2007
Запитання і відповіді
Серпень 2007 року


Запитання і відповіді

“Як мені зберігати Суботній день у святості? Я зосереджувався на тому, чого не можна робити. Як мені перетворити неділю на день, якого я з нетерпінням чекаю, замість того, щоб думати, що це день, коли я не можу розважатися?“

  • Зосередьтеся на добрих справах, які ви можете робити.

  • Плануйте заздалегідь, і ви почнете з нетерпінням чекати Суботнього дня.

  • Проводьте час зі своєю сім’єю в неділю.

  • Суботній день було створено для вас. Ви будете мати благословення, якщо зберігатимете його у святості.

Ліягона

Господь призначив день Суботній бути днем відпочинку й поклоніння. Оскільки Суботній день відрізняється від усіх днів тижня, ми приймаємо рішення не робити в цей день того, що ми робимо в будні. Але це не означає, що ви не можете робити багатьох речей. Коли ви навчитеся ставити Господа на перше місце в день Суботній, то “буде[те] звати суботу приємністю” (Ісая 58:13). Ось кілька пропозицій того, що ви можете робити, щоб зберігати Суботній день у святості і в той же час з нетерпінням чекати на нього.

Зосередьтеся на тому, що ви можете робити. За часів Ісуса існувало багато правил стосовно того, що можна, а чого не можна робити в Суботу. Люди навіть звинувачували Ісуса за те, що Він зціляв людей у Суботу. Ісус навчав і показував власним прикладом, що більш важливо робити в Суботу добро, аніж думати про те, чого не можна робити.

Плануйте заздалегідь. По-перше, подумайте про те, що ви хочете робити в Суботу, наприклад, працювати над цілями з програми “Особистий розвиток” або “Обов’язок перед Богом”, а потім складіть плани, як це зробити. По-друге, протягом тижня зробіть домашнє завдання, хатню роботу та інші доручення, щоб мати змогу зосередитися на духовних речах у Суботній день. Плануючи заздалегідь, ви почнете з нетерпінням чекати Суботнього дня.

Проводьте час зі своєю сім’єю. Президент Гордон Б. Хінклі пояснював важливий аспект дотримання Суботнього дня у святості: “Залишайтеся вдома і збирайте навколо себе свою сім’ю. Навчайте їх євангелії, радійте одне одному в Суботній день, приходьте на свої збори, беріть активну участь”1. Проводячи час зі своєю сім’єю, ви відчуєте радість від Суботнього дня.

Моліться про допомогу. Якщо ви не знаєте, чим займатися в Суботній день, або якщо ви бачите, що очікування Суботи не приносить вам радості,—моліться. Господь заповідав зберігати Суботній день у святості, і Він не дає нам заповіді, не забезпечивши шлях для її виконання (1 Нефій 3:7). Якщо ви помолитеся Небесному Батькові, Він підкаже, що робити в Суботній день, і допоможе змінити ваші почуття.

Суботу було створено для нас (див. Марк 2:27). Докладаючи всіх зусиль, щоб зберігати Суботу в святості, ви матимете благословення і з нетерпінням чекатимете на кожну неділю.

Читачі

Суботній день є для мене особливим, тому що це нагода більше дізнатися про Спасителя та євангелію і наблизитися до Небесного Батька. Я також сильніше можу відчувати спокій і мир Його Духа, оскільки мене не відволікає суєтність світу. Якщо ви старанно будете шукати Господа через піст, молитву й вивчення Писань, то знайдете Його, і Він благословить вас Своїм Духом (див. Єремія 29:13). Його Дух допоможе відкласти мирські клопоти й стати кращою людиною (див. Ісая 58:13–14).

Морія М., 15 років, шт. Айдахо, США

Мені знайомі ваші переживання. Лише з часом я зміг усвідомити, яким чудовим є Суботній день. Ми можемо забути про те, чого не можемо робити, якщо молимося Небесному Батькові й просимо сили. Завдяки молитвам про силу, Суботній день стає днем, від якого ви у захваті. У Суботній день ви можете відпочивати, молитися, служити, отримувати благословення, живити свій дух і розвивати неймовірну духовну силу.

Річард Р., 16 років, Наріно, Колумбія

Зробіть Суботній день відмінним від інших днів тижня. Ви можете думати, що ви пропустите час, проведений з друзями чи ще один день для виконання домашніх завдань. Але якщо ви віддасте перевагу тим мирським справам перед дотриманням дня Суботнього, подумайте про вічні благословення і радість, які ви пропустите. Дотримуючись суботнього дня у святості, ви не лише відчуєте духовне насичення й готовність прожити ще один тиждень, але ви виявите своє благоговіння Небесному Батькові. Я маю сильне свідчення, що з часом ви зможете чесно сказати, що неділя—це найкращий день тижня.

Софія В., 16 років, шт. Мейн, США

Як тільки я вирішила святити Господній день, він став моїм улюбленим днем тижня. Я подумки склала перелік того, що допомагає зберігати дух благоговіння і поклоніння в Суботній день. Наприклад, мій перелік включає ранній підйом, читання Писання, роботу над програмою “Особистий розвиток”, запис у щоденнику і написання листів. Коли я роблю ці та інші духовні справи, то відчуваю в собі чудового духа і радість. Я також помічаю, що у мене не залишається часу на менш духовні справи.

Сільвія М., 18 років, Ріо-Гранде до Сул, Бразилія

Я побачив, що мені легше зосередитися на Суботньому дні, коли я виконую свої покликання в Церкві й у священстві. Виконуючи свої обов’язки як священик і допомагаючи вчителям і дияконам у виконанні їхніх обов’язків, я побачив, що не думаю про те, чого не можу робити, але думаю про те, що мені потрібно зробити.

Ендрю С., 17 років, шт. Монтана, США

Я завжди з нетерпінням чекаю Суботнього дня. У цей день я відчуваю сильну любов нашого Небесного Батька. У Суботу я забуваю про всі труднощі життя. Під час причастя я думаю про велику жертву, яку Ісус Христос приніс для нас. Я думаю про страшні страждання, які Він зніс заради того, щоб ми могли знову бути з нашим Небесним Батьком. Моє серце сповнюється милосердям. Я хочу поділитися цими почуттями зі своїми знайомими, особливо з тими, хто не є членами Церкви.

Ганна Р., 20 років, Україна

Думайте про Суботній день як про день можливостей. Згадайте всі сімейні заходи, які ви можете провести. В нашій сім’ї в неділю ми ходимо до церкви, читаємо надихаючу літературу, дивимося фільми про Церкву, ходимо на вогники і всією сім’єю граємо в ігри. Це день, коли я проводжу більше часу із сім’єю і наближаюся до Небесного Батька.

Джастін Д., 18 років, шт. Вашингтон, США

Відповіді слід розглядати як допомогу і спрямування, а не як офіційне проголошення вчень Церкви.

Зображення

“Суботній день—це… день, коли ви постійно відвідуєте збори для поклоніння Господу, п’єте із джерела знань і настанов, проводите час із сім’єю і слухаєте надихаючу музику й пісні.

Субота—це святий день, у який належить робити те, що є гідним і святим. … Щоб зберігати цей день у святості, людина ставатиме на коліна в молитві, готуватиме урок, вивчатиме євангелію, порине у роздуми, відвідає хворого і стражденного, писатиме листи місіонерам, подрімає, почитає корисну літературу і відвідає всі збори”.

Президент Спенсер В. Кімбол (1895–1985), “The Sabbath—A Delight,” Tambuli, July 1978, 5.

Посилання

  1. “Excerpts from Recent Addresses of President Gordon B. Hinckley,” Ensign, Aug. 1996, 61.