2010–2019
Однодушно
Квітень 2018


Однодушно

Щоб досягти нашого небесного призначення, ми потрібні одне одному і нам потрібно бути єдиними.

Метелик монарх є одним з найдивовижніших створінь на землі. По дорозі в Мексику, аби провести Різдво з сім’єю мого чоловіка, ми відвідали притулок, де зимують мільйони метеликів монарх. Захоплююче було бачити таке вражаюче видовище і розмірковувати про приклад єдності і послуху божественним законам, які демонструють Божі створіння1.

Зображення
Метелик монарх
Зображення
Зграя метеликів

Метелики монарх є досвідченими навігаторами. Вони використовують місцезнаходження сонця, щоб знайти потрібний їм напрямок. Кожної весни вони подорожують тисячі кілометрів з Мексики до Канади, а кожної осені повертаються до тих самих хвойних лісів в Мексиці2. Вони роблять це рік за роком, одним крихітним помахом крила за раз. Під час подорожі вони збираються докупи на деревах вночі, щоб захистити себе від холоду й від хижаків3.

Зображення
Калейдоскоп метеликів
Зображення
Другий калейдоскоп метеликів

Група метеликів називається калейдоскопом4. Яке ж це чудове зображення! Кожний метелик в калейдоскопі є унікальним і різним, проте ці на перший погляд тендітні створіння були створені люблячим Творцем зі здатністю виживати, подорожувати, розмножуватися і поширювати життя, коли вони перелітають з однієї квітки на іншу, розносячи пилок. І хоча кожний метелик є різним, вони працюють разом, щоб зробити світ гарнішим і родючішим місцем.

Так само, як і метелики монарх, ми подорожуємо назад до нашого небесного дому, де ми возз’єднаємося з нашими Небесними Батьками5. Так само, як і метелики, ми отримали божественні якості, які дозволяють нам йти по життю, щоб “виповнит[и] міру [нашого] створення”6. Як і їх, якщо ми скріпимо наші серця7, Господь захистить нас, “як квочка збирає своїх курчаток під свої крила”8, і зробить з нас гарний калейдоскоп.

Дівчатка й хлопчики, молоді жінки й молоді чоловіки, сестри і брати, ми подорожуємо разом. Щоб досягти нашого небесного призначення, ми потрібні одне одному і нам потрібно бути єдиними. Господь заповідав нам: “Будьте єдиними; а якщо ви не єдині, ви не Мої”9.

Ісус Христос є найкращим прикладом єдності зі Своїм Батьком. Вони єдині в меті, в любові і в ділах, і “волю Сина … поглинуто волею Батька”10.

Як ми можемо наслідувати досконалий приклад єдності Господа зі Своїм Батьком і бути більш єдиними з Ними і одне з одним?

Натхненний зразок знаходиться в Дії 1:14. Ми читаємо: “[Чоловіки] всі однодушно були на невпинній молитві, із жінками”11.

На мою думку, це важливо, що фраза “однодушно” з’являється кілька разів в книзі Дії, де ми читаємо про те, що робили послідовники Ісуса Христа негайно після того, як Він піднявся на небо як воскресла Істота, а також про благословення, які вони отримали завдяки своїм зусиллям. Також важливо, що ми знаходимо подібний зразок серед вірних на Американському континенті в часи, коли Господь відвідав їх і служив їм. “Однодушно” означає в згоді, в єдності і усі разом.

Дещо з того, що вірні святі робили в єдності в обох місцях: вони свідчили про Ісуса Христа, вивчали слово Бога і служили одне одному з любов’ю12.

Послідовники Господа були єдиними в меті, в любові і в ділах. Вони знали, ким були, знали, що вони мали робити, і робили це з любов’ю до Бога і одне до одного. Вони були частиною чудового калейдоскопу, який просувався вперед однодушно.

Деякі благословення, які вони отримали: вони були сповнені Святого Духа, серед них відбувалися чудеса, Церква зростала, серед людей не було суперечок, і Господь благословляв їх в усьому13.

Ми можемо припустити, що причина, чому вони були такими єдиними---це тому що вони знали Господа особисто. Вони побували близько біля Нього й були свідками Його божественної місії, здійснених Ним чудес, і Його воскресіння. Вони бачили сліди на Його руках і ногах й торкалися них. Вони з впевненістю знали, що Він був обіцяним Месією, Викупителем світу. Вони знали, що “Він є джерелом усілякого зцілення, миру та вічного прогресу”14.

Хоча ми й не бачили нашого Спасителя нашими фізичними очима, ми можемо знати, що Він живий. Коли ми наближаємося до Нього, коли прагнемо отримати особисте свідчення про Його божественну місію через Святого Духа, ми матимемо краще розуміння нашої мети; любов Бога житиме в наших серцях15; ми матимемо рішучість бути єдиними в калейдоскопі наших сімей, приходів та громад і ми служитимемо одне одному “по-новому, кращим чином”16.

Чудеса відбуваються, коли діти Господа працюють разом, скеровані Духом, аби допомагати нужденним.

Зображення
Затоплена вулиця з рятівниками

Ми чуємо так багато історій про сусідську любов, яка проявляється серед людей у часи катастроф. Наприклад, коли місто Х’юстон постраждало від величезної повені минулого року, люди забули про свої власні потреби і пішли на порятунок. Президент кворуму старійшин відправив запит про допомогу громаді і була швидко організована група з 77 човнів. Рятівники відправилися по постраждалих районах і транспортували цілі сім’ї в один з наших домів зборів, де вони отримали притулок і необхідну допомогу. Члени Церкви і не члени Церкви працювали разом з єдиною метою.

Зображення
Місіонери навчають іспанській

В Сантьяго, Чилі, президент Товариства допомоги мала бажання допомогти іммігрантам з Гаїті в своїй громаді. Порадившись разом зі своїми провідниками священства, вона та інші провідники вирішили запропонувати уроки іспанської тим іммігрантам, допомагаючи їм краще інтегруватися в їхню нову громаду. Щосуботи вранці місіонери збиралися разом зі своїми нетерплячими студентами. Почуття єдності в тій будівлі---це надихаючий приклад людей з різними життєвими ситуаціями, які однодушно служили.

Зображення
Волонтери в Мексиці

В Мексиці сотні членів Церкви годинами знаходилися в дорозі, щоб допомогти потерпілим від двох великих землетрусів. Вони прибули зі знаряддями, машинами і любов’ю до своїх сусідів. Коли волонтери збиралися в одному з наших домів зборів, очікуючи вказівок, мер міста Іксуатан розплакався, коли побачив такий прояв “чист[ої] любов[і] Христа”17.

Зараз Господь дає нам можливість радитися разом кожного місяця в наших кворумах священства і Товариствах допомоги, щоб ми всі могли бути більш активними учасниками в калейдоскопі нашого приходу чи філії---місці, де ми всі вписуємось і де ми всі потрібні.

У кожного з нас різні шляхи, однак ми йдемо по ним разом. Наш шлях не залежить від того, що ми зробили або де ми були; він стосується того, куди ми йдемо і ким ми стаємо в єдності. Коли ми радимося разом, скеровані Святим Духом, ми можемо бачити, де ми є і де нам потрібно бути. Святий Дух дає нам бачення, яке наші природні очі не можуть побачити, тому що “одкровення є скрізь поміж нас”18 і коли ми складемо його докупи, то зможемо побачити більше.

Коли ми працюємо в єдності, нашою метою має бути---шукати волі Господа і виконувати її, нашим стимулом---любов до Бога і до ближнього19, а нашим найбільшим бажанням---“трудитися старанно”20, щоб ми могли підготувати шлях для славетного повернення нашого Спасителя. І єдиний спосіб, в який ми це можемо зробити---це “однодушно”.

Так само, як метелики монарх, давайте продовжувати нашу подорож цілеспрямовано, кожен зі своїми власними якостями і внесками, працюючи над тим, щоб зробити цей світ гарнішим і родючішим---роблячи невеличкий крок за раз і в гармонії з Божими заповідями.

Наш Господь Ісус Христос пообіцяв нам, що коли ми збираємося разом в Його ім’я, Він серед нас21. Я свідчу, що Він живий і що Він воскрес гарного весняного ранку, схожого на сьогоднішній. Він---Монарх над усіма монархами, “Цар над царями та Пан над панами”22.

Давайте ж будемо єдиними з Батьком і Його Єдинонародженим Сином, коли нас скеровує Святий Дух. Про це я смиренно молюся в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Авраам 3:26; 4:7, 9--12, 15, 18, 21, 24--25.

  2. Цікавий факт про метеликів монарх: їм потрібно три покоління для подорожі на північ до Канади. Однак існує “покоління супер”, яке виживає переліт на південь до Мексики, зимує там і виживає першу частину шляху на північ. (Див. “Flight of the Butterflies” [video, 2012]; “‘Flight’: A Few Million Little Creatures That Could”, WBUR News, Sept. 28, 2012, wbur.org.)

  3. Див. “Why Do Monarchs Form Overnight Roosts during Fall Migration?” learner.org/jnorth/tm/monarch/sl/17/text.html.

  4. Див. “What Is a Group of Butterflies Called?” amazingbutterflies.com/frequentlyaskedquestions.htm; див. також “kaleidoscope”, merriam-webster.com. Калейдоскоп походить від грецького kalos (“гарний”) і eidos (“форма”).

  5. Див. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, трав. 2017, с. 145.

  6. Учення і Завіти 88:19; див. також Учення і Завіти 88:25.

  7. Див. Мосія 18:21.

  8. 3 Нефій 10:4.

  9. Учення і Завіти 38:27.

  10. Moсія 15:7.

  11. Дії 1:14; курсив додано.

  12. Дещо з того, що робили святі в Єрусалимі: вибрали нового апостола і сімох мужів доброї слави й підтримали їх (див. Дії 1:26; 6:3--5); зібралися разом на день П’ятдесятниці (див. Дії 2:1); свідчили про Ісуса Христа (див. Дії 2:22--36; 3:13--26; 4:10, 33; 5:42); закликали людей до покаяння і христили їх (див. Дії 2:38--41); перебували в спільноті братерській, в ламанні хліба та в молитвах (див. Дії 2:42); були вкупі і мали все спільним (див. Дії 2:44--46; 4:34--35); відвідували храм (див. Дії 2:46); “поживу приймали із радістю та в сердечній простоті” (Дії 2:46); вихваляли Бога та мали ласку в усього народу (див. Дії 2:47); були слухняні вірі (див. Дії 6:7); перебували завжди в молитві та “в служінні слову” (Дії 6:4). Дещо з того, що робили святі на Американському континенті: проповідували євангелію Христа (див. 3 Нефій 28:23); сформували Церкву Христа (див. 4 Нефій 1:1); христили людей (див. 4 Нефій 1:1); люди справедливо вели справи один з одним (див. 4 Нефій 1:2); в них усе було спільним між собою (див. 4 Нефій 1:3); відбудовували міста (див. 4 Нефій 1:7--9); одружувалися (див. 4 Нефій 1:11); жили за заповідями, які вони отримали від їхнього Господа (див. 4 Нефій 1:12); продовжували піст і молитву (див. 4 Нефій 1:12); часто збиралися разом, щоб молитися і чути слово Господа (див. 4 Нефій 1:12).

  13. Деякі з благословень, отримані святими в Єрусалимі: вони були сповнені Духом Святим (див. Дії 2:4; 4:31); вони отримали дар мов і пророкували й говорили про “великі діла Божі” (див. Дії 2:4--18); багато чудес і знамен були виконані апостолами (див. Дії 2:43); відбувалися чудеса (див. Дії 3:1--10; 5:18--19; 6:8, 15); більше людей приєдналося до Церкви (див. Дії 2:47; 5:14). Деякі з благословень, отримані святими на Американському континенті: людей було навернено до Господа (див. 3 Нефій 28:23; 4 Нефій 1:2); покоління було благословлено (див. 3 Нефій 28:23); не було суперечок і сперечань серед них (див. 4 Нефій 1:2, 13, 15, 18); не було багатих і бідних (див. 4 Нефій 1:3); “всі вони були свободними і причасниками небесного дару” (4 Нефій 1:3); на землі тривав мир (див. 4 Нефій 1:4); творилися величні чудеса (див. 4 Нефій 1:5, 13); Господь сприяв їхньому надзвичайному процвітанню (див. 4 Нефій 1:7, 18); вони стали сильними, розмножувалися надзвичайно швидко і стали надзвичайно красивими і приємними (див. 4 Нефій 1:10); їх було благословлено згідно з безліччю обіцянь, які Господь дав їм (див. 4 Нефій 1:11); “не було суперечок на цій землі через любов Бога, яка жила в серцях людей” (4 Нефій 1:15); “не було ані заздрощів, ані розбрату, ані заворушень, ані розпусти, ані неправди, ані вбивств, ніякої похітливості; і певно не могло бути щасливішого народу серед усіх людей, яких було створено рукою Бога” (4 Нефій 1:16); “не було ані розбійників, ані вбивць, не було також Ламанійців, і ніяких інших-ійців; але були вони всі як один дітьми Христа і спадкоємцями царства Бога” (4 Нефій 1:17); Господь благословив їх у всіх їхніх діяннях (див. 4 Нефій 1:18).

  14. Джин Б. Бінгем, “Щоб повна була ваша радість”, Ліягона, лист. 2017, с. 85.

  15. Див. 4 Нефій 1:15.

  16. Джеффрі Р. Холланд, “Посланці Церкви”, Ліягона, лист. 2016, с. 62.

  17. Мороній 7:47.

  18. Ніл Л. Андерсен, у розділі “Обговорення за круглим столом з використанням New Training Library”, Ліягона, квіт. 2011, с. 76.

  19. Див. Матвій 22:37--40.

  20. Кн. Якова 5:61.

  21. Див. Maтвій 18:20.

  22. 1 Тимофію 6:15.