Новий Завіт 2023
20–26 березня. Матвій 13; Лука 8; 13: “Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!”


“20–26 березня. Maтвій 13; Лука 8; 13: “Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“20–26 березня. Maтвій 13; Лука 8; 13”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
пшениця готова до жнив

20–26 березня

Maтвій 13; Лука 8; 13

“Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!”

Коли ви будете читати Maтвій 13 і Лука 8; 13, подумайте про те, як ви підготуєтеся, щоб “слухати” і цінувати вчення Спасителя в цих притчах. Що ви зробите, аби застосувати ці вчення у вашому житті?

Записуйте свої враження

Деякі з найпам’ятніших учень Спасителя були донесені у вигляді простих історій, які називаються притчами. Це було щось більше, ніж просто цікаві історії про звичайні предмети чи події. Вони містили глибокі істини стосовно царства Божого для тих, хто був духовно готовий. Одна з перших, записаних у Новому Завіті притч,—притча про сіяча (див. Maтвій 13:3–23)—запрошує нас оцінити нашу готовність прийняти слово Бога. “Бо хто приймає,—сказав Ісус,—то додасться йому, і він матиме більше в достатку” (Переклад Джозефа Сміта, Матвій 13:10). Тому, коли ми готуємося вивчати притчі Спасителя—чи будь-яке інше Його вчення—то добре почати з оцінки нашого власного серця і визначення, чи ми створюємо “добру землю”, на якій слово Бога могло би зростати, розпускатися, процвітати і давати плоди, які щедро благословлять нас і наші сім’ї (Maтвій 13:8).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Maтвій 13:3–23; Лука 8:4–15; 13:6–9

Моє серце має бути готовим прийняти слово Бога.

Чому іноді наші серця більш сприйнятливі до істини у той час, як в інші моменти, у нас є спокуса чинити їй опір? Читання притчі про сіяча може надати хорошу можливість подумати про те, наскільки охоче ви приймаєте істину від Господа. Можливо, буде корисно порівняти вірші 3–8 з Матвій 13 із тлумаченнями, наданими у віршах 18–23. Що ви можете робити, аби у вас був “хороший ґрунт”? Що може бути “тереном”, який утримує вас від того, аби дійсно почути слово Бога і діяти за ним? Як ви можете подолати цей “терен”?

Ваше вивчення цієї притчі також може вплинути на те, як ви читаєте притчу в Лука 13:6–9. Яких “плодів” чекає від нас Господь? Як нам підживлювати наш ґрунт, аби приносити плоди?

Див. також Moсія 2:9; Aлма 12:10–11; 32:28–43; Даллін Х. Оукс, “Притча про сіяча”, Ліягона, трав. 2015, сс. 32–35.

Maтвій 13:24–35, 44–52; Лука 13:18–21

Притчі Ісуса допомагають мені зрозуміти зростання Його Церкви та її долю.

Пророк Джозеф Сміт навчав, що притчі в Maтвій 13 описують зростання і долю Церкви в останні дні. Ви можете перечитати слова Пророка в Ученнях Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), на сс. 295–307, коли будете міркувати про те, чого вас навчають про Господню Церкву наступні притчі:

  • Про пшеницю і кукіль (13:24–30, 36–43)

  • Про гірчичне зерно (13:31–32)

  • Про розчину (13:33)

  • Про захований скарб та дорогоцінну перлину (13:44–46)

  • Про невід (13:47–50)

  • Про господаря (13:52)

Після обдумування цих притч, що, за вашими відчуттями, вам слід робити, аби більш повно брати участь у роботі Христової Церкви Святих Останніх Днів?

Див. також Путівник по Писаннях, “Царство Боже або Царство Небесне”, “Притча”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
перлина

Євангелія Ісуса Христа—це “дорогоцінна перлина” (Maтвій 13:46).

Maтвій 13:24–30, 36–43

Праведні мають зростати серед нечестивих до кінця світу.

Один зі способів проаналізувати цю притчу—це намалювати її і підписати тлумаченнями з Maтвій 13:36–43 та Учення і Завіти 86:1–7. Кукіль—це “отрутний бур’ян, … [який] неможливо відрізнити від пшениці, доки він повністю не виросте” (Путівник по Писаннях, “Кукіль”). Які істини в цій притчі надихають вас залишатися вірними попри злочестивість світу?

Лука 8:1–3

Яким способом “дехто з жінок” служили Спасителю?

“Багато й інших жінок-послідовниць подорожували з Ісусом та Дванадцятьма, навчаючись від Нього духовно і служачи Йому фізично. … Не тільки Ісус служив їм,—навчав їх чудовій євангелії і благословляв Своєю зцілюючою силою,—але й ці жінки служили Йому, вділяючи від своїх статків і залишаючись вірними” (Дочки в Моєму Царстві [2017], cс. 4–5). Жінки, які ходили зі Спасителем, також переконливо свідчили про Нього (див. Лінда К. Бертон, “Надійні жінки”, Ліягона, трав. 2017, сс. 12–15).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Maтвій 13.Коли члени вашої сім’ї читатимуть притчі Спасителя, їм може сподобатися придумувати власні притчі, які навчають тим самим істинам про Царство Небесне (Церкву), з використанням звичних для них предметів або ситуацій.

Maтвій 13:3–23; Лука 8:4–15.Після того, як ви разом прочитаєте притчу про сіяча, члени вашої сім’ї можуть обговорити такі питання: Що може зробити наш “ґрунт” (наші серця) кам’янистим або що може “заглушити” слово? Як ми можемо переконатися, що наш ґрунт хороший і родючий?

Якщо у вашій сім’ї є молодші діти, їм може бути цікаво, якщо ви попросите членів сім’ї рухами показувати різні способи підготовки наших сердець до того, аби почути слово Бога, у той час як інші члени сім’ї будуть вгадувати, що вони роблять.

Матвій 13:13–16.Як ви можете допомогти членам вашої сім’ї зрозуміти, наскільки важливо з готовністю приймати слово Христа? Щоб продемонструвати, як можна “слухаючи не чу[ти]”, ви можете закрити вуха одному члену сім’ї, а самі будете тихенько читати Maтвій 13:13–16. Що той член сім’ї зміг зрозуміти з цих віршів? Яким чином ми можемо відкрити наші очі, вуха і серця для слова Бога?

Матвій 13:44–46.Що є спільного у двох чоловіків з цих притч? Чи є щось інше, що нам необхідно робити як окремим особам та як сім’ї, аби поставити Царство Бога на перше місце у нашому житті?

Лука 13:11–17.Чи були у членів вашої сім’ї випадки, які викликали у них відчуття, що вони не можуть “випростатись”? Чи знаєте ви когось, хто має подібні відчуття? Як ми можемо допомогти? Як Спаситель “звільняє” нас від наших немочей?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “За Мною йдіть”, Гімни, № 63.

Як покращити наше навчання

Вивчіть напам’ять уривок з Писань. Виберіть уривок з Писань, який має для вашої сім’ї особливе значення і попросіть членів сім’ї вивчити його напам’ять. Старійшина Річард Г. Скотт навчав: “Заучений уривок з Писань стає надійним другом, що не втратить силу з плином часу” (“Сила Писань”, Ліягона, лист. 2011, с. 6).

Зображення
чоловік сіє насіння

Parable of the Sower (Притча про сіяча), художник Джордж Сопер