2019
Чи можу я відчувати Духа, якщо в моєму домі безлад?
Вересень 2019


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Чи можу я відчувати Духа, якщо в моєму домі безлад?

Я ніколи не думала, що Дух може перебувати в моєму захаращеному домі. Та я помилялась.

Автор живе в штаті Юта, США.

Я несла тацю з їжею, яку приготувала моя свекруха, до свого захаращеного дому, де все припало пилом. Єдина мешканка сиділа там, де вона завжди й сиділа: у великому кріслі, поставленому так, щоб вона могла бачити вікно. Вона витягнула вперед набряклі ноги, а ціпок, яким вона користувалася з великими зусиллями, стояв біля її руки. Вона усміхнулася, побачивши мене, подякувала за їжу, і, вибачаючись, запитала, хто я. Коли я сиділа поруч з нею і слухала її історії, мене сповнювали тепло і спокій.

Минуло три роки, і я сиділа на підлозі зі своїми двома малими дітьми, гойдаючи їх на ногах і співаючи пісеньку про коника. Усього за метр від мене на кухні панував безлад, а по всій підлозі були розкидані іграшки. Раптом я відчула запевнення від Духа, що я перебуваю саме там, де повинна бути. Тепло і спокій заполонили мою душу, принесли їй заспокоєння і додали енергії, якої зовсім не було.

Минуло ще два роки, і я лежала в ліжку. На підлозі лежала гора прання, на столі зліва від мене---розкиданий стос паперів, а я годувала мого новонародженого сина вже вчетверте за цю ніч. Я доторкнулася кінчиками пальців до його довгих вій, відчула його м’яку лису голову і була просто в захваті, коли він своїми пальчиками ухопився за мереживо моєї сорочки. Я знову відчула тепло і спокій, і мене вже не турбувало те, що я іноді не сплю о третій ранку.

Під час кожного з цих випадків Святий Дух був зі мною, кажучи, що я була в правильному місці й робила правильні речі, і в кожен з цих разів я була в неприбраному домі.

Я й досі пам’ятаю здивування, яке я вперше відчула, усвідомивши цей зв’язок. Я почала ставити під сумнів свій досвід. Зрештою, я зростала з думкою про те, що Святий Дух не перебуває в нечистих місцях---і до них я відносила неприбраний дім. І ці думки майже завжди супроводжувалися посиланням з Писань. У 1 Нефії 10:21 ми дізнаємося, що “ніщо нечисте не може жити з Богом”. І Господь каже нам в Ученні і Завітах 88:124: “Перестаньте бути ледачими [і] перестаньте бути нечистими”.

Іронія полягає в тому, що я не помітила глибшого значення цих уривків з Писань: важливості утримувати особисті храми---наш розум і наше тіло---чистими, а натомість відразу ж зосередилася на фізичному аспекті. Усі ті уроки навчали мене того, що моя цінність молодої дружини і матері повністю залежала від того, наскільки досконалим і чистим був мій дім. Наслідки таких вірувань були жахливими.

Я завжди завмирала від страху, коли стан мого дому не був ідеальним. Я часто не дослухалася до спонукань Духа, бо, озираючись навколо у своєму помешканні, думала: “Ні, Дух тут точно не може перебувати”.

Я не можу пригадати точний момент, коли усвідомила, що відчуваю Духа в домі, який далеко не відповідає храмовим нормативам чистоти. Однак я точно пам’ятаю, коли зрозуміла, що Господь, у своїй безмежній здатності виявляти співчуття й симпатію, помітив далеко недосконалі зусилля, які я докладала, прийняв їх і все ще посилає мені духовного напарника, якого я так відчайдушно потребую. Йому не потрібно, щоб я була досконалою прямо зараз---Він хоче, щоб я робила все, на що спроможна.

Це не сталося за ніч, однак я повільно звільнилася від того, що старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, назвав “токсичним перфекціонізмом” (див. “Отож будьте досконалі—зрештою”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 42). Я почала дозволяти собі вірити в те, що Святий Дух може перебувати зі мною навіть тоді, коли в мене немає сил, щоб не спати всю ніч, бо у дитини прорізуються зуби, і дбати про прання. Натомість, я роблю все можливе, щоб давати все, що можу віддати, і прийняти любов, яку Небесний Батько посилає мені за це. Я не відмовляюся від того, щоб навчитися краще займатися домашніми справами, я просто приймаю ту благодать і натхнення, які Господь так довго намагається дати мені. Оскільки я утримую себе в духовній чистоті й роблю те, що Він просить мене робити, Святий Дух приходить незалежно від того, наскільки прибраний мій дім.