Інститут
Урок 8: Навчайте посланню про Відновлення (частина 2)


8

Навчайте посланню про Відновлення (частина 2)

Вступ

Послання про Відновлення полягає в тому, що євангелія Ісуса Христа, яка містить в собі вічну доктрину, повноваження священства та обряди спасіння, була відновлена на землі через пророка Джозефа Сміта. Завдяки відновленій євангелії Ісуса Христа---тій самій, яка давалася через одкровення в кожному розподілі євангелії,---усі Божі діти можуть отримати вічне життя. Майбутнім місіонерам слід чітко розуміти, що таке Відступництво та Відновлення, і бути підготовленими, щоб пояснювати їх просто та свідчити про них з силою.

Попередня підготовка

Рекомендації для навчання

Джозеф Сміт бачить у видінні Небесного Батька та Ісуса Христа

Покажіть перший відеоролик з виступом Президента Томаса С. Монсона “Всі Божії сини, несіть народам звістку”, в якому Президент Монсон розповідає про навернення Елмера Полларда:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Коли я служив президентом місії в Канаді більш як 50 років тому, один молодий місіонер, родом із маленького села, був вражений розмірами Торонто. Він був невисокий на зріст, але високий у свідченні. Невдовзі після свого приїзду вони з напарником постукали у двері Елмера Полларда в Ошаві, провінція Онтаріо, Канада. Містер Поллард, пожалівши двох місіонерів, які у страшну завірюху ходили від будинку до будинку, запросив їх увійти до свого дому. Вони передали йому своє послання. Він не відчув Духа. Настав час, і він попросив їх піти з його дому й більше не приходити. Останні слова, які він сказав старійшинам, що сходили з ґанку, прозвучали глузливо: “Ви все одно не можете сказати мені, що дійсно вірите, що Джозеф Сміт був пророком Бога!”

І гримнув дверима” (“Всі Божії сини, несіть народам звістку”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 68).

Після перегляду цього відеоролика запитайте:

  • Якби ви були одним з цих місіонерів, то з якими думками й почуттями ви б залишали дім містера Полларда?

  • Що б вам хотілося зробити в цей момент?

Покажіть другий відеоролик, в якому показано, чим завершилася ця історія.

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Старійшини пішли стежкою далі. Наш сільський хлопець сказав своєму напарнику: “Старійшино, а ми ж не відповіли містеру Полларду. Він сказав, що ми не віримо, що Джозеф Сміт справді був пророком. Давай повернемося і принесемо йому свої свідчення”. Більш досвідчений місіонер спочатку вагався, а потім усе ж погодився супроводжувати свого напарника. Зі страхом вони підійшли до дверей, з яких їх тільки-но вигнали. Вони постукали, побачили перед собою містера Полларда, пережили жахливий момент, а потім з силою, данною йому Духом, наш недосвідчений місіонер сказав: “Містер Поллард, ви сказали, що ми насправді не віримо, що Джозеф Сміт був пророком Бога. Я свідчу вам, що Джозеф був пророком. Він переклав Книгу Мормона. Він бачив Бога, Батька, і Ісуса, Сина. Я знаю це”.

Пройшов час, і містер Поллард, тепер вже брат Поллард, стояв на зборах священства і розповідав: “Того вечора я не міг заснути. У мене у вухах знову й знову звучали почуті мною слова: “Джозеф Сміт був пророком Бога. Я знаю це. Я знаю це. Я знаю це”. Наступного дня я зателефонував місіонерам і попросив їх повернутися. Їхнє послання разом з їхніми свідченнями змінило моє життя і життя моєї сім’ї” (“Всі Божії сини, несіть народам звістку”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 68).

Запитайте:

  • Чому, на вашу думку, свідчення місіонера про пророка Джозефа Сміта справило таке глибоке враження на містера Полларда?

Попросіть студентів знайти у Дорогоцінній Перлині “Джозеф Сміт—Історія”. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос вірші 5--6, а після цього нехай інший студент прочитає вголос вірші 7--9. Потім запитайте студентів:

  • Як би ви підсумували ці вірші всього двома-трьома реченнями?

Нехай хтось зі студентів прочитає вголос Джозеф Сміт—Історія 1:10. Попросіть студентів, щоб вони під час читання цього вірша подумали, як пошук релігійної істини Джозефом Смітом схожий на пошук багатьох людей, з якими вони зустрінуться на своїй місії. Потім запитайте:

  • Які питання не давали спокою юному Джозефу Сміту?

  • Чому Джозефу було так важко вирішити, до якої церкви приєднатися?

  • У чому запитання Джозефа Сміта можуть бути схожими на запитання, які мають люди у наш час?

Нехай хтось зі студентів прочитає вголос Джозеф Сміт---Історія 1:11–13. Потім запитайте:

  • Який принцип засвоїв Джозеф Сміт про те, як шукати духовну істину? (Хоч студенти можуть відповісти різними словами, усе ж вони висловлять такий принцип: Ми можемо дізнатися про духовну істину від Бога, якщо молимося до Нього про відповіді і з готовністю діємо).

  • Як можете ви скористатися прикладом Джозефа Сміта, щоб допомогти іншим, хто бажає знайти духовну істину?

Попросіть студентів подумки прочитати Джозеф Сміт---Історія 1:14–19. Читаючи, нехай вони подумають про тривалий вплив, який мало Перше видіння на світ і на їхнє особисте життя. Через кілька хвилин, коли вони закінчать читати, поставте їм, наприклад, такі запитання:

  • Які можуть бути причини, що супротивник напав на Джозефа Сміта перед тим, як йому явилися Небесний Батько і Його Син Ісус Христос? (Супротивник хотів перешкодити Джозефу Сміту дізнатися духовну істину і тим самим перешкодити настанню остаточного Відновлення).

  • Яким чином Перше видіння почало долати наслідки Великого відступництва? (Зверніть увагу студентів на таку істину: Завдяки Першому видінню небеса знову були відкриті і почалося Відновлення.

  • Про які доктринальні істини можна дізнатися завдяки Першому видінню? (Батько і Син є окремими істотами, небеса відкриті, ми можемо отримувати одкровення і т.д.).

  • Як ви вважаєте, чому у посібнику Проповідуйте Мою євангелію запропоновано, щоб місіонери навчали про Перше видіння при самому першому своєму контакті з зацікавленим Церквою?

  • Як може знання про появу Небесного Батька і Його Сина Ісуса Христа допомогти зацікавленим Церквою в їхніх пошуках духовної істини?

Щоб допомогти студентам глибше зрозуміти важливість Першого видіння, дайте студентам копії роздаткового матеріалу, що називається “Чудова основа нашої віри”, який містить в собі частину виступу Президента Гордона Б. Хінклі.

Зображення
Роздатковий матеріал “Основа”
Зображення
Роздатковий матеріал “Основа”

Нехай хтось зі студентів прочитає вголос перші три абзаци. Потім запитайте:

  • Чому “вся міць” Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів спирається на справжність Першого видіння? (Студенти мають зрозуміти: якщо розповідь Джозефа Сміта про його видіння є правдивою, тоді правомірною є й заява про те, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є єдиною істинною церквою на землі з цілковитим схваленням і повноваженням Небесного Батька і Ісуса Христа).

  • У чому, за словами Президента Хінклі, робота Джозефа Сміта відрізняється від роботи, виконаної попередніми релігійними діячами, які реформували норми поклоніння і доктринальні вчення?

Дайте студентам кілька хвилин, щоб подумки прочитати решту тексту в роздатковому матеріалі. Ви можете запропонувати студентам під час читання позначити слова, фрази або твердження, які здаються їм важливими. Після того як студенти закінчать читати, запропонуйте кільком з них сказати, що вони позначили, та пояснити, чому це здалося їм важливим. Можете поставити такі запитання:

  • Чому деяким людям може бути важко прийняти істинність видіння Джозефа Сміта?

  • Памʼятаючи про принципи, які вивчалися на нашому попередньому уроці, як Перше видіння вписується в модель: розподіли, відступництво і відновлення? (Після періоду відступництва Першим видінням було розпочато відновлення і новий розподіл євангелії. Як і в попередніх розподілах, Богом був покликаний пророк, щоб відновити євангельські істини та повноваження священства. Джозеф Сміт був покликаний як пророк розподілу повноти часів [див. Ефесянам 1:10]. Це означає, що євангелію не буде втрачено через відступництво і вона залишатиметься на землі до Другого пришестя Христа).

  • Як, допомагаючи зацікавленому Церквою зрозуміти сказане у Писаннях про відступництво і відновлення, можна допомогти йому чи їй прийняти реальність Першого видіння і сучасне Відновлення євангелії?

Попросіть клас відкрити сторінку 37 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію і подумки прочитати на цій сторінці три останні абзаци, зʼясовуючи, що було відновлено, тобто знову встановлено, завдяки Відновленню. Потім попросіть студентів розповісти про те, що вони зʼясували. Прослідкуйте, щоб клас назвав наступне: (1) відновлено повноваження, ключі та обряди священства; (2) знову було встановлено Христову Церкву; (3) було покликано дванадцять апостолів; (4) розпочато новий розподіл євангелії; (5) було покликано живого пророка.

Щоб допомогти студентам відчути істину і важливість Першого видіння, попросіть студентів відповісти, наприклад, на такі запитання:

  • Як ви здобули свідчення про реальність і важливість Першого видіння?

  • Як ваше свідчення про Перше видіння вплинуло на ваше переконання стосовно Відновлення євангелії Ісуса Христа?

Запитайте, чи бажає хтось з них поділитися своїм свідченням про Перше видіння або Відновлення.

Розділіть клас на пари. Розділіть студентів на маленькі групи по четверо (по дві пари в кожній групі). Дайте студентам достатньо часу, щоб підготуватися й провести короткий урок (три---чотири хвилини) про Перше видіння та Відновлення. Поясніть, що їхнє навчання має бути простим і зрозумілим. Нехай студенти проглянуть матеріал у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, сторінки 36–37, або на сторінці 11 у місіонерській брошурі, що називається Відновлення євангелії Ісуса Христа. Порадьте студентам розказати про досвід Джозефа Сміта своїми словами (за винятком, коли вони будуть цитувати або читати з Джозеф Сміт---Історія 1:16–17). Нагадайте їм закінчувати навчання власним свідченням. Призначте одну пару в групі навчати іншу.

Коли студенти закінчать навчати, нехай кожна група обговорить між собою, що в навчанні пройшло добре і як вчителі могли зробити щось краще.

Після цього поміняйте ролі і дайте можливість навчати іншій парі. Переконайтеся, чи достатньо є часу для відгуків. Після того як всі пари проведуть навчання, попросіть членів класу поділитися думками про їхній досвід з рештою класу.

Для ваших студентів може бути корисним дізнатися, як відповідати на важкі запитання стосовно різних розповідей про Перше видіння, які написав Джозеф Сміт. Поясніть, що перша розповідь про Перше видіння, яка знаходиться в “Джозеф Сміт---Історія”, була написана Пророком у 1838 р. як частина офіційної історії Церкви, що мала бути видана для світу. Оскільки Джозеф Сміт писав про цей свій досвід не один раз, то існують й інші розповіді про Перше видіння. Поясніть студентам, що кожна розповідь дещо відрізняється тим, на чому в ній наголошується, та подробицями. Деякі критики помилково вважали, що будь-яка відмінність в цих розповідях є доказом фальшування. Однак, коли людина переказує історію за різних обставин різним людям протягом багатьох років, у кожній розповіді наголос буде робитися на різних аспектах тієї історії і вона міститиме унікальні подробиці. Наприклад, відмінності, схожі на ті, що знаходяться в розповідях про Перше видіння, є і в розповідях Павла про його видіння по дорозі в Дамаск (див. Дії 9:3–9; 22:6–11; 26:12–18).

Запрошуйте інших читати Книгу Мормона

Спочатку поясніть, чому важлива ця частина уроку, попросивши когось зі студентів прочитати вголос останні два абзаци у вступі до Книги Мормона. Нехай студенти знайдуть обіцяння, дані тим, хто вирішить читати Книгу Мормона, обдумувати її та спитати у Бога, чи вона істинна. Попросіть студентів поділитися знайденим.

Нехай студенти знайдуть сторінку 38 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, а потім нехай хтось із них прочитає вголос перший абзац у розділі “Книга Мормона: Ще одне свідчення про Ісуса Христа”. Допоможіть студентам визначити принцип, викладений в цьому абзаці, запитавши:

  • Чому Книга Мормона є для місіонерів цінним і могутнім знаряддям? (Допоможіть студентам зрозуміти, що Книга Мормона містить в собі вічну євангелію; вона є переконливим доказом того, що Джозеф Сміт був пророком Бога; і вона є ще одним свідченням про Ісуса Христа. Див. УЗ 20:8--11).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти цю доктрину, поставте кілька, наприклад, таких запитань:

  • Чому Книга Мормона є переконливим доказом того, що Джозеф Сміт є пророком? (Якщо людина приходить до висновку, що Книга Мормона є істинною, то вона повинна також прийти й до висновку, що Джозеф Сміт діяв під божественним керівництвом, щоб знайти і перекласти її, і що він є пророком Бога).

  • Які благословення приходять до зацікавлених Церквою, якщо вони читають Книгу Мормона й отримують свідчення про те, що вона є істинною? (Вони будуть знати, що Джозеф Сміт був пророком, і вони будуть підготовлені сприйняти Відновлення євангелії Ісуса Христа та отримати спасительні обряди).

Нехай хтось із студентів прочитає вголос Мороній 10:3-5. Поставте такі запитання:

  • Які кроки повинна зробити людина, щоб отримати свідчення про те, що Книга Мормона є істинною? (Хоч студенти можуть відповісти різними словами, вони, вірогідно, назвуть такий принцип: Коли ми із справжнім наміром читаємо Книгу Мормона, обдумуємо її та молимося про неї, Бог силою Святого Духа відкриє нам, що вона є істинною).

  • Що означає “питати із справжнім наміром”(Мороній 10:4)? (Щиро бажаючи отримати відповідь через Святого Духа та зобовʼязуючись діяти за цією відповіддю).

Щоб проілюструвати, чому важливо, щоб зацікавлений Церквою із справжнім наміром читав Книгу Мормона та молився, аби знати про її істинність, покажіть відео “Invitation to Read the Book of Mormon: Jynx” (Запрошення читати Книгу Мормона: Джинкс), (8:06).

Зупиніть показ відео на часовому коді 0:55 і попросіть клас якусь мить поміркувати про думки й почуття, що могли б виникнути у них, будь вони місіонерами, які навчають Джинкс. Попросіть кількох студентів поділитися, що б вони їй сказали?

Перед показом частини відео, що залишилася, ви можете попросити одну половину класу звернути увагу на те, чому зацікавлені Церквою повинні читати Книгу Мормона та молитися про неї, щоб отримати свідчення про її істинність. А інша частина класу нехай зверне увагу на те, що сказали місіонери і що допомогло Джинкс відчути спонукання читати Книгу Мормона. Після перегляду відео обговоріть такі запитання:

  • Що сказали і зробили місіонери, щоб спонукати Джинкс читати Книгу Мормона та молитися про неї?

  • Що сказали чи зробили місіонери, щоб запросити Святого Духа свідчити про їхні слова?

  • Чому для зацікавленого Церквою вкрай важливо читати Книгу Мормона та молитися, щоб знати про її істинність? (Переконайтеся, чи розуміють студенти, що для місіонерів недостатньо просто розповсюджувати примірники Книги Мормона. Роль місіонера---допомогти іншим людям відчути, як важливо читати Книгу Мормона й молитися про неї, аби їм дізнатися, що Джозеф Сміт був пророком Бога і що євангелію Ісуса Христа було відновлено).

Скажіть класу, що зараз вони матимуть нагоду у рольовій грі запросити когось читати Книгу Мормона. Продемонструйте, як знайомити з Книгою Мормона та запрошувати читати її і молитися, щоб дізнатися, чи істинним є її послання. Потім розділіть клас на пари або можете скористатися однією із запропонованих ідей для навчання, що є в розділі Навчальні вправи у вступі до цього посібника.

Дайте студентам достатньо часу, щоб підготуватися й запросити зацікавленого Церквою читати Книгу Мормона та молитися, щоб знати, чи вона є істинною. Попросіть студентів прочитати написане у вікні “Скористайтеся Книгою Мормона, щоб підтвердити істинність відновлення” вгорі на сторінці 39 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Студенти також можуть прочитати написане на сторінці 15 у місіонерській брошурі, що називається Відновлення євангелії Ісуса Христа. Вони мають завершити цю навчальну вправу, ділячись своїм свідченням про Книгу Мормона та запрошуючи читати її та молитися, щоб знати про її істинність.

Після того як всі студенти скористаються нагодою попрактикуватися, як ділитися свідченням про Книгу Мормона та запрошувати читати її та молитися про неї, попросіть членів класу поділитися думками про їхній досвід з рештою класу.

На завершення уроку нагадайте студентам, яке це благословення читати Книгу Мормона і зміцнювати своє особисте свідчення про неї перед тим, як почати служіння на місії повного дня. Запитайте студентів, чи бажає хтось з них поділитися своїми свідченнями про Книгу Мормона. Свідчіть про Книгу Мормона і запевніть клас, що вони знайдуть радість, запрошуючи інших читати це могутнє свідчення про Ісуса Христа.

Запрошення діяти

Заохотьте студентів застосовувати протягом наступного тижня те, про що вони дізналися на цьому уроці. Вони можуть зробити наступне:

  • Молитися, щоб мати сильніше свідчення про Перше видіння та істинність Книги Мормона.

  • Прочитати статтю “First Vision Accounts” (Розповіді про Перше видіння) у розділі Gospel Topics на сайті lds.org/topics.

  • Вивчити напамʼять розповідь про Перше видіння, як вона подана в Джозеф Сміт---Історія 1:16–17. Поділитися з кимось з друзів або членів сімʼї своїм свідченням про важливість цієї події.

  • Молитися про допомогу, щоб знайти когось, кому можна було б дати примірник Книги Мормона. Діяти за духовними спонуканнями, які відчувають.