2015
Нещодавно я втратив близького друга. Як мені подолати смуток?
Лютий 2015


Запитання і відповіді

“Нещодавно я втратив близького друга. Як мені подолати смуток?”

Смерть друзів—це одне з найважчих випробувань, які постають перед нами. Скорбота—це природне почуття після такої втрати. Вам сумно, тому що ви дбали про свого друга. “Живіть разом у любові так, щоб оплакувати втрату тих, хто помер” (УЗ 42:45).

Серед важких почуттів, які можуть з’явитися у смутку, це сум, роздратування, безнадія, втома, небажання брати участь у заходах та почуття приголомшеності. Але в той же час люди, які сумують, часто знаходять мир. Коли вони шукають Господа і наближаються до Нього, то отримують Його обіцяння: “Благословенні всі ті, хто тужить, бо вони втішаться” (3 Нефій 12:4). Смуток—болісне почуття, але він зцілює.

Коли ви будете працювати над своїми почуттями, намагайтеся зосереджуватися на позитиві. Плекайте хороші спогади про свого друга. Моліться, щоб відчувати мир і втішення Спасителя. Знаходьте надію в любові, доброті та плані спасіння Небесного Батька.

Почуття смутку не означає, що у вас немає віри. Президент Томас С. Монсон розповідав на генеральній конференції про втрату своєї дружини. Він сказав: “Сказати, що я сумую за нею, це майже нічого не сказати про глибину моїх почуттів”. Потім він говорив про випробування і завершив такими словами: “Ми знаємо, що будуть часи, коли ми відчуватимемо невимовний сум, коли нас охопить смуток і коли наші випробування будуть на межі наших можливостей. Однак такі труднощі дозволяють нам змінитись на краще, перебудувати наше життя у такий спосіб, як навчає нас Небесний Батько” (“Не залишу тебе, й не покину тебе”, Ліягона, лист. 2013, сс. 85, 87).

Яким чином смерть вашого друга може надихати вас змінюватися на краще?

Поєднання смутку і віри

Смуток не є чимось поганим. (Однак він може стати поганим, якщо ми постійно перебуваємо в депресії). Поєднання смутку і віри—це найкращий спосіб пристосуватися до труднощів, які приходять із втратою близької людини. Подумайте про свого друга зараз, коли він знаходиться в духовному світі, і що він там може робити. Він чи вона любить вас і хоче, щоб ви були щасливі. Знання про духовний світ може поглибити ваше розуміння плану спасіння і принести спокій, надію і віру. Не забувайте молитися Небесному Батькові про допомогу. Небесний Батько і Його Син Ісус Христос знають, що саме ви відчуваєте, і допоможуть, якщо ви щиро попросите.

Мері Г., 14 років, шт. Вірджинія, США

Шукайте допомогу в Писаннях

Нещодавно в автомобільній катастрофі трагічно загинула моя хороша подруга. Я знайшла втіху, звернувшись до Христа. Мені треба було здобути свідчення про Христову любов до кожного з нас. Мені треба було зрозуміти, хто ми такі як діти Бога, а найважливіше, мені треба було зрозуміти Божий план і волю для Його дітей. Коли я звернулася до Нього через Писання, відвідування церкви і церковні матеріали, то змогла здобути те свідчення й відчути мир та втіху. Особливо допомогли уроки для молоді під назвою “Як я можу знайти втіху, коли помирає небайдужа мені людина?” Усі уривки з Писань, статті і відео у цьому уроці просто дивовижні і змінили моє життя.

Медлін Н., 18 років, шт. Айова, США

Бог любить вашого друга

Хоча може бути важко справлятися зі смутком, план спасіння нашого Небесного Батька через Святого Духа може втішати вас думкою, що колись ви знову зустрінетеся зі своїм другом. І пам’ятайте, що життя тут, на землі,—це лише дуже коротка мить для нас, під час якої ми пройдемо перевірку і випробування. Небесний Батько забезпечив місце вашому другові. Бог любить Своїх дітей.

Марвін С., 16 років, Метро Маніла, Філіппіни

Будьте щасливі за свого друга

Коли я втрачаю близьких людей, то намагаюся пам’ятати, що в Небесного Батька є план для них і що я знову їх побачу. Ми можемо бути щасливі за них, бо їм більше не треба страждати від скорбот земного життя. Боляче думати, що фізично їх більше немає, але ми можемо чекати на нову зустріч з ними.

Аріадна Т. 19 років, Мехіко, Мексика