Новий Завіт 2023
20–26 березня. Матвій 13; Лука 8; 13: “Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!”


“20–26 березня. Матвій 13; Лука 8; 13: “Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!” За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“20–26 березня. Матвій 13; Лука 8; 13”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
пшениця готова до жнив

20–26 березня

Maтвій 13; Лука 8; 13

“Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!”

Притчі—це прості історії, які можуть викликати зацікавленість у дітей. За допомогою даного навчального плану та посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей ви можете навчати дітей важливих істин на основі притч Спасителя.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Принесіть кілька предметів, які допоможуть дітям запам’ятати притчі з Матвій 13, зокрема, насінину, перлину або скарбничку. Попросіть дітей розповісти, що вони запам’ятали з цих притч.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Матвій 13:1–23

Мені потрібно підготуватися, щоб сприймати вчення Ісуса.

Діти молодшого віку можуть не зрозуміти весь символізм притчі про сіяча, але вони можуть навчатися простим євангельським істинам, викладеним у ній. Як ви можете допомогти їм краще зрозуміти, як ця притча стосується їх?

Вправи на вибір

  • Підсумовуючи вірші Матвій 13:3–8, покажіть різні види ґрунту (або зображення ґрунту). Дайте кожній дитині насінину і запитайте, що вони можуть робити, аби допомогти цим насінинам рости. Поясніть, що наші свідчення схожі на насінини. Як ми допомагаємо “насінинам” нашого свідчення зростати?

  • Використовуючи творчу сторінку, призначену для цього тижня, допоможіть дітям зрозуміти, що кожен тип ґрунту, описаний у Матвій 13, навчає про наше серце. Запитайте дітей, якого серця Ісус від них очікує, аби вони засвоїли Його вчення.

  • Прочитайте Матвій 13:9, 15 і попросіть дітей вказувати на ті частини тіла, про які буде згадуватися. Як ми можемо використовувати ці частини тіла, щоб сприймати вчення Ісуса?

Матвій 13:24–30, 36–43, 47–48

Небесний Батько хоче, щоб ми вибирали те, що правильне.

У кількох Ісусових притчах говориться, що в останній день Бог відокремить злочестивих від праведних. Як за допомогою притч ви можете надихнути дітей вибирати те, що правильне?

Вправи на вибір

  • Нехай діти розіграють притчу про пшеницю і кукіль (див. Матвій 13:24–30). Поясніть, що пшениця уособлює людей, які роблять правильний вибір, а кукіль (шкідливий бур’ян)—людей, які чинять неправильно. Одного дня Небесний Батько збере праведних людей, щоб вони жили з Ним.

  • Наведіть дітям кілька прикладів правильного і неправильного вибору. Попросіть дітей казати “пшениця”, коли ви описуєте правильний вибір, і “кукіль”, коли ви описуєте неправильний вибір.

  • Принесіть ілюстрації із зображенням снопів пшениці, і нехай діти намалюють на них варіанти того, як вони можуть бути праведними.

Матвій 13:44–46

Моє членство в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це скарб.

Як ви можете за допомогою зображення скарбу і дорогоцінних перлин допомогти дітям зрозуміти цінність приналежності до Христової Церкви?

Вправи на вибір

  • Сховайте в класі ілюстрації із зображенням скарбнички й перлини і попросіть дітей їх знайти. За допомогою цих ілюстрацій навчайте притчам з Матвій 13:44–46. Поговоріть про те, чому людина може бути готовою віддати все, що має, заради прекрасної перлини або скарба у полі. Поясніть, що іноді нам доводиться відмовлятися від чогось хорошого заради ще кращого. Розкажіть дітям, чому євангелія є для вас цінною.

  • Покладіть у коробку або скарбничку кілька предметів або ілюстрацій, які символізують “скарби” Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, зокрема зображення Спасителя, храмів або Книгу Мормона. Попросіть кожну дитину вибрати предмет або ілюстрацію й сказати, чому це є скарбом.

  • Заспівайте разом пісню “Церква Ісуса Христа” (Збірник дитячих пісень, с. 48) і попросіть дітей обговорити, чому вони вдячні за Церкву Спасителя. Свідчіть про благословення, отримані вами завдяки членству в Церкві.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Матвій 13:1–23

Я маю підготувати своє серце, щоб сприймати вчення Ісуса.

Як ви можете допомогти дітям усвідомити важливість мати лагідне й охоче серце, щоб їх міг навчати Ісус?

Вправи на вибір

  • Дайте завдання чотирьом дітям прочитати про один із чотирьох типів ґрунту з Матвій 13:4–8. Попросіть їх знайти і розповісти, що відбувається з насінням в тому типі ґрунту, про який вони прочитали. Яким чином наші серця можуть бути схожими на різні типи ґрунту? (Див. Матвій 13:19–23).

  • Покажіть дітям, як виглядає город. Яким має бути ґрунт, аби рослини могли на ньому зростати? Покажіть зображення кам’янистого або порослого терном ґрунту. Чому рослинам може бути важко рости на такому ґрунті? Як ми можемо зробити так, щоб наші серця були схожі на добру землю, аби ми могли сприймати вчення Спасителя?

  • Запропонуйте дітям прочитати Матвій 13:15–17. Намалюйте на дошці око, вухо і серце. Як це допомагає нам сприймати вчення Ісуса?

Матвій 13:24–30, 36–43

Я можу вибирати те, що правильно, навіть коли оточуючі цього не роблять.

Коли ви читаєте ці вірші, обмірковуючи, як це може стосуватися дітей, що спадає вам на думку?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям намалювати різні сюжети з притчі про пшеницю і кукіль з Матвій 13:24–30 і показати свої малюнки класу. Попросіть їх поставити позначки на своїх малюнках згідно з тлумаченням притчі, яке знаходиться у Матвій 13:36–43. Можливо, потрібно пояснити, що кукіль—це шкідливий бур’ян.

  • По можливості покажіть ілюстрацію із зображенням пшениці та куколю. Поясніть, що пшениця і кукіль ростимуть разом до часу збирання врожаю (кінця світу). Це навчає нас того, що ми живемо в оточенні одночасно добра і зла, і ми повинні бути обережними, щоб вибирати те, що правильно. Попросіть дітей розповісти, як вони можуть пояснити різницю між добром і злом.

Матвій 13:44–46

Моє членство в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це скарб.

Чи вважають діти, яких ви навчаєте, своє членство в Церкві цінним скарбом? Можливо, обговорення притч з Матвій 13:44–46 може допомогти їм поділитися своїми почуттями про Церкву Спасителя.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати подумки Матвій 13:44–46 і розповісти ці притчі своїми словами комусь із класу.

  • Виріжте кілька кружечків, які будуть монетами, і покладіть їх у скарбничку. Запропонуйте дітям узяти монету і намалювати або написати на ній одну з причин, чому їм подобається бути членом Церкви. Попросіть дітей розповісти, що вони написали на своїх монетах.

  • Запросіть члена приходу прийти на урок і розповісти дітям свою історію навернення, а також про те, чим довелося пожертвувати задля приєднання до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Або попросіть дітей розповісти, які жертви вони приносять для Господа і Його Церкви.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти у своїх сім’ях одну із притч, про яку вони дізналися у Початковому товаристві.

Як покращити наше навчання

Дітям подобається розповідати про те, що вони дізналися. Незважаючи на свій юний вік, діти можуть зміцнювати членів своєї сім’ї. Заохочуйте їх ділитися зі своїми сім’ями тим, що вони вивчають у Початковому товаристві. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 30).