Новий Завіт 2023
27 лютого–5 березня. Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7: “Твоя віра спасла тебе”


“27 лютого–5 березня. Maтвій 8; Марк 2–4; Лука 7: “Твоя віра спасла тебе”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“27 лютого–5 березня. Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус піднімає чоловіка з ліжка

27 лютого–5 березня

Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7

“Твоя віра спасла тебе”

Читаючи цього тижня Матвій 8; Марк 2–4 і Лука 7, робіть це з думкою про дітей, яких ви навчаєте. Моліться, щоб Святий Дух надихав вас ідеями, які допоможуть дітям розкрити для себе істини, що містяться в цих розділах.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти історію про те, як Ісус здійснює чудо (див. список чудес у навчальному плані для цього тижня посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Також можна показати відповідні ілюстрації (наприклад, з Альбому “Євангелія в мистецтві”, № 40).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Матвій 8; Марк 2–3; Лука 7

Ісус має владу здійснювати чудеса.

Читаючи про Спасителеві чудеса зцілення, поміркуйте, про які з них розповісти. Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти роль віри в тих чудесах, які здійснив Ісус?

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про розслабленого чоловіка з Марк 2:1–12. По допомогу можна звернутися до “Розділу 23: Чоловік, який не міг ходити” (Історії з Нового Завіту, сс. 57–58, або показати відповідне відео на сайті ChurchofJesusChrist.org). Поясніть, що розслаблений не міг ходити. Допоможіть їм зрозуміти, що цього чоловіка було зцілено Спасителем.

  • Попросіть дітей розповісти про випадки, коли вони хворіли. Розкажіть про один із випадків, коли Ісус зцілював хворих, зокрема з Матвій 8:1–4, 5–13, 14–15; Марк 3:1–5; Лука 7:11–16. Нехай діти по черзі своїми словами перекажуть цю історію. Свідчіть про Ісусову силу нас зцілювати, благословляти і втішати.

Матвій 8; Марк 2–3; Лука 7

Я можу виявляти любов до інших, як робив це Ісус.

Ісус виявляв велику любов, зцілюючи хворих і стражденних. Поміркуйте, як ви можете навчати дітей виявляти доброту до людей, які мають потреби.

Вправи на вибір

  • Розкажіть про один або кілька випадків, коли Ісус виявляв любов до нужденних, зокрема на прикладі Матвій 8:1–4, 5–13, 14–15; Марк 2:1–12; 3:1–5; Лука 7:11–16. (Див. також відео “Widow of Nain” (Вдова з Наїну) на ChurchofJesusChrist.org). Розкажіть про випадок, коли хтось виявив до вас любов у час потреби, і що ви відчували. Запропонуйте дітям поділитися власним досвідом.

  • Покажіть відео “Gordon Hinckley: Lessons I Learned as a Boy” (Гордон Хінклі: уроки, засвоєні в дитинстві) або “The Coat” (Пальто) (ChurchofJesusChrist.org). Як діти у цих відео наслідували приклад Ісуса? Попросіть дітей розповісти про інші ситуації, коли у людей можуть виникати потреби. Що ми можемо робити, аби їм допомогти?

  • Заспівайте пісню про вияв любові і доброти, наприклад, “За мною перший крок” (Збірник дитячих пісень, с. 83).

Зображення
Ісус у човні втихомирює бурю

Від страху до віри, художник Говард Лайон

Maрк 4:35–41

Коли мені страшно або я в небезпеці, Ісус може допомогти мені відчути спокій.

Історія про те, як Ісус заспокоїв бурю, може допомогти дітям дізнатися, що Він може втішати, коли їм страшно.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати Марк 4:35–41, допоможіть дітям уявити, що вони перебувають у човні. (Див. також “Розділ 21: Ісус наказує вітрам і хвилям”, Історії з Нового Завіту, с. 53, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Попросіть дітей описати, що вони відчували б, якби були там. Коли було так, що діти боялися? Як їм вдавалося заспокоїтися?

  • Попросіть дітей імітувати шум бурі і зупинитися, коли хтось скаже: “Мовчи, перестань!” Свідчіть: так само, як Ісус може втихомирити зовнішню бурю, Він може принести мир у наші серця, коли ми відчуваємо внутрішнє збентеження.

  • Покажіть дітям рухи, якими може супроводжуватися третій вірш пісні “Розкажи про Ісуса мені” (Збірник дитячих пісень, с. 36), і заспівайте класом цей вірш разом з рухами.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Матвій 8; Марк 2–3; Лука 7

Ісус може творити чудеса в моєму житті, якщо я маю віру в Нього.

Ісус здійснював багато чудес протягом Свого земного священнослужіння. Як ви можете допомогти дітям усвідомити, що чудеса відбуваються і сьогодні?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей вибрати один з уривків, де розповідається про якесь чудо, прочитати про нього і зробити малюнок: Матвій 8:1–4, 5–13, 14–15; Марк 2:1–12; 3:1–5; Лука 7:11–16. Попросіть дітей показати свої малюнки класу. Що з цих історій ми дізнаємося про Ісуса?

  • Попросіть дітей зобразити в діях, як вони почуваються, коли хворі, сумні, налякані або стривожені. Як Ісус може допомогти нам, коли ми маємо такі відчуття? Свідчіть, що Ісус може допомогти дітям у всіх цих ситуаціях.

  • Запропонуйте дітям поділитися досвідом, коли вони або хтось із тих, кого вони знають, отримували благословення священства. Як ту людину було зцілено або благословенно?

Maрк 2:15–17; Лука 7:36–50

Ісус любить нас, навіть коли ми грішимо, і хоче допомогти нам покаятися.

Історії з Марк 2:15–17 і Лука 7:36–50 можуть допомогти дітям зрозуміти, що Ісус Христос любить нас, навіть коли ми грішимо. Він хоче допомогти нам покаятися і наблизитися до Нього.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Які почуття у Ісуса викликає гріх? і Що Ісус відчуває по відношенню до нас, коли ми грішимо? Попросіть дітей поміркувати над цими запитаннями, коли вони читатимуть разом Марк 2:15–17, а потім поділитися своїми відповідями. (Ви можете прочитати разом статтю “Митар” у Путівнику по Писаннях). Чому важливо знати, що Ісус любить нас, незважаючи на те, що ми недосконалі? Як це знання допомагає нам, коли потрібно покаятися?

  • За кілька днів до уроку запропонуйте комусь із дітей разом з членом сім’ї підготуватися, щоб на уроці поділитися історією з Лука 7:36–50. Вони можуть зробити малюнки до цієї історії і показати їх класу. Обговоріть з дітьми, чого Господь хоче навчити нас з цієї історії.

Maрк 4:35–41

Коли мені страшно або я в небезпеці, Ісус може допомогти мені відчути спокій.

Дітям потрібно знати, що Спаситель може принести їм мир під час життєвих бур—зараз і в майбутньому.

Вправи на вибір

  • Попросіть когось із дітей розповісти історію про те, як Ісус утихомирив бурю. За основу можна взяти уривок з Марк 4:35–41 і показати ілюстрацію Ісус Христос утихомирює бурю (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 40). Попросіть дітей описати, що вони відчували б, якби були там.

  • Нехай діти розкажуть про випадки, коли вони відчули спокій, помолившись про допомогу. Нагадайте їм, що цей спокій приходить від Спасителя.

  • Дайте кожній дитині паперову дощову хмарку і попросіть написати на ній випробування, яке може мати людина. Прикріпіть усі ці хмарки на дошку, закриваючи зображення Спасителя. Попросіть дитину прибрати одну хмаринку і запропонувати спосіб, у який ми можемо допомогти людині з таким випробуванням знайти спокій. Коли всі хмари будуть забрані, свідчіть про силу Спасителя втихомирювати бурі в нашому житті.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям написати, яку добру справу вони виконають для когось цього тижня.

Як покращити наше навчання

Діти—активні. Часом ви можете відчувати, що підвищена рухливість дітей заважає навчанню. Але їхньою активністю можна скористатися, пропонуючи їм розіграти історію або продемонструвати відповідними рухами події з пісні або з уривку Писань. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).