Новий Завіт 2023
20–26 листопада. 1 і 2 Петра: “Раді[йте] невимовною й славною радістю”


“20–26 листопада. 1 і 2 Петра: “Раді[йте] невимовною й славною радістю”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2021)

“20–26 листопада. 1 і 2 Петра”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус Христос проповідує євангелію в духовному світі

Христос проповідує в духовному світі, художник Роберт Т. Барретт

20–26 листопада

1 і 2 Петра

“Раді[йте] невимовною й славною радістю”

Почніть молитвою ваше вивчення 1 і 2 Петра. Пам’ятайте, що ваш особистий і сімейний досвід вивчення [Писань]—це найкраща підготовка до навчання.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням Петра, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, і попросіть дітей розповісти вам, що їм відомо про Петра. Нагадайте їм, що Петро був провідником Церкви після воскресіння Ісуса, і поясніть, що 1 Петра і 2 Петра—це листи від нього до тогочасних членів Церкви.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

1 Петра 1:6–7; 3:14

Ми можемо бути щасливими навіть у важкі часи.

Поміркуйте, у який спосіб ви можете навчати цих віршів, щоб це допомогло дітям звертатися до Спасителя, коли вони стикаються з лихом.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям пригадати приклади того, через що Ісусу довелося пройти, зокрема, коли над ним знущалися або насміхалися. Поясніть, що в нашому житті ми будемо мати важкі часи. Прочитайте разом 1 Петра 1:6–7; 3:14 і поділіться досвідом, коли ви стикалися з випробуванням вашої віри і як Спаситель допоміг вам знайти радість. Або ви можете розповісти про молитву пророка Джозефа Сміта у в’язниці Ліберті й те втішення, яке дав йому Бог (див. Учення і Завіти 121:1–8; 123:17).

Зображення
Джозеф Сміт у тюрмі в Ліберті

Джозеф Сміт у тюрмі Ліберті, художник Грег К. Олсен

1 Петра 2:9–12

Небесний Батько хоче, щоб ми були прикладом для інших.

Петро навчав, що ми—“народ Божий” і що наші добрі справи можуть “славити Бога”.

Вправи на вибір

  • Опишіть картину того, коли щось може виділятися на фоні оточення, або покажіть ілюстрацію (фотографію) такого прикладу. Зокрема, як храм виділяється на фоні оточуючих споруд або як гора височить над долиною. Поясніть, що коли ми дотримуємося заповідей, ми виділяємося, й інші люди можуть бачити наш приклад. Поговоріть про “добрі діла” дітей, які ви бачили. Поясніть, що такі добрі діла “славлять Бога”—вони допомагають іншим більше любити Бога і мати більше бажання Йому служити.

  • Виконайте з дітьми завдання на творчій сторінці. Як ці люди на ілюстрації прославляють Бога?

1 Петра 3:18–20; 4:6

Духи в духовному світі дізнаються про євангелію.

Після Своєї смерті Ісус відправився у духовний світ і послав праведних духів навчати інших духів, які ще не прийняли євангелію.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про якусь знайому вам людину, яка померла. Поясніть, що коли люди помирають, їхні духи залишають їхні тіла і йдуть у духовний світ. Прочитайте 1 Петра 3:19 і поясніть, що коли Ісус помер, Він відвідав духовний світ. Там Він звернувся з проханням до праведних духів навчати євангелії інших духів, які ще не прийняли її (див. Учення і Завіти 138:30).

  • Покажіть ілюстрацію храму. Поясніть дітям, що коли вони підростуть, то зможуть приходити до храму й христитися за своїх предків, яких не було охрищено на землі. Допоможіть дітям заповнити просте сімейне дерево (див. приклад з “Family History Coloring Pages (Розмальовки з сімейної історії)”, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

1 Петра 3:12–17; 4:13–14, 16

Я можу знаходити радість і мир навіть у важкі часи.

Діти, яких ви навчаєте, вже могли відчувати, що їх дражнять або з них глузують через їхні вірування. Ці вірші можуть допомогти їм під час таких моментів.

Вправи на вибір

  • Коротко розкажіть кілька історій про переслідування Ісуса або нехай діти їх прочитають, наприклад, з Матвій 12:9–14 або Лука 22:47–54. Запитайте дітей, чи їх колись дражнили або чи з них глузували через те, що вони живуть за вченнями Ісуса Христа. Які у них тоді були відчуття? Потім прочитайте разом 1 Петра 3:12–14; 4:13–14, 16 і попросіть дітей знайти, що Петро сказав про страждання “за правду”. Чому ми все ж можемо бути щасливими, коли інші люди глузують з нас через те, що ми робимо правильне?

  • Розкажіть про випадок, коли ви відчували радість або мир посеред випробування; або ж розкажіть про те, як пророк Джозеф Сміт знайшов мир, коли був у в’язниці Ліберті (див. Учення і Завіти 121:1–8; 123:17). Як ми можемо знайти радість і мир у Христі під час випробувань?

1 Петра 3:15

Ми можемо завжди бути готовими ділитися євангелією.

Діти, яких ви навчаєте, протягом життя матимуть багато можливостей відповідати на запитання інших людей щодо своєї віри. Поміркуйте, як саме ви можете допомогти їм “завжди готовими бу[ти] на відповідь кожному”.

Вправи на вибір

  • Розкажіть про випадок, коли хтось поставив вам запитання щодо Церкви, і чи відчували ви себе підготовленими відповісти. Попросіть дітей розповісти про випадки, коли люди ставили їм запитання щодо Церкви. Прочитайте разом 1 Петра 3:15. Як ми можемо виконувати пораду Петра з цього вірша?

  • Допоможіть дітям подумати про те, які запитання люди можуть ставити про Ісуса Христа або Його Церкву. Дайте дітям можливість по черзі пояснити, як би вони відповіли на ці запитання. Це допоможе їм “завжди готовими бути”. В Уложеннях віри містяться прості істини, якими діти можуть скористатися, відповідаючи на запитання про Церкву.

1 Петра 3:18–20; 4:6

Духи в духовному світі дізнаються про євангелію.

Коли праведні помирають, вони йдуть до духовного світу навчати євангелії тих, хто не отримав її за земного життя.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці коло, розділивши його навпіл горизонтальним діаметром. В одній половині кола напишіть Духовний рай, а в іншій—Духовна в’язниця. Попросіть когось із дітей прочитати 1 Петра 3:18–20; 4:6 (див. Переклад Джозефа Сміта, 1 Петра 4:6, у Путівнику по Писаннях). Поясніть, що коли Ісус помер, Він пішов до духовного раю. Він доручив праведним духам, які були там, навчати євангелії духів у духовній в’язниці.

  • Запросіть на урок когось із батьків або старшого брата чи сестру якоїсь дитини, щоб вони розповіли, як ходять до храму і виконують обряди за когось із своїх предків.

  • Запропонуйте дітям заповнити просте сімейне дерево (див. приклад з “Family History Coloring Pages” (Розмальовки з сімейної історії) на ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям показати своє сімейне дерево членам сім’ї і попросити їхньої допомоги, щоб додати до нього інші імена.

Як покращити наше навчання

Прагніть зрозуміти дітей, яких навчаєте. Ви знаєте дітей, яких навчаєте, тому, якщо необхідно, пристосовуйте ідеї цього навчального плану відповідно до потреб дітей. Ви можете використовувати будь-які вправи, запропоновані у цьому навчальному плані, а не лише ті, які написані для вікової групи ваших учнів. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 7).