Інститут
Урок 24: Матеріал для вчителя: Пророк Джозеф Сміт—вибраний провидець


“Урок 24 Матеріал для вчителя: Пророк Джозеф Сміт—вибраний провидець”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 24 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 24 Матеріал для вчителя

Пророк Джозеф Сміт—вибраний провидець

Господь описав пророка Джозефа Сміта як “вибраного провидця”, якого “поважатимуть … дуже” серед його народу (2 Нефій 3:7). Однак незважаючи на все те добре, що Господь зробив через Джозефа Сміта, у пророка є багато критиків. Цей урок допоможе студентам підготуватися до того, щоб з вірою реагувати на критику стосовно Джозефа Сміта, і сприятиме зміцненню їхнього переконання в тому, що Господь звеличує тих, кого покликає.

Рекомендації для навчання

Господь покликав Джозефа Сміта з його слабкостями і звеличив до того, що він став вибраним провидцем.

Покажіть розміщену далі картину із зображенням юного Джозефа Сміта.

Зображення
Якщо комусь з вас не вистачає мудрості, художник Уолтер Рейн

Запропонуйте студентам поділитися словами і фразами з розділу 1 підготовчого матеріалу, якими описано почуття Джозефа стосовно його можливостей у той час, коли його було покликано допомогти відновити євангелію Ісуса Христа.

Попросіть студентів пригадати моменти, коли вони були приголомшені або відчували, що неспроможні виконати те, що попросив їх Господь або Його служителі.

Поясніть, що покликання, дане Господом Джозефу Сміту, навчає важливому принципу, який може допомогти нам, коли ми почуваємося слабкими або неспроможними виконати роботу Господа. У Книзі Мормона пророк Легій переказав пророцтво Йосипа з Єгипту. Прочитайте класом 2 Нефій 3:6--11, 15 і знайдіть слова або фрази, використані Господом, щоб описати майбутнього пророка, якого також зватимуть Йосипом [або англійською---Джозефом].

  • Які слова або фрази використав Господь, щоб описати Джозефа Сміта, а також роботу, яку Він допоможе йому здійснити?

  • Яку роль обіцяє відіграти Спаситель у роботі, виконати яку буде покликано Джозефа?

Прочитайте класом 2 Нефій 3:13 та Учення і Завіти 124:1 і дізнайтеся, як Господь описав Джозефа Сміта. Нехай студенти розкажуть про те, що дізналися.

  • Як, на вашу думку, Господь проявив Свою мудрість, покликавши “немічних землі” виконати Його роботу? (Учення і Завіти 124:1).

  • Які уроки ми можемо засвоїти з того, що Господь покликав Джозефа Сміта в його слабкості?

Покажіть наведене далі висловлювання з принципом, якого навчав старійшина Ніл А. Максвелл, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось із студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Ніл А. Максвелл

З того, що Господь використав Джозефа Сміта як “вибраного провидця” в останні дні, витікає найвеличніше послання про те, що насправді в кожного з нас є надія! Господь може покликати нас у наших слабкостях, а потім звеличити для Своїх цілей. (Neal A. Maxwell, “A Choice Seer”, Ensign, Aug. 1986, 14; курсив додано)

  • Як цей принцип міг би допомогти людям, які переймаються через людську недосконалість, що бачать у собі, своїх церковних провідниках та інших членах Церкви?

  • В які моменти життя ви відчували, що Господь звеличував вашу спроможність виконувати Його роботу, незважаючи на ваші слабкості? В яких ситуаціях ви бачили, що Господь робив це для інших?

  • Що Джозеф Сміт робив для того, аби отримати силу і зміцнення від Господа? (Ви можете запропонувати студентам продивитися слова старійшини Маркуса Б. Неша, які знаходяться в розділі 1 підготовчого матеріалу).

Виділіть студентам трохи часу, щоб з молитвою обдумати і можливо записати, що вони можуть робити для того, аби Господня сила почала діяти в їхньому житті і звеличувати їх для здійснення Його цілей.

Ім’я Джозефа Сміта матиме “добру і погану славу серед усіх народів”.

Поясніть, що, незважаючи на все добре, зроблене пророком Джозефом Смітом, у нього було багато недругів і критиків. Але це не дивувало Джозефа. Коли Мороній вперше явився 17-річному Джозефу, він відкрив йому розуміння того, що чекало на нього в майбутньому. Запропонуйте студентам прочитати Джозеф Сміт---Історія 1:33 і дізнатися, як люди будуть ставитися до Джозефа.

  • Про що ми можемо дізнатися з цього уривку? (Допоможіть студентам визначити таку істину: ім’я Джозефа Сміта матиме добру і погану славу серед усіх народів).

  • Яким чином це пророцтво, як ми бачимо, здійснюється сьогодні?

Поясніть, що Господь втішив Джозефа під час одного з найтемніших періодів його життя, коли він був ув’язнений у Ліберті, шт. Міссурі. Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 122:1--3 і дізнатися, як Господь утішив Джозефа.

  • Що ми можемо дізнатися з цього уривку про те, як вірні будуть ставитися до Джозефа Сміта і його пророчої місії? (Тоді як хтось глузуватиме з Джозефа Сміта, чисті серцем не повернуться проти нього, а шукатимуть благословень, які можливо отримати завдяки його служінню).

Попросіть студентів продивитися в розділі 2 підготовчого матеріалу висловлювання людей, які знали пророка Джозефа Сміта, і поділитися тим, що привернуло їхню увагу.

  • Що ви відчуваєте до пророка Джозефа Сміта і яке свідчення про нього маєте?

Покажіть наведені далі слова старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть одного зі студентів уголос їх прочитати:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

Негативних коментарів щодо пророка Джозефа Сміта ставатиме більше у міру того, як ми наближаємося до Другого пришестя Спасителя. Напівправда і витончена брехня нікуди не подінуться. Члени сім’ї та друзі потребуватимуть вашої допомоги (Ніл Л. Андерсен, “Джозеф Сміт”, Ліягона, лист. 2014, с. 30).

Обговоріть класом або в невеличких групах те, як студенти можуть допомогти члену сім’ї або другові, хто переймається почутими або прочитаними негативними висловлюваннями стосовно пророка Джозефа Сміта. Під час обговорення група може продивитися сказане старійшиною Андерсеном у розділі 3 підготовчого матеріалу. Наведені далі запитання також можуть бути корисними в процесі обговорення:

  • Чому, на вашу думку, важливо заохочувати людину вивчати надійні джерела, а також запрошувати її розмірковувати і молитися під час пошуку відповідей стосовно Джозефа Сміта і його пророчої місії?

  • Що б ви порадили людині робити, аби отримати духовне підтвердження або зміцнити власне свідчення про божественну місію Джозефа Сміта?

Завершіть свідченням про важливість отримання духовного підтвердження від Бога, що Джозеф Сміт був Його пророком, покликаним у своїх слабкостях і звеличений Господом, щоб стати вибраним провидцем Відновлення.

Наступного разу

Запитайте студентів, чи вони колись переймалися і молилися щодо рішень, які вплинуть на їхнє майбутнє. Запросіть їх опрацювати підготовчий матеріал для наступного уроку. З цього матеріалу вони дізнаються про непевність, яку пережили святі після смерті Джозефа Сміта, а також про дивовижну віру, яку вони виявили, йдучи у пустиню за новим провідником. Попросіть студентів прийти на урок підготовленими до обговорення того, про що вони дізналися з прикладу святих, які переживали цей складний час.