2010–2019
Як Христос вас прощає, робіть так і ви
Квітень 2018


Як Христос вас прощає, робіть так і ви

Ми всі можемо здобути невимовний мир і мати товаришування Спасителя, коли навчаємося вільно прощати тих, хто “згрішив проти” нас.

“А дня першого в тижні прийшли вони рано вранці до гробу, несучи наготовані пахощі,

та й застали, що камінь від гробу відвалений був.

А ввійшовши, вони не знайшли тіла Господа Ісуса.

І сталось, як безрадні були вони в цім, ось два мужі в одежах блискучих з’явились при них.

А коли налякались вони й посхиляли обличчя додолу, ті сказали до них: “Чого ви шукаєте Живого між мертвими?

Нема Його тут, бо воскрес!”1.

Завтра, у Великодню неділю, ми будемо особливим чином згадувати те, що Ісус Христос зробив для нас: “Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне”2. Колись усі ми воскреснемо так, як і Він, щоб жити вічно.

Завдяки диву священної Спокути Ісуса Христа ми також можемо отримати дар прощення наших гріхів і неправильних вчинків, якщо приймемо можливість і відповідальність покаятися. А якщо ми пройдемо необхідні обряди, будемо дотримуватися завітів і виконувати заповіді, то зможемо здобути вічне життя і піднесення.

Сьогодні я хочу зосередитися на прощенні, важливому й дорогоцінному дарі, даному нам Спасителем і Викупителем---Ісусом Христом.

Однієї грудневої ночі 1982 року мене і мою дружину Террі розбудив телефонний дзвінок, який пролунав у нас вдома в Покателло, шт. Айдахо. Я підняв слухавку і почув лише ридання. Згодом моя сестра через силу сказала: “Toммі загинув”.

20-річний п’яний водій на швидкості понад 130 км на годину знехтував заборонним сигналом світлофора в передмісті Денвера, шт. Колорадо. Він з розгону врізався в машину, якою керував мій наймолодший брат Томмі, миттєво позбавивши життя його і його дружину Джоан. Вони поверталися після різдвяної вечірки додому, де їх чекала маленька донечка.

Ми з дружиною відразу ж полетіли до Денвера і приїхали до моргу. Разом з моїми батьками, братами і сестрами ми сумували про втрату наших дорогих Томмі та Джоани. Ми втратили їх внаслідок безглуздого злочину. Наші серця були розбиті, а мене почала наповнювати злість на того юнака.

Томі служив юристом у Міністерстві юстиції Сполучених Штатів і все вказувало на те, що в майбутньому він міг стати великим поборником справи захисту земель і природних ресурсів корінних американців.

Через якийсь час відбулося засідання суду з приводу цієї справи, і юнак був визнаний винним в аварії, внаслідок якої загинули люди. Відчуваючи нездоланний смуток і біль, мої батьки й найстарша сестра Кеті прийшли на те засідання. Батьки п’яного водія також були там, і після засідання вони сиділи на лаві й плакали. Мої батьки і сестра сиділи неподалік, намагаючись справитися зі своїми почуттями. Через якусь мить батьки і сестра підвелися й підійшли до батьків водія та висловили їм своє співчуття і прощення. Чоловіки потиснули руки, жінки тримали руки одна одної, всі відчували глибокий смуток і сум та усвідомлювали, що обидві сім’ї надзвичайно постраждали. Мама, батько і Кеті своїм спокійним проявом сили та сміливості показали нашій сім’ї приклад прощення.

Цей вияв прощення в ту мить змусив мене пом’якшити своє серце і відкрив шлях до зцілення. З часом моє серце навчилося прощати. Лиш за допомогою Князя миру мій сповнений болю тягар було знято. Моє серце завжди сумуватиме за Томмі і Джоан, але прощення тепер дозволяє мені пам’ятати їх з незатьмареною радістю. І я знаю, що ми знову будемо разом всією сім’єю.

Я не хочу сказати, що ми захищаємо протизаконні вчинки. Ми добре знаємо, що кожна людина має відповідати за свої кримінальні злочини й громадські правопорушення. Однак ми також знаємо, що, будучи синами і дочками Бога, ми наслідуємо вчення Ісуса Христа. Ми повинні прощати, навіть тоді, коли інші й не заслуговують на наше прощення.

Спаситель навчав:

“Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець.

А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших”3.

Ми всі можемо здобути невимовний мир і мати товаришування Спасителя, коли навчаємося вільно прощати тих, хто “згрішив проти” нас. Таке товаришування безпомилковим, незабутнім чином впускає Спасителеву силу в наше життя.

Апостол Павло радив:

“Отож, зодягніться, як Божі вибранці, … у щире милосердя, добротливість, покору, лагідність, довготерпіння.

Терпіть один одного, і прощайте собі, коли б мав хто на кого оскарження. Як і Христос вам простив, робіть так і ви4.

Сам Господь проголосив:

“Отже, Я кажу вам, ви повинні прощати один одного; бо той, хто не прощає своєму братові його провини, стоїть засуджений перед Господом; бо на ньому залишається більший гріх.

Я, Господь, прощатиму того, кого прощатиму, але від вас вимагається прощати всіх людей”5.

Учення нашого Спасителя і Викупителя ясні; грішник повинен з готовністю прощати, якщо сподівається здобути прощення6.

Брати і сестри, чи є в нашому житті люди, які образили нас? Чи ми плекаємо, як нам здається, справедливі почуття обурення і гніву? Чи дозволяємо ми, щоб гординя заважала нам прощати і жити далі спокійно? Я пропоную всім нам повністю простити і уздоровитися зсередини. І якщо навіть прощення не настане сьогодні, знайте, що коли ми прагнемо його, воно настане---так само як це зрештою відбулося зі мною після смерті брата.

Будь ласка, пам’ятайте, що важлива складова прощення включає прощення себе.

“Ось, хто покаявся у своїх гріхах, того прощено, і Я, Господь, не пам’ятаю їх більше”7.

Я молюся, щоб цього дня усі ми згадали й наслідували приклад Ісуса Христа. На Голгофському хресті, долаючи нелюдський біль, Він промовив ці слова: “Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!”8

Якщо ми маємо дух прощення і діємо відповідно, як це зробили мої батьки і старша сестра, ми зможемо осягнути Спасителеве обіцяння: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається”9.

Я свідчу, що цей мир прийде в наше життя, якщо ми дослухаємося до вчень Ісуса Христа і наслідуємо Його приклад, прощаючи інших. Якщо ми прощаємо, я обіцяю, що Спаситель нас зміцнить, і Його сила та радість увіллються в наше життя.

Могила порожня. Христос живий. Я Його знаю. Я люблю Його. Я вдячний за Його благодать, яка є зміцнюючою силою і якої достатньо, щоб зцілити усе. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.