Інститут
Урок 4 Підготовчий матеріал для уроку: Вчення про одкровення


“Урок 4 Підготовчий матеріал для уроку: Вчення про одкровення”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 4 Підготовчий матеріал для уроку”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 4 Підготовчий матеріал для уроку

Вчення про одкровення

Зображення
дівчинка-підліток молиться

Обміркуйте наступне пророче запрошення Президента Рассела М. Нельсона: “В майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа. … Я благаю вас зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 96).

Вивчаючи цей матеріал, шукайте істини, які можуть допомогти вам зміцнити вашу духовну здатність отримувати одкровення і розпізнавати їх.

Розділ 1

Як мені зрозуміти, коли Бог промовляє до мене?

Зображення
портрет Олівера Каудері

Взимку 1828–1829 років, 22-річний шкільний учитель на ім’я Олівер Каудері дізнався про Пророка Джозефа Сміта і золоті пластини, орендуючи кімнату у батьків Джозефа в Пальмірі, штат Нью-Йорк. Помолившись наодинці, щоб дізнатися, чи було правдою те, про що він почув, Олівер відчув переконливе запевнення через спокійні почуття. Він поїхав у Гармоні, штат Пенсільванія, де зустрівся з Пророком. Переконаний у тому, що послання, яким Джозеф поділився про відновлену євангелію, було істинним, Олівер служив писарем Джозефа під час перекладу Книги Мормона. Невдовзі після того, як Олівер почав допомагати з перекладом, Пророк отримав одкровення, в яких містилися настанови Оліверу і які стосувалися його бажання допомагати з перекладом. Слова Господа, звернені до Олівера, які знаходяться в Ученні і Завітах 6:14–15, 22–23, допомагають нам краще зрозуміти способи, в які Він промовляє до нас.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте у підготовці до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 6:14–15, 22–23.

Коли Джозеф отримав це одкровення, “Олівер здивувався. Він негайно розповів Джозефу про свою молитву [яку промовив раніше] та про божественне свідчення, яке він отримав. Ніхто не міг знати про це, крім Бога” (Святі: Розповіді про Церкву Ісуса Христа в останні дні, том. 1, Стяг істини, 1815–1846 [2018], с. 62).

Коли Олівер захотів перекласти з частини пластин, Господь більше навчав його про отримання одкровень.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте у підготовці до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 8:2–4. Ви можете позначити ці вірші у своєму примірнику Писань.

Говорячи про те, як Господь промовляє і до нашого розуму, і до серця через силу Святого Духа, старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив один із способів, як це може статися:

Звернення, що приходить у серце, передає більш загальне враження. Господь часто починає, даючи враження. Коли усвідомлюється їхня важливість і людина до них прислухається, то вона набуває більшу здатність отримувати більш детальну настанову у розумі. (Richard G. Scott, “Helping Others to Be Spiritually Led” [address to CES religious educators, Aug. 11, 1998, 4], ChurchofJesusChrist.org)

Старійшина Крейг С. Крістенсен, сімдесятник, навчав:

Ми всі мали відчуття Святого Духа, хоча не завжди мабуть розпізнавали їх. Коли у нашому розумі виникають натхненні думки, ми знаємо, що вони істинні, через духовні відчуття, які з’являються в нашому серці. (Крейг С. Крістенсен, “Невимовний дар від Бога”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, с. 14)

Іноді ви можете сумніватися, чи дійсно думка або почуття йдуть від Бога. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповідав, як ми можемо відрізнити вплив Святого Духа і наші власні думки, у відео “Patterns of Light, Part 2: Discerning Light” (Приклади світла, частина 2: Розпізнання світла) (2:12).

Розділ 2

Що я можу робити, щоб запросити дух одкровення у своє життя?

Зображення
хлопчик-підліток вивчає Писання

Іноді ви можете розстроїтися, коли здається, що одкровення, якого ви прагнете, не приходить. Коли так відбувається, ви можете подумати про настанову Господа Оліверу Каудері, коли він розстроївся через те, що не зміг отримати одкровення, необхідне для перекладу з пластин (див. Святі, 1:62–64).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте у підготовці до уроку

Прочитайте, чого Господь навчав Олівера, як про це записано в Ученні і Завітах 9:7–8.

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, пояснив принцип, який ми можемо засвоїти з того, чого Господь навчав Олівера Каудері:

Ми отримаємо підказки Духа, коли зробимо все можливе, коли будемо працювати на сонці замість того, аби сидіти в холодку і молитися про скерування і перший крок. …

Тож ми робимо все від нас залежне. Тоді ми покладаємося на Господа в отриманні Його одкровення. У Нього на все Свій час.

… Навчання від Духа не є пасивним процесом. Часто Господь не починає спілкування, доки ми не з’ясуємо певні питання своїм власним розумом. Тоді вже ми отримуємо підтвердження. (Даллін Х. Оукс, “У Його належний час, у Його належний спосіб”, Ліягона, серп. 2013, сс. 24, 26)

Навіть, коли ви підготувались отримати одкровення завдяки своїй гідності і вчинкам, зробленим з вірою, відповіді Господа можуть не прийти відразу ж.

Старійшина Скотт радив:

“Що ви робите, коли ретельно підготувавшись, палко помолившись і чекаючи на відповідь протягом значного часу, ви все ж не отримуєте її? Можливо, коли так буває, вам слід подякувати, бо це ознака Його довіри. Коли ви живете гідно і ваш вибір відповідає вченням Спасителя, і вам слід діяти—дійте з довірою. … Якщо ви живете праведно і дієте, довіряючи Богу, Він не дозволить вам відхилитися занадто далеко, не надавши відчуття попередження, що ваше рішення є невірним. (Річард Г. Скотт, “Застосування божественного дару молитви”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, сс. 10–11)

Зображення
піктограма, діалогові віконця

Розмірковуйте і обговорюйте, готуючись до уроку

Чому, на вашу думку, Господь очікує, що ви з’ясовуватимете питання у своєму розумі, що є складовою прагнення одкровення?

Якщо можливо, попросіть друга/подругу або члена сім’ї розповісти вам, що вони зробили, щоб запросити одкровення. Ви можете запитати людину, як вона отримувала одкровення в минулому, приймаючи важливі рішення. Прийдіть на урок, готові поділитися чимось з того, про що ви дізнались.

Розділ 3

Як зазвичай приходить одкровення?

Подивіться відео “Способи отримання світла: Дух одкровення” (3:04) або ж прочитайте цитату старійшини Беднара, наведену нижче:

Деякі одкровення отримуються миттєво і сильно; деякі отримуються поступово і ледь відчутно. …

Світло, ввімкнене у темній кімнаті, подібне до отримання послання від Бога швидко, повністю і одночасно. Багатьом з нас доводилося отримувати одкровення у такий спосіб, коли нам надавалися відповіді на щирі молитви або необхідне скерування чи захист, відповідно до волі Бога і у призначений Ним час. … Однак отримання одкровень у такий спосіб є скоріш рідкісним, ніж повсякденним явищем.

Поступове зростання яскравості світла, випромінюваного сонцем на світанку, подібне до отримання послання від Бога “рядок за рядком, приписання за приписанням” (2 Нефій 28:30). Найчастіше одкровення приходить поступово, з часом, і дається нам відповідно до наших прагнень, гідності та підготовки. … Отримання одкровень у такий спосіб є [більш] повсякденним явищем, ніж рідкісним. …

Інше відоме явище, пов’язане зі світлом, допомагає нам навчитися ще деяким істинам, що стосуються принципу отримання одкровень “рядок за рядком, приписання за приписанням”. Іноді сонце сходить хмарного чи туманного ранку. Через похмурі погодні умови побачити світло складніше і неможливо точно визначити той момент, коли сонце сходить над горизонтом. Але навіть такого ранку ми маємо достатньо світла, щоб сказати, що настав новий день, і займатися своїми справами.

Подібним чином ми багато разів отримували одкровення, точно не усвідомлюючи, як саме або коли ми його отримали. (Девід А. Беднар, “Дух одкровення”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 88–89)

Зображення
піктограма, записуйте

Розмірковуйте і записуйте свої думки, готуючись до уроку

Згадайте ситуації, коли ви отримували скерування і одкровення. Подумайте, про що ви дізнались з власного досвіду отримання одкровення, а також з вашого особистого навчання сьогодні. Потім приділіть кілька хвилин тому, щоб написати у щоденнику або у відведеному для цього місці, як ці принципи можуть вплинути на пошук вами відповідей на ваші теперішні запитання.