2011
Єдина істинна й жива Церква
Серпень 2011


Єдина істинна й жива Церква

З виступу на семінарі для нових президентів місій 25 червня 2010 р.

Чи означає це, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є єдиною істинною церквою?

Зображення
Elder Dallin H. Oaks

Наш основний обов’язок і мета—свідчити про Ісуса Христа світові, що страждає через незнання про Його божественну місію. Щоб виконати цей величний обов’язок, я говоритиму про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів як єдину істинну і живу Церкву. Я знаю, що мої слова будуть іти всупереч такому важливому поняттю як “політкоректність”.

У наш час дуже популярною є ідея про те, що всі Церкви істинні. В дійсності, ідея про те, що всі церкви однакові, є вченням антихриста. Це ілюструє розповідь з Книги Мормона про Коригора (див. Aлма 30). Цей епізод було дано, щоб викласти нам важливий урок у наші дні.

У одкровенні, даному пророкові Джозефу Сміту в 1831 році, невдовзі після організації Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ішлося про тих, кому було дано “силу закласти основи цієї Церкви”. Потім Господь назвав Церкву “єдин[ою] істинн[ою] й жив[ою] Церкв[ою] на лиці всієї землі, якою Я, Господь, дуже задоволений” (УЗ 1:30).

Завдяки цій заяві Господа ми називаємо Його Церкву—нашу Церкву—“єдин[ою] істинн[ою] Церквою”. Іноді ми це робимо таким способом, який дуже ображає людей, що належать до інших церков або сповідують інші філософії. Але Бог не навчав нас тому, що спонукало б ставитися зверхньо до інших людей. Безумовно, усі церкви й філософії мають елементи істини, одні більше, інші—менше. Безумовно, Бог любить усіх Своїх дітей. І безумовно, Його євангельський план призначається для всіх Його дітей відповідно до Його розкладу.

То що ж тоді означає, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є єдиною істинною церквою?

Три ознаки—(1) повнота вчення, (2) сила священства і (3) свідчення про Ісуса Христа—пояснюють, чому Бог проголосив і чому ми, як Його служителі, підтримуємо ідею про те, що ця Церква є єдиною істинною і живою Церквою на лиці всієї землі.

1. Повнота вчення

Коли Ісус Христос був на землі, Він викладав Своє вчення у його повноті—тобто навчав плану, створеному нашим Небесним Батьком для вічного розвитку Його дітей. Пізніше багато з тих євангельських істин було втрачено, оскільки їх розбавили принципами чи філософіями, що панували в тих частинах світу, де проповідувалося християнство, а також внаслідок політичних маніпуляцій. Ми називаємо цю втрату повноти істини Відступництвом.

Багато церков і філософських течій, що існують у сьогоденному світі, містять, у тій чи іншій мірі, істини, відкриті Богом у давнину, але переплетені з людськими філософіями чи фальсифікаціями. Ми впевнені, що більшість релігійних керівників і послідовників є щирими віруючими, які люблять Бога, розуміють Його і служать Йому з усіх сил. Ми в боргу перед чоловіками і жінками, які зберігали світло віри і знання упродовж століть до сьогоднішнього дня. Ми хочемо, щоб усі представники інших церков чи релігійних течій, які досліджують нашу церкву, зберегли все хороше, що в них є, і прийшли й побачили, як ми можемо розширити їхнє розуміння істини й поглибити їхню радість, якщо вони наслідуватимуть цю істину.

Оскільки так багато було втрачено під час Відступництва, виникла необхідність, щоб Господь відновив повноту Свого вчення. Це почалося з того, що ми називаємо Першим видінням Джозефа Сміта.

Повнота євангелії Ісуса Христа починається із запевнення, що ми жили як духи до свого приходу на цю землю. Це є підтвердженням того, що земне життя має мету. Це навчає, що нашою найвищою метою має бути бажання стати такими, як наші небесні батьки. Ми досягаємо цього, коли стаємо гідними уславлених целестіальних умов і стосунків, які називаються піднесенням або вічним життям, завдяки чому будемо наділені силою залишатися сім’єю навіки.

Учення Ісуса Христа, якщо його розуміти в повноті, є планом, за допомогою якого ми можемо стати такими, якими Бог сподівається побачити своїх дітей. Цього непорочного й досконалого стану можна досягнути завдяки неперервному ланцюжку завітів, обрядів та вчинків; накопиченню правильних рішень і постійному покаянню. “Це життя є часом для людей підготуватися до зустрічі з Богом” (Алма 34:32). Це стало можливим завдяки Спокуті Ісуса Христа і послуху законам та обрядам Його євангелії.

Відновлена євангелія Ісуса Христа є всеохоплюючою, універсальною, наповненою милосердям та істинною. Після отримання необхідного досвіду земного життя всі сини й дочки Бога воскреснуть і підуть до царства слави, яке є більш прекрасним, ніж будь-яка смертна людина може це собі уявити. Лише за невеликим винятком навіть дуже злочестиві згодом потраплять до чудового, хоча і нижчого, царства слави. Усе це відбудеться завдяки любові Бога до Своїх дітей і стане можливим завдяки Спокуті та Воскресінню Ісуса Христа, “Хто прославляє Батька і спасає всі творіння Його рук” (УЗ 76:43).

2. Сила священства

Другою і абсолютно невід’ємною ознакою “єдин[ої] істинн[ої] й жив[ої] Церкв[и] на лиці всієї землі” є влада священства.

У Біблії чітко сказано, що влада священства є необхідною і ця влада має передаватися покладанням рук тих, хто нею володіє. Влада священства не з’являється завдяки бажанню служити або читати Писання. Коли цю владу було втрачено через відступництво, її необхідно було відновити за допомогою тих воскреслих осіб, які мали цю владу у смертному житті і яких було послано передати її. Це стало етапом процесу Відновлення євангелії, і та влада священства, разом з ключами, необхідними для скерування її функцій, зараз існує в цій Церкві й ні в якій іншій.

Внаслідок того, що у нас є сила священства, провідники і належним чином уповноважені члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів мають право виконувати необхідні обряди священства, такі як хрищення, надання дару Святого Духу, благословення причастя.

Ключі священства, які тримає наш пророк, Президент Томас С. Монсон, і кожен з пророків та Президентів цієї Церкви, надають йому право отримувати одкровення для всієї Церкви. Ця Церква є “живою”, бо у нас є пророки, які продовжують передавати нам слово Господа, необхідне для нашого часу.

3. Свідчення про Ісуса Христа

Третя причина того, чому ми є єдиною істинною Церквою, полягає в тому, що ми маємо дану через одкровення істину про природу Бога і наші з Ним стосунки. Таким чином, у нас є унікальне свідчення про Ісуса Христа. По суті, саме наше вірування в природу Бога вирізняє нас від офіційних віровчень більшості християнських деномінацій.

Уложення віри, наше єдине офіційне проголошення про вірування, починається таким чином: “Ми віримо в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина Ісуса Христа, і в Святого Духа”. Це вірування в Божество об’єднує нас з іншими християнами, але для нас це означає щось інше, ніж для більшості. Ми наполягаємо на тому, що ці три члени Божества є різними і окремими істотами і що Бог Батько не є духом. Він—уславлена Істота, Яка має відчутне на дотик тіло, так само, як і Його Син Ісус Христос. Хоча Вони є різними істотами, однак єдиними у Своїй меті.

Перше видіння Джозефа Сміта показало, що поширені ідеї про природу Бога та Божества були невірними і не могли привести своїх прихильників до тієї долі, якої бажав для них Бог (див. Джозеф Сміт—Історія 1:17–19). Отримане в подальшому сучасне одкровення відкрило важливість цієї фундаментальної істини і дало нам Книгу Мормона. Ця нова книга Писань є другим свідком Ісуса Христа. Вона є підтвердженням біблійних пророцтв і вчень про природу і місію Христа. Вона поглиблює наше розуміння Його євангелії і Його повчань під час земного служіння. Вона також є джерелом багатьох учень, за допомогою яких ми можемо знати про істинність усього цього.

Ми не основуємося на мудрості світу чи на філософіях людських, якими б поширеними чи шанованими вони не були. Наше свідчення про Ісуса Христа основується на одкровеннях, даних Богом Його пророкам і кожному з нас. (Див. 1 Коринтянам 2:1–5; 2 Нефій 28:26).

То що ж свідчення про Ісуса Христа спонукає нас стверджувати?

Ісус Христос—Єдинонароджений Син Бога, Вічного Батька. Він—Творець цього світу. Завдяки Своєму незрівнянному земному служінню, Він є нашим Учителем. Завдяки Його Воскресінню всі люди, які будь-коли жили на землі, воскреснуть з мертвих. Він—Спаситель, Чия спокутна жертва сплатила за Адамів гріх і відчинила нам двері прощення за наші особисті гріхи, аби ми могли очиститися і повернутися в присутність Бога, нашого Вічного Батька. Це основне послання пророків усіх віків.

Я урочисто складаю своє свідчення про Ісуса Христа і про істинність Його євангелії. Він живий, і Його євангелія істинна. Він є Світлом і Життям світу (див. УЗ 34:2). Він—Дорога до безсмертя і вічного життя (див. Іван 14:6). Я не можу осягнути розумом диво Спокути Ісуса Христа. Але Святий Дух свідчить мені про її істинність, і я радію, що можу присвятити своє життя проголошенню євангелії.

Фрагмент картини Цих Дванадцятьох Ісус послав проголошувати євангелію, художник Уолтер Рейн, з люб’язного дозволу Музею історії Церкви

Відновлення Мелхиседекового священства, художник Уолтер Рейн © IRI; Бажання мого серця, художник Уолтер Рейн, люб’язно надано Музеєм історії Церкви