Інститут
Урок 11: Навчайте про план спасіння (частина 2)


11

Навчайте про план спасіння (частина 2)

Вступ

За планом спасіння дано Спасителя, щоб подолати наслідки Падіння Адама. Завдяки Спокуті Спасителя ми можемо подолати смерть, гріх і горе. Крім того, нас буде воскрешено, праведні повернуться у присутність Бога і стануть подібними до Нього. Майбутні місіонери повинні мати чітке розуміння доктрини про план спасіння й бути підготовленими пояснити його просто та свідчити про нього з силою.

Попередня підготовка

Рекомендації для навчання

Спокута Ісуса Христа

До початку уроку напишіть на дошці наступне:

“У вірші [Іван 3:16] стисло підсумовано весь план спасіння” (старійшина Брюс Р. Мак-Конкі).

Почавши урок, попросіть студентів подумки прочитати Іван 3:16 і подумати, як у цьому вірші “стисло підсумовано весь план спасіння”.

Дайте студентам кілька хвилин на читання й обдумування, а потім попросіть їх обговорити, як у цьому уривку з Писань стисло передано план спасіння. Якщо потрібно, ви можете прочитати повністю, що сказав стосовно вірша Іван 3:16 старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915--1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Це, мабуть, найвідоміший і наймогутніший з усіх віршів з Писань, які озвучуються. У ньому стисло підсумовано весь план спасіння, повʼязуючи разом Батька, Сина, Його спокутну жертву, ту віру в Нього, яка вимагає праведних справ, і, в кінцевому підсумку, вічне піднесення для вірних” (Doctrinal New Testament Commentary, 3 vols. [1965–1973], 1:144).

Нехай хтось зі студентів прочитає вголос перший абзац у підрозділі “Спокута” на сторінці 51 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Потім запитайте:

  • Як би ви могли одним реченням сказати, чому спокутна жертва Ісуса Христа є настільки важливою для кожного з Божих дітей? (Серед відповідей студентів має бути доктрина про те, що Спокута Ісуса Христа зробила можливим для нас подолати наслідки Падіння).

  • Які наслідки Падіння відчуваємо ми всі? (Найважливішими з цих наслідків є: [1] фізична смерть, [2] гріх і духовна смерть [відокремлення від Бога], [3] страждання й горе).

Коли студенти відповідатимуть, ви можете записувати на дошці їхні відповіді у колонці під назвою “Наслідки Падіння”. Потім заповніть колонку, що справа, під назвою “Як Спокута долає наслідки Падіння” (або покажіть цю таблицю, користуючись іншим методом):

Наслідки Падіння

Як Спокута долає наслідки Падіння

Фізична смерть

1 Коринтянам 15:20--22 

Алма 11:42--45

Проповідуйте Мою євангелію, 51, “Спокута”, абзац 2

Гріх і духовна смерть

Aлма 34:8--9

УЗ 19:15--19

Проповідуйте Мою євангелію, 51–52, “Спокута”, абзаци 3–5

Страждання і горе

Ісая 53:3--5

Алма 7:11–13

Проповідуйте Мою євангелію, 51–52, “Спокута”, абзац 6

Розділіть клас на три групи й доручіть кожній уважно прочитати уривки, указані в одній з трьох категорій у таблиці. Попросіть студентів підготуватися й розказати, як прочитані ними матеріали допомагають пояснити, яким чином Спокута Ісуса Христа долає наслідки Падіння. Скажіть студентам, що вказані в цій таблиці уривки з Писань є лише одними з тих, які можна було б використати, щоб проілюструвати доктрину про Спокуту, і що їм слід уважно читати також й інші уривки, щоб глибше зрозуміти цю доктрину. Дайте їм достатньо часу для читання, а потім попросіть кількох студентів з кожної з трьох груп пояснити, що вони прочитали і як це допомагає нам зрозуміти, як Спокута може благословити нас.

Дайте студентам кілька хвилин, щоб записати кількома реченнями, які узагальнюють чи окреслюють те, чого б вони хотіли навчати зацікавленого Церквою про Спокуту Ісуса Христа. Через декілька хвилин можете попросити кількох студентів прочитати класу те, що вони написали.

Щоб запросити Духа, Який би допоміг студентам відчути істинність і важливість Спокути Ісуса Христа, покажіть відео “For God So Loved the World” (4:48). Нехай студенти визначать, як саме Ісус Христос виявив Свою любов до світу.

Після перегляду відео запитайте:

  • Як саме Ісус Христос виявляв Свою любов до інших?

  • Як це відео допомагає вам цінувати священнослужіння й спокутну місію Спасителя?

Попросіть студентів знову звернутися до написаного ними про те, чого б вони хотіли навчати зацікавленого Церквою про Спокуту Ісуса Христа. Дайте їм ще кілька хвилин, щоб написати додаткові речення, які б підсумовували, у що вони вірять і як можуть свідчити про Спокуту Ісуса Христа. Після того як пройде кілька хвилин, розділіть студентів на пари для рольової гри, щоб вони попрактикувалися одне з одним, як свідчити зацікавленому Церквою про Спокуту Ісуса Христа.

Після того як кожний студент візьме участь у рольовій грі, закінчіть цю частину уроку, запитавши:

  • Чому для місіонерів важливо регулярно ділитися свідченням про Ісуса Христа з тими, кого вони навчають? (Ви можете наголосити на тому, що одна з ролей Святого Духа---свідчити про Ісуса Христа [див. Іван 15:26; 3 Нефій 11:32]; отже, коли ми свідчимо іншим про Ісуса Христа, ми запрошуємо Святого Духа підтвердити наше свідчення у серцях тих, кого навчаємо).

Попросіть студентів подумати, що вони могли б зробити, аби бути більш вдячними за Ісуса Христа і Його Спокуту та поглибити своє свідчення про Ісуса Христа і Його Спокуту. Запевніть студентів: поглиблюючи своє свідчення про Спасителя, вони ставатимуть краще підготовленими, щоб запрошувати інших прийти до Христа.

Наша вічна доля

Попросіть студентів розглянути схему “План спасіння” у вікні на сторінці 54 посібника Проповідуйте Мою євангелію. Запропонуйте студентам спочатку вивчити цю схему, а потім зробити власну її версію, не заглядаючи у посібник Проповідуйте Мою євангелію. Їхні схеми можуть мати будь-яку форму й бути такого розміру, який потрібно, щоб вмістити всі основні частини плану спасіння. Нагадайте студентам, що місіонерам необхідно вміти пояснити зацікавленому Церквою основні складові плану спасіння простими словами.

Щоб допомогти студентам зрозуміти зміст написаного в трьох підрозділах уроку 2, що залишилися у посібнику Проповідуйте Мою євангелію (сторінки 53–54), попросіть студентів за кілька хвилин прочитати ці підрозділи та знайти доктрини, принципи й ідеї, які необхідно знати зацікавленому Церквою. Коли студенти читатимуть, напишіть назви підрозділів у таблиці на дошці:

Що необхідно знати зацікавленому Церквою?

Духовний світ

Воскресіння, суд і безсмертя

Царства слави

Було б корисно, щоб студенти читали по одному підрозділу за раз і називали визначені ними доктрини, принципи й ідеї, а потім переходили до читання наступного підрозділу. Ви можете попросити когось зі студентів записувати назване студентами під відповідним заголовком на дошці. Можете запропонувати студентам скопіювати цю таблицю в їхні щоденники навчання і заповнювати її під час обговорення класом кожного підрозділу.

Запитання, подібні до наступних, можуть допомогти студентам проаналізувати те, що вони читають:

  • Як вплинуть наші рішення, прийняті тут, на землі, на те, що буде з нами після смерті?

  • Як наше розуміння, що таке Суд, впливатиме на наші рішення тепер?

  • Як Спокута Ісуса Христа впливає на кожний етап нашого існування (доземний, земний і посмертний)?

  • Чому важливо розказувати про ці істини іншим ясно і просто?

Поясніть, що однією з важливих доктрин Відновлення є та, що діти Бога мають потенціал стати подібними до Нього. Наше розуміння того, хто такий Небесний Батько, дає нам надію, що завдяки Спокуті Ісуса Христа ми можемо розвиватися й отримати благословення піднесення (див. “Піднесення”, у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, сторінка 59). І хоч одного дня ми можемо стати подібними до Бога, усе ж ми завжди будемо поклонятися Йому. Наш розвиток ніколи не змінить Його ідентичність як нашого Батька і нашого Бога. (Більше інформації на цю тему див. у розділі Gospel Topics, стаття “Becoming Like God” (Ставати подібними до Бога), на сайті lds.org/topics).

Розділіть студентів на пари і попросіть кожну пару підготуватися, щоб навчати когось про мету життя й те, що стається після нашої смерті. Готуючись, студентам слід проглянути сторінки 51–54 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію або сторінки 10–15 у місіонерській брошурі План спасіння, якщо вона доступна. Порадьте студентам під час навчання використати щонайменше один уривок з Писань. Також порадьте їм скористатися складеними ними схемами плану спасіння, або схемою на сторінці 54 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Поясніть: вони мають навчати просто і ясно та завершити навчання своїм свідченням. Дайте парам достатньо часу, щоб підготуватися навчати, а потім запропонуйте кожній парі обʼєднатися з іншою парою. Дайте завдання одній парі навчати двох інших студентів.

Після того як пари закінчать навчати, нехай кожна група обговорить між собою наступне: Що пройшло добре під час навчання? Як могли студенти, які навчали, зробити це краще?

Потім поміняйте ролі, щоб дати можливість студентам, яких навчали, навчати іншу пару студентів. Пересвідчіться, що у них є час для відгуків. Коли кожна пара закінчить навчати, попросіть членів класу поділитися з рештою класу думками стосовно цього свого досвіду.

Якщо дозволяє час, завершіть урок своїм свідченням про план спасіння або попросіть свідчити про нього членів класу.

Запрошення діяти

Запропонуйте студентам вибрати одну чи більше з далі вказаних вправ для роботи поза класом, щоб глибше зрозуміти план спасіння:

  • Попрактикуйтеся, як накреслити схему, вказану на сторінці 54 у посібнику Проповідуйте Мою євангелію, і як пояснювати основні складові плану спасіння, використовуючи уривки з Писань, що підтверджують кожну цю складову.

  • Подумайте, як би ви навчали про план спасіння, щоб допомогти людині, яка нещодавно втратила когось із членів сімʼї чи близьких. Запишіть короткий підсумок або основні ідеї у своєму щоденнику навчання.

  • Уважно прочитайте виступ про Спокуту Ісуса Христа з нещодавньої генеральної конференції. Визначіть у цьому виступі принципи, які допомагатимуть вам краще розуміти Спокуту Ісуса Христа. Складіть список того, як Спокута благословляє вас щодня.

  • Моліться, щоб у вас була можливість розказати про план спасіння людині, яка могла б отримати це благословення---краще зрозуміти план Небесного Батька. Потім дійте з вірою і навчайте про цю доктрину, щоб благословити життя цієї людини.