Новий Завіт 2023
27 лютого–5 березня. Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7: “Твоя віра спасла тебе”


“27 лютого–5 березня. Maтвій 8; Maрк 2–4; Лука 7: “Твоя віра спасла тебе”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“27 лютого–5 березня. Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
Ісус піднімає чоловіка з ліжка

27 лютого–5 березня

Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7

“Твоя віра спасла тебе”

Будьте обережні, щоб не поспішати у вашому вивченні Писань. Приділяйте час молитовному обмірковуванню, навіть якщо через це вам не вистачить часу, аби прочитати кожен вірш. Ці моменти роздумів часто приводять до особистого одкровення.

Записуйте свої враження

Одним із найчіткіших послань у Новому Завіті є те, що Ісус Христос—цілитель. Історій про те, як Спаситель зцілював хворих і стражденних, багато—від жінки в гарячці до сина вдови, який помер. Чому так багато уваги приділяється фізичному зціленню? Які послання можуть міститися для нас у цих чудесах? Певно, що одне очевидне послання полягає у тому, що Ісус Христос—Син Бога і має владу над усім, включно з нашими фізичними болями та недоліками. Та для скептичних книжників Його слова мають інший зміст: “Але щоб ви знали, що Син людський має владу прощати гріхи” (Maрк 2:10). Тому, коли ви будете читати про зцілення сліпого чи прокаженого, ви можете думати про зцілення, як духовне, так і фізичне, яке ви можете отримати від Спасителя, і почути Його слова, які Він вам промовляє: “Твоя віра спасла тебе” (Лука 7:50).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Матвій 8; Марк 2–3; Лука 7

Спаситель може зцілювати немочі та хвороби.

У цих кількох розділах записано багато випадків дивовижного зцілення, яке здійснив Спаситель. Коли ви будете вивчати ці зцілення, шукайте якісь можливі послання особисто для вас. Ви можете запитувати себе: Чого ця розповідь навчає стосовно віри в Ісуса Христа? Чого ця розповідь навчає про Спасителя? Що Бог хоче, аби ми дізналися з цього чуда? Ось кілька прикладів, але є набагато більше:

Див. також Девід А. Беднар, “Прийняти Божу волю й призначений Ним час”, Ліягона, серп. 2016, сс. 17–23; Ніл Л. Андерсен, “Поранені”, Ліягона, лист. 2018, сс. 83–86.

Maрк 2:15–17; Лука 7:36–50

Ісус Христос прийшов не засуджувати грішників, а зцілювати їх.

Читаючи ці вірші про спілкування Ісуса з книжниками і фарисеями, ви можете подумати, чи не бачите ви себе у цих історіях. Наприклад, чи бувають ваші думки та дії подібними до думок і дій фарисея Симона? Як би ви описали різницю між тим, якими Ісус бачив грішників і якими їх бачили такі фарисеї, як Симон? Подумайте, що можуть відчувати ті, кого обтяжує гріх, у присутності Спасителя. Що вони відчувають у вашій присутності?

Ви можете також поміркувати про те, чим ви схожі на жінку, описану в Лука 7:36–50. Коли ви відчували ніжність і милість подібні до тих, які Спаситель виявив тій жінці? Чого ви навчилися з її прикладу віри, любові і смирення?

Див. також Іван 3:17; Лука 9:51–56; Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, сс. 107–110.

Maтвій 8:18–22; Maрк 3:31–35

Бути учнем Ісуса Христа означає, що я ставлю Його на перше місце у своєму житті.

У цих віршах Ісус навчав, що для того, аби бути Його учнями, необхідно ставити Його на перше місце в нашому житті, навіть якщо іноді це означає жертвувати чимось іншим, цінним для нас. Вивчаючи ці уривки, подумайте про своє учнівство. Чому учні мають бути готові поставити Спасителя на перше місце? Від чого вам, можливо, треба було б відмовитися заради того, аби поставити Ісуса на перше місце? (Див. також Лука 9:57–62).

Maтвій 8:23–27; Maрк 4:35–41

Ісус Христос має силу принести спокій посеред штормів життя.

Чи відчували ви коли-небудь те, що відчували учні Ісуса під час шторму на морі—спостерігаючи, як човен наповнює вода, і запитуючи: “Учителю, чи Тобі байдуже, що ми гинемо?”

У Maрк 4:35–41 ви знайдете чотири запитання. Запишіть кожне і подумайте, чого воно навчає вас про те, як зустрічати випробування життя з вірою в Ісуса Христа. Як Спаситель заспокоює шторми вашого життя?

Див. також Ліса Л. Харкнесс, “Мовчи, перестань”, Ліягона, лист. 2020, сс. 80–82.

Зображення
Ісус у човні заспокоює шторм

From Fear to Faith (Від страху до віри), художник Говард Лайон

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7.Ви можете скласти перелік чудес, описаних у цих розділах. Спробуйте намалювати або знайти деякі з них (див. Альбом “Євангелія в мистецтві” або ChurchofJesusChrist.org). Кожен член сім’ї може за допомогою малюнків розповісти про одне з чудес і поділитися, що вони з нього дізналися. Ви можете поділитися деякими прикладами чудес у наші дні, які ви бачили або про які читали.

Maтвій 8:5–13; Лука 7:1–10.Що у вірі сотника вразило Ісуса? Як ми можемо виявляти подібну віру в Ісуса Христа?

Maрк 2:1–12.Розділ 23: Чоловік, який не міг ходити” (в Історії з Нового Завіту, сс. 57–58) може допомогти вашій сім’ї в обговоренні Maрк 2:1–12. Як ми можемо бути подібними до друзів чоловіка, який не міг ходити? Хто був для нас таким другом?

Maрк 4:35–41.Чи може ця розповідь допомогти членам сім’ї, коли вони відчувають страх? Можливо, вони можуть прочитати 39 вірш і розповісти про випадок, коли Спаситель допоміг їм відчувати спокій.

Дітям може бути цікаво вдавати, що вони у човні у морі під час шторму, поки хтось читає Maрк 4:35–38. Потім, коли хтось читає вірш 39, вони можуть вдавати, що вони у човні у спокійному морі. Ви також можете заспівати разом пісню про те, як знайти спокій у Спасителі, наприклад, “Вчителю, буря лютує” (Гімни, № 105). Які фрази у цьому гімні навчають нас про мир, який пропонує Ісус?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Вчителю, буря лютує”, Гімни, №105.

Як покращити наше навчання

Будьте відкриті і доступні. Одні з найкращих моментів для навчання починаються з запитань або сумнівів у серцях членів сім’ї. Дайте їм відчути через ваші слова і дії, що ви охоче вислухаєте їх. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
Ісус і хворий чоловік, якого спускають на ліжку через дах

Christ and the Palsied Man (Христос і розслаблений), художник Дж. Кірк Річардс