Інститут
Урок 7: Навчайте посланню про Відновлення (частина 1)


7

Навчайте посланню про Відновлення (частина 1)

Вступ

Євангелія Ісуса Христа проповідувалася пророками у всіх розподілах, що дозволяло Божим дітям зрозуміти вічні істини та отримати вічне життя. Після смерті Ісуса Христа євангельська істина та повноваження священства були втрачені на землі, що призвело до Великого відступництва. Відновлення в останні дні подолало наслідки Відступництва і Христову Церкву було знову встановлено на землі. Майбутнім місіонерам слід чітко розуміти, що таке Відступництво та Відновлення, і бути підготовленими, щоб пояснювати їх просто і свідчити про них з силою.

Попередня підготовка

Рекомендації для навчання

Бог—наш люблячий Небесний Батько

Почніть урок, попросивши студентів подумати над таким навчальним випадком:

Увечері, коли ви вже збиралися лягати спати, вам прийшло повідомлення від друга, який занепав духом і сумнівається в тому, що Бог є реальним і що Він дбає про нас. Ваш друг запитує: “Ти віриш, що Бог---реальний? Як ти вважаєш, Який Він, Бог?”

Запропонуйте кільком студентам розказати, що вони могли б відповісти своєму другу. Потім скажіть, що сьогоднішній урок зосереджено на деяких доктринах і принципах, що знаходяться у першому місіонерському уроці, у т.ч. й на тих, що стосуються природи нашого Небесного Батька.

Нехай хтось зі студентів прочитає вголос розділ під назвою “Бог---наш люблячий Небесний Батько”, що на сторінках 31–32 посібника Проповідуйте Мою євангелію. Запропонуйте студентам підкреслити або якось виділити фрази, які вони можуть використати, щоб допомогти комусь краще зрозуміти природу Бога як нашого люблячого Небесного Батька.

Дайте студентам кілька хвилин, щоб дослідити три або чотири уривки з Писань, вказані у вікні Вивчення Писань на сторінці 32 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Нехай вони задумаються над тим, як ці уривки могли б допомогти відповісти на запитання людини про Бога, як у навчальному випадку, що на початку цього уроку. Ви можете запропонувати студентам якось виділити один чи більше уривків у їхніх Писаннях або написати їх на полях свого посібника Проповідуйте Мою євангелію. Потім запитайте:

  • Як можна було б стисло сформулювати найважливіші доктрини, про які ви прочитали у посібнику Проповідуйте Мою євангелію та в цих уривках з Писань? (Серед відповідей може бути така доктрина: Бог---наш люблячий Небесний Батько, і Він хоче, щоб ми всі повернулися, аби жити з Ним).

  • Чому важливо, щоб люди спочатку зрозуміли цей принцип, перш ніж дізнавалися про інші доктрини?

Євангелія благословляє сімʼї

Попросіть студентів подумки прочитати розділ, що називається “Євангелія благословляє сімʼї” на сторінці 32 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, і назвати, якою є роль домівки і сімʼї у Божому плані щастя. Після того як вони прочитають, попросіть кількох студентів назвати, якою ж є ця роль. (В їхньому підсумку має відображатися доктрина про те, що сімʼї встановлені Богом і є складовою плану Бога, щоб приносити щастя Його дітям. Напишіть цей принцип на дошці).

Знаючи про потреби своїх студентів та зважаючи на те, скільки часу у вас є, ви можете провести таку вправу: Попросіть студентів звернути увагу на останнє речення, яке вони прочитали у посібнику Проповідуйте Мою євангелію: “У всі віки, включаючи наш час з вами, Бог відкривав через пророків Свій план щастя для кожної окремої людини і для сімей”.

Щоб допомогти студентам зрозуміти, чому ця істина є настільки важливою у сучасному світі, покажіть примірник документа “Сімʼя: Проголошення світові” або роздайте його примірники класу. Після цього попросіть студентів за кілька хвилин прочитати це Проголошення і знайти фрази чи принципи, які допомагають нам краще зрозуміти роль шлюбу і сімʼї у плані Небесного Батька. Нехай хтось із студентів напише їх на дошці.

Зображення
Сім’я

Покажіть наведені далі слова президента Бойда К. Пекера, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Кінцева мета супротивника, який має “лютість велику, знаючи, що короткий час має” (Обʼявлення 12:12),--- розоряти, приводити в безлад і знищувати домівку і сімʼю” (“The Father and the Family”, Ensign, May 1994, с. 19).

Запитайте студентів:

  • Чому “кінцева мета” супротивника полягає в руйнуванні домівки і сімʼї? (Бо домівка є “найкращим місцем для навчання принципам євангелії Ісуса Христа, їхнього засвоєння і застосування”).

  • Які тенденції у світі суперечать плану Небесного Батька стосовно шлюбу, домівки та сімʼї? (Примітка: Не виділяйте багато часу для обговорення цих тенденцій. Буде достатнім просто їх назвати, а потім дотримуйтеся настанов, щоб далі зосереджуватися на плані Небесного Батька для сімей).

Попросіть студентів розказати, як би вони використали документ “Сімʼя: Проголошення світові” в навчальних ситуаціях, щоб показати відмінність між планом Небесного Батька і тенденціями у світі, які суперечать Його плану стосовно шлюбу, домівки і сімʼї.

Поясніть студентам, що дехто з людей, які їм будуть зустрічатися, матимуть погляди, що відрізняються або навіть суперечать вченням Церкви про шлюб, домівку і сімʼю. Свідчіть про те, що коли місіонери навчають з Писань та слів пророків, то їх буде направляти Святий Дух, аби допомогти тим, кого вони навчають, краще зрозуміти роль шлюбу, домівки та сімʼї у плані Небесного Батька для Його дітей.

Пророки і розподіли

Поясніть, що одним із важливих способів, якими Бог виявляє до нас Свою любов, є те, що Він покликає пророків. Покажіть наведені далі слова старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати їх вголос. Нехай студенти знайдуть, які благословення приходять до тих, хто йде за пророком:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Ми могли б запитати: “Чи є голос, який буде завжди давати нам чіткі вказівки, щоб знаходити наш шлях у сьогоднішньому неспокійному світі?” Відповідь: так. Цей голос---голос живого пророка і апостолів. …

Це не мало, мої брати і сестри, мати пророка Бога серед нас. Великими і чудовими є благословення, що приходять в наше життя, коли ми прислухаємося до слова Господа, даного нам через нього. … Коли ми чуємо пораду Господа, висловлену словами Президента Церкви, наша відповідь має бути позитивною і швидкою. Історія показала, що безпека, мир, процвітання і щастя знаходяться у тій відповіді на пророчу пораду, яку дав Нефій у давнину: “Я піду і зроблю те, що Господь наказав” (1 Нефій 3:7). …

Сьогодні я даю вам обіцяння. Воно просте, але істинне. Якщо ви прислухаєтеся до сучасного пророка й апостолів і візьмете до уваги нашу пораду, ви не зіб’єтеся з дороги” (“Його слово ви повинні отримувати”, Ліягона, лип. 2001, с. 80).

Після прочитання цієї цитати запитайте:

  • Які благословення приходять до тих, хто йде за порадою Господнього пророка?

Дайте студентам кілька хвилин, щоб подумки прочитати Учення і Завіти 1:37–38. Потім запитайте:

  • Чого навчає цей уривок про пророків та їхню пораду?

  • Ви можете пригадати випадок, коли послухалися поради Господнього пророка і це благословило ваше життя?

Нехай хтось зі студентів прочитає вголос перший абзац, що під заголовком “Небесний Батько відкриває Свою євангелію в кожному розподілі часів” на сторінках 32--33 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Допоможіть студентам визначити доктрини, викладені в цьому абзаці, запитавши:

  • Про які доктрини стосовно пророків ми можемо дізнатися з цього абзацу? (Хоч студенти можуть назвати кілька таких принципів, ви допоможіть їм визначити таку доктрину: пророки пізнають євангелію Ісуса Христа через одкровення і мають відповідальність навчати інших людей та свідчити їм про Ісуса Христа).

Можете скористатися моделлю навчання, яку застосовують в ЦПМ, коли допомагаєте студентам навчати про важливість пророків. Поясніть студентам, що вони мають прочитати визначення того, хто такий пророк, на сторінці 44 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, а потім підготуватися до рольової гри, як навчати зацікавленого Церквою про пророків. Після цього проведіть рольову гру, навчаючи про пророків когось із членів класу. Потім нехай студенти виберуть собі партнера і попрактикуються у рольовій грі, уявляючи, що студент, якого навчають, не належить до Церкви і він почув, що Церкву веде пророк. Студенти, які виступають у ролі вчителів, мають стисло пояснити, хто такий пророк, і свідчити про сучасних пророків. Потім студенти, яких навчали, мають оцінити своїх партнерів, сказавши, що вони вважають у цій презентації найбільш змістовним і надихаючим. Потім нехай студенти знову попрактикуються, помінявшись своїми ролями, щоб дати можливість іншим студентам навчати і почути відгуки про їхнє навчання.

Нехай кілька студентів по черзі прочитають вголос останні чотири абзаци на сторінці 33 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Попросіть решту класу слідкувати за текстом, шукаючи, який є звʼязок між пророками, відступництвом та розподілами. Якщо потрібно, попросіть також студентів уважно прочитати статтю “Розподіли” у Путівнику по Писаннях. Допоможіть студентам в обговоренні істин, що викладені в цих абзацах, поставивши, наприклад, такі запитання:

  • Чому для зацікавлених Церквою було б корисно зрозуміти, що всі попередні розподіли закінчувалися відступництвом?

  • Що Бог робив упродовж усієї історії, щоб закінчити періоди відступництва? Як розуміння цього підготує зацікавлених Церквою дізнатися про Відновлення євангелії через пророка Джозефа Сміта?

Якщо дозволяє час, ви можете дати студентам кілька хвилин, щоб попрактикуватися, як навчати одне одного матеріалу, що на сторінці 33 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Порадьте їм вживати у своїх поясненнях слова відступництво, розподіл і пророк.

Земне служіння [і Спокута] Спасителя

Нехай студенти знайдуть ілюстрацію на сторінці 34 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, на якій зображено висвячення Ісусом Христом Дванадцятьох Апостолів. Запитайте студентів:

  • Що саме зробив Ісус Христос, щоб встановити Свою Церкву на землі в Його дні? (Для цього ви можете запропонувати студентам подумки прочитати розділ, що називається “Земне служіння [ і Спокута] Спасителя” на сторінці 34 посібника Проповідуйте Мою євангелію).

  • Як служіння Спасителя, а потім те, що люди відкинули Його, відбувається за схемою, що існувала і в попередніх розподілах? (До народження Ісуса Христа люди перебували у стані відступництва. Ісус Христос відновив євангелію на землі, як це у попередніх розподілах робили Ной, Авраам та Мойсей. Після смерті Ісуса Христа та апостолів, діти Бога знову впали у стан відступництва і перебували в ньому доти, доки Бог знову не покликав пророка, щоб відновити євангелію Ісуса Христа).

Велике відступництво

Аби допомогти студентам краще зрозуміти, чому потрібно було відновлення євангелії Ісуса Христа, напишіть на дошці вказане далі запитання.

Які фактори призвели до Великого відступництва і якими є його наслідки?

Нехай студенти знайдуть відповідь на це запитання у перших двох абзацах розділу, що називається “Велике відступництво” і знаходиться на сторінці 35 посібника Проповідуйте Мою євангелію. Виділіть студентам достатньо для цього часу, а потім нехай вони дадуть відповіді на запитання, що на дошці. Переконайтеся, чи розуміють студенти, що після смерті Ісуса Христа та Його апостолів доктрини і обряди Церкви були самовільно перекручені, а це зрештою призвело до того, що ключі і повноваження священства були забрані з землі.

Попросіть студентів подумки прочитати кілька уривків з Писань, вказаних у вікні Вивчення Писань на сторінці 35 посібника Проповідуйте Мою євангелію. Нехай студенти знайдуть, що, як пророкували автори Писань, зрештою станеться з Церквою Ісуса Христа. Дайте студентам достатньо на це часу, а потім запропонуйте їм поділитися з іншим членом класу тим, про що вони дізналися. Кілька з відповідей ви можете написати на дошці, а потім узагальнити їх таким реченням: Давні пророки передрікали, що настане загальне відпадіння від істини.

Розділіть студентів на пари і дайте їм завдання підготуватися, щоб протягом чотирьох-пʼяти хвилин разом провести урок про Відступництво. Поясніть, що їхнє навчання має бути простим, зрозумілим і зосередженим на людині, яку вони навчатимуть. Нехай студенти скористаються матеріалом на сторінці 35 посібника Проповідуйте Мою євангелію (або ж вони можуть скористатися місіонерською брошурою, що називається Відновлення євангелії Ісуса Христа). Попросіть пари назвати один чи два уривки з Писань, в яких йдеться про Відступництво, та пояснити, чого вони навчають.

Дайте студентам достатньо часу для підготовки, а потім нехай кожна пара навчає іншу пару. Коли студенти закінчать навчати, попросіть групи обговорити наступне: Що у вашому уроці пройшло добре? Що ви могли б зробити краще? Що найкраще допомогло іншим людям зрозуміти, що сталося після смерті апостолів?

Після цього поміняйте ролі і дайте можливість парі, яку навчали, навчати іншу пару. Переконайтеся, чи достатньо у них часу, щоб дати й отримати відгуки.

Після того як всі студенти скористаються нагодою навчати, попросіть членів класу поділитися думками про їхній досвід з рештою класу.

Щоб проілюструвати, як Велике відступництво вплинуло на світ, і підготувати студентів до наступного уроку про Відновлення євангелії Ісуса Христа, покажіть відео “Пошуки істини” (16:33). Попросіть студентів, щоб під час перегляду вони поміркували над тим, як відновлена євангелія Ісуса Христа подолала наслідки Великого відступництва.

Після перегляду відео запитайте:

  • Яким чином Відновлення євангелії Ісуса Христа подолало наслідки Великого відступництва?

  • Які у вас виникали думки про можливість ділитися посланням про Відновлення євангелії Ісуса Христа з іншими, коли ви дивилися історію навернення Уілфорда Вудраффа?

На завершення запитайте студентів, чи не хотів би хто з них поділитися своїм свідченням про Відновлення євангелії з класом.

Запрошення діяти

Запропонуйте студентам повторити доктрини, які вивчалися на цьому уроці, виконавши одну чи більше з вказаних далі вправ:

Роздатковий матеріал

Зображення
Сім’я