Інститут
Урок 26: Матеріал для вчителя: Церква на заході


“Урок 26 Матеріал для вчителя: Церква на заході”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 26 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 26 Матеріал для вчителя

Церква на заході

Встановлення Церкви на заході Сполучених Штатів---це дивовижна історія віри. Завдяки цьому уроку студенти матимуть можливість засвоїти певні уроки у відданих святих, які будували свій фундамент на Ісусі Христі і присвячували своє життя розбудові Його царства. Цей урок також допоможе студентам краще зрозуміти одну з трагічних подій в історії Церкви цього періоду, яка показує серйозне відхилення від учень Спасителевої євангелії: різанина в Маунтін-Медоуз.

Рекомендації для навчання

Святі продовжували будувати Господнє царство завдяки вірі та жертвуванню.

Покажіть наведене далі зображення гобелену або принесіть подібну тканину на урок. Переконайтеся, що студенти розуміють, що гобелен---це тканина, яка утворюється при переплетенні багатьох ниток у складних і різноманітних поєднаннях для створення красивої картини або візерунка.

Зображення
гобелен із зображенням пророків та храмів

Запропонуйте студентам прочитати наведене далі висловлювання старійшини Стівена Е. Сноу, сімдесятника, який раніше служив істориком і літописцем Церкви.

Зображення
Стівен Е. Сноу

Якщо уявити історію Церкви у вигляді стьобаної ковдри або гобелену, це буде найбагатший і найпрекрасніший візерунок, який я коли-небудь бачив. Якщо його уважно роздивитися, в тій прекрасній ковдрі або гобелені ви знайдете окремі особливі нитки, і якщо ви потягнете за них і будете прискіпливо їх розглядати, то втратите чудове послання нашої історії. Якщо ви зробите крок назад і подивитеся на всю ковдру чи гобелен у цілому, то побачите красу (Steven E. Snow, “Start with Faith: A Conversation with Elder Steven E. Snow”, Religious Educator, no. 3 [2013], 11).

Поясніть, що з самого початку історії Церкви на заході були тисячі історій вірних святих, чиї зусилля йти за Ісусом Христом й розбудовувати Господню Церкву створили прекрасний гобелен віри.

Дізнайтеся у студентів, хто які розповіді читав з розділу 1 підготовчого матеріалу. Щодо кожної розповіді запропонуйте студентам дотримуватися такого плану:

  1. Підсумувати прочитану ними розповідь.

  2. Пояснити, як святий/свята/святі останніх днів з даної розповіді виявляли віру в Ісуса Христа і Його відновлену євангелію.

  3. Розказати, які уроки або принципи вони засвоїли з цієї розповіді.

Перед тим, як переходити до наступної розповіді, дозвольте іншим студентам, які прочитали ту ж саму розповідь, додати свої враження.

Дехто з перших членів Церкви спланували і вчинили різанину в Маунтін-Медоуз.

Покажіть наведене зображення і поясніть студентам, що це фотографія пам’ятника на місці захоронення в Маунтін-Медоуз, де відбулася різанина. Розкажіть, що, на жаль, трагедія в Маунтін-Медоуз---це нитка прикрості, вплетена в історію святих.

Зображення
пам’ятник у Маунтін-Медоуз

Запитайте студентів, що вони дізналися, читаючи про різанину в Маунтін-Медоуз. Важливо, щоб студенти зрозуміли наступне: 11 вересня 1857 року 50--60 місцевих міліціонерів у південній Юті, за співучасті з деякими американськими індіанцями вбили близько 120 емігрантів, які обозом прямували до Каліфорнії. Пощадили лише 17 дітей.

  • Які події і рішення призвели до трагедії в Маунтін-Медоуз? (При потребі, дайте студентам кілька хвилин, щоб продивитися розділ 2 підготовчого матеріалу).

Можна попросити студентів поділитися принципами та істинами з Писань, які могли б допомогти цим поселенцям прийняти інші рішення. (Серед прикладів можуть бути такі: Притчі 28:13; 3 Нефій 12:24–25, 43–44; Учення і Завіти 64:9–11).

  • Які уроки ми можемо засвоїти з трагедії різанини в Маунтін-Медоуз? (Можете написати відповіді студентів на дошці).

Ви можете дати студентам одну-дві хвилини, щоб написати або розповісти про те, як ці принципи могли б уберегти їх в житті від непотрібного душевного болю.

Поясніть, що через те, що дехто з місцевих членів Церкви були відповідальні за планування і здійснення різанини в Маунтін-Медоуз, деякі люди дозволили цій події негативно вплинути на своє сприйняття Церкви.

  • Що ви могли б сказати людині, яка негативно ставиться до Церкви через різанину в Маунтін-Медоуз? (Запропонуйте студентам скористатися тим, про що вони дізналися з розділу 2 підготовчого матеріалу).

Попросіть студентів прочитати і визначити принцип з Геламан 5:12. Покажіть наведене далі висловлювання. Запропонуйте комусь із студентів прочитати його вголос і попросіть клас з’ясувати, як це висловлювання ілюструє принцип, викладений в Геламан 5:12.

Джеймс Сендерс є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і правнуком Ненсі Сафрони Хаф, однієї з дітей, які вижили у цій різанині. Брат Сендерс так висловив свої почуття щодо цієї трагедії: “Це досі болить; я все ще відчуваю гнів і смуток через вчинення різанини. … Все ж я знаю, що люди, які це вчинили, будуть відповідати перед Господом, і це дає мені спокій”. Брат Сендерс сказав, що коли він дізнався про те, що його предка було вбито у цій різанині, це “не вплинуло на мою віру, бо вона основана на Ісусі Христі, а не на комусь із людей в Церкві” (узято з Richard E. Turley Jr., “The Mountain Meadows Massacre”, Ensign, Sept. 2007, 21).

  • Як сказане Джеймсом Сендерсом стосується принципу з Геламан 5:12? (Після того, як студенти дадуть відповіді, напишіть на дошці такий принцип: Якщо ми будуємо на фундаменті віри в Ісуса Христа і Його євангелії, це може допомогти нам залишатися сильними, незважаючи на людські помилки членів Церкви).

  • Як те, що ми основуємо нашу віру на Ісусі Христі, може допомогти нам, коли ми бачимо або дізнаємося про випадки того, як члени Церкви перестають жити за вченнями Євангелії?

  • Які дії допомагають вам будувати і підтримувати свою віру на фундаменті Ісуса Христа?

Дайте студентам час поміркувати й записати, що вони робитимуть для збереження і зміцнення своєї віри в Ісуса Христа і Його євангелію.

Свідчіть про важливість того, щоб жити за вченнями Спасителя і будувати нашу віру на Ньому і на Його євангелії, незважаючи на людські помилки членів Церкви. Завдяки цьому ми можемо допомагати Христовому царству просуватися вперед, як це робили віддані святі-піонери.

Наступного разу

Поцікавтеся у студентів, чи запитували їх колись, чому в Церкві протягом певного часу темношкірим членам Церкви африканського походження не дозволялося отримувати владу священства і деякі храмові обряди. Поясніть, що під час підготовки до наступного уроку студенти матимуть нагоду дізнатися про цю тему й відповідне одкровення з Офіційної декларації 2, якого пророки з нетерпінням чекали протягом багатьох років. Попросіть студентів прийти на урок підготовленими до обговорення того, про що вони дізнаються, а також будь-яких запитань, які вони матимуть стосовно цієї теми.