Новий Завіт 2023
27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6: “Не лякайтесь!”


“27 березня–2 квітня. Матвій 14; Марк 6; Іван 5–6: “Не лякайтесь!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“27 березня–2 квітня. Матвій 14; Марк 6; Іван 5–6”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус іде з учнями, які несуть кошики з хлібом

27 березня–2 квітня

Матвій 14; Марк 6; Іван 5–6

“Не лякайтесь!”

Готуючись до навчання історій з Матвій 14; Марк 6 та Іван 5–6, звертайте увагу на послання, які можна співвіднести з життям дітей, яких ви навчаєте. Що, на вашу думку, допоможе їм зрозуміти ці послання? Цей навчальний план може збагатити вас ідеями.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням того, як Ісус ходить по воді (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей або Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 43) і попросіть дітей розповісти, що їм відомо про цю історію.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Іван 5:1–9

Ісус Христос знає, що мені потрібно, і може мені допомогти.

Обміркуйте історію про те, як Ісус зцілив чоловіка в купальні Віфесда. Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, чого ця історія навчає про доброту, любов та інші риси Ісуса?

Вправи на вибір

  • За допомогою ілюстрації Христос уздоровлює хворого біля Віфесди (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 42) розкажіть дітям історію з Іван 5:1–9. Або ж покажіть відео “Jesus Heals a Man on the Sabbath” (Ісус зцілює чоловіка в Суботній день), ChurchofJesusChrist.org. Попросіть дітей уявити себе людиною, яку зцілив Ісус. Як би вони почувалися, якщо б їх зцілив Ісус?

  • Попросіть дітей назвати те, що їм важко робити, або те, що їх засмучує. Розкажіть їм про випадок у вашому житті, коли ви отримали допомогу від Спасителя під час важкого випробування. Свідчіть, що Ісус знає про всі наші проблеми і хоче нам допомогти.

Матвій 14:13–21

Я наслідую приклад Ісуса, коли виявляю доброту до інших.

Один із способів вияву любові Ісусом було те, що Він нагодував Своїх послідовників, коли вони були голодні. Як ви можете допомогти дітям навчатися служити іншим, як робив це Ісус?

Вправи на вибір

  • Розповідаючи історію з Матвій 14:13–21, покажіть дітям кошик і хліб. Поясніть: незважаючи на те, що Ісус намагався знайти місце, щоб побути наодинці, люди хотіли бути поруч із Ним. Розкажіть дітям решту історії і попросіть їх уважно послухати, як саме Ісус виявив до людей доброту і любов.

  • Попросіть дітей розповісти про те, як хтось виявив до них доброту. Потім допоможіть їм поміркувати про те, що вони можуть зробити цього тижня, щоб виявити доброту до інших. Після кожної наданої ними відповіді малюйте на дошці буханець хліба або рибу. Скажіть дітям, що коли вони роблять такі справи, то наслідують приклад Ісуса, який Він показав, нагодувавши п’ять тисяч зголоднілих людей.

Матвій 14:22–33

Віра в Ісуса Христа може допомогти мені не боятися.

Петро виявив велику віру, коли він ішов по воді до Ісуса. Які уроки діти можуть винести з цієї історії?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію з навчального плану для цього тижня, посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей (див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 43) і розкажіть історію з Матвій 14:22–33 своїми словами. Ви можете попросити дітей переказати вам цю ж історію за допомогою творчої сторінки цього тижня. Також можна принести маленьку миску води й запропонувати дітям уявно “пройтися” по поверхні води пальцями рук.

  • Покажіть відео “Wherefore Didst Thou Doubt?” (Чого усумнився?) на сайті ChurchofJesusChrist.org і запитайте дітей, чому Петро злякався. Потім попросіть їх розповісти про випадки, коли вони чогось боялися, й про те, що їм допомогло. Допоможіть їм побачити, що віра в Ісуса Христа допомагає нам долати страх.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Іван 5:17–47

Ісус Христос навчає мене про Небесного Батька.

Як учення Ісуса про Його Батька може допомогти дітям дізнатися про Небесного Батька?

Вправи на вибір

  • Зробіть два набори парних карток, на яких написані слова, використані Ісусом, коли Він навчав про Небесного Батька з Іван 5, зокрема любов, життя і справи (див. Іван 5:20, 26, 36). Розкладіть картки долілиць і попросіть дітей знайти пари, перевертаючи одночасно по дві картки. Коли знаходиться пара, читайте вірш, у якому міститься це слово. Запитайте дітей, що це слово навчає нас про Небесного Батька.

  • Попросіть дітей прочитати Іван 5:30, а потім завершити таке речення: “Не шукаю-бо волі Своєї, але…” Як Ісус Христос виконав волю Свого Небесного Батька? Як ми можемо виконувати волю Небесного Батька?

Зображення
хлібини й риба

Ісус дивовижним чином нагодував 5000 чоловік п’ятьма хлібами і двома рибками.

Іван 6:5–14

Мої маленькі приношення також важливі.

Саме хлопчина приніс хліб і рибу, якими Ісус зміг нагодувати п’ять тисяч людей. Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, побачити, яким може бути їхній внесок у роботу Господа?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям уявити, яким великим міг бути натовп з п’яти тисяч людей. Як можна було нагодувати так багато людей лише п’ятьма хлібами і двома рибами?

  • Попросіть когось із дітей розповісти своїми словами історію про те, як було нагодовано п’ять тисяч людей. Наголосіть, що саме хлопчина приніс хліб і рибу, за допомогою яких Господь здійснив це диво. Як ми можемо бути схожими на хлопчину з Іван 6:9? Запропонуйте дітям намалювати на папері хлібини і рибу й написати на них, що вони можуть віддати Господу, аби допомогти в Його роботі.

  • Дайте дітям зібрати маленький пазл. Що станеться, якщо однієї частинки пазлу не стане? Поясніть, що кожен з нас—як частинка пазлу, ми всі важливі і ми всі потрібні одне одному. Допоможіть дітям назвати причини, чому вони важливі у своїх сім’ях, класах Початкового товариства, Божій сім’ї та інших групах.

Матвій 14:22–33

Віра в Ісуса Христа може допомогти мені не боятися.

Віра і страх відіграють головні ролі в історії про те, як Ісус і Петро йшли по морю. Чого діти можуть навчитися з цієї історії?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію з навчального плану для цього тижня, посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей (див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 43). Попросіть дітей знайти фрази у Матвій 14:22–33, за допомогою яких можна описати цю ілюстрацію.

  • Коли діти читатимуть Матвій 14:22–33, попросіть їх звернути увагу на ознаки віри й ознаки страху. Можна також показати відео “Wherefore Didst Thou Doubt?” (Чого усумнився?) на сайті ChurchofJesusChrist.org. Що означає мати віру в Ісуса Христа? Допоможіть дітям пригадати ситуації, коли їхня віра допомагала їм долати страх.

  • Попросіть дітей уявити, що вони були присутні з фотокамерою, коли Ісус і Петро йшли по морю. Який би момент вони вибрали б для фото і чому? Порадьте їм звернутися за ідеями до Матвій 14:22–33. Запропонуйте їм зробити малюнок вибраного ними моменту, показати свої малюнки і пояснити, чому вони вибрали саме цей момент.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Якщо діти зробили творчу сторінку цього тижня, запропонуйте їм скористатися нею вдома, щоб розповісти, про що вони дізналися на уроці. Або дайте їм копію цієї сторінки, щоб зробити її вдома зі своїми сім’ями.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте до обміну думками. Запитуйте дітей про їхні думки, почуття і досвід. Ви дізнаєтеся, що часто вони висловлюють прості, однак глибокі судження.