Новий Завіт 2023
20–26 листопада. 1 і 2 Петра: “Раді[йте] невимовною й славною радістю”


“20–26 листопада. 1 і 2 Петра: “Раді[йте] невимовною й славною радістю”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“20–26 листопада. 1 і 2 Петра”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
Ісус Христос проповідує євангелію в духовному світі

Christ Preaching in the Spirit World (Христос проповідує в духовному світі), художник Роберт Т. Барретт

20–26 листопада

1 і 2 Петра

“Раді[йте] невимовною й славною радістю”

Коли ви будете читати Послання Петра, ви можете отримувати духовні враження. Негайно запишіть їх, поки ви “ще в Дусі” (Учення і Завіти 76:80), щоб ви могли точно занотувати те, чого вас навчає Бог.

Записуйте свої враження

Незабаром після Свого Воскресіння Спаситель висловив пророцтво, яке, вірогідно, непокоїло Петра. Він передбачив, що коли Петро постаріє, його відведуть “куди [він] не захоче … , щоб зазначити, якою то смертю той Бога прославить” (Іван 21:18–19). Через багато років, коли Петро писав свої послання, він знав, що його мученицька смерть наближалася: “я незабаром повинен покинути оселю свою, як і Господь наш Ісус Христос об’явив був мені” (2 Петра 1:14). Але у словах Петра не було страху чи песимізму. Натомість він навчав святих “тіш[итися] з того”, хоча вони і були “засмучені … всілякими випробуваннями”. Він порадив їм пам’ятати, що “досвідчення [їхньої] віри” приведе до “похвал[и], і чест[і], і слав[и] при з’явленні Ісуса Христа” і до “спасіння [їхнім] душам” (1 Петра 1:6–7, 9). Віра Петра, мабуть, втішала тих перших святих так само, як вона заохочує святих сьогодні, які також беруть “участь у Христових стражданнях”, і він радив “тіш[итися], щоб і в з’явленні слави Його раділи [ми] й звеселялись” (1 Петра 4:13).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

1 Петра 1:3–9; 2:19–24; 3:14–17; 4:12–19

Я можу знайти радість в часи випробувань і страждань.

У часи після розп’яття Христа нелегко було бути християнином. І перше послання Петра засвідчує це. У перших чотирьох розділах ви побачите слова і фрази, які описують негаразди: засмучення, випробовування, недоля, огневе випробовування і страждання (див. 1 Петра 1:6; 2:19; 4:12–13). Але ви також помітите слова, які описують радість—і, можливо, захочете скласти список знайденого. Наприклад, коли ви читаєте 1 Петра 1:3–9; 2:19–24; 3:14–17 і 4:12–19, що дає вам надію, що ви можете знайти радість навіть у складних обставинах?

Ви також можете прочитати послання Президента Рассела М. Нельсона “Радість і духовне виживання” (Ліягона, лист. 2016, сс. 81–84) і пошукати подібності між тим, чого навчав Петро і чого навчав Президент Нельсон. Що саме у плані спасіння та в євангелії Ісуса Христа дає вам радість?

Див. також Рікардо П. Гіменес, “Як знайти прихисток від життєвих бур”, Ліягона, трав. 2020, сс. 101–103.

1 Петра 3:18–20; 4:1–6

Євангелію проповідують померлим, щоб їх могли судити справедливо.

Одного дня всі люди стоятимуть біля місця суду і “дадуть відповідь Тому, Хто судитиме живих та мертвих” (1 Петра 4:5). Як Бог може судити всіх людей справедливо, якщо їхні можливості розуміти євангелію і жити за нею такі різні? Зверніть увагу на те, як учення, якого Петро навчав у 1 Петра 3:18–20; 4:6, допомагає знайти відповідь на це запитання. Як ці вірші зміцнюють вашу віру в справедливість і правосуддя Бога?

Для того, щоб глибше дослідити це вчення, опрацюйте Учення і Завіти 138, одкровення, отримане Президентом Джозефом Ф. Смітом під час розмірковувань над цими словами Петра. Які додаткові істини зрозумів Президент Сміт?

2 Петра 1:1–11

Силою Ісуса Христа я можу розвивати свою божественну природу.

Чи буває у вас відчуття, що ставати схожими на Ісуса Христа і розвивати Його якості неможливо? Старійшина Роберт Д. Хейлз висловив наступну надихаючу думку про те, як ми можемо розвивати Христові якості: “Якості Спасителя … це переплетені характеристики, додані одна до одної, які розвиваються в нас інтерактивно. Іншими словами, ми не можемо отримати одну якість, подібну до Христової, не отримуючи інших і не впливаючи на них. Коли одна характеристика стає сильною, те саме відбувається й з іншими” (“Стати учнем нашого Господа Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2017, с. 46).

Зображення
майстерно витканий гобелен

Кожна Христова якість, яку ми розвиваємо, допомагає нам ткати духовний гобелен учнівства.

Читаючи 2 Петра 1:1–11, поміркуйте про якості “Божої Істоти”, перелічені у цих віршах. Поясніть, як вони, з вашого досвіду і за словами старійшини Хейлза, “переплетені”? Як вони доповнюють одна одну? Що ще ви дізнаєтеся з цих віршів стосовно процесу, яким ми стаємо більше схожими на Христа?

Ви можете також поміркувати про “цінні та великі обітниці”, які Бог дає Своїм святим—включно з вами (2 Петра 1:4). Послання старійшини Девіда А. Беднара “Цінні та великі обітниці” (Ліягона, лист. 2017, сс. 90–93) може допомогти вам зрозуміти, у чому полягають ці обітниці, і як їх отримати.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

1 Петра 2:5–10.Коли ви читатимете ці вірші з вашою сім’єю, ви можете за допомогою камінців допомогти членам сім’ї уявити вчення Петра, що Спаситель—наш “наріжний камінь”. Яким чином ми схожі на “каміння живе”, яке Бог використовує для побудови Свого царства? Що ми дізнаємося від Петра про Спасителя і нашу роль в Його царстві? Яке послання Петра вашій сім’ї?

1 Петра 3:8–17.Як ми можемо “завжди готовими бу[ти] на відповідь” тим, хто запитує про нашу віру? Вашій сім’ї може сподобатися розігрувати в ролях ситуації, в яких хтось запитує їх про євангелію.

1 Петра 3:18–20; 4:6.Що може зробити ваша сім’я, аби відчувати, що ви пов’язані з вашими предками? Мабуть ви можете святкувати дні народження ваших померлих предків, готуючи їхні улюблені страви, розглядаючи фотографії і розповідаючи історії з їхнього життя. Якщо можливо, ви також можете запланувати самі виконати обряди за цих предків у храмі (щоб знайти допомогу, зайдіть на сайт FamilySearch.org).

2 Петра 1:16–21.У цих віршах Петро нагадав святим про те, що з ним сталося на горі Переображення? (Див. також Maтвій 17:1–9). Що ми дізнаємося з цих віршів про вчення пророків? (Див. також Учення і Завіти 1:38). Що допомагає нам упевнено йти сьогодні за сучасним пророком?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Я веду сімейну історію”, Збірник дитячих пісень, с. 100.

Як покращити наше навчання

“Завжди готовими будьте”. Неформальні моменти навчання вдома можуть виникати і зникати швидко, тому важливо використовувати їх, коли вони трапляються. Як ви можете прагнути “завжди готовими бу[ти]” навчати членів вашої сім’ї євангельським істинам і розповідати “про надію, що в вас” (1 Петра 3:15), коли виникатимуть такі моменти навчання? (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
Петро проповідує групі людей

Хоча Петро зустрічався з переслідуваннями і великою протидією, він залишався непохитним у своєму свідченні про Христа.