2010–2019
Духовні вихори
Квітня 2014


Духовні вихори

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

Не дозвольте вихорам стягнути вас вниз. Це—ваші дні, і вам, як учням Господа Ісуса Христа, необхідно стояти твердо.

Вітаю вас цього ранку, особливо молодих людей, які знаходяться тут, у Конференц-центрі, і по всьому світу. Вам випало бути вибраним поколінням, і я звертаюся особливо до вас.

Багато років тому, коли ми відвідували свою сім’ю у Флориді, не так далеко від тієї місцевості пронісся торнадо. Одна жінка, яка жила в будинку на колесах, заради безпеки зайшла у свою ванну кімнату. Будинок почало трясти. Пройшла якась мить. Тоді вона почула голос свого сусіда: “Я у вітальні”. Вийшовши з ванної кімнати, вона на свій великий подив виявила, що торнадо підняв і проніс її будинок по повітрю і той упав прямо на дах будинку на колесах її сусіда.

Мої юні друзі, світ не буде спокійним місцем в час наближення Другого пришестя Спасителя. У Писаннях написано, що “все буде у сум’ятті”1. Бригам Янг сказав: “Мені було відкрито в ранній період існування цієї Церкви, що Церква буде поширюватися, процвітати, зростати та розширюватися і що такою ж мірою, як буде поширюватися євангелія між народами на землі, буде зростати й сила Сатани”2.

Зображення
A tornado.

Більше за пророковані землетруси та війни3 турбують духовні вихори, які можуть зірвати вас з ваших духовних фундаментів і кинути ваш дух туди, куди ви ніколи й уявити собі не могли, при цьому іноді ви просто не помітите, що ви вже переміщені.

Найгірші смерчі—це спокуси супротивника. Гріх завжди був частиною світу, але він ніколи не був настільки доступним, невситимим і прийнятним. Однак існує могутня сила, яка буде усмиряти вихори гріха. Це—покаяння, і ми можемо каятися, якщо хочемо.

Не всі смерчі в житті стаються через наші власні вчинки. Деякі стаються через неправильний вибір інших людей, а деякі просто тому, що це смертне життя.

Будучи ще хлопчиком, президент Бойд К. Пекер страждав від поліомієліту, хвороби, що калічить людину. Коли старійшині Далліну Х. Оуксу було сім років, раптово помер його батько. Коли сестра Керол Ф. Мак-Конкі, з генерального президентства Товариства молодих жінок, була підлітком, її батьки розлучилися. Труднощі прийдуть до вас, але якщо ви довіряєтеся Богу, вони зміцнять вашу віру.

Зображення
Cutaway showing the roots of a tree growing in windy conditions.

У природі дерева, які ростуть під вітрами, стають міцнішими. Коли на молодий саджанець вітри дмуть з усіх боків, сили в самому дереві виконують дві функції. По-перше, вони стимулюють коріння рости швидше і розростатися ширше. По-друге, сили в дереві починають створювати клітинні структури, які й роблять стовбур та гілки товщими та більш гнучкими, щоб вони не ламалися під силою вітру. Ці міцніші корені і гілки будуть втримувати дерево під силою вітрів, а вітри ці обов’язково подують знову4.

Ви безмірно цінніші для Бога, ніж дерево. Ви—Його син або Його дочка. Він створив ваш дух сильним і здатним вистояти у життєвих смерчах. Вихори у вашій юності, як і вітер, що дме на молоде деревце, можуть збільшити вашу духовну силу, готуючи до майбутніх років.

Як ви готуєтеся до ваших вихорів? “Пам’ятайте …, що на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога, ви повинні побудувати свій фундамент; так, щоб коли диявол пошле вперед свої могутні вітри, так, свої стріли у вихорі, … коли весь його град і його могутня буря вдарить по вас, воно не матиме сили над вами, щоб втягнути вас до безодні … завдяки каменеві, на якому ви збудувалися”5. Це і дає вам безпеку, коли налітає вихор.

Президент Томас С. Монсон сказав: “Якщо колись норми Церкви і норми суспільства переважно збігалися, нині між ними широке провалля і воно дедалі збільшується”6. Це провалля для деяких викликає потужні духовні вихори. Дозвольте мені навести приклад.

Минулого місяця Перше Президентство і Кворум дванадцятьох опублікували листа до провідників Церкви по всьому світу. У ньому, зокрема, сказано: “Зміни в цивільному праві не змінюють і справді не можуть змінити морального закону, встановленого Богом. Бог очікує, що ми будемо підтримувати і виконувати Його заповіді незалежно від суперечливих думок або тенденцій у суспільстві. Його закон цнотливості є зрозумілим: сексуальні стосунки є допустимими лише між чоловіком і жінкою, які є законно одруженими як чоловік і дружина. Ми наполегливо просимо вас ознайомитися з … вченням, яке міститься в документі “Сім’я: Проголошення світові”7.

І хоч світ відходить від Господнього закону цнотливості, ми від нього не відходимо. Президент Монсон сказав: “Спаситель людства, говорячи про Себе, сказав, що Він у світі, але не від світу. Ми також можемо бути у світі, але не від світу, коли відкидаємо хибні концепції і вчення та залишаємося вірними тому, що заповів Бог”8.

Незважаючи на те, що багато урядів та людей, які мають добрі наміри, по-новому визначили суть шлюбу, Господь цього не зробив. Від самого початку Бог встановив шлюб між чоловіком і жінкою—Адамом і Євою. Він визначив цілі шлюбу, які сягають набагато вище особистих задоволень і досягнень дорослих, і цілі ці набагато важливіші: створювати ідеальні умови для народження, виховання і навчання дітей. Сім’ї—це небесний скарб9.

Чому ми продовжуємо говорити про це? Як сказав апостол Павло: “Ми не дивимося на видиме, а на невидиме. Бо видиме—дочасне, невидиме ж—вічне!”10 Ми, апостоли Господа Ісуса Христа, маємо відповідальність навчати про план нашого Творця стосовно Його дітей та попереджати про наслідки, що настануть через нехтування Його заповідями.

Нещодавно я спілкувався з однією дівчиною з класу Лавр зі Сполучених Штатів. Я цитую з її електронного листа:

“Минулого року дехто з моїх друзів на Facebook почали писати на постах про своє ставлення до шлюбу. Багато хто віддавав перевагу одностатевим шлюбам, а кілька молодих СОД позначили ці пости як “liked” [подобається]. Я не залишила ніякого коментаря.

Я вирішила змістовно заявити про свою віру в традиційний шлюб.

Зображення
Screenshot of a Facebook message taken on 4-14-14

На своєму профайлі з фотографією я додала напис: “Я вірю у шлюб між чоловіком і жінкою”. І майже відразу ж я почала отримувати повідомлення. “Ти—егоїстка”. “Ти засуджуєш інших людей”. Хтось порівняв мене з рабовласницею. Я отримала і такий пост від чудового друга, який є дуже сильним членом Церкви: “Тобі треба йти в ногу з часом. Усе змінюється, змінюватися слід і тобі”.

На нападки я не відповідала, але своє твердження не видалила”.

Вона закінчує так: “Як сказав Президент Монсон, “іноді нам необхідно вистояти наодинці”. Сподіваюсь, що ми, молодь, вистоїмо разом, залишаючись вірними Богу та вченням Його живих пророків”11.

Особливо нас турбують ті, хто бореться з потягом до своєї статі. Це вихор надзвичайної швидкості. Я хочу висловити свою любов і захоплення тими, хто мужньо протистоїть цьому випробуванню і залишається вірним заповідям Бога!12 Але всі, незалежно від їхніх рішень і вірувань, заслуговують на наше добре і ввічливе ставлення13.

Спаситель навчав нас любити не лише друзів, але й тих, хто з нами не погоджується, навіть тих, хто не визнає нас. Він сказав: “Коли-бо ви любите тих, хто вас любить, то яку нагороду ви маєте? … І коли ви вітаєте тільки братів своїх, то що ж особливого робите?”14

Пророк Джозеф Сміт попереджав, щоб ми не були “зарозумілими”, а з такою любов’ю ставилися до всіх чоловіків і жінок, щоб відчути бажання “взяти їх на свої плечі”15. В євангелії Ісуса Христа немає місця для висміювання, причіпок або фанатизму.

Якщо ви хочете краще зрозуміти думку провідників Церкви, будь ласка, поговоріть чесно про свої проблеми зі своїми батьками і провідниками. Вам необхідна сила, що приходить від довіри Господнім пророкам. Президент Гарольд Б. Лі сказав: “Наша безпека як членів цієї Церквм полягає лише в тому, щоб ми …навчи[л]ися прислухатися до слів і заповідей, які Господь даватиме через Свого пророка. … Дещо з цього потребуватиме терпіння та віри. Вам може не сподобатися [ц]е …. Це може суперечити вашим політичним уподобанням, … поглядам на суспільство, … деяким аспектам вашого громадського життя. Але якщо ви сприйматимете ці слова так, немовби вони вийшли з вуст Господа, то … “ворота пекла не подолають вас … і Господь Бог розсіє сили темряви перед вами …” (УЗ 21:6)”16.

Ще один могутній захист від вихорів життя знаходиться в Книзі Мормона.

Коли президент Генрі Б. Айрінг був підлітком, його сім’я переїхала в інше місто. Йому там з самого початку не сподобалось, у нього було лише кілька друзів. Він відчував, що не вписувався в життя тих учнів старших класів. Вихори закрутилися. Що він зробив? Він з усією своєю енергією занурився в Книгу Мормона, яку вже читав багато разів17. Через багато років президент Айрінг свідчив: “Я [люблю] повертатися до Книги Мормона і занурюватися в неї глибоко і часто”18. “[Це] найпереконливіше письмове свідчення, яке ми маємо, про те, що Ісус є Христос”19.

Господь дав нам ще один спосіб встояти, духовний дар, могутніший за вихори супротивника! Він сказав: “Стійте на святих місцях і не сходьте”20.

Коли я був підлітком, у Церкви було тільки 13 храмів. Тепер їх 142. Вісімдесят п’ять процентів членів Церкви живуть на відстані 200 миль (320 км) від храму. Господь надав вашому поколінню більший доступ до храмів, ніж будь-якому поколінню в історії світу.

Ви коли-небудь стояли в храмі, одягнені в біле, чекаючи, щоб виконувати хрищення? Що ви відчували? У храмі існують відчутні почуття святості. Мир Спасителя утихомирює вируючі вихори світу.

Те, що ви відчуваєте в храмі, є зразком того, як ви хочете відчувати себе в житті21.

Знайдіть своїх дідусів і бабусь та дальніх родичів, які вже пішли з життя. Принесіть їхні імена з собою в храм22. Дізнаючись про своїх предків, ви побачите взірці життя, шлюбу, дітей; взірці праведності; а іноді й зразки того, чого ви захочете уникнути23.

Пізніше ви в храмі дізнаєтеся більше про Сотворіння світу, про взірець життя Адама і Єви та, що найважливіше, про нашого Спасителя Ісуса Христа.

Мої юні брати і сестри, ми дуже любимо вас, захоплюємося вами і молимося про вас. Не дозвольте вихорам стягнути вас вниз. Це—ваші дні, і вам, як учням Господа Ісуса Христа, необхідно стояти твердо24.

Будуйте свій фундамент міцнішим на камені вашого Викупителя.

Більше цінуйте Його незрівнянне життя і вчення.

Старанніше наслідуйте Його приклад і старанніше виконуйте Його заповіді.

Глибше сприйміть Його любов, Його милосердя і милість та могутні дари Його Спокути.

І якщо ви будете це робити, я вам обіцяю, що ви вбачатимете у вихорах те, чим вони є: випробування, спокуси, розпач або труднощі, які допомагають вам зростати. Якщо з року в рік ви будете жити праведно, я запевняю вас: ваш досвід буде знову й знову підтверджувати вам, що Ісус є Христос. Цей духовний камінь під вашими ногами буде дедалі надійнішим і безпечнішим. Ви будете радіти тому, що Бог помістив вас сюди, щоб вам бути залученими до останніх приготувань до славетного повернення Христа.

Спаситель сказав: “Я не кину вас сиротами,—Я прибуду до вас!”25 Це Його обіцяння вам. Я знаю, що це реальне обіцяння. Я знаю, що Він живий, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Учення і Завіти 88:91.

  2. Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe (1954), 72.

  3. Див. Даллін Х. Оукс, “Підготовка до Другого пришестя”, Ліягона, трав. 2004, сс. 7–10.

  4. Див. A. Stokes, A. H. Fitter, and M. P. Coutts, “Responses of Young Trees to Wind and Shading: Effects on Root Architecture,” Journal of Experimental Botany, vol. 46, no. 290 (Sept. 1995), 1139–46.

  5. Геламан 5:12.

  6. Томас С. Монсон, “Сила священства”, Ліягона, трав. 2011, с. 66.

  7. Лист Першого Президентства від 6 березня 2014 р.; див. також Девід А. Беднар, “Ми віримо, що повинні бути цнотливими”, Ліягона, трав. 2013, сс. 41–44; Даллін Х. Оукс, “Не буде … інших богів”, Ліягона, лист. 2013, сс. 72–75; Заради зміцнення молоді (брошура), 2011, сс. 35–37.

  8. Томас С. Монсон, Ліягона, трав. 2011, с. 67.

  9. Старійшина Рассел М. Нельсон: “Шлюб—це ливарня соціального порядку. … Це не просто союз чоловіка й дружини; він включає партнерство з Богом” (“Зміцнення шлюбу”, Ліягона, трав. 2006, с. 36). Див. також Матвій 19:5–6.

  10. 2 Коринтянам 4:18.

  11. Особисте листування, 14 березня 2014 р.; див. також Томас С. Монсон, “Мати сміливість вистояти наодинці”, Ліягона, лист. 2011, сс. 60–67.

  12. Див. Джеффрі Р. Холланд, “Допомагати тим, хто намагається подолати потяг до осіб своєї статі”, Ліягона, жовт. 2007, сс. 40–43.

  13. Навіть коли антихрист Коригор прагнув знищити віру народу, закони Бога захистили його від кари: “Тож не було ніякого закону проти людських вірувань; бо це було прямо протилежно заповідям Бога, щоб був закон, який приводив би людей до нерівних умов. … Тож якщо людина бажала служити Богові, це було її правом; … ; але якщо вона не вірила в Нього, не було такого закону, щоб покарати її” (Алма 30:7, 9). В одинадцятому уложенні віри сказано: “Ми залишаємо за собою право вклонятися Всемогутньому Богові так, як нам каже власна совість, і визнаємо за всіма людьми те саме право: нехай вони вклоняються як, де і чому вони хочуть”.

  14. Матвій 5:46–47.

  15. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), сс. 433, 435.

  16. Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі (2001), сс. 84–85; див. також Роберт Д. Хейлз, “Генеральна конференція: зміцнення віри і свідчення”, Ліягона, лист. 2013, сс. 6–8.

  17. Див. Robert I. Eaton and Henry J. Eyring, I Will Lead You Along: The Life of Henry B. Eyring (2013), 40.

  18. Henry B. Eyring, Choose Higher Ground (2013), 38.

  19. Henry B. Eyring, To Draw Closer to God (1997), 118.

  20. Учення і Завіти 87:8; див. також Учення і Завіти 45:32.

  21. Див. Учення і Завіти 52:14.

  22. Див. Neil L. Andersen, “Find Our Cousins!” (address given at RootsTech 2014 Family History Conference, Feb. 8, 2014); lds.org/prophets-and-apostles/unto-all-the-world/find-our-cousins.

  23. Див. Девід А. Беднар, “І серця дітей повернуться”, Ліягона, лист. 2011, сс. 24–27.

  24. Див. Геламан 7:9.

  25. Іван 14:18.