2010–2019
Я---Божеє дитя?
Квітень 2018


Я---Божеє дитя?

Як кожен з нас може відчути силу розуміння нашої божественної сутності? Це починається з прагнення пізнати Бога, нашого Батька.

Недавно я пішов до Церкви разом з моєю дорогою матір’ю; ми пішли в наш старий кам’яний дім зборів. Звернувши увагу на голоси маленьких дітей, які лунали з тієї самої кімнати Початкового товариства, яку я відвідував десятиліття тому, я пройшов в задню частину кімнати й спостерігав за тим, як дбайливі провідники навчали темі цього року: “Я Божеє дитя”1. Я усміхався, згадуючи терпеливих і люблячих вчителів, які тоді під час нашого співу часто дивилися на мене---того галасливого малого хлопчика на краю лавки---начебто промовляючи: “Чи він дійсно Божеє дитя? І хто ж послав його сюди?”2

Я запрошую кожного з нас відкрити свої серця Святому Духу, Який “свідчить разом із духом нашим, що ми---діти Божі”3.

Слова президента Бойда К. Пекера прості й дорогоцінні: “Ви Божеє дитя. Він---Батько вашого духа. Ваші духи мають шляхетне походження, ви є нащадками Небесного Царя. Закарбуйте цю істину у своєму розумі й тримайтеся її. Скільки б у вас не було поколінь земних предків, незалежно від того, якої ви раси чи з якого народу, родовід вашого духу може бути записаний одним рядком. Ви Божеє дитя!”4

“Коли ви … побачите нашого Батька,---описував Бригам Янг,---то побачите Істоту, з Якою ви вже давно знайомі, і Він прийме вас в Свої обійми, а ви будете готові впасти в Його обійми і цілувати Його”5.

Велика війна за божественну сутність

Мойсей дізнався про свій божественний спадок, говорячи з Господом віч-на-віч. Після того, як це сталося, “Сатана прийшов, спокушаючи” з непомітним, але злим наміром спотворити сутність Мойсея “і сказав: Мойсею, сину людський, поклоняйся мені. І … Мойсей подивився на Сатану і сказав: Хто ти? Бо ось, я---син Бога6.

Ця велика війна за божественну сутність несамовито лютує, в той час як арсенал Сатани, що збільшується, спрямований на руйнацію нашої віри в Бога і знання про наші стосунки з Ним. На щастя, ми були благословенні чітким баченням і розумінням нашої істинної сутності від початку: “І сказав Бог: “Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою”7, а Його сучасні пророки проголошують: “Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою Небесних Батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю”8.

Пізнання цих істин з упевненістю9 допомагає нам долати випробування, проблеми і страждання будь-якого виду10. Коли у апостола Господа запитали: “Як ми можемо допомогти тим, у кого є [особисте випробування]?”, він наставляв: “Навчайте їх про їхню сутність і їхню мету”11.

“Наймогутніше знання, яке я маю”

Ці могутні істини змінили життя моєї подруги Джен12, яка у підлітковому віці спричинила серйозну автомобільну аварію. Хоча її фізична травма була тяжкою, вона відчувала сильний біль через те, що інший водій втратив своє життя. “Хтось втратив маму, а винна в цьому я”,---каже вона. Джен, яка кілька днів тому стояла і цитувала напам’ять: “Ми---дочки нашого Небесного Батька, Який любить нас”13, тепер запитувала: “Як Він може любити мене?”

“Фізичне страждання пройшло,---каже вона,---але я не думаю, що мої емоційні і духовні рани колись зціляться”.

Щоб вижити, Джен глибоко заховала свої почуття і стала відчуженою та закам’янілою. Через рік, коли вона нарешті могла говорити про аварію, натхненний радник попросив її написати фразу “Я Божеє дитя” і повторювати її 10 разів на день.

“Написати слова було легко,---пригадує вона,---але я не могла їх вимовляти. … Це було дуже важко, і я не дуже вірила, що Бог хотів, щоб я була Його дитиною. Я загорталася в ковдру і плакала”.

Кілька місяців потому Джен нарешті змогла виконувати це завдання щодня. “Звертаючись до Бога,---каже вона,---я виливала всю свою душу. … Потім я почала вірити своїм словам”. Ця віра допомогла Спасителю почати зцілювати її поранену душу. Книга Мормона принесла їй втіху і дала мужність довіритися Його Спокуті14.

“Христос відчував мої болі, мої печалі, мою провину,---каже на завершення Джен.---Я відчула чисту любов Бога і ніколи я ще не відчувала нічого настільки могутнього! Знання про те, що я Божеє дитя---це наймогутніше знання, яке я маю!”

Прагнення пізнати Бога, нашого Батька

Брати і сестри, як кожен з нас може відчути силу розуміння нашої божественної сутності? Це починається з прагнення пізнати Бога, нашого Батька15. Президент Рассел М. Нельсон свідчив: “Коли дитя Бога прагне дізнатися більше про Нього і Його Улюбленого Сина, відбувається щось надзвичайне”16.

Коли ми пізнаємо Ісуса Христа і наслідуємо Його, ми пізнаємо Батька. “[Будучи] … сяєвом слави та образом істоти [Батька]”17,---навчав Ісус,---“Син нічого робити не може Сам від Себе, тільки те, що Він бачить, що робить Отець”18. Кожне слово й діло Христа відкриває істинну природу Бога і наших стосунків з Ним19. Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав: “З кров’ю, що сочилася з кожної пори, і з криком страждання на Його губах, Христос шукав Того, Кого Він завжди шукав---Свого Батька. “Авва”,---благав Він,---“Тату”20.

Так само, як Ісус щиро шукав Свого Батька в Гефсиманії, у 1820 році молодий Джозеф Сміт з молитвою шукав Бога в Священному гаю. Прочитавши слова: “А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога”21, Джозеф пішов помолитися.

“Я став навколішки,---писав він пізніше,---і почав виливати бажання мого серця Богові. …

… Я побачив прямо над головою стовп світла. …

… Я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один з них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: [Джозефе,] це Мій Улюблений Син, слухай Його!22

Коли ми наслідуємо приклад Спасителя і пророка Джозефа Сміта, щиро шукаючи Бога, ми по-справжньому усвідомимо, так само як і Джен, що наш Батько знає нас поіменно, що ми Його діти.

Матерям, особливо молодим матерям, які часто відчувають себе приголомшеними та обтяженими, намагаючись виховати “покоління, що протистоїть гріху”23, хочу сказати: Ніколи не недооцінюйте вашу центральну роль в Божому плані. В напружений час---можливо, коли ви бігаєте за маленькими дітьми, доноситься запах підгорілої їжі з кухні і ви усвідомлюєте, що приготована вами з любов’ю вечеря тепер є цілопаленням---знайте, що Бог освячує ваші найтяжчі дні24. “Не бійся, з тобою-бо Я”25,---лагідно заспокоює Він. Ми шануємо вас, адже ви втілюєте надію сестри Джой Д. Джоунс, яка сказала: “Наші діти заслуговують на розуміння своєї божественної сутності”26.

Я запрошую кожного з нас шукати Бога і Його Улюбленого Сина. “Ніде,---наставляв Президент Нельсон,---ці істини не викладені більш ясно і сильно, як у Книзі Мормона”27. Відкрийте її сторінки і дізнайтеся, що Бог робить “все заради [нашого] добробуту і щастя”28, що Він “милосердний та ласкавий, повільний на гнів, довго терпить і сповнений доброти”29 і що “всі є однаковими для [Нього]”30. Коли ви відчуваєте біль, коли почуваєтеся загубленими, наляканими, розчарованими, сумними, голодними або залишилися без надії серед випробувань життя31---відкрийте Книгу Мормона і ви дізнаєтеся, що “[Бог] ніколи не залишить нас. Він ніколи не залишав і ніколи не залишить нас. Він не може цього зробити. Не в Його характері [це робити]”32.

Пізнання нашого Батька змінює все, особливо наші серця, коли Його ніжний Дух підтверджує нашу істинну сутність і велику цінність в Його очах33. Бог йде з нами шляхом завітів, коли ми шукаємо Його через благання в молитві, вивчення Писань і прагнення бути слухняними.

Неперевершеність Божого характеру---моє свідчення

Я люблю Бога моїх отців34, “Господ[а] Бог[а] Всемогутн[ього]”35, Який плаче разом з нами, коли ми сумуємо, терпеливо карає нас за нашу неправедність і радіє, коли ми прагнемо “відмов[ити]ся від усіх своїх гріхів, щоб тільки знати [Його]”36. Я поклоняюся Йому, Хто завжди є “сиротам батько”37 і супутником для самотніх. Я з вдячністю свідчу про те, що пізнав Бога, мого Батька, і свідчу про Його досконалість, якості і “неперевершеність [Його] характеру”38.

Я палко молюся, щоб кожен з нас міг дійсно усвідомити і плекати наше благородне первородство39 як дитини Бога, пізнаючи Його, “єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав [Він] Його”40. В ім’я Ісуса Христа, амінь.