2019
Вітраж
Березень 2019 р.


“Вітраж”, Ліягона, лют. 2019

Лише електронна версія

Вітраж у Римському центрі для відвідувачів

Вітраж у центрі для відвідувачів Римського Італійського храму є не просто красивим, але й являє собою могутнє свідчення.

Блискуча краса вітражів освітлює храми по всьому світові. Є щось надзвичайне у вишуканих візерунках і малюнках на цих шедеврах, щось, що може торкнутися сердець і зміцнити свідчення унікальним способом.

Вражають не тільки вікна самі по собі, але й кількість часу, праці та терпіння, присвячених створенню навіть найпростішого дизайну. Оскільки немає двох однакових віконних стекол, художники мають дбайливо обирати, з яким склом їм працювати. Усе скло обережно вирізають, а потім надають йому певної форми. Деталі малюють на склі і фіксують за допомогою високої температури. Потім кожен шматочок обережно розміщують у належному місці і обрамляють за допомогою тонкої смужки зі свинцю. Вони поєднуються за допомогою припою (металу, який плавиться при нагріванні до невисокої температури і швидко твердіє). Потім роботу часто закріплюють, щоб захистити скло всередині свинцю, і роблять його водовідштовхуючим.

Пам’ятаючи про цей складний процес, уявіть, скільки роботи потрібно вкласти у створення масивного вітражного муралу, на якому зображене земне служіння Христа, тому що саме це дивовижним чином менше ніж за рік зробили Том і Ґейл Холдмани з Прово, штат Юта, США, а також команда художників, дизайнерів і моделей. Результат їхньої праці виставлений у центрі для відвідувачів Римського Італійського храму, і від нього захоплює подих!

Початок проекту

Спочатку планувалося зробити в центрі для відвідувачів Римського храму відеостіну, але ці плани було скасовано, що відкрило шлях для встановлення тут вітража. Було намальовано сюжетний ескіз для цього вікна; потім актори в костюмах позували, щоб художники змогли створити картину для вітража.

“Нас не залишало відчуття, що треба дотримуватися певної ідеї у дизайні,---каже брат Холдман.--- Зрештою ми зробили складний ескіз цілої картини, щоб закарбувати емоції акторів”. Після створення фінального ескізу Том зміг розпочати роботу зі склом.

У вікні зображено Спасителя і Його Дванадцятьох Апостолів під час Його земного служіння. Його навмисно розташували у центрі Центру для відвідувачів, щоб саме його люди спершу побачили, коли заходять до будівлі. Потім, коли відвідувачі переходять до іншого боку вікна, вони можуть побачити мармурові статуї Христа і перших Дванадцятьох Апостолів.

Притчі на притчах

Крім всього іншого, цей вітраж вражає тим, що на ньому зображено не лише одну сцену із земного служіння Господа. У тому, що на перший погляд виглядає, як одна сцена, зображено Ісуса Христа і Дванадцятьох Апостолів посеред персонажів і символів, які представляють події та людей із земного служіння Господа, а також кожну з притч, якими Він навчав. Холдмани радіють, що відвідувачі можуть побачити цей вітраж і знайти свої улюблені історії про Христа.

Особливо символічною є історія про жінку біля криниці. Вона представляє більше історій, аніж просто про жінку біля криниці; вона тягнеться до Спасителя, як жінка, що страждала на кровотечу, а каміння біля неї символізує жінку, яку звинуватили у перелюбі і привели на побиття камінням.

“Жінка біля криниці---це моя улюблена частина вітража, тому що вона представляє стількох різних жінок з Нового Завіту,---каже сестра Холдман.--- У кожної з тих жінок була якась своя зовнішня потреба, але врешті-решт кожна з них потребувала зцілення. Їхні історії та віра дійсно є свідченнями для мене і, сподіваюсь, для багатьох відвідувачів про цілющу силу Спасителя”.

Місіонерський засіб, що світиться

Одне із найщиросердніших сподівань Холдманів полягає в тому, щоб їхній вітраж став корисним місіонерським засобом у центрі для відвідувачів. “Цей твір мистецтва був створений, аби стати наочним свідченням про Христа”,---пояснює сестра Холдман. У роботі присутні символи та елементи про Христове народження, розп’яття, Спокуту, Воскресіння і багато інших.

“Ми додали зображення, які існують в інших християнських релігіях, наприклад, хрест або терновий вінець, щоб вони, можливо, запалили іскру впізнання і дозволили зацікавленим і місіонерам спиратися на спільні вірування,---каже брат Холдман.--- Це вікно показує, що те, що є важливим для них, є важливим і для нас. Воно показує, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів---це християнська церква. Я сподіваюсь, що це допоможе людям повністю це зрозуміти”.

Завершення

Після невтомної роботи над реалізацією цього дивовижного проекту у термін, менший ніж один рік, брат і сестра Холдмани із смиренням і надзвичайною радістю побачили завершення цього мистецького твору. “Цей твір дійсно дозволяє побачити, як історії про служіння Христа накладаються одна на одну і перетинаються, а також стосуються нас у сьогоденні,---каже сестра Холдман.--- Ми не дуже відрізняємося від тих, хто жив за часів Христа, тому що нам, так само, як і їм, потрібен Він і Його вчення”.

“Ми спеціально зробили вітраж таким чином, щоб всі лінії скла показували на серце Спасителя, яке розташоване в центрі,---пояснює брат Холдман.--- Усе на цьому мистецькому творі, від будівель до зросту людей, вказує на Нього”.