2010–2019
Якщо вам не стачає мудрости
Квітня 2014


Якщо вам не стачає мудрости

Зображення
Старійшина Маркос А. Айдукайтіс

Як вказано у Писаннях, Бог відкриє істину тим, хто її шукає.

Днями мій 10-річний син дізнавався в Інтернеті про людський мозок. Одного дня він хоче стати хірургом. Легко помітити, що він набагато розумніший, ніж я.

Нам подобається Інтернет. Вдома ми спілкуємося з родиною та друзями через соціальні мережі, електронну пошту та іншими способами. Мої діти виконують шкільні завдання, в основному, за допомогою Інтернету.

Яким би не було питання, якщо нам потрібно більше інформації, ми шукаємо її онлайн. За кілька секунд ми знаходимо велику кількість матеріалу. Це дивовижно.

Інтернет надає багато можливостей для навчання. Однак сатана хоче, щоб ми були нещасними, і він спотворює справжні цілі речей. Він використовує цей сильний інструмент, аби підтримувати сумнів і страх та знищувати віру й надію.

Маючи так багато усього доступного в Інтернеті, ми маємо ретельно обміркувати, де застосовувати свої зусилля. Сатана може нас обтяжувати, відволікати і заражати, змушуючи нас переглядати інформацію, багато з якої може бути чистим непотребом.

Нам не потрібно блукати серед непотребу.

Послухайте цю настанову, яка міститься в Писаннях: “Дух Христа дано кожній людині, щоб вона відрізняла добро від зла; ось чому я показую вам, як саме судити; бо все, що запрошує творити добро і переконує вірити в Христа, послано силою і даром Христа; ось чому ви можете знати, … що це є від Бога”1.

Насправді ми стикаємося з тією ж дилемою, яку мав Джозеф Сміт в юності. Занадто часто нам не вистачає мудрості.

В Царстві Божому пошук істини високо цінується, заохочується і в ніякій мірі його не стримують і не бояться. Сам Господь наполегливо радив членам Церкви шукати знання2. Він сказав: “Шукайте старанно … ; так, шукайте в найкращих книгах слів мудрості; прагніть знання, саме через навчання і також через віру”3. Однак як ми можемо розпізнати правду у світі, який стає дедалі відвертішим у своїх нападках на все, що стосується Бога?

Писання вчать нас тому, як:

По-перше, ми можемо дізнатися істину, оцінюючи її плоди.

Під час Проповіді на горі Господь сказав:

“Так ото родить добрі плоди кожне дерево добре, а дерево зле плоди родить лихі. …

Отож-бо, по їхніх плодах ви пізнаєте їх!”4

Пророк Мормон навчав того самого принципу, коли сказав: “За їхніми ділами ти впізнаєш їх; бо якщо їхні діла добрі, то й вони добрі також”5.

Ми запрошуємо всіх вивчати плоди і труди цієї Церкви.

Ті, хто зацікавлений в істині, зможуть розпізнати той позитивний вплив, який мають Церква та її члени в громадах, де вони встановлені. Вони також помітять покращення в житті тих, хто слідує її вченням. Ті, хто досліджує ці плоди, виявлять, що плоди Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів є смачними і бажаними.

По-друге, ми можемо знайти істину, дослідивши слово самостійно.

Пророк Алма навчав:

“Ми порівняємо Слово з насінням. … Якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці, знайте, якщо це справжнє насіння, [і] … якщо ви не викинете його вашою зневірою, … знайте, воно почне розбухати у вашій душі; і … ви почнете говорити собі—Певно, … це є добре насіння, … бо воно починає збільшувати мою душу; так, воно починає освітлювати моє розуміння, так, воно стає приємним для мене. …

… І ось, … чи не буде це зміцнювати вашу віру? Так, це буде зміцнювати вашу віру. …

… Бо кожне насіння родить собі подібне”6.

Яке чудове запрошення Господнього пророка! Це можна порівняти з науковим дослідом. Нас усіх запрошено випробувати слово, нам дані параметри і нам сказано, яким буде результат випробування, якщо ми виконаємо інструкції.

Таким чином, Писання вчать нас, що ми можемо знати істину, спостерігаючи за її плодами; або, досліджуючи її особисто, звільняючи в наших серцях місце для слова і вирощуючи його, як насіння.

Однак є ще третій спосіб дізнатися істину—через особисте одкровення.

Розділ 8 в Ученнях і Завітах вчить, що одкровення—це знання,—“знання про будь-які речі, про які [ми] пита[ємо] у вірі, з чесним серцем, віруючи в те, що [ми] отрима[ємо]”7.

І Господь говорить нам, як ми отримаємо це одкровення. Він каже: “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа, Який зійде на тебе і Який буде жити у твоєму серці”8.

Таким чином, нас вчать, що одкровення можна отримати, якщо просити з вірою, з чесним серцем і вірячи в те, що ми отримаємо.

Але зауважте, що Господь висловився дуже чітко, коли Він попередив: “Пам’ятай, що без віри ти не можеш нічого зробити; тож проси з вірою”9. Віра вимагає такої роботи—дослідити це питання своїм розумом, а потім запитати у молитві, чи правильно це.

Господь сказав:

“Якщо це правильно, Я зроблю так, щоб твої груди запалали зсередини; отже, ти відчуєш, що це правильно.

Але якщо це не правильно, в тебе не буде таких відчуттів, а буде заціпеніння думки, яке зробить так, що ти забудеш те, що неправильно”10.

Віра без діл мертва11. Тому “прос[іть] із вірою, без жодного сумніву”12.

У мене є друг, не нашої віри, який сказав мені, що він не духовна людина. Він не буде вивчати Писання або молитися, бо, як він каже, він не може зрозуміти Божого слова, як і не впевнений в тому, що Бог існує. Таке ставлення пояснює відсутність в ньому духовності і призведе до протилежного одкровенню результату, про що пояснював Алма. Він сказав: “І тому той, хто закам’яніє серцем своїм, той отримає меншу частину слова”.

Але Алма додав: «А той, хто не закам’яніє серцем своїм, тому дано більшу частину слова, до тих пір дано йому пізнавати таємниці Бога, доки він не пізнає їх у повноті”13.

Алма та сини Мосії є прикладом того принципу, де віра потребує роботи. У Книзі Мормона ми читаємо:

“Вони вивчали писання старанно, щоб вони могли знати слово Бога.

Але це ще не все; вони багато віддавалися молитві і посту; тому вони мали дух пророцтва і дух одкровення”14.

Просити з чесним серцем—не менш важлива складова цього процесу. Якщо ми щиро шукаємо істину, ми будемо робити все від нас залежне, аби знайти її, а це може бути читання Писань, відвідування Церкви і докладання максимальних зусиль у дотриманні Божих заповідей. Це також означає, що ми готові виконати Божу волю, коли ми дізнаємося її.

Дії Джозефа Сміта, коли він шукав мудрості, є прекрасним прикладом того, що значить мати чесне серце. Він сказав, що хотів знати, яка із сект була правильною, аби “[він] міг знати, до якої приєднатися”15. Навіть до того, як помолитися, він був готовий діяти згідно з отриманою відповіддю.

Ми маємо просити з вірою і чесним серцем. Але це ще не все. Ми також маємо вірити, що ми отримаємо одкровення. Ми маємо довіряти Господу і надіятися на Його обіцяння. Пам’ятайте, що написано: “А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто та не докоряє,—і буде вона йому дана”16. Яке чудове обіцяння!

Я запрошую всіх шукати істину будь-яким з цих методів, але особливо від Бога через особисте одкровення. Бог відкриє істину для тих, хто шукає її, як це вказано у Писаннях. Для цього знадобиться більше зусиль, аніж просто здійснити пошук в Інтернеті, але воно того варте.

Я складаю своє свідчення, що це істинна Церква Ісуса Христа. Я бачив її плоди в громадах і в житті багатьох тисяч людей, включаючи членів сім’ї; тому я знаю, що вона істинна. Я також випробовував слово у моєму житті протягом багатьох років, і я відчув його вплив на свою душу; тому я знаю, що вона істинна. Але найголовніше—я дізнався про її істинність для себе завдяки одкровенню через силу Святого Духа; тому я знаю, що вона істинна. Я запрошую всіх вас зробити те саме. В ім’я Ісуса Христа Амінь.