Новий Завіт 2023
30 жовтня–5 листопада. Євреям 1–6: “Ісус Христос є Автором “вічного спасіння”


“30 жовтня–5 листопада. Євреям 1–6: “Ісус Христос є Автором “вічного спасіння”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2021)

“30 жовтня–5 листопада. Євреям 1–6”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Христос стоїть з маленькою дівчинкою

Гілеадський бальзам, художниця Енні Генрі

30 жовтня–5 листопада

Євреям 1–6

Ісус Христос є Автором “вічного спасіння”

Яким із знайдених вами істин з Євреям 1–6 ви відчуваєте натхнення навчати дітей? Прислухайтеся до підказок від Духа, які приходять під час вашої підготовки, і не забувайте їх записувати.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Чи прийняли діти в кінці уроку минулого тижня запрошення знайти вірш з Писань, яким вони можуть поділитися? Якщо так, виділіть час, щоб вони поділилися. Якщо ні, допоможіть їм пригадати те, що вони дізналися з Писань недавно і чим можуть поділитися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Євреям 1:1–10; 2:8–10, 17–18

Я вірю в Ісуса Христа.

Ці вірші можуть допомогти дітям більше дізнатися про Ісуса Христа і зміцнити свої стосунки з Ним.

Вправи на вибір

  • Знайдіть кілька істин про Ісуса Христа у Євреям 1:1–10; 2:8–10, 17–18 і напишіть їх на смужках паперу. Заховайте ці паперові смужки в класі і запропонуйте дітям їх знайти. Допоможіть їм прочитати написані на смужках істини й обговоріть, що вони означають. Якщо потрібно, поясніть, що Ісус називається Сином Бога, тому що Небесний Батько є батьком як Його духа, так і Його тіла.

  • Підніміть ілюстрацію із зображенням Спасителя і розкажіть, чому ви вдячні за Нього. Нехай кожна дитина по черзі тримає ілюстрацію і каже, чому вона вдячна за Ісуса Христа.

Євреям 3:8

Небесний Батько хоче, щоб ми “не роби[ли] затверділими [наших] сердець”.

У Євреям 3 описується, як ізраїльтяни затверділи своїми серцями і не приймали Господні благословення. Це може бути застереженням для всіх нас, щоб ми не робили затверділими наших сердець.

Вправи на вибір

  • Принесіть на урок щось абсорбуюче (наприклад, губку або ганчірку) і щось тверде (наприклад, камінь). Нехай діти спробують предмети на дотик і опишуть, які вони. Крапніть кілька крапель води на кожен предмет і зверніть увагу, що губка (або ганчірка) краще вбирає воду, ніж камінь. Поясніть, що наші серця повинні бути м’якими, а не твердими, щоб ми могли приймати істини Небесного Батька і Його любов.

  • Виріжте форму серця з м’якого матеріалу, наприклад, з тканини, а також з твердого матеріалу, наприклад, з картону. Обговоріть з дітьми різницю між тим, щоб мати м’яке серце і тверде серце. Поділіться кількома прикладами з Писань, які стосуються людей, чиї серця були м’якими або затверділими (зокрема про Нефія, Ламана і Лемуїла (1 Нефій 2:16–19), Павла (Дії 9:1–22) або Джозефа Сміта (Джозеф Сміт—Історія 1:11–20). Коли ви будете розповідати про кожен приклад, просіть дітей вказувати при цьому на м’яке серце або на тверде.

Зображення
Мойсей висвячує Аарона

Аарон був “покликаний Богом” (Євреям 5:4). Мойсей покликає Аарона на священнослужіння, художник Гаррі Андерсон

Євреям 5:4

Носії священства покликані Богом.

Євреям 5:4—важливий вірш, тому що пояснює, що носії священства повинні бути покликані Богом. Те ж саме стосується кожного, кого покликано служити в Господній Церкві.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Євреям 5:4. Попросіть носія священства пояснити, що таке священство. Також він може розповісти про те, як він служить іншим, виконуючи свої обов’язки. Попросіть також сестру у приході розповісти про свій досвід, коли її рукопокладали для служіння в покликанні в Церкві. Запропонуйте їй поділитися тим, як Господь благословив її силою виконувати своє покликання.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять фрази з п’ятого уложення віри. Поділіться своїм свідченням, що люди, які покликані виконувати Божу роботу—покликані Богом через одкровення.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Євреям 1:1–10; 2:8–10, 17–18

Я вірю в Ісуса Христа.

Послання до євреїв було написано з метою зміцнити єврейських святих у вірі в Ісуса Христа. Воно може мати такий самий вплив на дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Призначте кожній дитині по кілька віршів з Євреям 1:1–10; 2:8–10, 17–18. Попросіть їх знайти в цих віршах істини про Ісуса Христа. Нехай вони розкажуть про те, що знайшли, або запишуть це на дошці. Що ще ми знаємо про Ісуса Христа? Діти можуть знайти ідеї для відповіді в таких піснях, як “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 69) або “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, сс. 20–21).

  • Попросіть дітей намалювати себе разом з батьками. Нехай вони розкажуть, що між ними є спільного. Поясніть, що фраза з Євреям 1:3, де говориться про те, що Ісус Христос є “образом [Божої] істоти”, означає те, що Ісус Христос і Небесний Батько мають однакові риси та якості. Поговоріть з дітьми про те, як наслідування Ісуса Христа наближає нас до Небесного Батька

Євреям 3:7–19

Для того, щоб отримувати скерування і благословення від Небесного Батька, ми не повинні “роби[ти] затверділими [наші серця]”.

Історія про ізраїльтян у пустині, наведена у Євреям 3, використовується для навчання важливості того, щоб не затвердівати своїми серцями. Як за допомогою цієї історії ви можете навчати дітей вашого класу цього принципу?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей подумати про тверді та про м’які предмети. (Коли можливо, принесіть кілька предметів для прикладу). Прочитайте разом Євреям 3:8. Що означає мати тверде серце? Чому Бог хоче, щоб ми мали м’які серця?

  • Розкажіть своїми словами історію про ізраїльтян в пустині, які затверділи своїми серцями по відношенню до Господа (див. Числа 14:1–12; Євреям 3:7–19). Нехай діти розіграють цю історію. Що станеться, якщо наші серця затвердіють по відношенню до Господа і Його євангелії?

  • Попросіть дітей прочитати Матвій 13:15; Євреям 3:15; Мосія 11:29 та Мойсей 6:27. Попросіть їх намалювати на дошці частини тіла, про які згадується у цих віршах. Що означає мати духовно глухі вуха, незрячі очі та закам’янілі серця? Як ми можемо зробити так, щоб наші вуха, очі і серця були готові розпізнати голос Духа?

Євреям 5:1–4

Носії священства покликані Богом.

На прикладі Євреям 5 можна обговорити, що таке священство—сила і повноваження діяти від імені Бога—і те, як його отримують.

Вправи на вибір

  • Під час того як дитина читатиме Євреям 5:4, покажіть ілюстрацію Мойсей надає священство Аарону (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 15). Поясніть, що Ааронове священство було названо на честь Аарона. Допоможіть дітям пригадати обов’язки, які виконують носії Ааронового священства (зокрема, христити, благословляти і розносити причастя, а також запрошувати інших прийти до Христа; див. Учення і Завіти 20:46–48, 59).

  • Допоможіть дітям поміркувати про інші способи отримання людьми повноваження. Наприклад, як отримує повноваження вчитель, лікар або політичний лідер? Як Бог дає Своє повноваження? Попросіть дітей обдумувати це запитання, коли вони читатимуть Євреям 5:4, а також п’яте уложення віри. Допоможіть дітям пригадати людей у приході, які мають повноваження від Бога, зокрема носіїв священства, а також чоловіків і жінок, яких було рукопокладено служити в конкретних покликаннях.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей поділитися зі своїми сім’ями на домашньому вечорі віршем з Писань, піснею або вправою, які вони вивчали або виконували сьогодні на уроці.

Як покращити наше навчання

Діти можуть розпізнавати вплив Духа. Навчайте їх, що відчуття миру, любові й теплоти, які вони мають, коли говорять чи співають про Ісуса Христа і Його євангелію, приходять від Святого Духа.