Інститут
Урок 1: Мета місіонера


1

Мета місіонера

Вступ

У посібнику Проповідуйте Мою євангелію сказано, що мета місіонера---“запрошувати людей прийти до Христа, допомагаючи їм прийняти відновлену євангелію через віру в Ісуса Христа і Його Спокуту, покаяння, хрищення, прийняття дару Святого Духа і терпіння до кінця” (Проповідуйте Мою євангелію, с. 1). Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Ваша місія буде священною можливістю приводити інших до Христа і допомагати готуватися до Другого пришестя Спасителя” (“Готувати світ до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 50). Цей курс допоможе вашим студентам скористатися священною можливістю взяти участь у місіонерській роботі.

Попередня підготовка

Рекомендації для навчання

Мета місіонерської роботи

Попросіть студентів назвати, чим регулярно займаються місіонери, і напишіть перелік цього на дошці. (Серед відповідей можуть бути: проповідують “від дверей до дверей”, вчаться, навчають, моляться і служать).

Попросіть когось зі студентів прочитати написане у вікні “Ваша мета”, що на сторінці 1 посібника Проповідуйте Мою євангелію. (Оскільки це перше заняття класу, то багато хто зі студентів може й не мати з собою посібника Проповідуйте Мою євангелію, тому вам, можливо, потрібно буде роздати фотокопії цієї та інших необхідних сторінок).

Потім запропонуйте студентам порівняти формулювання мети місіонерів з переліком завдань на дошці та запитайте:

  • Як розуміння цього формулювання мети місіонерів розширює ваше розуміння того, що роблять місіонери? Як ця мета надає сенсу завданням, які виконують місіонери?

  • Які частини в цьому формулюванні мети вказують на відповідальність місіонера, а які---на відповідальність зацікавленого Церквою?

  • Як можна стати більш ефективним місіонером, взявши це формулювання мети за провідний принцип у своїй роботі? (У цьому формулюванні мети вказується напрямок для роботи, яку виконує місіонер. Воно допомагає місіонерам менше зосереджуватися на виконанні завдань, а більше---на досягненні їхньої справжньої мети).

Аби допомогти студентам краще зрозуміти мету місіонерської роботи, попросіть їх знайти сторінку 2 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, а потім нехай хтось зі студентів прочитає вголос останній абзац, що починається словами “Ви покликані”.

Обговоріть всім класом такі запитання:

  • Відповідно до цього абзацу, що повинна робити людина, аби їй прийти до Спасителя?

  • Відповідно до цього абзацу, що повинен робити місіонер, аби допомогти іншим прийти до Ісуса Христа?

Дайте кожному зі студентів копію роздаткового матеріалу “Наша мета як місіонерів”. У роздатковому матеріалі наведено уривок зі статті старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Розділіть студентів на маленькі групи або нехай вони зроблять це самі. Попросіть групи разом прочитати написане в цьому роздатковому матеріалі та обговорити запитання, уміщені в кінці.

Зображення
Роздатковий матеріал “Наша мета як місіонерів”
Зображення
Роздатковий матеріал “Наша мета як місіонерів”

Дайте студентам достатньо часу на вивчення та обговорення сказаного старійшиною Крістофферсоном, а потім запропонуйте кільком студентам назвати їхні відповіді на обговорювані запитання. Потім поставте таке запитання:

  • Як ви можете почати зосереджуватися на формулюванні мети місіонерів? (Серед відповідей може бути будь-яка з далі вказаних: студенти можуть вибрати вивчити це формулювання напамʼять, вони можуть записати його і покласти там, де зможуть бачити його щодня, вони можуть молитися про допомогу, щоб краще зрозуміти його, або вони можуть шукати елементи цього формулювання мети під час свого вивчення Писань).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведені далі слова старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Ми не проповідуємо і не навчаємо, щоб “приводити людей у Церкву” або збільшити чисельність членів Церкви. Ми не проповідуємо і не навчаємо просто для того, щоб переконати людей жити кращим життям. … Ми запрошуємо всіх прийти до Христа через покаяння, хрищення і конфірмацію, щоб відкрити двері целестіального царства синам і дочкам Бога [див. УЗ 76: 51–52]. Ніхто інший зробити цього не може” (“The Purpose of Missionary Work” (Мета місіонерської роботи), супутникова трансляція для місіонерів, квіт. 1995).

  • Чому важливо памʼятати, що проповідування євангелії---це щось набагато більше, ніж просто допомогти комусь стати членом Церкви? (Див. також 3 Нефій 11:33–34).

  • Які думки приходять до вас, коли ви розмірковуєте над тим, що ви допомагаєте “відкрити двері целестіального царства” тим, кого будете навчати?

Запропонуйте студентам замислитися над тим, як вони можуть памʼятати про мету місіонерів у своєму житті, і попросіть їх подумати, чи їхня особиста мотивація служити на місії узгоджується з формулюванням мети місіонерів, яке знаходиться у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Попросіть студентів знайти час, щоб записати на якомусь аркуші або у щоденнику навчання, що саме вони можуть робити, аби краще узгодити свої причини служити на місії з цим формулюванням мети.

Навчайте доктрині Христа

Поясніть класу: Спаситель проголосив, що одна з основних цілей Книги Мормона---“винес[ти] на світло [Його] євангелію [та] істинні положення [Його] вчення” (див. УЗ 10:62). Доктрина Христа містить в собі заповідь, щоб усі люди повірили в Ісуса Христа як Господа і Спасителя, покаялися у гріхах, були охрищені й отримали Духа (див. 3 Нефій 11:32). Напишіть на дошці наступне:

2 Нефій 31:2, 10–21   3 Нефій 11:31–41   3 Нефій 27:13–21

Розділіть клас на три групи. Нехай одна група уважно прочитає 2 Нефій 31:2, 10–21; друга група нехай уважно прочитає 3 Нефій 11:31–41, а третя група---3 Нефій 27:13–22. Попросіть, щоб кожна група прочитала свої вірші та визначила, що вимагається від тих, хто прагне наслідувати Ісуса Христа. Ви можете запропонувати студентам виділити або позначити в їхніх Писаннях конкретні істини, що стосуються доктрини та євангелії Ісуса Христа.

Після того як студенти витратять кілька хвилин на перегляд цих уривків, попросіть їх написати під кожним посиланням на дошці, що саме вимагається від послідовників Ісуса Христа.

Потім поставте такі запитання:

  • Якби хтось запитав вас, чи вірять мормони в Ісуса Христа, то як би ці три уривки з Писань, указані на дошці, допомогли вам відповісти на це запитання?

  • Як би ви пояснили своїми словами доктрину або євангелію Ісуса Христа людині, яка уяви не має, що це таке?

  • Хтось може запитати вас, чому місіонери проповідують людям, які вже вірять в Ісуса Христа. Як доктрина Христа, зазначена в уривках з Писань, вказаних на дошці, допомогла б вам відповісти на те запитання?

Коли студенти будуть відповідати, переконайтеся, чи розуміють вони, що доктрина Христа складається (1) з того, що Ісус Христос зробив і продовжує робити, аби наближати нас до Батька (див. Алма 33:22; УЗ 76:40–42), і (2) того, що ми повинні зробити, аби мати доступ до благословень Спокути Ісуса Христа, у т.ч. мати віру, покаятися, бути охрищеними, отримати дар Святого Духа і витерпіти до кінця (див. 3 Нефій 27:16–21).

Знову зверніть увагу студентів на формулювання мети місіонерів, указаної на дошці, та запитайте:

  • Як ця доктрина Христа стосується мети місіонерської роботи?

Обговорюючи це питання, студенти, вірогідно, висловлять таку істину: Місіонери досягають своєї мети, допомагаючи зацікавленим Церквою прийняти доктрину Христа, розвивати віру, покаятися, бути охрищеними, отримати дар Святого Духа та витерпіти до кінця.

Аби студенти глибше зрозуміли, що зацікавлені Церквою повинні зробити за доктриною Христа, аби отримати відновлену євангелію, нехай вони відкриють посібник Проповідуйте Мою євангелію на сторінці 5. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос два перші абзаци у підрозділі, що називається “Євангелія Ісуса Христа”. Потім поставте, наприклад, такі запитання, аби допомогти своїм студентам зрозуміти, чому для зацікавлених Церквою важливо діяти з вірою:

  • Якого доказу може шукати місіонер, щоб визначити, чи зацікавлений Церквою виявляє віру в Ісуса Христа та Його Спокуту, кається й готується увійти в завіт хрищення?

Після того як студенти дадуть відповідь, поясніть, що місіонери часто переймаються тим, щоб говорити й робити правильне. Однак важливіше, щоб зацікавлені Церквою діяли з вірою в те, чого місіонери навчають їх, ніж в самі слова та дії місіонерів. Одна з найважливіших навичок, яку місіонер може набути,---це розпізнати через Духа, чи справді зацікавлений Церквою діє з вірою й стає наверненим.

  • Який доказ може шукати місіонер, аби визначити, чи Святий Дух був присутнім на уроці і чи відчував Його зацікавлений Церквою?

  • Що можуть робити майбутні місіонери, аби краще розуміти й застосовувати доктрину Христа? (Серед відповідей може бути будь-яка з далі наведених: молитися з вірою про краще розуміння; вивчати в Писаннях конкретні аспекти доктрини Христа, наприклад, Спокуту Ісуса Христа та перші принципи й обряди євангелії; говорити з іншими про те, що вони вже зробили, аби зміцнити свою віру в Ісуса Христа; вивчити причасні молитви, щоб краще зрозуміти завіти хрищення і т.д.).

Покажіть відео “The Purpose of Missionary Work: Robles Family” (9:19) і попросіть студентів занотувати, що зробили місіонери, аби допомогти сімʼї Роблес прийти до Христа.

Після показу відео поставте запитання, на зразок наведених далі, щоб допомогти студентам пояснити, що зробили місіонери, аби досягнути своєї мети:

  • Що зробили ці місіонери, аби допомогти сімʼї Роблес збільшити їхню віру? (Серед відповідей можуть бути такі: вони заохочували їх молитися про Книгу Мормона; відповідали на їхні запитання; навчали їх, чому важливо виконувати заповіді; брали з них зобовʼязання виконувати заповіді; допомагали у виконанні обряду хрищення; переконалися, що приход став частиною їхнього життя; і вказували їм на храм).

  • Чому і навчання зацікавлених Церквою, і запрошення їх прийти до Христа є важливими аспектами того, що роблять місіонери?

  • Який ви побачили доказ того, що віра членів сімʼї Роблес зросла і що вони сильніше відчували Духа Христа?

Дайте студентам кілька хвилин, щоб прочитати підрозділ, що називається “Допомагати людям брати зобовʼязання: Двері до віри й покаяння”, у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, сторінка 8. Потім розділіть студентів на пари, і нехай вони по черзі розкажуть, що відчувають, запрошуючи інших дотримуватися зобовʼязань. Чого вони бояться або що їх непокоїть? Що допомагає їм мати впевненість, що вони здатні зробити це? Потім поставте такі запитання:

  • Як розуміння доктрини Христа може допомогти вам запрошувати зацікавлених Церквою брати на себе зобовʼязання?

  • Чому старійшина Джеффрі Р. Холланд сказав, що у місіонера має бути відчуття, що це “крах”, коли люди не виконують зобовʼязання читати Книгу Мормона або молитися про неї?

Попросіть клас уявити собі, що можна відчувати, допомагаючи людям змінюватися й бути охрищеними. Спитайте, чи є серед них ті, хто допоміг другові або членові сімʼї прийти до Христа, і запропонуйте їм розказати, що вони відчували, допомагаючи в цьому процесі.

Найбільший обовʼязок

Обговоріть те, що місіонери мають повноваження навчати дітей Небесного Батька євангелії та допомагати їм отримати обряди, які дозволять їм насолоджуватися благословеннями Спокути. Покажіть наведені далі висловлювання і попросіть когось із студентів прочитати їх вголос класу:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Після всього сказаного, найвеличнішим і найважливішим обовʼязком залишається обовʼязок проголошувати євангелію” (Джозеф Сміт, процитовано у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, сторінка 12).

Зображення
Президент Спенсер В. Кімбол

Навчання євангелії є важливішим за будь-які інші хороші справи. Ви займаєтеся найважливішою у світі роботою, і ніщо в цьому світі не може зрівнятися з нею. Будівництво домів і мостів---це ніщо. Створення світів---це ніщо у порівнянні з життями, які вибудовуєте ви. Жодне ваше важливе досягнення в тому, що ви робите, не зрівняти зі спасінням людських життів. Ви могли б прийти сюди на один з цих цвинтарів і воскресити мертвих, навіть тисячу або десять тисяч їх, та цим ви не зробили б нічого у порівнянні з тим, що ви робите, коли спасаєте людей” (The Teachings of Spencer W. Kimball [1982], 547).

Запитайте своїх студентів, чи не хотіли б кілька з них розказати, чому, на їхню думку, проповідування євангелії є найважливішим обовʼязком, який вони мають. Переконайтеся, чи розуміють студенти, що проповідуючи євангелію, ми допомагаємо іншим мати доступ до благословень Спокути.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 18:10, 15–16, а клас нехай стежить за текстом, шукаючи, які благословення приходять до тих, хто проповідує євангелію, і тих, хто приймає євангелію. Потім запитайте:

  • Які благословення приходять до тих, хто проповідує євангелію, і тих, кого навчають євангелії?

Поясніть, що місіонерська робота може бути також і важкою. Попросіть когось зі студентів прочитати наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Я переконаний, що місіонерська робота не з легких, оскільки спасіння---справа не з дешевих. Спастися ніколи не було легко. Ми---Церква Ісуса Христа, це істина, і Він є нашим Величним Вічним Главою. Чому ми припускаємо, що це може бути легко для нас, якщо ніколи не було легким для Нього? Мені здається, що місіонерам та провідникам місіонерської роботи слід принаймні кілька хвилин провести в Гефсиманії. Вони повинні зробити принаймні крок чи два до вершини Голгофи.

… Я вважаю, що місіонерам і зацікавленим Церквою, щоб прийти до істини, щоб прийти до спасіння, щоб дізнатися щось про цю ціну, яку було сплачено, слід було б сплатити таку ж ціну хоч символічно” (“Місіонерська робота і Спокута”, Ліягона, жовт. 2001, с. 15).

  • Як така перспектива у місіонерській роботі допомагатиме вам, коли у вас, місіонерів, виникатимуть труднощі?

Наприкінці уроку дайте студентам кілька хвилин, щоб записати те, про що вони дізналися стосовно звʼязку між місіонерською роботою та доктриною Христа. Закличте студентів поставити собі мету стосовно того, що вони можуть краще робити, аби готуючись до свого служіння на місії, краще зрозуміти доктрину Христа. Запитайте студентів, чи бажає хтось з них поділитися своїми свідченнями з класом. Принесіть своє свідчення про те, що якщо вони будуть вивчати доктрину Христа й діяти за нею, то вони будуть більш успішними місіонерами.

Запрошення діяти

Поясніть студентам, що ефективна підготовка до місії повного дня вимагає докладання зусиль також і поза класною кімнатою. Тому наприкінці кожного уроку ви будете називати запропоновані заходи, призначені допомогти їм стати більш підготовленими для служіння на місії. Аби допомогти студентам почати зараз брати участь у Господній роботі, закличте їх зробити щось одне чи більше із вказаного далі:

  • У соціальних медіа поділіться з іншими, чому ви у захваті від того, що служитимете на місії, і що ви робите, аби підготуватися до неї.

  • Перегляньте кілька відео, що знаходяться в розділі Hastening the Work of Salvation на сайті LDS.org, і запишіть у щоденнику навчання про почуття, які виникають у вас, коли ви розмірковуєте про можливість брати участь у роботі зі спасіння.

  • Запропонуйте комусь із друзів відвідувати разом з вами цей клас підготовки місіонера. (Ви можете пропонувати студентам зробити це наприкінці кожного уроку).

  • Запропонуйте комусь із друзів, які не є членами Церкви або є неактивними, щоб місіонери навчали їх.