухтдорф, “Радісно жити за євангелією”, Ліягона, лист. 2014, с. 123.

  9. Девід А. Беднар, “Дух одкровення”, с. 90.