Учення Президентів
Розділ 22: Молитва—заповідь і благословення


Розділ 22

Молитва—заповідь і благословення

“Мало що в житті є таким важливим, як спілкування з Божеством у молитві”.

З життя Джозефа Філдінга Сміта

Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав, що ми повинні зробити дух молитви “частиною нашого єства”1. Він подавав приклад у дотриманні цього принципу тим, як жив, і тим, як молився,—на самоті, з членами сім’ї і на людях.

Після смерті своєї першої дружини, Луї, він записав у свій щоденник це ніжне благання, що дає нам відчути, якими були його особисті молитви: “О мій Батьку Небесний, допоможи мені, я благаю Тебе, жити так, щоб бути гідним зустріти її у вічній славі, аби бути знову разом з нею і ніколи більше не бути нам роз’єднаними, упродовж нескінченних віків вічності. Допоможи мені бути смиренним, довіряти Тобі. Дай мені мудрість і знання про небесне, щоб я мав силу протистояти всьому злу й залишатися непохитним у Твоїй істині. О Господи, допоможи мені, даруй мені вічне життя у Твоєму Царстві. Направляй мене у праведності, дай мені Твого Духа. Допоможи мені виховати моїх безцінних крихіток, щоб вони залишилися чистими й непорочними впродовж всього свого життя, і коли ми закінчимо свій шлях, прийми нас у Твоє Целестіальне Царство, ми молимо Тебе. В ім’я нашого Викупителя, нехай буде так, амінь”2.

Син Президента Сміта, Джозеф молодший, розповів про незабутню молитву Президента Сміта, яку він промовив, коли вони з ним поверталися додому в Солт-Лейк-Сіті після поїздки у східну частину шт. Юта. Вони “потрапили під велику зливу і, звернувши не там, де було потрібно”, опинилися в місці, що називається Індіанський каньйон. “Лило все сильніше й сильніше, дорога стала дуже грязькою та слизькою, нею було не те, що небезпечно, а неможливо їхати далі. Густа мла затягла глибоке провалля біля ґрунтової дороги з однорядним рухом. Юний Джозеф молодший і доктор Девід Е. Сміт, які їхали в машині, спробували підштовхувати й одночасно підтримувати її, оскільки боялись, що машина зсунеться вниз у глибокий каньйон. Колеса забуксували в грязі, і через деякий час машина загрузла. … Джозеф згаду[вав], що його батько сказав: “Ми зробили все, що могли. Тепер будемо благати Господа”. Він схилив у молитві свою голову, благаючи Господа підготувати шлях, щоб він міг виправити свою помилку й вибратися з небезпечного каньйона та продовжити свою поїздку додому. Він говорив Господу, що в нього є важливі обов’язки, виконання яких вимагає його уваги наступного дня, і що йому вкрай необхідно повернутися до Солт-Лейк-Сіті. Як це не дивовижно, але буря почала вщухати, піднявся вітер, який висушив дорогу достатньо, щоб вони змогли … по ній виїхати назад на шосе. Як тільки вони доїхали до низини, знову піднялася буря, через яку в навколишній місцевості припинився рух на кілька годин. Коли вони проїжджали через каньйон Прово, прямуючи до Солт-Лейк-Сіті, пробувши в дорозі багато зайвих годин, їх зупинив дорожній поліцейський і спитав, звідки вони їдуть. Дізнавшись, що вони проїхали Індіанський каньйон, поліцейський сказав: “Це неможливо! Повідомили, що в тій місцевості знесло водою всі мости”. На їхній подив, наступного дня заголовки газети повідомляли, що 200 машин опинилися у воді в тій місцевості, з якої їм вдалося вибратися”3.

За 62 роки апостольського служіння Президент Сміт виголосив чимало проповідей, і багато з них містили прилюдні молитви. У них він благав про небесні благословення для членів Церкви і людей по всьому світу. Наприклад, у своєму першому виступі на генеральній конференції в якості Президента Церкви він благав: “Я молюся, щоб Бог, наш Небесний Батько, відкрив отвори небесні і вилив на Своїх дітей по всій землі ті великі й вічні благословення, які покращать їхню долю матеріально й духовно”4.

Молитви Президента Сміта відкривали глибину його свідчення й любові до його Небесного Батька та його Спасителя. Президент Бойд К. Пекер, який був покликаний служити в Кворум Дванадцятьох Апостолів, коли Джозеф Філдінг Сміт був Президентом Церкви, сказав: “Слухати, як молиться Президент Джозеф Філдінг Сміт, було цікаво. У свої дев’яносто з чимось років він молився, щоб він міг “дотримуватися своїх завітів та зобов’язань і витерпіти до кінця”5.

Учення Джозефа Філдінга Сміта

1

Нам заповідано наближатися до Небесного Батька у молитві.

Це заповідь від Господа, щоб ми постійно шукали Його у смиренній молитві. Коли Спаситель був зі Своїми учнями, Він навчав їх молитися і подавав їм приклад, часто молячись до Свого Батька. Ми можемо бути впевнені, що оскільки це заповідь від Господа, то в молитві є сила, і коли ми шукаємо Господа, вона повинна підноситися в дусі смирення й благоговіння. …

… Це відповідальність батьків—навчити своїх дітей молитися, як тільки ті починають розуміти. Давайте формувати в них звичку звертатися до їхнього Небесного Батька й розуміти, навіщо треба молитися. Якщо ця звичка сформована в дитинстві, вона може залишитися й у зрілому віці, і чоловік або жінка, які палко шукають Господа та дякують Йому за благословення, можуть сподіватися, що Господь не залишить їх у важку годину6.

Зображення
A mother kneeling by her young son as he prays.

“Це відповідальність батьків—навчити своїх дітей молитися, як тільки ті починають розуміти”.

Мені хотілося б знати, чи перестанемо ми коли-небудь розмірковувати над тим, чому Господь попросив нас молитися. Він попросив нас молитися, бо хоче, щоб ми схилялися перед Ним і поклонялися Йому? Хіба це є основною причиною? Я так не вважаю. Він—наш Небесний Батько, і нам заповідано поклонятися Йому й молитися Йому в ім’я Його Улюбленого Сина, Ісуса Христа. Але Господь все може зробити й без наших молитов. Його робота так само буде продовжуватися, незалежно від того, молимося ми чи ні. … Молитва—це те, що потрібно нам, а не Господу. Він все одно знає, як керувати Своїми справами і як дбати про них без жодної допомоги з нашого боку. Наші молитви не для того, щоб казати Йому, як Йому вести Його справи. Якщо в нас є якась ідея, схожа на цю, то, звичайно ж, це хибна ідея. Наші молитви промовляються більше заради нас, щоб зміцнити нас, дати нам силу й сміливість та збільшити нашу віру в Нього.

Молитва—це те, що упокорює душу. Вона розширює наше розуміння; вона просвітлює розум. Вона наближає нас до Небесного Батька. Нам потрібна Його допомога; тут немає жодного запитання. Нам потрібен провід Його Святого Духа. Нам потрібно знати, які принципи були дані нам, завдяки яким ми можемо повернутися в Його присутність. Нам потрібно мати думки, ясні завдяки натхненню, що приходить від Нього; і тому ми молимося Йому, щоб Він допоміг нам жити так, щоб ми знали Його істину й були здатні ходити в її світлі, щоб ми могли через нашу праведність і наш послух повернутися назад в Його присутність7.

Мало що в житті є таким важливим, як спілкування з Божеством у молитві. Господь опустив завісу забуття на наш розум, щоб ми не пам’ятали Його і наш зв’язок з Ним—як членів Його сім’ї у передземному житті. Молитва—це спосіб зв’язку, який Він нам дав, щоб ми могли знову спілкуватися з Ним. Отже одна із головних цілей нашого земного випробування—побачити, чи зможемо ми навчитися завжди мати у своєму серці дух молитви, щоб коли Господь воліє говорити, ми чули Його голос у своїй душі8.

2

Молитися слід завжди

“І заповідь Я даю їм (батькам у Сіоні): той, хто не дотримується своїх молитов перед Господом у належний для цього час, нехай його буде згадано перед суддею Мого народу”. [УЗ 68:33].

Я не думаю, що ми читали цей вірш у цьому розділі надто часто, і часом у мене виникає сумнів, а чи усвідомлюємо ми усю важливість цього повеління. Жодна людина не може мати Дух Господа, якщо вона не молиться. Жодна людина не може мати натхнення від Святого Духа, якщо у своєму серці вона не відчуває цього духа молитви. …

А тепер я хочу хвилину чи дві зупинитися на цьому посланні. … Коли слід молитися?

Можливо, дехто з нас вважає, що молитися слід тоді, коли ми встаємо вранці і коли ми збираємося лягати спати, завершивши свої справи, і більше молитися не потрібно. Однак я кажу вам, і у мене є для цього підстави, що молитися слід завжди. Дозвольте мені прочитати вам це. Ви знаєте, я люблю доводити те, що кажу; я люблю наводити свідчення про те, що розповідаю, і я не прошу людей прийняти сказане мною, якщо тільки це абсолютно не відповідає тому, що Господь сказав безпосередньо або через Його пророків. Ми читаємо у Книзі Мормона слова [Амулека], звернені до бідних зорамійців, які відійшли від істини й були вигнані зі своїх синагог через свою бідність та вважали, що можуть молитися лише один за одним, коли піднімаються на рамеумптом, як називалося те місце [див. Алма 31:12–23]. І вони не знали, що їм робити. [Амулек] навчав їх так:

“Так, волайте до Нього за милостю; бо Він владний спасати. Так, упокорюйте себе і продовжуйте молитися Йому. Волайте до Нього, коли ви в полях, так, за всі ваші отари. Волайте до Нього у ваших домівках, так, за всіх ваших домочадців, і зранку, і опівдні, і ввечері. Так, волайте до Нього проти сили ваших ворогів. Так, волайте до Нього проти диявола, який є ворогом усієї праведності. Волайте до Нього за врожаї ваших ланів, щоб ви процвітали в них. Волайте за отари на ваших полях, щоб вони могли збільшуватися. Але це ще не все; ви повинні виливати душі ваші у ваших комірчинах, і у ваших таємних місцях, і у вашій пустині. Так, і коли ви не волаєте до Господа, нехай ваші серця будуть сповнені, спрямовані в молитві до Нього постійно за ваш добробут, а також за добробут тих, хто навколо вас. А тепер дивіться, мої улюблені брати, я кажу вам, не вважайте, що це все; бо після того як ви зробите все це, якщо ви відвернете нужденного і роздягненого, і не навідаєтеся до хворого і стражденного, і не поділитеся вашим майном, якщо воно у вас є, з тими, хто знаходиться в нужді,—я кажу вам, якщо ви не зробите чогось з цього, знайте, ваша молитва марна і нічого не дасть вам, і ви як ті лицеміри, які заперечують віру”. [Aлма 34:18–28].

На мою думку, це дуже чудове вчення, і я прочитав вам його, щоб допомогти вам зрозуміти й запам’ятати, коли слід молитися. Слід молитися вранці, перед тим як сім’я розійдеться. Хороший час для молитви—коли ви збираєтеся за столом для сніданку, і нехай члени сім’ї по черзі моляться. Це—час для молитви. Час молитви для торговця—ранок, коли він йде на роботу й перед тим, как починає свою роботу—торгівлю. Час молитви для пастуха—коли він виходить зі своїми отарами, щоб пасти їх. Час молитви для фермера—коли він йде за своїм плугом у полі, коли він сіє своє зерно і коли він йде збирати свій врожай. І якщо людина буде молитися, як їй було наказано в цьому прочитаному мною уривку з Писань, тоді, більш, ніж вірогідно, що вона у всьому буде праведно виконувати заповіді Господа9.

Зображення
Alma and Amulek in prison, with several men around them, look up as the roof is caving in.

Амулек, який зображений тут з Алмою, закликав людей: “Волайте до Нього за милостю; бо Він владний спасати” (Алма 34:18).

3

Усе, що ми робимо, повинно відповідати словам наших молитов.

Ми не повинні молитися лише своїми устами; але в кожному вчинку, у кожній розмові, у всьому, що ми беремося робити, ми повинні старатися діяти відповідно до слів наших молитов і бути в гармонії з думками, які ми відкриваємо Господу у своїх щоденних проханнях10.

Чи є у нас дух молитви? Чи зробили ми його частиною самого свого єства? Спілкуємося ми з Небесним Батьком через Святого Духа чи ні?11

4

У своїх молитвах нам слід виливати свою душу в дякуванні.

Як же старанно нам слід розвивати у своєму житті через молитву почуття вдячності! Я вважаю, що один із найбільших гріхів, в якому сьогодні винні жителі землі,—це гріх невдячності, відсутність у них [або нестача] визнання Господа і Його права керувати й контролювати12.

У своїх молитвах нам слід виливати свою душу в дякуванні за життя й існування, за викупну жертву Божого Сина, за євангелію спасіння, за Джозефа Сміта і могутню роботу відновлення, яка здійснювалася через нього. Нам слід визнавати руку Господа в усьому і дякувати Йому за все—як матеріальне, так і духовне13.

5

Нам слід благати Небесного Батька про всі наші праведні бажання.

Нам слід благати [Небесного Батька] про віру й цілісність та про кожну хорошу рису, про тріумф і успіх Його роботи, про провід Його Святого Духа і про спасіння в Його царстві. Нам слід молитися про свої сім’ї, жінок і дітей, про їжу, дах над головою й одяг, про наші ділові справи і про всі наші праведні бажання14.

Я молюся, щоб могли прийти благословення з небес і бути з нами та всіма людьми.

Я молюся, щоб праведність і істина злинули з небес на весь світ!

Я молюся, щоб усі люди, де б вони не були, могли мати вухо, що чує, та могли прислухатися до слів істини й світла, які йдуть від Господніх слуг!

Я молюся, щоб цілі Господні могли бути швидко здійснені серед усіх людей в кожній країні!

Я молюся про членів Церкви, які є святими Всевишнього, щоб вони могли зміцнитися у своїй вірі і щоб в їхньому серці ставало сильнішим бажання праведності, і щоб вони могли виконувати своє спасіння зі страхом і тремтінням перед Господом [див. Филип’янам 2:12; Мормон 9:27].

Я молюся про добрих і чесних серед усіх людей, щоб вони могли бути ведені у пошуках істини, підтримані в кожному істинному принципі і щоб вони просували далі справу свободи і справедливості.

У ці неспокійні й важкі часи я молюся, щоб усі люди могли направлятися тим світлом, що просвітлює кожну людину, яка приходить у цей світ [див. Іван 1:9; УЗ 93:2], і щоб вони могли здобути завдяки йому мудрість для вирішення проблем, що обсіли людство.

Я благаю милостивого Батька вилити Його благословення на всіх людей, на молодих і літніх, на тих, хто має причину для суму, на голодних і нужденних, на тих, хто потрапив у нещасливі обставини й нездорове середовище, на всіх, кому потрібна допомога, і підтримка, і захист, і все те хороше й чудове, що тільки Він може дати.

Як і всі ви, я люблю дітей нашого Батька по всій землі, турбуюсь про них і співчуваю їм та молюся, щоб їхні обставини могли покращитися—і матеріально, і духовно; я молюся, щоб вони могли прийти до Христа і навчитися від Нього і взяли на себе Його ярмо, щоб вони могли знайти спокій душам своїм, бо ярмо Його—любе і тягар Його—легкий [див. Матвій 11:29–30].

Я молюся, щоб святі останніх днів і всі, хто приєднаються до них у виконанні заповідей Батька, Який є Батьком усіх нас, могли жити так, щоб мати мир в цьому житті й вічне життя у світі прийдешньому [див. УЗ 59:23]—про все це я прошу у смиренні і дякуванні, і в ім’я Господа Ісуса Христа. Амінь15.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • У підрозділі “З життя Джозефа Філдінга Сміта” наведено чотири приклади того, як молився Президент Сміт. Чого ми можемо навчитися з кожного з цих прикладів?

  • Замисліться над своїм ставленням до молитви. Що ми можемо зробити, аби наші молитви допомагали нам “наближа[тися] … до Небесного Батька”? (Див. частину 1).

  • Президент Сміт навчав: “Молитися слід завжди” (Див. частину 2). Як саме ми можемо виконувати пораду молитися завжди?

  • Що для вас означає “діяти відповідно до слів наших молитов”? (Див. частину 3). Подумайте, що ви можете зробити, щоб мати кращі результати в цьому.

  • Як змінюється наше ставлення, коли ми “виливаємо свою душу в дякуванні” Небесному Батьку? (Див. частину 4).

  • Вивчаючи у частині 5, як молився Президент Сміт, подумайте, якими є ваші молитви. Дайте собі відповідь на таке запитання: Про кого і про що вам слід частіше згадувати у своїх молитвах?

Відповідні уривки з Писань:

Матвій 7:7–8; Филип’янам 4:6; 1 Солунянам 5:17–18; Якова 1:5–6; 2 Нефій 32:8–9; Алма 34:38–39; 3 Нефій 18:18–21; УЗ 10:5

Допомога вчителю

“Щоб заохотити до обговорення, використовуйте запитання, вміщені в кінці кожного розділу. Ви можете також придумати власні запитання, особливо корисні для тих, кого ви навчаєте” (див. c. vii цієї книги).

Посилання

  1. In Conference Report, Apr. 1918, 156.

  2. In Joseph Fielding Smith Jr. and John J. Stewart, The Life of Joseph Fielding Smith (1972), 162–63; курсив за оригіналом.

  3. Joseph Fielding Smith Jr. and John J. Stewart, The Life of Joseph Fielding Smith, 232–233.

  4. In Conference Report, Apr. 1970, 6.

  5. Boyd K. Packer, “Covenants,” Ensign, Nov. 1990, 84; курсив з оригіналу знято.

  6. Answers to Gospel Questions, comp. Joseph Fielding Smith Jr., 5 vols. (1957–1966), 3:83–85.

  7. In Conference Report, Apr. 1968, 10; курсив за оригіналом.

  8. “President Joseph Fielding Smith Speaks on the New MIA Theme,” New Era, Sept. 1971, 40.

  9. In Conference Report, Oct. 1919, 142–143.

  10. In Conference Report, Oct. 1913, 73.

  11. In Conference Report, Apr. 1918, 156.

  12. In Conference Report, Oct. 1969, 110.

  13. “President Joseph Fielding Smith Speaks on the New MIA Theme,” 40.

  14. “President Joseph Fielding Smith Speaks on the New MIA Theme,” 40.

  15. In Conference Report, Apr. 1970, 149.