Інститут
Урок 22: Матеріал для вчителя: Множинний шлюб


“Урок 22 Матеріал для вчителя: Множинний шлюб”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 22 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 22 Матеріал для вчителя

Множинний шлюб

Шлюб між одним чоловіком і однією жінкою—це закон Господа, якщо тільки Він не дасть іншу заповідь (див. Кн. Якова 2:27–30). Через одкровення Господь наказав пророку Джозефу Сміту жити за принципом множинного шлюбу і навчати йому деяких перших членів Церкви. Практика множинного шлюбу тривала в Церкві до того часу, поки Господь не проголосив через одкровення, що святі мають припинити її (див. Офіційну декларацію 1). Мета цього уроку—зміцнити впевненість студентів у тому, що Джозеф Сміт і перші члени Церкви діяли під керівництвом Господа, практикуючи множинний шлюб. Він також допоможе студентам повніше довіряти Господу, коли вони прагнутимуть дослухатися до Його волі і знаходити відповіді на свої запитання.

Рекомендації для навчання

Господь відкрив практику множинного шлюбу.

Покажіть наведене далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона:

Бог завжди просив Своїх завітних дітей робити щось складне (Рассел М. Нельсон, “Бути справжнім поколінням нового тисячоліття”, Ліягона, жовт. 2016, с. 27).

  • Назвіть дещо зі “складного”, що Бог просив членів Церкви робити в наші дні? (Ви можете перелічити відповіді на дошці. Попросіть студентів поміркувати протягом уроку про їхній власний послух цим заповідям).

  • Чому, на вашу думку, Бог просить Своїх завітних дітей робити це?

Зазначте, що для багатьох перших святих однією з найскладніших вимог Бога було жити за принципом множинного шлюбу. Нагадайте студентам, що ще у 1831 році Джозеф Сміт молився, щоб зрозуміти, чому деякі давні пророки та ізраїльські царі практикували множинний шлюб (див. заголовок до розділу і вірш 1 Учення і Завітів 132).

Попросіть когось із студентів прочитати вголос Учення і Завіти 132:34–37. Запропонуйте класу слідкувати за текстом і знайти, що Господь відповів на запитання Пророка.

  • Покажіть наступне запитання: Чому Авраам узяв собі Аґар за ще одну дружину?

  • Відповідно до віршів 36–37, якому принципу Господь навчав Джозефа Сміта стосовно послуху Його заповідям? (Коли студенти дадуть відповіді, напишіть на дошці таку істину: Коли ми воліємо дослухатися до всього, що наказує Господь, це буде “зараховано [нам] як праведність”).

  • Як заповідь Господа Аврааму принести в жертву Ісака можна порівняти з Його заповіддю Джозефу Сміту та першим святим практикувати множинний шлюб?

Поясніть, що через деякий час після того як Господь відкрив Джозефу Сміту принцип множинного шлюбу, Він наказав Пророку жити за цим принципом та навчати йому інших.

Покажіть наступне висловлювання і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

За словами Хелен Мар Кімбол, Джозеф Сміт сказав, що “практикування цього принципу буде найважчим випробуванням з усіх, в яких святі повинні будуть випробовувати свою віру”. Хоча це було одним з “найважчих” випробувань її життя, вона свідчила, що воно було “одним з найбільших благословень” (“Plural Marriage in Kirtland and Nauvoo” (Множинний шлюб у Кертленді і в Наву), Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org).

  • Що Джозеф Сміт відчув до практики множинного шлюбу, коли йому було вперше про неї повідомлено? (При потребі, нехай студенти розглянуть висловлювання сестри Елайзи Р. Сноу в розділі 2 підготовчого матеріалу).

Попросіть членів класу розглянути приклади Авраама і Джозефа Сміта.

  • Що говорить про характер і віру перших святих їхня готовність дослухатися до таких важких заповідей?

Поясніть, що кілька перших святих залишили описання своєї внутрішньої боротьби, коли їм було повідомлено про множинний шлюб. Попросіть студентів поділитися тим, про що вони пам’ятають з розповідей, які вивчали в розділі 3 підготовчого матеріалу.

Покажіть наступну розповідь Феби Вудрафф, дружини Президента Уілфорда Вудраффа. Попросіть когось зі студентів прочитати її вголос:

Коли принцип полігамії був викладений вперше, я подумала, що це найзлочестивіша річ, про яку я будь-коли чула. … Однак, коли я переконалася, що він вийшов як одкровення від Бога через Джозефа, і знаючи, що він був пророком, я боролася з моїм Небесним Батьком у палкій молитві, аби Він направив мене на вірний шлях в цей украй важливий момент мого життя. Відповідь прийшла. У моєму розумі запанував спокій. І я знала, що то була воля Бога (Phebe Woodruff, in Edward Tullidge, The Women of Mormondom [1877], 413).

  • Як приклад Феби може допомогти людині сьогодні, якщо їй може бути важко виконувати заповідь Бога? Як її приклад може допомогти людині, у якої можуть виникнути запитання стосовно практики множинного шлюбу серед перших святих?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Приповісті 3:5–6 і попросіть клас стежити за текстом і знайти принцип, який може стосуватися життя цих перших святих.

  • Які принципи ми можемо засвоїти з цього уривка і досвіду перших святих? (Використовуючи слова студентів, напишіть на дошці або покажіть принцип, подібний до наступного: Якщо ми надіємося на Господа всім своїм серцем і не покладаємося на своє розуміння, тоді Він скеровуватиме нас у житті).

Поставте студентам таке запитання:

  • Що, на вашу думку, означає твердження “надіятися на Господа всім своїм серцем, а не просто покладатися на своє розуміння” для людини, яка переймається питаннями колишньої практики множинного шлюбу?

Поясніть, що для членів Церкви мати питання або занепокоєння стосовно множинного шлюбу не є чимось незвичайним. Бог не відкрив подробиць щодо множинного шлюбу і не вимагає від Своїх дітей сьогодні зрозуміти їх. Однак усім святим обіцяно, що вони можуть отримати свідчення про те, що Джозеф Сміт був Божим пророком, який отримував заповіді і одкровення від Нього, і що Джозеф віддано жив за заповідями Господа.

ПОКРАЩЕННЯ НАШОГО НАВЧАННЯ І ВИВЧЕННЯ

Ви можете допомагати студентам відповідати на важкі запитання. Якщо надати студентам правильну інформацію і допомогти їм знайти джерела, що заслуговують довіри, це допоможе їм з вірою обдумувати важкі теми і правильно їх пояснювати. Якщо студенти хочуть дізнатися більше про практику множинного шлюбу на початку історії Церкви, запропонуйте їм з молитвою вивчити додаткові матеріали, перелічені в розділі “Бажаєте дізнатися більше?” підготовчого матеріалу.

Попросіть студентів згадати про ті часи в їхньому житті, коли вони надіялися на Господа і виконували важку заповідь—тобто коли їм потрібно було “покластися не на [своє] власне розуміння” у пошуку відповідей на важкі запитання. Ви можете запросити кількох студентів поділитися їхнім досвідом. Запитайте їх, як Господь скеровував їхні шляхи.

Ви можете дати студентам час подумати про запитання щодо релігії або про особисті запитання. Попросіть їх подумати над тим, що вони можуть зробити, щоб знайти відповіді на ці запитання або запевнення щодо них, і як вони можуть надіятися на Господа й покладатися на Нього. Вони навіть можуть записати свої думки у щоденнику або помолитися про допомогу Господа, щоб дізнатися, як діяти з вірою.

Господь відкрив кілька причин практикування множинного шлюбу.

Поясніть, що ми не розуміємо всіх цілей Бога, задля яких Він дав множинний шлюб у цьому розподілі, але Він навів нам кілька таких причин. Наприклад, Господь навчав пророка Джозефа Сміта того, що така практика була складовою відновлення “всього” з попередніх розподілів (див. Учення і Завіти 132:40, 45).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Кн. Якова 2:30 і знайти ще одну наведену Господом причину, чому Він дав заповідь Своєму народові практикувати множинний шлюб. Запросіть студентів поділитися знайденим. (Студенти мають включити у свої відповіді те, що ця заповідь була дана як спосіб збільшити кількість дітей, народжених в євангельському завіті. У цей спосіб народ Господа “виростить сім’я” для Нього).

Зазначте, що зусилля перших святих дослухатися до цієї заповіді “стали причиною народження великої кількості дітей в сім’ях відданих святих останніх днів” (“Plural Marriage and Families in Early Utah”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Господь пізніше відкрив, що святі останніх днів мають припинити практику множинного шлюбу.

Попросіть одного зі студентів, який вивчав підготовчий матеріал (розділ 2), розповісти про те, що привело до припинення множинного шлюбу у відновленій Церкві.

  • Як би ви пояснили комусь теперішню позицію Церкви стосовно множинного шлюбу?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос перший і сьомий абзаци з документу “Уривки з трьох звернень Президента Уілфорда Вудраффа стосовно маніфесту”, розміщеного після Oфіційної декларації 1.

  • Чого навчав святих Президент Вудрафф? (Студенти мають визначити істину, подібну до наступної: Господь ніколи не дозволить Президенту Церкви відвести Церкву на манівці).

  • Як ця істина може вплинути на те, як особисто ми реагуємо на поради і вчення сучасного Господнього пророка?

Завершіть, поділившись своїм свідченням про те, що пророк Джозеф Сміт та інші перші провідники Церкви були істинними пророками Бога, які слухняно виконували заповіді Господа, дані святим останніх днів, і навчали їм.

Наступного разу

Поясніть студентам, що готуючись до наступного уроку, вони матимуть можливість дізнатися про подробиці, що стосуються смерті Джозефа і Гайрума Смітів. Заохотьте студентів прийти в клас підготовленими обговорити їхні думки стосовно того, чого Джозеф Сміт досяг як пророк Бога.