2011
Як я повинен реагувати, коли мої друзі кажуть, що жодна людина не бачила Бога?
Серпень 2011


Запитання і відповіді

“Як я повинен реагувати, коли мої друзі кажуть, що жодна людина не бачила Бога?”

Ймовірно, ваші друзі прочитали кілька віршів у Біблії, в яких сказано, що людина не може бачити Бога (див. Вихід 33:20; Іван 1:18; 1 Tимофію 6:14–16; 1 Івана 4:12). Складається враження, що ці вірші суперечать іншим віршам з Біблії, в яких ідеться про те, що люди, такі як Яків, Авраам, Мойсей та Ісая, дійсно бачили Бога (див. Буття 18:1; 32:30; Вихід 33:11; Iсая 6:1).

На щастя, ми маємо переклад Біблії, зроблений Джозефом Смітом, де роз’яснюються ті чотири уривки з Писань, у яких розповідається, що людина не може бачити Бога. Натхненний перегляд пророком цих віршів пояснює, що грішні люди не можуть бачити Бога, а лише ті, хто має віру. І навіть у цьому випадку праведна людина має бути змінена—переображена,—щоб побачити Бога (див. УЗ 67:11). У Дорогоцінній Перлині розповідається про Мойсея, який бачив Бога, але Мойсей пояснює, що його духовні, а не фізичні очі бачили Бога (див. Moйсей 1:11).

Ви можете сказати своїм друзям, що “ми віримо, що Біблія—це слово Боже настільки, наскільки правильно її перекладено” (Уложення віри 1:8). Ви також можете свідчити про Джозефа Сміта і про Писання, дані в останні дні, які допомагають нам зрозуміти, що “чисті серцем …будуть бачити Бога” (Maтвій 5:8).

Бачити Його духовно

Алма навчав, що все в природі свідчить про наявність вищого Творця завдяки складності й гармонійності всього існуючого (див. Aлма 30:44). Це прекрасна нагода для вас свідчити своїм друзям, що завдяки Святому Духу ви можете відчувати Його присутність у своєму житті щодня. Ви також можете пояснити, що нам не потрібно бачити Бога для того, щоб вірити, що Він тут. Саме для цього нам дана віра. Якби ми могли бачити Його, то не потрібно було б багато зусиль, щоб вірити й іти за ним усе своє життя. Настане час, коли ми побачимо Його по той бік завіси. А доти вашої віри достатньо, щоб духовно бачити Його руку у своєму житті.

Джанел Е., 18 років, шт. Вашингтон, США

Бог любить мене

Одного разу сусід по кімнаті запитав мене, як я можу вірити у щось, чого не бачу. Я відповів, що це завдяки Святому Духові, Який свідчить, що Бог знає мене, і це зміцнює мою віру й приносить мир душі. Я не можу бачити Його, однак Я знаю, що Він любить мене, бо я маю віру й відчуваю Його Духа.

Самуель П., 18 років, Лара, Венесуела

Відкрити свої серця

Лише кілька людей бачили Бога, поки жили на землі, але є те, що впливає на кожного з нас. Ми бачимо все, створене Ним, отримуємо благословення, які Він дає, і ми всі можемо відчувати Його любов. Я найбільше відчуваю її, коли ділюся своїм свідченням. Поки наші очі й наші серця будуть відкриті, ми будемо бачити Бога у всьому навколо нас і в кожній Божій дитині, ким кожен з нас і є.

Кетелін Е., 16 років, шт. Каліфорнія, США

Він знав, що це істина

Одного разу ми з напарником навчали подружню пару, і ми сказали їм, що Батько і Син являлися Джозефу Сміту у відповідь на його молитву. Чоловік відповів, що ніхто не може бачити Бога. У ту ж мить на моєму годиннику спрацював будильник, нагадуючи про те, що нам потрібно було йти додому. Того дня ми пішли від них, не давши відповідь на це твердження.

Наступного дня я прочитав вірш у Біблії, в якому було сказано: “Якщо буде між вами пророк, то Я, Господь, дамся пізнати в видінні йому” (Числа 12:6). Я знав, що цей вірш допоможе тому братові повірити.

Настав час наступної зустрічі, і ми говорили про пророків. Я показав йому вірш, і його обличчя змінилося. Його очі наповнилися сльозами, й він сказав: “Це істина. Є люди, підготовлені до того, щоб побачити Бога”. Пізніше ми навчали його про пророків з Книги Мормона, які бачили Бога, і він знав, що це істина.

Старійшина Діас, 25 років, місія Мерида, Мексика

Ми станемо перед Ним

Коли мої шкільні друзі запитують, як я можу вірити в Бога, якщо ніколи Його не бачила, я пояснюю, що ми не бачили Бога, оскільки для нас ще не настав час, щоб побачити Його. Після того, як ми воскреснемо, ми постанемо перед Ним на суді (див. УЗ 137:9). Потім я свідчу і розповідаю, що вірити—означає мати віру і надію. Якщо в них є віра, то вони побачать Бога так само, як і Я бачу Його—очима серця.

Діана В., 18 років, Санта-Крус, Аргентина

Віра в те, що Бог існує

Як правило, ми не бачимо Бога, але ви можете відчувати Його Дух. Він хоче, щоб ви пізнали Його, читаючи Писання і маючи віру в Нього. Якщо ви в Нього вірите, то вам не потрібно Його бачити, щоб знати, Хто Він і що Він існує. Пророків, таких як Мойсей і Джозеф Сміт, які насправді бачили Бога, мало бути переображено, щоб вони побачили Його.

Аарон Ф., 12 років, шт. Орегон, США

Свідчіть

Якось одна моя подруга поставила таке запитання, а я запитав, як воно у неї виникло. Вона сказала, що один чоловік показав його їй у Біблії. Потім я згадав Іван 1:18, де він каже, що ніхто з людей не бачив Бога. Завдяки семінарії я згадав інші вірші у Біблії, де сказано, що люди, такі як Мойсей і Яків, будучи сповнені Святим Духом, бачили Бога. Тож я міг впевнено відповісти своїй подрузі й скласти своє свідчення.

Луїс М., 17 рік, Мато-Гроссо, Бразилія