2015
Як сімейна історія змінює наше серце і розум
Лютий 2015


Як сімейна історія змінює наше серце і розум

Дослідження сімейної історії та виконання храмових обрядів за наших предків допомагає нам побачити, що Бог створив Свій план для всіх і в той же час для кожного.

Зображення
Family members looking at family photographs.

Упродовж років під час кожного відвідування храму я думала про свою прапрабабусю Ханну Марію Іглс Гарріс (1817–1888), але не тому, що мені потрібно було виконати за неї храмові обряди.

Марія (вона хотіла, щоб так її називали)—одна з причин того, чому вся моя сім’я у Церкві. Вона охристилася у 1840 році в Англії, отримала ендаумент у Наву, шт. Іллінойс, була запечатана зі своїм чоловіком в Уінтер-Квотерз, шт. Небраска, і померла в Юті. Перебуваючи у храмі, я думала не про обряди, які за неї потрібно було виконати, а про те, як ті обряди зв’язали її та мене, долаючи час і простір.

Дитиною я жила у тому ж містечку в Юті, де жила й вона, а згодом я відвідала Уінтер-Квотерз, Наву і невеличке село в Англії, де вона народилася. Я була вражена тим, яку велику відстань вона подолала, і яка велика різниця між її життям і моїм.

Однак попри час, простір і обставини, які розділяють нас, я відчуваю зв’язок зі своєю прапрабабусею як завдяки запечатувальному завіту, так і завдяки знанню про її життя. Цей зв’язок допомагає ясніше зрозуміти причини того, чому потрібно вести сімейну історію, та загальну картину храмового поклоніння.

Занурення в дослідження сімейної історії навчає нас про широчінь і велич масштабів Божих творінь та звертає особливу увагу на те, якою індивідуальною і милостивою є Спокута Христа.

Сімейна історія допомагає відчути сильнішу любов

Господь навчав, що хоча світи, які Він створив для Своїх дітей “незліченні … для людини; … все пораховано для Мене, бо вони є Моїми і Я знаю їх” (Moйсей 1:35). Сімейна історія і храмова робота дають нам можливість приєднатися до Ісусової роботи зі спасіння1. Це може допомагати нам дізнаватися, як виявляти любов і милість нашим сім’ям, ближнім, кожному, кого ми зустрічаємо, бо всі вони є нашими братами і сестрами2.

Якщо ми пам’ятаємо своїх предків, ми усвідомлюємо масштаби плану і творінь нашого Небесного Батька. Господь створив для нас місце, щоб ми пройшли випробування, мали віру, але оскільки дуже мало людей мають можливість отримати повноту Божих завітів у земному житті, милість роботи за померлих нагадує нам, що Господь любить всіх Своїх дітей і забезпечив шлях, аби всі могли вибрати і прийняти повноту благословень євангелії, незалежно від своїх обставин у земному житті (див. 2 Нефій 26:20–28, 32–33).

Крім того, коли ми дізнаємося про життя своїх предків, це може нагадувати нам, що не все у житті буде просто, що будуть розчарування і несправедливість у цьому занепалому світі. Але знання про їхнє життя і виконання обрядів за них може також нагадувати нам, що нікого не залишено поза Божою любов’ю (див. Римлянам 8:38–39).

Мою бабусю Марію ця істина сповнила силою, як тільки вона вперше про неї почула. У 1840–1841 роках, коли виконувалася перша хвиля хрищень за померлих у річці Міссурі та в частково завершеному храмі Наву, вона скористалася можливістю охриститися за свою померлу сестру, яка пішла з життя до того, як місіонери приїхали до Англії3. Хоча я ніколи не зустрічалася з Марією, я розділяю її любов до братів і сестер та знання, що ця любов триватиме після смерті завдяки храмовим обрядам. Те, що у нас обох є це знання, також допомагає мені відчувати до неї любов.

Зображення
Joseph Smith looking out a window.

Не дивно, що пророк Джозеф Сміт був майже приголомшений прекрасним і милостивим вченням про спасіння померлих, яке він описує як “найславетніш[е] з усіх питань, яке належить до вічної євангелії” (УЗ 128:17): “Нехай гори радісний окрик здіймають, і ви, усі долини, волайте вголос; і всі ви, моря й суші, розповідайте про чудеса вашого Вічного Царя! І ви, річки, і струмки, і струмочки, линьте з радістю. Нехай ліси і всі дерева полів вихваляють Господа; і ви, тверді скелі, плачте від радості! І нехай сонце, місяць і ранкові зорі співають разом, і нехай усі сини Бога радісний окрик здіймають! І нехай вічні сотворіння проголошують Його ім’я на віки вічні!” (УЗ 128:23)4.

Як і Марія, яка з радістю охриститлася за свою сестру, інші перші святі так само раділи. Одна з тих перших святих останніх днів—Саллі Карлайл—писала: “Яким славетним є те, що ми віримо, а … тепер можемо христитися за всіх наших померлих друзів і спасти їх стільки, про скількох зможемо дізнатися”5.

За всіх і за кожного

Як показують ці роздуми, широчінь сімейної історії співвідноситься з особистісним підходом. Ми дізнаємося не лише про величину, але і про глибину Господньої любові, бо Він опікується кожним окремо. Господь, Який бачить падіння горобця на землю і шукає одну загублену вівцю, маючи сотню (див. Maтвій 10:29; Лука 15:4), не спокутує нас усіх разом, але одного за одним, так само, як Він служив людям під час свого земного служіння і як Він благословляв людей, які зібралися навколо храму в Баунтіфулі (див. 3 Нефій 17).

Подібним же чином Господь навчав перших святих найточнішим нормам ведення записів про виконання роботи за кожного померлого (див. УЗ 128:1–5, 24). Таким чином, ми проводимо ретельну роботу з пошуків кожного родича, а не лише створюємо каталог імен. Завдяки цій роботі ми можемо бачити Божу милість, Його співчуття і цінність кожної душі.

Крім цього, дізнаючись історії з життя предків, ми вчимося їх любити, якими б не були їхні помилки й недоліки. Коли ми дізнаємося, як зміни в нормах моралі впливали на рішення наших предків, ми відчуваємо до них співчуття. Цей процес повинен покращити нашу здатність розвивати таку ж любов до живих: як до членів наших сімей, так і до всіх Божих дітей. Здобуття глибшого відчуття того, що всі люди, навіть та більшість, яка прийшла на землю, не маючи можливості отримати обряди, є дітьми небесних батьків, допомагає нам цінувати те, що життя є випробуванням віри та витривалості для кожного, хто коли-небудь жив, “відповідно до того, як вони використовували те світло, яке [Бог] дав їм”6.

Очищуючий вплив сімейно-історичної роботи може збільшувати нашу здатність любити. Якщо ми вчимося любити людей, які давно померли, які жили зовсім не так, як ми, то чи не почнемо ми тоді усвідомлювати, з якою любов’ю і милістю Бог ставиться до нас? І хіба ми тоді не будемо любити свої сім’ї та ближніх і не будемо співчутливими до їхніх недоліків?

Зображення
An old photograph of Mariah Eagles Harris (1817-88).

Коли інші люди бачать єдину фотографію моєї бабусі Марії, яка збереглася, вони часто кажуть, що вона їм здається суворою і неприємною людиною. Я відразу ж захищаю бабусю, бо знаю її. Я знаю людину, яка ходила уздовж ріки Северн маленькою дівчинкою, потім матір’ю малих дітей. Я знаю людину, яка перетнула океан, народивши під час подорожі четверту дитину. Я знаю людину, яка послала чоловіка на війну і, поки його не було, втратила немовля. Я знаю людину, яка пройшла 1609 км до нової домівки у західній американській пустелі. Я знаю людну, яка працювала, укладала завіти, займалася сільським господарством і любила. І знаючи її, я відчула смак любові наших небесних батьків до неї і до кожної їхньої дитини.

Сімейна історія—велич масштабів і милостива суть

Суть сімейної історії не в тому, щоб користуватися комп’ютером; не в тому, щоб читати старі рукописні тексти або робити докладні нотатки і цитування. Усе це засоби або методи ведення сімейної історії, але вони не є суттю сімейної історії, і вони не пояснюють значення того, чому святі останніх днів шукають своїх предків. За своєю суттю сімейна історія навчає нас величі масштабів творіння і викуплення та одночасно нагадує нам про особистісну і милостиву суть Христової Спокути.

Пошуки родичів можуть мати подібний вплив на наше серце і розум, коли ми усвідомлюємо, що всі ті люди—“незліченн[і], як пісок на березі морському” (Moйсей 1:28)—є дітьми небесних батьків, які їх люблять і знають. Не дивно, що Джозеф Сміт описував вхід у целестіальне царство як проходження через ворота, які мають “незрівнянну красу” (УЗ 137:2), бо що може бути прекраснішим за можливість бути спасенними з тими, кого ми знаємо і любимо, кого, як і нас, було викуплено Божою безмежною і особистісною любов’ю? Я з нетерпінням чекаю на зустріч зі своєю бабусею Марією біля воріт.

Посилання:

  1. Див. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 475.

  2. Старійшина Рассел М. Нельсон навчав про один з аспектів духа Іллі—особливий прояв Святого Духа—“свідчити про божественну природу сім’ї”. Це може означати як божественну природу наших земних сімейних стосунків, так і божественність та потенціал Божих дітей. Russell M. Nelson, “A New Harvest Time”, Ensign, May 1998, 34. Див. також Річард Г. Скотт, “Радість від викуплення померлих”, Ліягона, лист. 2012, с. 93.

  3. Марія Гарріс охристилася за сестру Едіт Іглс, 1841 р., Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, записи про виконання обрядів за померлих у Наву, 1840–1845, Бібліотека сімейної історії США/Канада, фільм 485753, номер 2, том A, сторінка 42.

  4. Для більш поглибленого обговорення того, як смерті в сім’ї Смітів вплинули на пошуки Джозефом Смітом відповідей стосовно спасіння, див. Richard E. Turley Jr., “The Latter-day Saint Doctrine of Baptism for the Dead” (BYU family history fireside, Nov. 9, 2001), familyhistory.byu.edu.

  5. Sally Carlisle, in Steven Harper, Making Sense of the Doctrine and Covenants: A Guided Tour through Modern Revelations (2008), 470–471.

  6. Учення Джозефа Сміта, с. 411; див. також Повторення закону 8:2; Moроній 7:16; Учення і Завіти 76:41–42; 127; 137:7–9; Aвраам 3.