Новий Завіт 2023
13–19 березня. Матвій 11–12; Лука 11: “Я вас заспокою”


“13–19 березня. Матвій 11–12; Лука 11: “Я вас заспокою”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“13–19 березня. Матвій 11–12; Лука 11”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
Ісус стоїть посеред хмар

Be Not Afraid (Не бійся), художник Майкл Мальм

13–19 березня

Maтвій 11–12; Лука 11

“Я вас заспокою”

Президент Даллін Х. Оукс навчав: “Писання, які є одкровеннями з минулого, не можна зрозуміти, не будучи відкритими до сучасних одкровень. … Вивчення Писань дає змогу чоловікам і жінкам отримувати одкровення” (“Scripture Reading and Revelation”, Ensign, Jan. 1995, 7).

Записуйте свої враження

Багато в чому фарисеї та книжники зробили поклоніння Єгові обтяжливим. Вони часто наголошували на дотриманні чітких правил, а не вічних істин. Правила щодо Суботнього дня, який мав бути днем відпочинку, самі по собі були важким тягарем.

А потім Сам Єгова прийшов до Свого народу. Він навчав їх, що істинна мета релігії—не створювати тягарі, а полегшувати їх. Він навчав, що Бог дає нам заповіді, серед яких і заповідь шанувати Суботній день, не для того, щоб нас пригнічувати, а щоб благословляти. Так, шлях Бога прямий і вузький, але Господь прийшов проголосити, що нам не потрібно йти по ньому у самотності. “Прийдіть до Мене”,—благав Він. Його запрошення усім, хто почувається “обтяженим” з будь-якої причини,—це стати біля Нього, пов’язати себе з Ним і дозволити Йому розділити з нами наші тягарі. Він обіцяє: ви “знайдете спокій душам своїм”. У порівнянні з альтернативою—намаганням нести тягарі самим або покладатися на земні рішення,—“ярмо [Його] любе, а тягар [Його] легкий”. (Матвій 11:28–30).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Матвій 11:28–30

Ісус Христос дасть мені спокій, якщо я буду покладатися на Нього.

Ми всі носимо тягарі—деякі є наслідками наших власних гріхів та помилок, деякі—викликані вибором інших людей, а деякі не є нічиєю провиною, просто є складовою життя на землі. Незалежно від причин наших труднощів, Ісус благає нас прийти до Нього, щоб Він міг допомогти нам нести наші тягарі і знайти полегшення (див. також Moсія 24). Старійшина Девід A. Беднар навчав: “Коли ми укладаємо священні завіти і дотримуємося їх, ми беремо на себе ярмо, ставши поруч з Господом Ісусом Христом” (“Зносити свої тягарі з легкістю”, Ліягона, трав. 2014, с. 88). З огляду на це, обдумайте запитання, подібні до наступних, щоб краще зрозуміти слова Спасителя у цих віршах: Як, укладаючи завіти, я беру на себе ярмо Спасителя? Що мені потрібно робити, аби прийти до Христа? У якому сенсі ярмо Спасителя любе, а Його тягар легкий?

Які інші запитання спадають вам на думку під час читання? Запишіть їх і пошукайте відповіді цього тижня в Писаннях і словах пророків. Ви можете знайти відповіді на деякі з ваших запитань у зазначеному вище посланні старійшини Девіда A. Беднара.

Див. також Джон А. Мак-К’юн, “Прийдіть до Христа—живіть, як святі останніх днів”, Ліягона, трав. 2020, сс. 36–38; Лоуренс E. Корбрідж, “Дорога”, Ліягона, лист. 2008, сс. 34–36.

Зображення
чоловіки дивляться вниз на учнів, які йдуть полем пшениці

The Disciples Eat Wheat on the Sabbath (Учні їдять зерна пшениці у Суботній день), художник Джеймс Тіссо

Матвій 12:1–13

“Можна чинити добро й у суботу”.

Учення фарисеїв багато в чому відрізнялися від учень Спасителя, але особливо у тому, як слід шанувати Суботній день. Читаючи Maтвій 12:1–13, ви можете поміркувати й оцінити, наскільки ваше ставлення і дії стосовно дотримання Суботнього дня узгоджуються з ученнями Спасителя. Для цього ви можете обдумати такі твердження:

  • “Милости хочу, а не жертви” (вірш 7; див. Осія 6:6).

  • “Син Людський Господь і суботі” (вірш 8).

  • “Можна чинити добро й у суботу” (вірш 12).

Як ці вчення можуть впливати на те, як ви ставитеся до Суботнього дня?

Див. також Maрк 2:233:5.

Maтвій 12:34–37; Лука 11:33–44

Мої слова і вчинки відображають те, що є у моєму серці.

Один з головних недоліків фарисеїв, який критикував Спаситель, був той, що вони намагалися виглядати праведними, але їхні наміри не були чистими. Вивчаючи застереження Спасителя фарисеям у Maтвій 12:34–37 та Лука 11:33–44, поміркуйте про зв’язок між нашими серцями і нашими вчинками. Що для вас означає фраза “добрий скарб” серця? (Матвій 12:35). Як наші слова виправдовують або засуджують нас? (Див. Maтвій 12:37). Як ваше око може бути “дуже”? (Лука 11:34). Поміркуйте, як ви можете сповнитися світлом (див. Лука 11:36) завдяки силі Спасителя.

Див. також Алма 12:12–14, Учення і Завіти 88:67–68.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Maтвій 11:28–30.Ви можете допомогти членам вашої сім’ї уявити вчення Спасителя з цих віршів, попросивши їх по черзі піднімати щось важке, спочатку самостійно, а потім з чиєюсь допомогою. Назвіть приклади тягарів, які ми носимо. Що означає взяти на себе ярмо Христа? Зображення, яке міститься в кінці цього навчального плану, може допомогти вам зрозуміти, що таке ярмо.

Матвій 12:10–13.Коли ви будете читати про те, як Ісус зцілював чоловіка у День суботній, ваша сім’я може поговорити про те, як Спаситель може нас “вздоровити”. Яким чином Суботній день може бути для нас днем зцілення?

Надихнувшись прикладом Спасителя у цих віршах, ваша сім’я може скласти перелік способів, якими ви можете “чинити добро й у суботу” (вірш 12). Обов’язково включіть можливості служити людям. Може бути корисним зберегти ваш список і звертатися до нього у майбутні неділі.

Лука 11:33–36.Поміркуйте, як ви можете навчати вашу сім’ю того, що означає “сповнитися світлом” (див. вірші 34, 36). Чи допоможе вам наочний урок? Ви також можете обговорити способи привнесення світла Спасителя у наше життя, нашу домівку і світ.

Лука 11:37–44.Мабуть ваша сім’я може обговорити ці вірші, коли ви разом будете мити посуд. Ви також можете поговорити про те, чому буде поганою ідеєю мити лише зовнішню поверхню таких посудин як миски і чашки. Потім ви могли би пов’язати це з необхідністю бути праведними не лише у наших зовнішніх вчинках, але і внутрішніх думках і почуттях.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Накази Господа”, Гімни, № 62.

Як покращити особисте вивчення

Будьте послідовними. У вас можуть бути дні, коли вивчення Писань здаватиметься складнішою справою або не такою результативною, як ви сподівалися. Не здавайтеся. Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Наша послідовність у виконанні, на перший погляд, маленьких речей може привести до значних духовних результатів” (“Бути більш старанними і турботливими вдома”, Ліягона, лист. 2009, с. 20).

Зображення
два воли, впряжені в одне ярмо

“Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм” (Maтвій 11:29). Фотографія © iStockphoto.com/wbritten