Новий Завіт 2023
13–19 листопада. Якова: “Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”


“13–19 листопада. Якова: “Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“13–19 листопада. Якова”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
молодь миє стіну

13–19 листопада

Послання Якова

“Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”

Коли ви будете читати Послання Якова, звертайте увагу на фрази, які вас вражають. Які ви отримуєте підказки стосовно того, як стати “виконавцями” цих слів? (Якова 1:22).

Записуйте свої враження

Іноді лише один вірш з Писань може змінити світ. Порада в Якова 1:5 здається дуже простою—якщо вам потрібна мудрість, запитуйте у Бога. Але коли 14-літній Джозеф Сміт прочитав той вірш, його слова, “здавалося, в повній мірі заволоділи почуттями [його] серця” (Джозеф Сміт—Історія 1:12). Отримавши натхнення, Джозеф діяв на основі заклику Якова і шукав мудрості у Бога в молитві. І Бог дійсно відповів просто, даючи Джозефу одне з найдивовижніших небесних відвідувань в історії людства—Перше видіння. Це видіння змінило напрямок життя Джозефа і привело до Відновлення Церкви Ісуса Христа на землі. Ми всі сьогодні благословенні завдяки тому, що Джозеф Сміт читав Якова 1:5 і діяв на основі прочитаного.

Що ви знайдете, коли будете вивчати Послання Якова? Можливо, вірш або два змінять вас або якусь близьку вам людину. Ви можете знайти в них скерування у прагненні виконати свою місію в житті. Ви можете знайти в них заохочення говорити з добротою чи мати більше терпіння. Ви можете відчути підказку—краще узгодити ваші дії з вашою вірою. Що б вас не надихало, дозвольте цим словам “заволоді[ти] почуттями [вашого] серця”. І потім, коли ви “прийм[ете] із лагідністю … слово”, як писав Яків, будьте виконавцями слова, а не слухачами самими (див. Якова 1:21–22).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Ким був Яків?

Існує загально прийнята думка, що автором Послання Якова був син Марії, матері Ісуса Христа, тобто брат Спасителя по матері. Яків згадується в Матвій 13:55; Марк 6:3; Дії 12:17; 15:13; 21:18 і Галатам 1:19; 2:9. З цих уривків Писань зрозуміло, що Яків був провідником Церкви в Єрусалимі і його покликали бути апостолом (див. Галатам 1:19).

Якова 1:2–4; 5:7–11

Якщо ми витримуємо випробування з терпінням—це приведе до досконалості.

Після того як ви прочитаєте Якова 1:2–4 і 5:7–11, якою б ви сказали була головна думка Якова стосовно терпіння? Вам, можливо, буде корисно поміркувати про те, що сім’я старійшини Джеремі Р. Джеггі дізналася про терпіння з цих віршів (див. “Терпеливість нехай має чин досконалий і майте повну радість!”, Ліягона, лист. 2020, сс. 99–101). Що таке “чин досконалий” терпеливості? (Якова 1:4). Як ви можете показати Господу, що хочете бути терпеливими?

Якова 1:3–8, 21–25; 2:14–26; 4:17

Віра вимагає дій.

Як ви можете дізнатися, чи є у вас віра в Ісуса Христа? Як ваші діла демонструють вашу віру в Бога? Думайте про ці запитання, коли будете вивчати вчення Якова про віру. Також може бути цікаво прочитати про Авраама і Рахав, два приклади, згадані Яковом (див. Буття 22:1–12; Ісус Навин 2). Як вони виявляли свою віру в Бога?

Читання Якова 1:3–8, 21–25; 2:14–26 і 4:17 може допомогти вам придумати способи стати кращими виконавцями слова. Записуйте будь-які отримані вами враження і складіть план діяти на їх основі.

Див. також Алма 34:27–29; 3 Нефій 27:21.

Зображення
Авраам молиться біля свого намету

“Авраам же ввірував Богові, і це йому зараховане в праведність” (Якова 2:23). Abraham on the Plains of Mamre (Авраам на рівнинах Мамре), художник Грант Ромні Клосон

Якова 1:26; 3:1–18

Слова, які я промовляю, мають силу ранити чи благословляти інших.

Серед яскравих образів, використаних Яковом в його посланні, прикладами найяскравішої мови є його поради про мову. Ви можете скласти перелік усіх висловів, якими Яків описав язика чи рота. Чого ще кожне порівняння чи образ навчає про слова, які ми говоримо? Подумайте, що ви можете зробити, аби благословити когось своїми словами (див. Учення і Завіти 108:7).

Якова 2:1–9

Як учень Ісуса Христа я маю любити всіх людей, незалежно від їхніх обставин.

Яків особливо застерігав святих проти виявів прихильності багатіям і зневаги бідним, але це застереження може стосуватися будь-яких наших можливих прихильностей чи упереджень щодо людей. Коли ви будете з молитвою вивчати Якова 2:1–9, дослідіть власне серце і прислухайтеся до підказок Святого Духа. Може бути корисним замінити фрази в цих віршах, як-от, “бідар у вбогім вбранні” (вірш 2), іншими словами, які опишуть когось, кого ви можете мати спокусу несправедливо оцінювати. Чи відчуваєте ви, що вам потрібно щось змінити у тому, як ви ставитеся до інших чи що про них думаєте?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Якова 1:5.Прочитавши Якова 1:5, ваша сім’я може підсумувати розповідь про Перше видіння (див. Джозеф Сміт—Історія 1:8–20). Запросіть членів сім’ї поділитися своїми свідченнями про пророка Джозефа Сміта і випадками, коли Небесний Батько відповідав на їхні молитви.

Якова 1:26–27. Потім прочитайте визначення “чистої побожності”, надане Яковом у Якова 1:26–27, і обговоріть способи, якими ваша сім’я може мати більш чисту побожність.

Якова 3.Якова 3 містить багато візуальних порівнянь, які можуть надихнути наочні уроки, що запам’ятаються і нагадуватимуть вашій сім’ї не забувати спілкуватися з добротою. Наприклад, ви можете разом розвести багаття і поговорити про те, як незначне, але недобре слово може спричинити велику проблему (див. вірші 5–6). Або ви можете подати щось кисле в посудині, в якій завжди подають солодку їжу—наприклад, лимонний сік у горщику для меду. Це може підвести до обговорення про використання приємних і надихаючих слів (див. вірші 9–14).

Якова 4:5–8.Чому нам треба “набли[жатися] до Бога” (Якова 4:8), коли ми стикаємося із спокусами?

Якова 5:14–16.Президент Даллін Х. Оукс навчав, що “батькам слід заохочувати членів сім’ї частіше отримувати благословення священства” (“Повноваження священства”, Ліягона, трав. 2018, с. 67). Можливо, якщо ви прочитаєте Якова 5:14–16 і поділитеся історіями про те, як ви отримували благословення священства, це заохочуватиме членів сім’ї просити про благословення, коли вони захворіють або потребуватимуть духовної сили.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Чи зробив я сьогодні добро?”, Гімни, № 132.

Як покращити особисте вивчення

Дійте відповідно до засвоєного. Під час вивчення прислухайтеся до підказок Духа стосовно того, як ви можете застосовувати те, про що дізналися, у своєму житті. Візьміть зобов’язання діяти відповідно до цих підказок і більш повно жити за євангелією. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 35).

Зображення
Джозеф Сміт читає Біблію

Настанова Якова “просит[и] від Бога” (див. Якова 1:5) надихнула Джозефа Сміта прагнути мудрості у Бога. Фотографія Крістіни Сміт.